Last news in Fakti

24 Април, 2022 12:05 2 402 8

11 години от трагичния Великден в Симеоновград

  • 11 години-
  • трагедия-
  • симеоновград-
  • великден

В станалата фатална вечер 20 минути преди Възкресение младежка компания излиза от една от къщите в Симеоновград

11 години от трагичния Великден в Симеоновград - 1
Снимка: БГНЕС

Шест бели ангела от мрамор са единственият спомен за нелепо загиналите навръх Великден шестима младежи, отиващи на църква, припомня "Телеграф", цитиран от БЛИЦ.

Статуите са в изградения в тяхна памет в Мемориален комплекс в Симеоновград. 24 април 2011 г. ще остане най-тъжната дата в историята на града, а денят запомнен завинаги като Черния Великден.

Преди 11 години няколко фатални секунди отнеха шест млади живота и прекършиха десетки съдби завинаги. Светлата нощ на Възкресение Христово в Симеоновград се превърна в истински кървав ад.
Мигове

В станалата фатална вечер 20 минути преди Възкресение младежка компания излиза от една от къщите в Симеоновград. Трифон, Яница, Мелин, Евгени, Гошо и Красимир не подозират, че текат последните мигове от младите им животи. Никой и не предполага, че няма да стигнат до Божия храм, за да запалят свещи. А вместо това на метри от тях след години ще има мемориален парк, почитащ паметта им. Както и че за всички нас те просто ще си останат „Ангелите от Симеоновград“. Младежите в компанията са на възраст между 17 и 19 години.

Мечтаят да са студенти, да заминат за далечни страни, да се реализират и успеят в живота. Вместо да преследват мечтите си обаче, всичко свършва в мига, в който летящ със 136 км в час стар „Опел“ ги връхлита в гръб.

Тоалети

Зад волана на колата убиец е младият Данаил Георгиев, а братовчед му Живко е на предната седалка. Колата е на бащата на Живко, който влезе в затвора именно защото е дал ключовете за возилото на видимо почерпения си роднина. Шестте младежи са покосени на място, други двама от злополучната компания оцеляват по чудо след тежки рани и множество травми. След дни жертвите на ужасната трагедия са погребани. По ирония на съдбата в костюмите и тоалетите, приготвени за наближаващите им абитуриентски балове. След продължил малко повече от 1 година съдебен процес в Хасково двамата виновници за нелепата катастрофа бяха осъдени.
Затвор

На 3 май 2012 година на 12 г. лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от отворен тип бе осъден Данаил Георгиев. Хасковският окръжен съд го обяви за виновен, че е причинил по непредпазливост смъртта на повече от едно лице и средна телесна повреда на повече от едно лице, в пияно състояние, като случаят е особено тежък. Той няма да има право да управлява кола 15 години. Остават му още 4 и ще получи книжката си, която се съхранява в Пътна полиция. На 10 години затвор и 13 години без книжка беше осъден и братовчед му Живко Желев. Той ще се върне на пътя след още две години.

На 17 януари 2014 година в 9,00 часа сутринта двамата осъдени са задържани и преведени в старозагорския затвор. Първоначално Данаил и Живко бяха в затворническото общежитие от открит тип край Гълъбово. През деня двамата бяха на свободен режим и работиха. Живко в автосервиз, а Данаил в цех за производство на палети.

Строго
Живко излезе на свобода предсрочно през януари 2018 г. Не се прибра в родния си Симеоновград, а се премести да живее в София. По последни данни работи в автосервиз в „Люлин“. Данаил непрекъснато пуска молби за предсрочно условно освобождаване, но съдът до момента отказва да ги удовлетвори. И двамата виновници ще получат и книжките си, след като им изтече наказанието. В затвора са работили, скъсили са присъдите си по схемата - два дни работа, зачетени за три дни излежани. Родителите настояват за законови промени, даващи по-сурови наказания на провинилите се на пътя, когато са били заловени с алкохол и наркотици. „Мястото на убийците на децата ни е в затвора.

Нашите деца никога няма да ги видим повече. Няма да имаме внуци от тях. Няма вече за какво да живеем и ние!”, категорични са близките на нелепо загиналите младежи. Почти всички отричат, че кроят планове за отмъщение. Но са категорични, че никога няма да простят на двамата братовчеди за причинената от тях трагедия.

Мъст
„Единствената причина да не отмъщавам е, че сънувах сина си и той ми каза „Татко, не ставай убиец!“. Тези думи на бащата на загиналия Трифон, който носи същото име като загиналия си син, вече са се превърнали в градска легенда в Симеоновград. Черният Великден зачерни града край Марица и го промени завинаги. „Тук вече думи като „прошка“ и „празници“ са изпразнени от съдържание.

За нас вече празници няма. И не молим Бог да прости на децата ни. Защото те бяха млади и невинни. Нека Му служат като ангели, за нас те са такива!“, десетки пъти са казвали родителите на нелепо загиналите младежи.

Пуснатият виновник се ожени, поправя коли в София

Живко Желев, единият от двамата осъдени за Черния Великден, вече не просто е на свобода, но е и щастлив младоженец. Още през януари 2018-а Живко излезе на свобода, след като на 27 септември 2017-а влезе в сила съдебното решение за предсрочното му освобождаване. Той излезе от затвора предсрочно, след като търка наровете 44 месеца и 10 дни.

Остатъкът от наказанието му беше заменен с двегодишна условна присъда. Тя вече е изтекла и той не ходи на пробация след излизането си от затвора. Вече дори може да шофира, тази част от наказанието му също е изтърпяна. Живко успя да се устрои в София и поправя коли в автосервиз. Преди две години се задоми, сключи брак, но все още няма деца. Хората в Симеоновград говорят, че е прокълнат никога да няма собствена рожба.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    8 6 Отговор
    Ще припомня и една друга вина, за която няма кой да потърси сметка и възмездие. В разледването се установи, че колата е кривнала и ударила пешеходците заради дупка на пътя. А още повече, че улицата е била павирана. За трагедията има вина и изкривеното разбиране, наложено през "демокрацията" ни, че държавата с нищо не трябва да се занимава, тя е лош стопанин, създава корупция и т.н. Общински шефчета и кметове смятат че всички ремонти трябва да ги правят частни фирми и чакат да се събере достатъчно за ремонт, ако трябва хубаво да се разбие пътя, та тогава да пуснат конкурс и поръчка. А корупция и некачествена работа пак си има, само че вместо няколко павета да са поставени в рамките на седмици от общински служител и да няма предпоставки за катастрофа, един господ знае колко време е стояла тази дупка дори след трагедията.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Ако

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    Е карал с 40 км и не е бил пиян дупката нямаше да има никакво значение

    Коментиран от #3

  • 3 име

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ако":

    Ако пък хич не е карал въпросната вечер, още по-малко е щял да има шанс да направи беля, но аз не разисквам какво е неговото участие, а защо се е случила въобще цялата трагедия.

    Коментиран от #4

  • 4 Защото

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "име":

    Е карал със 136 км ПИЯН

    Коментиран от #7

  • 5 Komapak

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    Не знам кой и защо ти е забил минус, но си абсолютно прав.
  • 6 Това

    3 1 Отговор
    бе ужасна трагедия, но все пак не разбрах каква е била вината на Живко.
    Нито е бил зад волана, нито е предоставил автомобила на пияният си братовчед.
  • 7 име

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Защото":

    Това е една от причините, другата е че е имало дупка на пътя. Ако нямаше дупка на павираната улица и си караше пиян направо със 136км./ч можеше и да не утрепе хора.

    Коментиран от #8

  • 8 АХ МОРЕТО

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "име":

    Пияния водач винаги е виновен! Не обвинявай пътя и властите. В тази град винаги е било така много добре го познавам. Бил съм там в началото на кариерата си. Нещо за Черния Полк чувал ли си. Или си от поколението което не е било в казарма. Полка е закрит много преди да отменят казармата. Ако си бил поне малко в града ще знаеш какво имам предвид и какъв може да е водача и братовчет му. Нито ги обвинявам нито ги защитавам. Незнам само дали ти си техен близък или приятел. Като гледам ги защитаваш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол