24 Май, 2013 12:34 2 157 0

Върви народе възродени!

  • 24 май

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на братята Кирил и Методий

Върви народе възродени! - 1
Снимки: БГНЕС и Факти.бг

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека на днешния 24 май.

„Честит празник, народе възродени. Към светли бъднини върви” - това каза министърът на културата Владимир Пенев в краткото си приветствие пред присъстващите пред паметника на солунските братя.
Пред присъстващите "Аз съм българче" рецитираха първокласниците Лора Михайлова Микова и Деян Деянов Донков. На церемонията присъстваха стотици ученици, учители, преподаватели във висши училища, духовници, дипломати, политици.

Приветствия произнесоха президентът на Република България Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и писателят Георги Господинов.

Днес по стара традиция отново сме се събрали пред паметника на светите братя Кирил и Методий, за да отдадем почит на тяхното дело. /…/ 24 май се превръща в най-истинския, в най-българския празник, символ на националното ни обединение около духовността, знанието, културата. Безсмъртните слова на Стоян Михайловски и мелодията на Панайот Пипков и до днес изправят на крака българи от всички краища на света и карат сърцата ни да туптят заедно, в един ритъм и да туптят гордо. Делото на братята Кирил и Методий е залегнало в процеса на изграждане на държавата ни, на формиране на българската нация. То остава завинаги вплетено в превратната история на България и ни помага във времена на изпитания да се обръщаме към езика и към културата, да търсим упование в силата на знанието, в силата на вярата.

Вярвам, че и днес това са основите, върху които градим просперитета и успешното си бъдеще. Днешният ден е празник и на европейските ценности, на споделеното културно наследство, на общото европейско бъдеще.

На всички съвременни будители искам да кажа, че не са сами в своята кауза. Като държавен глава вярвам, че една модерна, успяваща и просперираща дъражва се гради и развива уповавайки се на науката, на образованието, на изкуството и на културата и за да можем днес и в бъдеще с още по-голяма гордост да пеем "Върви, народе възродени" ни е нужно обединение около каузата за духовното и културно съхранение и израстване на България, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай празника.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви:

Гордея се, че именно днес врати отваря първият от четирите музея, които ще открием през следващата една година в нашия град. В подземното археологическо ниво на църквата "Св. София" е събрана на едно място история от 18 века. Това е уникално богатство за града ни и за европейското културно наследство. Съчетанието от силен дух, древна писменост, модерно образование, богата култура и европейско самосъзнание са сред най-големите ни предимства и в надпреварата за титлата Европейска столица на културата, за която кандидатстваме заедно с целия югозападен регион. Убедена съм, че всеки лев инвестиран в образование и култура дава най-ценните плодове. Тях нищо не може да замени, защото развива знанията и уменията на младите хора, гарантира перспективата за развитието на нацията.

На много места в страната празникът беше тържествено отбелязан, предаде bTV.

Рекорд по всенародно пеене на химна на светите братя Кирил и Методий беше поставен в Бургас. Над хиляда ученици, учители и граждани се включиха в най-масовото пеене на „Върви, народе възродени!"
Във Варна се проведе традиционното празнично шествие на хиляди ученици и студенти, както и на дейците на образованието, науката и културата. 12 учители от Пловдив получиха почетна значка за заслуги в сферата на образованието.
Националната хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" е център на тържествата за 24 май в Благоевград. Бивши и настоящи възпитаници на основаната в Солун през 1880 година гимназия честваха заедно празника на славянската писменост. Гост на тържествата бе кметът на града д-р Атанас Камбитов. Празникът на Светите братя започна с издигане на националния трибагреник и флага на Европейския съюз.
Тази година община Кюстендил раздаде на участниците в шествието 1500 знамена, оцветени в бяло, зелено и червено, върху които са изобразени ликовете на двамата първоучители – Кирил и Методий. По време на шествието в небето над Кюстендил бяха пуснати балони със завързани за тях букви от нашата азбука. По традиция бяха наградени и отличилите се през годината преподаватели.

Дъждовното време отложи празничните шествия за 24 май във Велико Търново и Търговище. Празничният ден в Добрич започна с тържества във всички училища и благодарствен молебен. Цветя бяха поднесени на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост трябваше да бъде официално открит на площад “Свобода”, но дъжд отложи началото на празника.

В много градове в чужбина българите там също отбелязаха празника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове