Last news in Fakti

13 Май, 2022 10:54 1 072 13

Браншова камара ПЪТИЩА: Под натиск сме

  • браншова камара пътища

От организацията подчертават, че не е спазен и лично поетият от премиера Кирил Петков ангажимент в срок до 7 май 2022 г. да приключи на работата на междуведомствената комисия, която да направи проверка на договорите и извършените дейности

Браншова камара ПЪТИЩА: Под натиск сме - 1

Българската браншова камара "ПЪТИЩА" алармира, че отрасълът е подложен на безпрецедентен натиск, който фирмите, упражняващи дейността, не могат да понесат. Като причини за това те изтъкнаха забавянето на доклада на междуведомствената работна група за работата по всички договори за Текущ ремонт и поддържане и липсата на приета Методика за индексиране на договорите в строителството създават реална опасност за унищожаването на пътно-строителния бранш. Те изразиха позицията си в отворено писмо.

Според ББК Пътища администрацията не можа да спази поетите ангажименти и да възобнови ремонтите на всички Републикански пътища, заради липсата на Методология за адекватна индексация на цените на материалите, която да даде възможност за работа, без фирмите да генерират допълнителни загуби.

От организацията подчертават, че не е спазен и лично поетият от премиера Кирил Петков ангажимент в срок до 7 май 2022 г. да приключи на работата на междуведомствената комисия, която да направи проверка на договорите и извършените дейности по всички договори за Текущ ремонт и поддържане. ББК Пътища настоява във възможно най-кратки срокове да бъдат официално запознати с доклада и да бъдат поети ангажименти с конкретни срокове за разплащане на останалите 50% от изпълнените и сертифицирани дейности.

През последните месеци Българска браншова камара "Пътища" води разговори с изпълнителната власт и във връзка с драстичния скок на цените на строителните материали. Приемането на Методика за индексиране на договорите в строителството е крайно необходимо. Досега обсъжданият механизъм бе това да се случи чрез постановление на Министерския съвет, но тази седмица бе предложено да се приемат поправки в Закона за обществените поръчки. Подобна мярка ще забави драстично процеса и обрича строителния сектор на гибел.

Българска браншова камара "Пътища" апелира поетите ангажименти от държавните институции да бъдат спазени и подкрепя справедливите искания на обявения Национален протест на национално представителните работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП и ССИ.

Механизъм за компенсация на свръхвисоките цени на електроенергията и природния газ, спасяване на българската икономика и спиране обедняването на нацията не са политически искания, а приоритети за съхраняване на населението и икономиката на страната, категорични са от ББК Пътища.

Ако исканията им не бъдат чути от бранша за готови за протестни действия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 9 Отговор
    Под натиск сте я, кире улавото Краде повече от мутропитека и за вас Няма!

    Коментиран от #12

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор
    Кой плати горивото и дневните на толкова техника ❓❓❓/нямащите средства ли /
  • 3 ох милите

    13 1 Отговор
    налага се да се отчитат как са работили и направо ги втриса.
  • 4 Ревът

    9 1 Отговор
    Понеже повечето са мисиркови фирми и сега няма.
  • 5 Няма Тиква - няма делавера

    11 3 Отговор
    Под тоя натиск.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БГ жител

    5 0 Отговор
    Докато има мащабни схеми за кражба, без сериозен и не корумпиран контрол, няма да има пътища и обикновенните хора ще страдат и стачкуват!
    Един лек пример: Околоввъстен път Бургас / Джъмбо-летище/ около 4км. повече от 3 години се имитира дейност, като има ступана доста сериозна техника, на която и тече надник 800 - 1000лв. на машина, работници , които чакат заплата и после ги карат да стачкуват и съответно път, който може да се построи за 5 месеца за примерно 10 милиона, се строи 5 години за 55 или повече !!! Накрая, кой страда ??? Кой стачкува, кой си чупи колата? Сезона започва, нервите се увеличават, а някой ухилен потрива ръчички....
    ИСТИНСКИ КОНТРОЛ И НАКАЗАНИЯ !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Има Тиква има Пътища!

    2 4 Отговор
    Няма Тиква, има Харвардци Няма Пътища! Има Далавера с всичко!
  • 11 Киро Далаверата

    2 4 Отговор
    Ще ви удушим всичките браншове!
  • 12 КОЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    И аз това си мислих. Дай да отворим по една превозваческа фирма да сЪ превозваме сЪми, и щЪ искаме помощи от държавата, защото да я прецакаме. Пък и отново няма да сме на печалба. На някой сигурно ѝм е познато. Проблемът е друг. КОЙ изгони хората от държавата, за да няма капиталов оборот в държавата и парите да се въртят, и да има и за доставчиците на услуги, без значение, какви са. Само и само да остават на власт. Кой наду балона с имотите, с непоносимо високи цени на жилищата. КОЙ ограбва труда на работещите, и инвестира в стотици имоти и палати, които не ползват, докато профсъзите си чешат кривите краставици. Да и европата е замесена, защото имат полза да поддържат корупцията и корумпираните от КОЙ, за да бягат хората към техните икономики. Но това от КОЙ нямат морала и умствените възможности да го отчетат. Всичко е обвързано. Така, че протестарите да ходят да протестират пред палатите и хотелите на КОЙ.
  • 13 Браншовата камара "Пътища"

    3 0 Отговор
    искаме помощи от държавата да я прецакаме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове