Last news in Fakti

13 Май, 2022 15:34 2 257 49

16 милиона са дадени от бюджета за украинските бежанци

  • бежанци-
  • украйна-
  • бюджет-
  • 16 милиона

Над 22 000 заповеди за отпускане на еднократна помощ от 375 лева са издали социалните служби на украински граждани, около 16 000 вече са получили средствата

16 милиона са дадени от бюджета за украинските бежанци - 1
Снимка: БГНЕС

16 милиона лева са дадени от бюджета за украинските бежанци у нас, каза министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БНР. Той напомни, че мярката изтича на 31 май, след което тези украинци, които са получили статут за временно пребиваване, ще имат същите задължения и права като всички български граждани. Вицепремиерът каза, че няма дискриминация към тези граждани:

"Те трябва да работят. Имат право, ако работят, нали се осигуряват на здравни осигуровки. Имат право на достъп до програмите, които са за наемане на работа, които има и за всички български граждани. Т.е. не се проявява никаква дискриминация спрямо тях, нито положителна, нито отрицателна".

Над 22 000 заповеди за отпускане на еднократна помощ от 375 лева са издали социалните служби на украински граждани, около 16 000 вече са получили средствата.

Обявените свободни работни места от бизнеса и държавата, както за украинци, така и за българи, са над 30 000.

Към момента започналите работа са над 2400.

Над 20 000 украинци са консултирани от мобилните групи на Агенцията по заетостта. 10 са проведените трудови борси в градовете с компактно настанен украински граждани, а от понеделник ще заработят 86 мобилно пунктове на бюрата по труда.

"Такива пунктове ще има от понеделник до 3-6 в Бургас, Поморие, Варна, Златни пясъци, Константин и Елена, Каварна, Приморско, Китен и предимно в курортните комплекси, където в момента са настанените украински граждани. Целта на тези пунктове на място е веднага с идването на украинския гражданин, който желае да започне работа, да му бъде предоставено свободно работно място, да бъде насочен, да бъде дадена координация на работодателите, и, ако те желаят вече, да го наемат", каза директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов.

Работодатели са заявили 9000 свободни работни места:

"75% изразяват готовност от работодателите да наемат веднага украинските граждани".

Това е бизнес, предимно в София, Варна, Бургас. Стартират и мерките на държавата за субсидирана заетост.

"Общо във всичките програми, които стартират към момента, над 30 хиляди работни места, субсидирани по един или друг начин е осигурила държавата за българските и за част от украинските граждани, които желаят да работят", посочи още Вълов.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    106 6 Отговор
    Аз не искам да плащам 4-5 звездни хотели на богатите бежанци по морето при условие че има българи които не са го виждали

    Коментиран от #2, #16

  • 2 бокоБРАВО КИРО

    85 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    МИ ПЛАЩАЙ ПРОСТ НАРОДЕ НА БЕЖАНЦИТЕ И СЪБИРАЙТЕ КАПАЧКИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ...ЗА БЕЖАНЦИТЕ САМО ПАРЦЕЛ В ОРЛАНДОВЦИ
  • 3 Пендо

    89 4 Отговор
    16 милиона са дадени от бюджета за украинските бежанци,а на българи в мизерия, НИЩО
  • 4 Ицо

    96 3 Отговор
    А за нашите деца събирайте капачки ега ти и държавата управлявана от некадърници
  • 5 облъчване за слънчасали

    65 2 Отговор
    по скоро 160 000 000 умножено по 4 или 5 през заемни и сега затова чакат уж кинтите от европа ама гинеколожката ги изклати
  • 6 протест

    74 3 Отговор
    Престъпници!Хрантутят укроменшите,а българите кучета ги яли
  • 7 Ай стига бе

    83 4 Отговор
    "16 милиона са дадени от бюджета за украинските бежанци"...Значи можело да се дадат за тия които ни наричат цигани, карат скъпи джипове и харчат по моловете като луди. а за пенсионерите и ония които ровят по кофите за смет да намерят коричка хляб няма пари. Ех, ще трябва май да бършем прахта от винкелите.
  • 8 дядото

    73 2 Отговор
    ето за подобни хуманни жестове,откачили от злоба украйнци ще ни наричат уроди,тъпанари и каквото се сетят-
  • 9 Айде сега оная муна - нахалн - Украйинка

    60 2 Отговор
    Я депортираните във Украйна ......да и отпорят за"дни"ка АЗОВЦИТЕ а тя да реве от Руснаците !!!!!!! Нали Българите сме били цигани !
  • 10 УКРАЙНЦИТЕ СА МРЪСНО ГНУСНО

    62 3 Отговор
    Племе .......пълни фашисти и нацисти !
    Путин ще ги оправи .......заслужават си го !!!!!!!
  • 11 Ras dva

    71 1 Отговор
    А нашите баби и дядовци ровят по кофите за коричка хляб.Има нещо сбъркано в демокрацията!
  • 12 Забелязъл.

    64 3 Отговор
    Всички украински така наречени бежанци вън от България отивайте си в Украйна да си жънете лаврите абе много ми е чудно що тия така наречени """"бежанци"""" не се хвалят??? примерно с убитите 70 русначета на възраст от 3г до 4год убити от украинската власт през 2015 в Донбаск убити и погребани в общ гроб, да не говорим за многото други убити руски деца и възрастни от 2015 до сега НПРАВО СЕ ЧУДЯ НА ПУГИН. Нямаше да чакам осем години преди да ги ударя направо на осмият час и да започна да правя картофена нива от великата "Украйна"като прави сега г-н Путин.
  • 13 Киро е надрусан !

    60 2 Отговор
    ЗАЩО НЕ ДАВА ТЪЙ НА БЪЛГАРИТЕ ???
    ИЛИ ТЪЙ СА ГО ИНСТРУКТИРАЛИ КРАВАРИТЕ .....ДА ДАВА НАШИТЕ ПАРИ....ЗА ОНИЯ ЦИГАНЕТА !!!!!!!!
  • 14 И кво става

    56 1 Отговор
    Пълна издръжка по хотели бази + еднократна помощ + веднага и свободно работно място егатиии и чуждата страна в която имаме нещастието да живуркаме.Подавам искане за украински гражданин и после за бежанец.Тва сега си е направо далавера тук.
  • 15 Сесесере

    30 1 Отговор
    ЧЕТОХ В ЗАПАДНА МЕДИЯ СТАТИЯ ЧЕ ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е предизвикана от Евреите за да се измести ИЗРАЕЛ ТАМ бас ловя че скоро това ще стане ... Бог да ние на помощ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 СЛАВА НА РУСИЯ !

    36 1 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !
    СЛАВА , ВЕЧНА СЛАВА !
    РУСИЯ Е ВИНАГИ ПОБЕДИТЕЛ !
    СЛАВА ! СЛАВА !!!!!!!
  • 18 Майка Зайка

    30 3 Отговор
    За Деня на детето министрите ще изиграят куклен театър на украинските деца с пиесата Без Дом
  • 19 ВСИЧКИ УКРАЙНЦИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !

    46 1 Отговор
    ДА ОТИВАТ ДА СЕ БИЯТ ЗА ЗЕЛЕНСКИ , НЕ ДА ЯДЪТ НАШИТЕ ПАРИ И ДА БЪДАТ НАХАЛНИ И НАДУТИ , КАТО ЧЕ ЛИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ГИ ТЪРПИМ !!!!!!
  • 20 Димов

    24 1 Отговор
    От кой бюджет?

    Коментиран от #23

  • 21 Димов

    35 1 Отговор
    22 000 заповеди за отпускане на помощи, а едва 2400 назначени на работа. Едва 11%.
  • 22 ОСТАВКА МОШЕННИЦИ !

    39 1 Отговор
    ОСТАВКА НА КИРО - ТЪПОТО !
    ОСТАВКА НА НЕАДЕКВАТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО !
    ОСТАВКА ! ОСТАВКА !
  • 23 Asdfg

    28 2 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    От нас бре! 🤣 От нашите пари! МайкаимдаебаУкраинскикопелетадолни!

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Димов

    28 1 Отговор
    Така и не разбрах, дали измежду обикновените, изстрадали бежанци, нуждаещи се от тези помощи, има и такива, които се възползват от помощите, но разполагат и с лични жилища тук? Някой прави ли проверки за подобни злоупотреби.

    Коментиран от #37

  • 26 КИРО - ПРОСТОТО ...ОТИВАЙ СИ !

    30 2 Отговор
    НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ТЕ ИСКАМЕ ПИВЕЧЕ ! МОШЕННИКО НАДРУСАН !
  • 27 Димов

    31 1 Отговор

    До коментар #23 от "Asdfg":

    Нали тукашните форумни убафци казваха, че били от на ЕС подаянията? От нашите не давали, уж. Не искам да звуча хейтърско - нямам нищо против нуждаещите се бежанци, търсещи подслон за децата си, далеч от стрелбите, но дали покрая тях не се облажват и едни други, хукнали с джипове за стотици хиляди и разполагащи с апартаменти по морето, а се наредили и те за социални?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 българин

    29 1 Отговор
    вместо да ги изгонят те ги хрантутят ,ВЪН УКР0ПИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 30 Мона Лижа

    27 1 Отговор
    как не случихме на управляващи, които да ги е грижа за нас, а не за всичко останало :((((((
  • 31 Селяк

    32 2 Отговор
    Над 900хил са работоспособните безработни в България по данни на бюрата по труда! 30хил са свободните работни места в България! 22хил украинци са заявили желание да почнат работа! 8хил работни места остават свободни за 900хил безработни българи! Сега да добавим и програмите за субсидиране на фирмите пожелали да назначат украинци на работа! Нямало дискриминация после! До кога ще търпим това безумие?! Къде са инвестициите за които ПП говореха, че щяло да има?! Къде са фирмите които са щяли да идват в България да правят бизнес за да има повече работа за народа?! Едно голямо нищо! А пари за субсидиране на украинци да започнат работа - има! ОК ще бъдат дадени от ЕС, но защо не се взимат пари от ЕС за субсидиране на български фирми за назначаване на българи на работа?!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 украинка

    16 4 Отговор
    "българоциганопитеците" една европейска помощ не могат да дадат на героите-туристи, дошли да им осмислят жалкото съществуване. Ще се оплача на посланика да им смени името на държавата.
  • 34 Тома

    22 1 Отговор
    Колко капачки трябва да съберем за тези пари
  • 35 Статистик

    32 2 Отговор
    Според Агенцията за бежанците бягащите от районите, в които се водят военни действия, са под 15%. Останалите са от Западна Украйна, където пушка не е пукнала. Което означава, че не са бежанци, а туристи на аванта! И милионите не са 16, а бая повече - сметнете - 33000 настанени в хотелите, по 40 лева на ден прави 14 милиона на месец! Отделно помощите, отделно медицински грижи, отделно транспорта. И като удариш калема, за два месеца излизат минимум 35-40 милиона!
    А 40 милиона са 20 детски градини за по 200 деца!
    Кирооооо,простоооооо!
  • 36 Ай са

    21 1 Отговор
    Излиза, че долу горе са дадени между 150 и 200 лева за бежанец !?Или нЕкой яко лАже, или тия пари са за един ден!
  • 37 КироТъпиро

    16 1 Отговор

    До коментар #25 от "Димов":

    няма как да ги проверяваме, щото те са от "нашите" или по-скоро, ние сме от "техните".

    Коментиран от #40

  • 38 А бе

    17 1 Отговор
    Малко са. Дайте им 16 млрд и да се приключи въпроса
  • 39 жжжжжж

    3 13 Отговор
    няма лошо. да се даде шанс да останат тук.
  • 40 Димов

    21 1 Отговор

    До коментар #37 от "КироТъпиро":

    Ако има бежанци-милионери, вземащи помощи, те ядат от хляба на нуждаещите си събратя. А, ако има бежанци с имоти у нас, а ползват безплатно хотел, те също заемат място на нуждаещите си събратя. Колко украински семейства с деца са останали без подслон, заради подобни тарикати? Проверки трябва да се правят и ако не са започнали, значи само си чешем езиците и се хвалим пред господарите. А, ако има злоупотреби, значи помагаме на мошениците, вместо да подпомагаме истински нуждаещите се украински бежанци. Отговорността за правилното разпределение на социални помощи трябва да е в основата на благотворителността. Ако няма контрол, неволно ставаме част от мръсна схема за точене на средства.
  • 41 ОСТАВКА ! ОСТАВКА ! ОСТАВКА !

    23 1 Отговор
    ОСТАВКА НА КИРО ТЪПОТО !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ти гледаш да им помогнеш със каквото мож

    19 1 Отговор
    УКРАЙНЦИТЕ скачат и те обиждат , искат още е още ! ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ !!!!!!!!!
  • 44 да се лъже е грях

    14 1 Отговор
    Асенчо удобно е пропеснал една нула от сумата, да се разбира 160 милиона, щото реално са толкова, а дори и повече.
  • 45 оня

    18 1 Отговор
    Като гледам с какви коли са и как пълнят кошниците в магазините е просто обидно:)) Своя народ да оставяш да мизерства, а фашагите да хранят. Долни нагли краварски подлоги ни управляват:))
  • 46 КИМ

    9 1 Отговор
    Кат нямате пари за нас не купувайте тия самолети ,а дайте парите за болните и мизерстващи Българи.
    А курортистите от Украйна по бежански лагери както е редно.
  • 47 Добга Добгов

    5 0 Отговор
    Не ме вълнуват, дано си ходят по-бързо , пиявици
  • 48 Смях и гряххи

    4 0 Отговор
    Браво ✊ а наши бабички мря как куче тука ! Браво ✊ помагаме на нацисти те
  • 49 Нее

    4 0 Отговор
    Иначе за тридесет лева ще правят комисии и ще разиграват възрастните. Софийска община, коята е оставила гражданите да падат в дупките, да се кривят и убиват по улиците, и да се удрят по стърчащите релси беше много пъргава, когато реши да прекръсти улици-нелепици...Наистина е неприятно и несправедливо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол