17 Май, 2022 18:41 1 970 33

Кабинетът бори поскъпването на горивата с шест мерки

  • горива-
  • цени-
  • мерки

Предложението важи за юли, август и септември 2022

Кабинетът бори поскъпването на горивата с шест мерки - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата, с които да бъдат подкрепени бизнесът и потребителите

Докато тече срещата на премиера Кирил Петков с представители на транспортния бранш в Министерския съвет, от пресслужбата на кабинета разпространиха до медиите предложенията на правителството, предаде bTV

Намаляване цената на биодобавката

Министерството на транспорта и съобщенията е постигнало договорка с Националната асоциация по биогорива в България, че компаниите ще предоставят за българския пазар добавката със 150-200 долара на тон по-ниско от цената на спот пазара. Предложението важи за юли, август и септември 2022. Така цената за добавката за българските потребители ще бъде изключително конкурентна. България е един от водещите производители на биогорива в Европа и това ни позволява да се възползваме от ситуацията, което е в интерес на българските потребители. По този начин се очаква ефектът от биодобавката върху крайната цена на горивата да бъде силно намален.

Премахване на акциза за природен газ, втечнен нефтен газ (пропан-бутан) и метан

Това ще даде възможност за намаляване на цената на килограм втечнен нефтен газ от 34 стотинки/кг допълнително на тези горива, които много от българските превозвачи използват, както и много крайни собственици на автомобили.

Намаляване на ДДС на природен газ и втечнен нефтен газ на 9%

Тази мярка се допълва и с вече обявената мярка за покачване на минималния праг за задължителна регистрация по ДДС до праг от 100 000 лв., с което се създаде облекчение за малките транспортни фирми.

Законодателни промени във връзка с неточно отчитане през тол системата

Със законопроект се променя механизмът на санкционирането, като се въвежда справедлив и облекчен метод на разграничение на неволните от истинските нарушения.

Когато не функционира системата, законът е категоричен, че никой нищо не заплаща. Във всички останали случаи на изключено устройство на невнимание или дължащо се на техническа повреда, ще се прилага нов механизъм, без санкция на превозвачите. Дава им се възможност да декларират чрез своя доставчик, че се касае за техническа грешка и ще заплатят определена в тарифата такса.

Осигуряване на предвидимост при промяна на тарифите

Направено е предложение от превозвачите да се осигури предвидимост на промените в тарифата и обхвата на тол таксуването, като се даде минимум шест месеца транзитен период, в който превозвачите да могат да изменят договорите си и да предвидят евентуалното увеличение в цената на услугите си.

Създадени са и две работни групи, които да извършат правен и икономически анализ на тол системата, заради изразеното от превозвачите съмнение за нейната работа. Работата им ще завърши с писмени доклади, въз основа на които ще бъдат взети последващи решения.

Изключено е да се говори и за въвеждането на по-скъпи ставки за преминаване на пътя за транзитния трафик, тъй като и това е категорично забранено от Европа, посочват от пресслужбата на кабинета.

Промени във връзка със системата за компенсиране и субсидиране на обществения транспорт

Един от начините да се стимулира ползването на обществен транспорт е да се компенсират разликите в цените на билетите за различни социални групи. Констатациите на Министерството на транспорта и съобщенията са, че системата на разпределение на компенсации и субсидии, действаща към момента, позволява различни тълкувания и недобри практики. В поредицата от срещи между министър Николай Събев и превозвачите, проведени след 10 май, участниците в срещите стигнаха до извода, че е най-добре да се следват стриктно разпоредбите на Регламент 1370/2002 на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Нищо на квадрат!
  • 2 седма

    6 26 Отговор
    НАЙ ВАЖНАТА МЯРКА Е ОТКАЧВАНЕТО ОТ ПУТЛЕРАСТКИЯ ФАЛШИВ ПЕТРОЛ

    Коментиран от #24, #25, #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Луд

    31 2 Отговор
    Дизела беше 2,50 лв.Тръгна на горе но Киро каза ,че няма притеснение и е под 3,00 лв ,а той беше 2,99 лв.Да ама сега е 3,30 и ще стане 4,00 лв.И Киро пак е спокоен.Спокоен е защото той и Асен са милионери и не им пука ,ако ще и 6,00 лв да стане.Ще живее в България още няколко месеца и ЧАО.После другите да му мислят.
  • 5 А Русия бори

    12 1 Отговор
    Поскъпването на рублата. Курсът на РЦБ за утре е долар – 63,54 руб. (+0,1 руб.) ▪️ евро – 66,36 руб. (+0,55 руб.). Лоша работа. Особено ако падне под 60.
  • 6 Сандо

    14 0 Отговор
    И накрая всички мерки ще се сведат до вземане на нов заем!
  • 7 Хихи

    20 0 Отговор
    Картелът на горивата са напред с материала. През ден вдигат цената. До юли бензинът ще е 5 лева и с мерки, и без мерки.
  • 8 Глупци сър

    4 2 Отговор
    А не е ли по-лесно да внасяме петрол от Алжир, който е един от най-евтините в света.
  • 9 гост

    10 0 Отговор
    ТОЛ системата да се управлява от държавата, а не от някаква "наша" аутсорсинг фирма, която да отчита разходи по-големи от приходите и всички по веригата да гушкат немъчени парички!

    Коментиран от #31

  • 10 Дъртия

    10 0 Отговор
    Некадърник до некадърника, мила моя майно льо
  • 11 бензинов двигател 2 литра

    5 10 Отговор
    Омръзна ми като се движа зад лъскави немски дизели на по 15г. да им гледам и дишам кълбетата черен дим при ускорение.

    Коментиран от #17

  • 12 ххххх

    13 0 Отговор
    Защо не намалят акциза за бензин и дизел? Абсолютно никакви мерки, най-много газта да падне с 10-15 стотинки.
  • 13 оня с коня

    4 2 Отговор
    И понеже безплатен обяд няма,всички тия Мерки с които се хвали Правителството са ЗА СМЕТКА НА ХАЗНАТА,т.е. влизане на По-малко пари в Бюджета поради намаляване на Акциз,ДДС Тол такси и т.н.К/оето пък ще принуди Правителството или да ореже Социалните добавки и Помощи,Повишаване на Пенсии в по-сериозен размер от досегашния и т.н.И понеже Монетата има две страни,,ето я и другата:Знайно е колко струват Горивата в Гърция както и в Цяла Европа и Разликата е наистина Огромна в сравнение с цените у нас.Затова и Гърци и Румънци освен че Активно пазаруват Продукти от Магазините ни,зареждат и Резервоарите си "до дупка" от БГ.А какво да кажем за Нескончаемия ТРАНЗИТЕН Автопоток между Северната и Южната ни Граница?С две думи- България ще се превърне в Изгодна Автоколонка на Съседи и Транзитнопреминаващи,а Масрафа си остава за сметка на по-ниските постъпления в Хазната ни.

    Коментиран от #15

  • 14 Киро Бореца

    0 0 Отговор
    Евала на тез умни главици. Вярвам че ще се преборят с тези нагли цени. Не ги е срам, само скачат..
  • 15 ponti

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Не само това, но и голямата част от тези "мерки" ще бъде усвоена от "веригата за доставки" и крайната цена на колонка ще падне минимално. Т.Е. "мерките" са за сметка на бюджета (демек за наша сметка), а ще се облажат търговци, превозвачи, бензиностанции или т.н. "бизнес"
  • 16 Соросоид

    8 1 Отговор
    Мисля, че лека полека ни подготвят за цени на горива около 3.50 - 4.00 лв. Нали сме кандидати за Еврозоната, бързаме като пале пред майка си да въвеждаме еврото. Предишните от ОПГ-то даваха зор, сегашните КироКокороКомисион ще я довършат далаверата. Средноевропейска цена на горива е 1.5-2 евро, и никой няма да ни позволи да държим цени на горива около 1 евро. За чий му е на средния българин да плаща всичко за евро, като единствения ефект ще е увеличение на цените? А заплатите със сигурност няма да станат средноевропейски.

    Коментиран от #20

  • 17 Всички сме

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "бензинов двигател 2 литра":

    в тора.Нема се плашиш.Тук е така.
  • 18 Ей не се спреха.

    5 0 Отговор
    Само далавери в това правителство.Иначе бизнес му викат.
  • 19 Asdfg

    14 0 Отговор
    НИЩО КОНКРЕТНО!!! Дизел 3.29лв./л. Бензин 3.17лв./л. Хляб 2.00лв. Олио 5.00-6.50лв. Кисело мляко над 1.10лв. Масло вече над 25.00лв./кг. Заплати средно 1400.00лв. Тия се подиграват с хората! Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста,веднага оставка!
  • 20 Asdfg

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соросоид":

    Е тогава Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста,ще висне на някой стълб!
  • 21 Васил

    9 0 Отговор
    Това не са никакви мерки просто имитация на някаква работа.
  • 22 Наблюдател 1

    2 0 Отговор
    Не нула, а дупката на нулата.
  • 23 Момо

    4 0 Отговор
    Метана стана почти 4лв=ВЪН ТЪПАНАРИ ДОЛНИ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Я MPИ БЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "седма":

    ЩЕ ПЛАЩАМ СКЪПО ЗАРАДИ СЕКТАНТИ
  • 26 Ицо

    2 1 Отговор
    Това е малко по малко от нищо
  • 27 гост

    3 0 Отговор
    справка сочи че май миналата година средно дизела е бил 2.10 лв/л след година е 3.25 или над 55% по-скъп,ако не се вземат мерки и за още година продължи този темп дизела ще струва над 5лв на някой заплатата вдигна ли се с над 50% за година защото моята не е мръднала
  • 28 КИРО БОРИ ПОСКЪПВАНЕТО С 6 МЕРКИ

    3 0 Отговор
    ИЗЛИЗА ЧЕ ПРЕДИ ТОВА НИ Е КРАЛ С ТИЯ 6 МЕРКИ !............ ЗАТВОР ЗА КИРО!
  • 29 Предложението важи за юли, август и септ

    3 0 Отговор
    СЛЕД СЕПТЕМВРИ ПАК ВРЪЩАТ 6 ТЕ МЕРКИ ЗА КРАДЕНЬЕ ---- КЪДЕ Е ПРОМЯНАТА ОТ БОКОВОТО КРАДЕНЬЕ ?
  • 30 КИТАЙСКИЙ ЭЛЕКТРОМОБИЛЬ ЗА 900$ С ALIEX

    0 1 Отговор
    КИТАЙСКИЙ ЭЛЕКТРОМОБИЛЬ ЗА 900$ С ALIEXPRESS

    Коментиран от #32

  • 31 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Операторът на ТОЛ системата е австрийската фирма КАПШ, която се пребори с Бойковите фирми - перачи и инсталира камери, компютри и сървър, проведе всички проби и системата работи безупречно, НО БЪЛГАРЧЕТАТА НЕ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ и още повече, че КАТ може да тегли данни от СИСТЕМАТА и да глобява поголовно за превишена скорост, ако Парламентът излезе с решение за добавка към Закона за прегрешенията по пътищата!!! КАПИШ?
  • 32 Баща ти

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "КИТАЙСКИЙ ЭЛЕКТРОМОБИЛЬ ЗА 900$ С ALIEX":

    Това е скапан китайски електроцитет....мотоциклет на ток с четири гуми!!!
  • 33 Кики

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "седма":

    И закачане към двойно по-скъп,независимо откъде...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове