Last news in Fakti

17 Май, 2022 20:07 1 711 22

Драгомир Заков търси и от Италия заместващи изтребители за българското небе

  • заков-
  • армия-
  • заместващи изтребители-
  • оръжие

ЕС обсъжда съвместната покупка на оръжия

Драгомир Заков търси и от Италия заместващи изтребители за българското небе - 1
Снимка: Фейсбук

Обсъдихме възможностите за съвместно придобиване и изграждане на военни способности (в ЕС), заяви министърът на отбраната Драгомир Заков след заседанието на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел.

Той допълни, че това ще е от ключово значение за българската армия. По думите му може да се наложат законови промени, защото заради националните ни нормативни актове може да се окаже, че няма да можем да се възползваме от такава възможност. Министърът даде заявка, че той ще апелира за спешни промени, "които са в интерес на България и българските въоръжени сили".

Драгомир Заков допълни, че имаме достатъчно възможности да ремонтираме военна техника, а очакванията на Украйна са реалистични. По думите му след посещението на украински експерти във военните заводи в страната миналата седмица Киев вече е наясно какво и как може да бъде ремонтирано у нас. Но предстои още работа, преди процесът да започне.

"Украйна има нужда от много подкрепа - военна, хуманитарна, логистична. Държавите от ЕС поеха ангажимент да продължават да търсят възможности тази помощ да бъде осигурена, избягвайки дублиране с подобни инициативи извън ЕС", разясни той.

Според него така ще бъде избегнато припокриването с военната помощ с тази от НАТО.

Военният министър заяви, че все още няма никаква конкретика за заместващите изтребители, които трябва да използваме до пристигането на първите осем F-16. Днес той е обсъдил темата с италианския министър на отбраната, но все още няма никакво конкретно предложение.

"Целта е българските ВВС да продължават да изпълняват конституционните си задължения. Нашата цел не е да свалим ВВС на земята", подчерта Заков.

Заков коментира изказването на президента Румен Радев от вчера, че не иска "с българско оръжие да се убиват хора в Украйна" така:

"Не е редно да влизаме в подобен диалог между институциите. Като военен министър държа да работя конструктивно и с президентската институция. Президентът е върховен главнокомандващ, така че няма как министърът на отбраната да влезе в подобна дискусия с президента, това не е добре и за въоръжените сили".

Министърът коментира и исканото от ДБ увеличение на разходите за отбрана до 2% през актуализацията през юли. Според Заков цифрата е ориентир, но е важно да се придобива техника и да се инвестира, а не само да се харчат пари.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те италианците от 5 години ни предлагат

    5 19 Отговор
    да ни пазят небето без пари, ама ние се дърпане. Сакън да не обидим Путин, пък и ще трябва да плащаме по 200000000 долара за неполучавана поддръжка. Ще се разсърди джуджето и бойко ще яде бой както яде пеевски в дубай.

    Коментиран от #10, #17

  • 2 Българин

    22 3 Отговор
    А ЗАЩО НЕ ТЪРСИ ОТ ОНИЯ ИЗМАМНИЦИ И РЕКЕТЬОРИ ФАЩ ТИЯ ДЕТО ГИ ПЛАТИХМЕ?
  • 3 Не в ли така

    3 9 Отговор
    Италианците са слабаци.
  • 4 Украйна не е в ЕС

    19 3 Отговор
    Не е в НАТО. В качеството си на какви трябва да подкрепяме войните на англосаксите по света "Коалицията на васалите" убили един милион цивилни в Ирак, без резолюция на ООН. Ирак няма ли нужда от помощ? Сърбия нямаше ли нужда от помощ? Сирия няма ли нужда от помощ? Децата в Африка нямат ли нужда от Помощ. Децата и народът на Виетнам нямат ли нужда от помощ? Децата на Япония атомни бомби, раждащи се още с малформации, нямат ли нужда от помощ? Децата на Донбас, нямаха ли нужда от помощ 8 години, когато ИДАзов убиваше руските деца. Поне не крадете житото на Украйна, държава в конфликт, която я чака глад. Лицемери. ОСТАВКА. Излизане от НАТО И Референдум за евро. И най-вече БСП, която излъга избирателите си, въоръжаваща нацисти в Украйна, по нощите Антонов през Полша. Срам и Позор за БСП и Нинова.

    Коментиран от #8, #15

  • 5 12345

    11 1 Отговор
    А какво стана с нашите мигове, които ни пазеха небето допреди два месеца? Дали не са вече в Украйна, та така усърдно се търсят други варианти?

    Коментиран от #7

  • 6 нннн

    13 1 Отговор
    Да търси самолети в САЩ! Нали им ги платихме!
  • 7 Хихихи

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    Кирчо ги даде за скрап на укрите
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 9 милиарда

    11 2 Отговор
    3 милиарда за ф16 Борисов, още 3 милиарда ПП ф16, още 3 милиарда за инфраструктура и боеприпаси и други. 9 милиарда да пълним бюджета на САЩ ВПК. Предатели, няма разлика между вас и ГЕРБ, предавате България еднакво. А в магазините, хората гледат само етикетите. Количките полупразни. Ама си вдигате пенсиите на депутатите и субсидиите най-високи в Европа.
  • 10 шопо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Те италианците от 5 години ни предлагат":

    А ония F-16 дека ги купииме ги нема, и ако съвсем одъртеха, че требе да ги сменяме !

    Коментиран от #16

  • 11 питащ

    6 0 Отговор
    тоя откъде го изровиха!
  • 12 САНДОКАН

    4 0 Отговор
    Я вижте в Албания ако имат някой още по стар, що не оправите първо територията да помислите за младите пък чак тогава да гледате за комисионни

    Коментиран от #14

  • 13 Бай Лисан

    3 1 Отговор
    Зализаков, грабвай чертежите и върви да се пердашиш в Украйна, менте министър такъв!
  • 14 Бай Лисан

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "САНДОКАН":

    Ей, страшна далавера могат да врътнат албанците - могат да дават бункери под наем на укрите.
  • 15 оня с коня

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Украйна не е в ЕС":

    Абсолютно си прав че всички изредени от Тебе Хора от Различни държави по света имат нужда от помощ както Украинците.И няма никакъв Проблем България да помогне на всички до един,но преди това трябва да се осигурят Парите,което значи че следва да подадеш Немедлено МОЛБА до Правителството да ти увеличат Драстично Данъците!И за "Срама и Позора" на БСП и Нинова си прав,дето излъгаха така нагло избирателите си,затова на следващите Избори гледай да не сбъркаш Бюлетината на ГЕРБ,щото само бат Бойко може да се оправи с Тях.
  • 16 Притча

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "шопо":

    То стана като приказката за бързия дърводелец дето обещал люлката за внучето, та и нашите самолети - за внуците ни ако не дойдат, може да станат за правнуците ни!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А ве

    4 0 Отговор
    Заков Македония ще ни даде самолети
  • 19 Наблюдател

    3 1 Отговор
    Защо бе, нали предплатихме 100% преди години на световния пример за честност и морал? Колко е неустойката, защо не прекратихме договора и не си поискахме парите? Защото сме изтривалки за тях.
  • 20 Питам само

    3 0 Отговор
    С газена лампа ли ги търси и каква е газта?!
  • 21 Сандо

    1 0 Отговор
    И ще ги намери в американските бази.Стига с тия дъвки за стадото.
  • 22 Петър

    4 0 Отговор
    Че италианците кога станаха войници? Бити са във всички войни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове