Last news in Fakti

18 Май, 2022 16:50 2 286 35

СУ поиска Денков да оттегли реформите, той отказа

  • су-
  • общо събрание-
  • николай денков-
  • атестация-
  • атестиране

Преподавателите са против начина, по който се опитва МОН да наложи промените

СУ поиска Денков да оттегли реформите, той отказа - 1
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на СУ "Св. Климент Охридски" прие декларация срещу готвените от министър Денков реформи. Това се случи в негово присъствие, научи ФАКТИ.

По предложение на Философския факултет към дневния ред на събранието е била включена точка за обсъждане на реформите, които планира МОН, свързани с атестацията на преподавателите. Министър Денков е бил поканен и също е бил изслушан по време на събранието.

Прочетена е позицията на Факултетния съвет на Юридическия факултет, която е послужила за база на приетата от 2 точки декларация. Преподавателите са против начина, по който се опитва МОН да наложи промените.

"Има недомислие в цялата работа, в хуманитаристиката има недопустими неща, работим с български език, няма как да ни се каже, че ако не публикуваме в няколко чужди издания, ще приключим с работата си", коментира за ФАКТИ проф. д-р Амелия Личева от Факултета по славянски филологии.

В декларацията на Общото събрание се иска оттегляне на предложените проекти за изменение на Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България и за Решение на Министерски съвет за определяне на критерии, показатели и методика за атестиране на академичния състав в държавните висши училища.

В същото време се заявява готовност за изработване на изменения в законодателството, насочени към подобряване на изискванията, гарантиращи качество на преподавателската и научноизследователската работа във висшите училища в България.

Министър Денков отказал да оттегли реформите и изразил разочарованието си от ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    25 20 Отговор
    Калинките от ГЕРБ започнаха да треперят за незслужените си титли
    и позиции! Браво Денков!

    Коментиран от #18

  • 2 Денков,

    22 12 Отговор
    Я, вземи виж първо твоите харвсрд и докъде ни доведоха!

    Коментиран от #16

  • 3 честен ционист

    16 8 Отговор
    Още един подлез, през който Денков няма да смее да мине.
  • 4 Гост

    14 9 Отговор
    Ще пискат. Окопали се некадърници, безполезници и откровено вредници. Ако напишеш нещо, има кой да го преведе. Славянски филологии (включително българска) се учат на много места извън България, така че, ако е стойностно, ще има и къде да се публикува. Ала за това се искат способности, различни от тези, които имат повечето университетски "преподаватели" у нас.

    Коментиран от #6

  • 5 плюс минус

    12 9 Отговор
    Тогава да му поискат оставката.
    Сътвори сума ти и недоразумения.
  • 6 Ако мислиш,че

    8 9 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Денков е по - добър и стойностен от тея, много се заблуждаваш. И той е като тях, но от другата банда.
  • 7 123

    8 7 Отговор
    Точно така, учените не са против реформите, а срещу начина, по който се опитват да направят измененията - недопустими от юридическа гледна точка. Променят се закони с подзаконови актове. Направи го по правилния начин, а не така на юруш срещу всички гилдии.
  • 8 Любопитен

    20 2 Отговор
    Денков, я направи една реформа на Харвард, че там бая са я закъсали ако съдя по възпитаниците им.
  • 9 АЛФА КЕНТАВЪР

    16 0 Отговор
    32 ГОДИНИ няма ДЪРЖАВА КУЛТУРА ИКОНОМИКА ИНДУСТРИЯ а има КОРУПЦИЯ ДАЛАВЕРИ
  • 10 Реалист

    11 6 Отговор
    Позицията на университетите е същата като на прокуратурата:
    Държавата да дава парите и да не се бърка в автономията/независимостта им или да търси резултати.
  • 11 факт

    12 9 Отговор
    Статуквото се противопоставя със зъби и нокти срещу разумните реформи!!!
  • 12 Браво, Денков!

    9 10 Отговор
    Браво Денков! Прави смело реформите, които ГЕРБ не посмяпа да направят 12 години.
  • 13 Данъкоплатец

    7 5 Отговор
    Едни псевфо-учени от БКП+Б3НС+ДС-кариерата се дърлят за пари с псевдо-академика от БКП+ГЕРБ-кариерата! Докога ще съществува кинти-титлата "академик", останала от СССР, НРБ, ..... партийните времена?! Докога за "учени" ще бъдат смятани и издигани потисническите тоталтарни ДС(КГБ) и РУМНО(ГРУ) агенти и чекист-разведки?!
  • 14 Как да няма как?

    6 6 Отговор
    " ... нямало как да им се каже, че ако не публикуват в няколко чужди издания, ще приключат с работата си⁉️"
    Закостенели капсаловани в страната ни преподаватели с остаряло за 21 век мислепе!!! Отворете се към Европа и света! Опреснявайте знанията си и бъдете в синхрон с учените по света! Развивайте се, работете, прубликувайте в чужди издания трудовете си, следете мнението и критиките на международните учени.
  • 15 Денко Николаев

    9 2 Отговор
    "Академик" Денков да си подава оставката. Слаб министър, показва явно неуважение към учените, постави ги на дъното на социалната йерархия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гошо Тарабата

    10 3 Отговор
    Този министър се подиграва с учените. След 5 години няма да има преподаватели, ще вземат отвън хора- "практици", занаятчии, кръчмари, всякакви. С науката в България приключи.

    Коментиран от #25

  • 18 вън !

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Денков бе в правителството на ГЕРБ зам. министър. Той е от тях. Да си ходи!
  • 19 Мъгла

    12 0 Отговор
    Хлъзгавият и нагаждащ се министър стана академик, докато бе служебен министър. Осигури си пенсия от 4000 лв. А иначе уж бил "морален". Вятър и мъгла.
  • 20 Терминал 2

    7 1 Отговор
    Наука в България вече няма. Кой ще иска да стане професор- четене, писане, лишения, отделяне от собствени средства за литература, специализации, проучване срещу заплата от 1900 лв !?!?!?! Кой? Край с науката ! Един даскал от килийното училище получава повече от професора! Срам и резил! Бегом към Терминал 2!
  • 21 Точкуването няма общо с качеството

    4 1 Отговор
    Това е механично пренасяне на чужд модел, да не говорим за тия импакт фактори, което си е чиста глупост, освен заплащането и особено в хуманитарните науки. Да си заминава
  • 22 да бе

    2 4 Отговор
    Категорично това НЕ е позицията на учените от СУ, а на ръководството. Да си заминават! Бъдещето принадлежи на младите!
  • 23 Точкуването няма общо с качеството

    5 2 Отговор
    Това е механично пренасяне на чужд модел, да не говорим за тия импакт фактори, което си е чиста глупост, освен заплащането и особено в хуманитарните науки
  • 24 Долу БКлП

    5 1 Отговор
    Денков вече повече от година не направи нищо за оптимализация, реорганизация и кадрово изчегъртване на множеството партийни "калинки", захлебени в самото МОН! Особено в новосъздадените от БКП-ГЕРБ-предшественика му след 2017г. нови Дирекции с парашутирани директори и "специалисти"! Дори крепи "калинки" с фалшиви дипломи и препядства разследване за установяване на действитеността на тези "дипломи"! Поради това, че тези "калинки" въртят "под масата" яка рушветно-комисионни далавери за стотици милиони в образованието и науката (особено около Ковид-пандемията), в които не е изключено да е включен и самия Денков! Той само използва управлявания от него от десетилетия многомилионен финасов "Фонд научни изледвания" за да подкупи разни други "учени" от партийната+ДС-кариера да го изберат за комунистически паричен "академик", при положение, че през последните 20 години той е бил само партиен чиновник, преразпредещ за партино-олигархично "усвоявне" (гепене) бюджетни милиони и не е имал никаква академична или научна дейност! Долу Българските Клептомански Партии (БКлП) - все клонинги на БКП+Б3НС+ДС!
  • 25 Напротив

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо Тарабата":

    Точно сега истинските учени мизерстват заради разни калинки.
  • 26 По добре да огледа по факултети

    5 1 Отговор
    Първо да види защо се пускат дисертации по стотина и кусур стр. със съмнителни качества и подбрани журита, също кои специалности, дори и защитени, подлежат на оптимизация, също да се махнат научните журита на Игнатов

    Коментиран от #30

  • 27 Сорос Денков

    4 1 Отговор
    Нареждане от Козяк
  • 28 Доктор

    8 1 Отговор
    Поздравления за решението на СУ. Подготвяните тихомълком реформи на соросоидния министър денков са незаконни и противоконституционни. Този човек е еманация на провинциалната абициозност и слагачество. Абсолютно мекере, изпълняващо чужди поръчки. Опасен и вреден не само за образованието в България.

    Коментиран от #33

  • 29 Простото Киро

    6 1 Отговор
    Този ли съучастник на Простото се оказа най-големия учЕн в България.
    Чудя се кой от сегашните управляващи е по-вреден:
    - простото
    - кокорчо
    - дамаджаната
    - този измислен академик, бъркал далавери с фондации заедно с простото
    - Еконтий
    - хитрото еврейче
    - другото просто - Наско
    - зализания адвокат съсипващ спорта
    - мадам Лъжа ака Техноимпексова
    Да бяха двама-трима, да ги храниш с мед, но това се повече от половината.
    Трябва да бъдат изгонени с камъни възможно най-бързо защото разсипват България. Всеки техен ден на власт ще ни коства поне година възстановяване.

    Коментиран от #31

  • 30 За протокола

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "По добре да огледа по факултети":

    Той е накадърен да проведе истинска реформа в образованието и затова се занимава с глупости - сливане и закриване на университети, безумни атестации, които дори самият той няма да може да мине, началото на учебната година и т.н.
    А образованието има толкова много истински неотложни проблеми за решаване.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Простото Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ZеЛЕвСКИ":

    Хъъъ?!?!
  • 33 отивай си!

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Доктор":

    Много точна констатация. Безкрайно неприятен човечец. Прилича на герой на Чехов- обикновен дребен статски съветник, чиновник с нисък морал, който мрази учените. Да си отива!
  • 34 Цанков

    5 0 Отговор
    Ако има провал в сегашното управление, той ще дойде и поради неадекватния Денков.
  • 35 Денко Джендърляшки

    0 0 Отговор
    да си подава оставката!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове