19 Май, 2022 08:46 2 378 33

Експерт: Отстъпка за горивата за всички е неразумна мярка

  • отстъпка-
  • горива-
  • население

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си

Експерт: Отстъпка за горивата за всички е неразумна мярка - 1
Кадър БНТ

Марката на правителството за отстъпка за горивата за цялото население е неразумна, заяви в студиото на "Денят започва" енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Много по-разумно е да се най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими.

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си.

"За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира Владимиров.

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е консистентно сред страните с най-ниски цени. Това до голяма степен се дължи че на българския пазар има едни лидер, който не само преработва горивата, но и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния руски нефт.

"Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас", коментира Мартин Владимиров.

"Нямаме много механизми, с които да задържим цената по пазарен начин. В момента ЕС прилага мерки за да даде подкрепа на потребителите на енергия. Най-разумният начин, който се възприема е да се превеждат директни чекове към най-уязвимите групи

"Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, то вече е вкарано ценообразуването, тоест няма фактори, които да променят значително търсенето и предлагането и цената значително да се вдигне", каза Владимиров.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ццц

    21 0 Отговор
    Последно, кое е добре "експерте"?
  • 2 Хохохо

    28 0 Отговор
    Аман от енергийни експерти, ами насочете кеша към тъмнолилавите, като най бедни, за да имат за алкохол и цигари
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гого

    6 6 Отговор
    Отстъпка само за бежанците

    Коментиран от #21

  • 5 Мммм

    12 5 Отговор
    Ами прав си ма повечето пенсионери не им трябва кола всеки ден ,но всеки ден се хранят,а при тези цени....,също има и много хора ,който биха предпочели да вземат мещо за вкъщи вместо да си харчат помощта ма бензиностамцията. Има и такива който нямат нужда от помощ,но и за тях,ще е по евтин бензина. Популистки и нищо не вкючващи мерки.
  • 6 Пейо

    28 1 Отговор
    Като говорите, че цените са 10% под тези в Европа споменете и колко надолу са заплатите спрямо техните. Сравнете покупателната способност на населението. Дрънкате глупости.
  • 7 Ти да видиш.

    22 2 Отговор
    Махнете ДДС на акциза.На акциза на горивата има наложен ДДС т.е имаме данък на данъка.

    Коментиран от #15

  • 8 Мммм

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    :) :) :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жоро

    14 1 Отговор
    Този глупак не е прав. И казвам защо. Април месец направих 30000лв и съм ги декларирал. Данъци и осигуровки 3000лв. Тия пари ги давам на държавата да прави каквото си иска. И ако някой ми каже като тоя бастун "Ти не заслужаваш, ти имаш пари, ти си богат, ти имаш пари", веднага отивам и си правя офшорна сметка, за държавата от тоя месец 0ст и изведнъж се оказва че ги заслужавам тия смешни 25ст. Въпроса тука е принципен.
  • 13 Мартин Владимиров Експерт?

    10 0 Отговор
    Какво си Учил, какво си работил до сега, Експерте??
  • 14 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    2 3 Отговор
    Спешно! Полк "Азов" щурмува затвора в Ростов, окупира килии и нареди на руснаци да пазят спокойствието си!
  • 15 bVlgari

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ти да видиш.":

    Или по-скоро,данък на данъка на данъка.Защото вече един път си платил данък върху доходите си.Изобщо,акцизът е крайно време да бъде премахнат от еврочиновниците.Данък на греха,приет в Англия през 17 век.Данък"наказание",за ползващи"луксозни стоки"-вносен ром,тютюн и какао тогава.Днес,горивата и тока,сигурно също са нещо"луксозно".Има един неголям сегмент от стоки,наистина луксозни и не за всеки,които могат да бъдат облагани,но тези за бита и масовата употреба...

    Коментиран от #27

  • 16 ААА СМЯХ

    8 1 Отговор
    Защо са необходими толкова сложни изчисления и дебати,... за този има за този няма....
    Просто намаля се цената по бензиностанциите и готово....огромните потребители вие си ги зьнаете и към тях прилагайте мерките си
  • 17 LOW

    6 0 Отговор
    Само като видиш физиономията му и ...
  • 18 оня с коня

    8 0 Отговор
    Все пак Експертът да беше обяснил според него от каква Граница нагоре Българинът ще се води "Богат" и "Незаслужаващ Отстъпка",щото това е Най-важното в Предложението му.След което пък да обясни Хората водещи се "Бедни" и "Соц. слаби" с какви Документи и пред Бензинаджията на Бензостанцията ли следва да доказват Статуса си.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българка

    6 1 Отговор
    Лесно е да критикуваш, но на какъв принцип иска да се подпомагат хората и кой и как определя кои са уязвими групи. За да отида на работа ми е необходима кола, нямам алтернатива. Разхода ми за гориво месечно в момента надминава 450лв. За какво ще дават помощ на Хасан от Факултето, който нито работи, нито иска да работи, а аз да плащам прескъп бензин?
  • 21 Слава Украине

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    След като се возят безплатно във влаковете на министъра на Еконт, след като ползват магистралите без винетка, що пък и да не пълнят бензин без пари за сметка на държавата, а Просто Киро?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бай онзи

    2 1 Отговор
    обичам да гледам комунета рано сутрин. Пари на калпак, енергиен експерт... гледай си "енергията" и не се обаждай където не разбираш
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 до 1 юли нафтата като удари 4 лева

    1 1 Отговор
    тия стотинки ще са 6 процента отстъпка
  • 26 Крадат чрез ДДС, АКЦИЗ и БИОДОБАВКА

    2 0 Отговор
    поинтересувайте се колко прибира държавата от досегашната крайна цена на горивото?

    иначе на 3,30 нафта - ето ти 25 ст.
    на 1,60 газ пак 25 ст.

    ДАЛИ Е СПРАВЕДЛИВО, или сега да минаваме всички на газ/бензин коли?
  • 27 £€¥√

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "bVlgari":

    В кралство Бутан например е лукс да ядеш хляб 🍞
    Било само за богатите
  • 28 🇧🇬🇷🇺

    1 1 Отговор
    А оставката на правителството е най разумната марка
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 bVlgari

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Някоя си":

    Ами така е-нароиха се експерт до експерта,та все глупости се тиражират.
    Аз съм от "средната класа",но не ползвам политбизес,обществени поръчки или средства по фондове.Написах вече-преки данъци и осигуровки 2021-17 хил.лева.Отделно съм плащал ДДС и акцизи.Гориво,цигари,вино,бира и пр.,и пр.Колата ми е служебна и е пряко свързана с работата ми.Няма да мога да ползвам тези 25 ст.Но,още стотици хиляди като мен,също няма да могат.Точно тези,които плащат пенсиите,потребяват и пълнят Фиска.Експертът пише щуротии,сигурно никога не е изкарал и един лев сам,за себе си.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Антигост

    0 0 Отговор
    Аз като съм богат то е защото съм умен и работлив. Държавата нищо не ми дава а само взема. Аз плащам много по-високи данъци от другите и имам по-голям принос към държавните финанси. Защо тогава и аз да не получавам отстъпка?
    Аз като съм беден то е защото такива са работодателите. Умен съм, работлив съм, но няма по-висока заплата защото и няма много места дето да предлагат по-платена работа. Пробвах на няколко места и е все едно и също. Справедливо е да получавам отстъпка пък тези дето получават повече да нямат. Те са по-богати и може да си плащат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове