Last news in Fakti

23 Май, 2022 20:05 1 345 16

Красен Станчев: За домакинства и пенсионери инфлацията ще бъде поне 20%

  • домакинства-
  • пенсионери-
  • инфлация-
  • красен станчев

По думите му няма разчет на рисковете

Красен Станчев: За домакинства и пенсионери инфлацията ще бъде поне 20% - 1
Кадър бТВ

От гледна точка на домакинства, особено тези под средна заплата, или от гледна точка на пенсионери инфлацията няма да бъде 10%, тя ще бъде доста повече - поне 20%. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ икономистът Красен Станчев.

По думите му няма разчет на рисковете.

„От началото на годината е ясно, че ще се качат някои акцизи, те в България са най-ниските в ЕС, разходът е част на бюджета, предполага, че нещо трябва да се качи. Няма какво да се качи, освен примерно алкохол и тютюневи изделия. Понеже алкохолът е много важен, го оставят настрана, но е ясно от януари месец, че акцизът на тютюневите изделия ще бъде вдигнат. С колко, кога – няма елементарна преценка, но очевидно, че този акциз няма да доведе повече приходи и няма да компенсира онези разходи, които се предвиждат“, заяви икономистът.

Според Станчев акцизът може да бъде приложен различно към различни търговци и производители.

„И друго – ако бъде приложен веднага, той ще удари целите разчети на всички тези хора, които търгуват с цигари в България. Онова, което трябва да се направи, защото иначе ще има и дела, административни, за загуби и т.н., вероятно този акциз ще започне да действа от 1 януари следващата година“, каза той.

Икономистът добави, че биодобавките са голям бизнес:

„Не е бизнес само на производителите на тези добавки. Те са едни от водещите производители в ЕС, става дума за около 20 фирми, но за тях суровината се доставя от около 250, вероятно 300 фермери и част от това нещо се връща при фермерите във вид на фураж.

Онова, което липсва, е преценка на ефектите, каза още Красен Станчев.

Когато цените растат, то тогава биодобавките в горивата са част от намаляването на разхода на тези, които карат камиони и коли. Тогава, когато обаче вие предприемете някаква такава мярка, като акциз и регулиране на биодобавките, имате странични ефекти в тези 200 и няколко вероятно 300 фирми, които са доставчици. Те ще застанат на опашка за същите помощи, защото правителството вече е обещало“, отбеляза икономистът.

Според Красен Станчев, когато инфлацията е 20%, всяко едно увеличение ще бъде изядено, така че трябва да се правят други неща.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    13 2 Отговор
    Брях , значи пенсионерите се уредиха пак с най малката инфлация !!! Според тоя !!! Защото за останалите вече е 50-100% !!!

    Коментиран от #14

  • 2 Наталия Кобилкина

    10 1 Отговор
    Те решетките у парламента не ги беха турили за бадева.
  • 3 Наталия Кобилкина

    7 2 Отговор
    Петрола пада, горивата не. При 146 долара за барел 2.60лв за литър, а при 110 долара за барел 3.30лв за литър. Рафинерията купува Руския петрол по 80 долара за барел

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    5 3 Отговор
    Станчев, как може инфлацията да е различна за отделни хора и групи хора в една държава, бе икономисте? Ти още ли броиш държава в държавата?

    Коментиран от #6

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наталия Кобилкина":

    Лека полека забравяйте долара и започвайте да мислите за рубли,че от два месеца цените са по 2-3. За същия период рублата се вдигна по три.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Това е най естественото Нещо.Представи си,че минеш на Фотосинтеза и спреш да харчиш пари,дори за тоалетна хартия........При теб инфлацията ще е 00000!Ако харчиш само за ел.енергия също няма увеличение,но ако харчиш за газ.......за хляб,за ранни череши и за памперси ще имаш лична инфлация в рамките на увеличението им и това е лична инфлация.Колкото по малко купуваш ,толкова по малка ще е твоята инфлация ,а от това и Общата инфлация.Мнооого сте .....бг!!!!!!
  • 7 Гоуст

    5 0 Отговор
    Че тя отдавна мина 20%
  • 8 12340

    3 0 Отговор
    Оперирай си пъпката и си я заший на синьото д.!
    Да те разпознава партнора ти пипнешком!...
    ...и са ваксинирай за маймуница !
  • 9 Де сте бе

    5 0 Отговор
    А за бизнеса ще е -1000%,защото вече е спечелил 10000 от работниците си и от лъжите си и от ДДС и от всичко ,което могат да си спестят некадърните наречени бизнесмени.
    Ако ги няма работниците , които им вадят мързеливите милиони, ще се споменат много рязко .
    То и това наближи май.
  • 10 Пенсиониран простак

    6 1 Отговор
    Като гледам как вървят нещата
    , все повече се убеждавам от липсата на третата световна.
    Извинявайте ,на мен малко ми остана.
    Мислете му вие младите и умни глави.
    Напоследък не се предпочитат много умни.
    Погледнете света...
  • 11 ХА ХА ХА

    7 1 Отговор
    АБЕ СТАНЧЕВ , МОЖЕШ ЛИ ДА СМЯТАШ???? ХАЙДЕ СЕГА ЗАЕДНО ДА ГО НАПРАВИМ !!!!! БУТИЛКА ОЛИО СТРУВАШЕ ВЪВ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА 2.80лв. СЕГА Е 7 лв. ТОВА 0.20% ЛИ Е ????? ДИЗИЗЕЛ СТРУВАШЕ 2.40лв . СЕГА Е 3.60лв. И ТОВА ЛИ Е 0.20%??? ХЛЯБ БЕШЕ 1.10лв СЕГА Е 2.лв. И ТОВА СПОРЕД ТЕБ Е 0.20% ??????А ПРАВИТЕЛСТВОТО ТВЪРДИ , ЧЕ ИНФЛАЦИЯТА Е ПО МАЛКО ОТ 0.14% ????????
  • 12 Чичо Дончо каза

    2 1 Отговор
    Краде парите на хората Запада и ЕЦБ.Ама и те си траят.
  • 13 боцко

    2 1 Отговор
    Честита, 4-та национална, на колене пред Кире Мустафа,- докато е още тукде. Слава Уганде!
  • 14 Хайде сметнете - дори

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Светият Синод е променил таксата за кръщене на дете от 50 на 90 лева. Въпрос - тази нова тарифа дали е 10,15 или 20 процента? И трябва да отбележим, че по-голяма част от продуктите от първа необходимост са с подобни в процентно изражение нови цени. Поевтиняването на НЯКОИ зеленчуци и плодове не върши работа - това си е сезонен процес. Реално в момента инфлацията е не под 20% - реално, а икономическите еквилибристи ще ни убеждават в противното. Готов съм да отида с такъв икономист в магазина за стоки от първа необходимост и той да ми върне разликата ежду неговите сметки и реалните цени. Ама пеш, защото и такситата, и градският транспорт, и горивата ...ще му стане много при уреждането на сметките.
  • 15 Вие господине

    2 1 Отговор
    Ето какво е обещала държавата на хората =🖕🖕🖕🖕🧑‍🌾🖕🧑‍🚒🖕🧑‍🏭🖕🧑‍🔧📞👤👥🏠📴🏚️ 🎭 инфлацията 500% пълен разгром във държавата
    Тотален фалит и то от най страшните фалити не виждани никога от край време насам
  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    В интервюта дадени в СМИ, председателят на соц.комисия към НС Искрен Арабаджиев заяви, че ще има увеличение на тавана на пенсията от 1 юли. Тавана на пенсията нараства на 2000 лева, а през октомври ставал 3400лева. Нинова и Гьоков говорят друго, казано с една дума, отново се изметнаха относно тавана въпреки вече казаното по рано от тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове