Last news in Fakti

26 Май, 2022 05:49 1 395 29

Сценичните работници готвят протест, искат по-високи заплати

  • христо мутафчиев-
  • артисти-
  • протест-
  • заплати

Председателят на Съюза на артистите Христо мутафчиев е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1 500 лева

Сценичните работници готвят протест, искат по-високи заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства, от есента актьорите в цялата страна излизат на протест. Това съобщи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, предаде БНТ.

Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1 500 лева.

"Не е най-добрата форма да затваряме театрите, защото "ще накривим" само шапката най-вече и само на публиката ни. Толкова трудно вкарахме публиката обратно в театрите след Covid кризата, че сега ако я изгоним отново, тя въобще няма да иска да влезе отново. Затова идеята ни е представленията в цялата страна да започват с 30 минути закъснение, като преди началото на дадено представление колегите, готови за спектакъла, излизат и разговарят и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени и медии, телевизии, камери, журналисти и цялата общественост на града, в който работят, за да могат колегите да кажат защо протестират, за да може да стигне до ушите на хората, които имат възможност да вземат някакви решения", обясни Мутафчиев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 3 Отговор
    Тоя защо не си поиска от тиквата
  • 2 И този голям нахал излезе,

    30 2 Отговор
    не му стига, че с народни пари му спасиха живота, пратиха му хеликоптер, а сега иска още да цоца от народа!?Като са толкова кадърни, да играят свестни представления и народа ще ходи на театър, а тези пиявици сега нямаше да хленчат за народни пари. Навремето с каруци са разнасяли реквизит и са обикаляли села и градове и са представяли добри пиеси, сега тези само се лигавят, хората не искат да ги гледат и хайде протески -искаме пари!? Да станат полезни на народа, така ще имат и пари!
  • 3 дон Пацони

    30 1 Отговор
    Да хващат мотиката.
  • 4 Пак

    30 2 Отговор
    Слугата на тиквата изпълнява заповедите му.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Браво на тази подлога,

    27 0 Отговор
    Защо не ги иска по рано от ББ,а се сети сега?
  • 7 Жаклин

    18 2 Отговор
    И аз искам такава, а не минимална. С какво е повече от мен. Тези влачат и все не им стига
  • 8 Мутафчиев- ГЕРБ!! Изкарваш и сценичните

    18 0 Отговор
    Работници на Барикадата!! Да "клатите лодката"!!! Мекере си!!
  • 9 Иванчо

    12 0 Отговор
    Дам, само този не беше изпълзял още. Позабави се.
  • 10 Люси Дяковска

    17 0 Отговор
    От две години театри, опери, оркестри, ансамбли не правят абсолютно нищо с оправданието че има covid и никаква публика не влиза! А на последната вечер на Чичовци на операта в София е имало 19 човека. Институциите са препълнени с хора които получават заплати и нищо, абсолютно нищо не правят все едни и същи хора са директори които си създават кръг от поддръжници като този който си отвори устата го гонят!

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 боб

    11 1 Отговор
    На тези сценични работници им дават безплатни сгради и помещения. Държавата им прави всякакви ремонти останалото зависи от тях. Трябва сами да си изкарват заплатите, като представят гледаеми представления за да привличат публика.
  • 14 Ялова волЯ

    10 1 Отговор
    Христо , защо не поиска това увеличение от бат ти Бойко ? Да не би , защото преди време те спаси , като прати самолета , за да те закара до София в болницата ? Само питам , нищо лично !
  • 15 Олят О тялО

    5 0 Отговор
    Кой би имал възможността , привилегията и шанса , за тях да бъде пратен правителствения самолет , когато имат спешна нужда ? ........?........?
  • 16 чУвал или чувАл

    10 0 Отговор
    При 12 години ЕДНОЛИЧНА , АВТОРИТАРНА , ГРАНДОМАНСКА и САМОВЛЮБЕНА власт от ББ , Мутафчиев не намери ли време да поиска от него някакво увеличение и да каже , че хората МИЗЕРСТВАТ с тези пари ?
  • 17 7966

    13 0 Отговор
    Заедно с Христо бяха назначени директори за които беше наредила Караянчева.Големи дългове имат всяка година защото не играят и държавата ги покрива.Две години лежаха и получаваха пари и.лятото ходеха на море.Сценичните когато се играе или преди репетиции на сцена имат работа през останалото време играят карти.Театрите са голяма държавна хранилка.Като искат заплати да играят.Софииските артисти освен в театъра работят и извън него ,а в провинцията седят и чакат по кафенетата докато се пенсионират.Накрая вземат и 10 заплати за седене.
  • 18 Майк Алън Патън

    9 1 Отговор
    Христо , имам въпрос ! Да беше поканил твоя си вожд от Банкя , барем 1 път на театър. Това щеше да е от полза. Не биваше да го оставяш само на един Винету тоз човек ! Вярно , че щеше да е нещо ново за Бойко , но.....знаеш ли.....можеше и да му хареса !
  • 19 айде

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Люси Дяковска":

    айде сега, ти точно знаеш как става това...

    Коментиран от #25

  • 20 Ценен ЦЕНЗОР

    4 1 Отговор
    Правилният ход от Мутафчиев е , да отиде в Банкя и да помоли ББ за някое или друго чекмедже. Той е силният човек , той може и има какво да даде ! Нали ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кума ЛисА

    3 0 Отговор
    Голяма мечта ми е да видя или да прочета някъде , че ББорисов е ходил на театър , концерт , представление , културно мероприятие ! Щом дори Христо не е успял да го убеди , значи че положението е безвъзвратно и безнадеждно ли........Язък ! Жалко !
  • 24 безпартиен

    5 0 Отговор
    Този и такива като него явно не разбират,че за да се даде на едни,трябва да се вземе от други!Другите са единствено тези които реално плащат данъци и осигуровки в бюджета-дребен,среден и голям ЧАСТЕН бизнес!Всички на издръжка от бюджета само "усвояват" вложените средства!Та,от кого ще се вземе?Или отново трябва да се теглят заеми,които отново работещите в ЧАСТНИЯ сектор ще изнесат на гърба си?
  • 25 Люси Дяковска

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "айде":

    Общо взето знам, щото съм един от тях!
  • 26 Гост

    5 0 Отговор
    Ми нали сте супер артисти - творете и печелете, а не само за кинти от данъкоплатеца да ревете....
  • 27 Тор

    5 0 Отговор
    При наличието на около 50 театъра в България от който не е пипнат нито един и всички са на загуба така ще бъде!
  • 28 9228

    2 0 Отговор
    Има хора които по 10 г. не са играли и на края весело се пенсионират.
  • 29 7829

    2 0 Отговор
    Виждаш ли колко се интересуват хората от теб ?Всички знаят че го правиш не за сценичните,не за артистите а защото пак някой ти е наредил.Трябваше да си отидеш когато от Народния театър артистите ти искаха оставката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове