Last news in Fakti

26 Май, 2022 09:46 1 670 36

Порошенко: България трябва да поиска обезщетение от "Газпром"

  • порошенко-
  • украйна-
  • зърно-
  • мерки

Най-важното е да не се страхуваме от Путин

Порошенко: България трябва да поиска обезщетение от "Газпром" - 1
Снимка: бТВ

България да затвори пристанищата си за руски кораби и да поиска обезщетение от „Газпром“. За това призова в интервю специално за bTV бившият президент на Украйна Петро Порошенко.

Бизнесмен и политик. Става президент в разгара на проевропейските протести. Пет години по-късно губи поста в битка с Володимир Зеленски. Днес двамата са в обща битка. От бойното поле подкрепя наследника си, защото вярва, че той ще има сили на полето на дипломацията само, ако страната е обединена.

Три месеца след инвазията. Виждате ли изход от този кошмар?

На първо място: украинците и украинската армия изненадаха света! Помните какво каза публично Путин, че само за три дни ще мине тържествено през Крещятник, главният булевард на Киев, а това не се случи – нито за три, нито за 33 дни, а в момента са три месеца. Нищо не се случи. Тази война, тази агресия, ще доведе до едно – краят на режима на Путин. А колко скоро ще стигнем до този момент, зависи от целия свят.

Тази седмица президентът Зеленски призова лидерите в Давос за максимум санкции срещу Русия. За какви санкции говори той?

За да се въздаде мир, се нуждаем от три неща: оръжия…оръжия…и оръжия… Това е краткият път. Първият вид оръжия: това са оръжията за защита , които могат да увеличат ефективността на украинската армия. Втория вид: ембарго и санкции.
А оръжия номер 3: това е депутинизацията на Русия, на Европа и на света. В момента очакваме 6 пакет санкции на Европейския съюз.

Но дали това ще бъде достатъчно. Дали петролното ембарго ще бъде достатъчно?

Не. Не е достатъчно, не само за Украйна, но и за света. Не само Европейският съюз трябва да спре да купува петрол. Всички ние трябва да отрежем петролните доставки по тръбопровода "Дружба". Това е тест за цяла Европа и за независимостта ѝ от политиката на Путин.

Много европейски страни, в това число и България са силно зависими от руските енергийни източници. Какво бихте казал на тези страни?

Лично аз имам правото да ви призова, защото когато бях избран за президент, Украйна беше болезнено зависима от руско електричество, руски петрол и руски газ. Горд съм, че само за една година на президентския пост постигнах енергийна независимост. Ние просто спряхме да купуваме. И това беше много труден тест за Украйна. Отидохме обаче по-далеч. По моя заповед заведохме дело в арбитражния съд в Стокхолм. Заведохме иск срещу „Газпром“ и руската страна и го спечелихме! И руския „Газпром“ плати на Украйна 4 млрд. американски долари. Призовавам ви: последвайте нашия пример.

И какъв е вашият съвет?

Два съвета. Не се страхувайте от Путин , ако се страхувате сте загубени. Второ: не вярвайте на Путин. Имам петгодишен опит в преговори с Путин и той никога не спази думата си. Той разбира само от сила и моят съвет към българското правителство - българския парламент и българите е да бъдете обединени. Само тогава Путин не може да ви направи нищо. Спомняте си, преди войната той постави ултиматум: България и Румъния да намалят присъствието на натовски сили до нивото им от 97-ма. Путин обяви Черно море за руско. Видяхте какво направи с украинските пристанища. Поучете се, защото утре руските военни кораби могат да блокират българските пристанища, румънските пристанища. Видяхте и резултата: глобална продоволствена криза. Глад!

България не разреши официално оръжия за Украйна, но обеща да ремонтира повредено военното оборудване. Това достатъчно ли е?

На първо място искам да кажа, че се радвам за това посещение на Кирил Петков в Киев. Непрекъснато призовавам лидерите на Европейския съюз да бъдат тук като символ на това, че рамо до рамо не се страхуваме от Путин. Присъствието на България тук беше особено важно. На второ място: искам да благодаря на България за помощта, която оказвате на повече от 90 000 украинци, които приехте, предимно от източната територия, където Русия унищожи градове, домове и цели семейства.

На трето място: мисля, че България има уникални технологии за възстановяване и ремонт на украинските танкове, бивши съветски танкове, които могат да бъдат доставени в България, за да бъдат обновени и модернизирани така, че да ни бъдат полезни в битката.

Винаги можем да намерим начин, по който да си сътрудничим. Ние не се интересуваме от изключения – като това, че България няма да ни доставя оръжия. България е наш приятел. Зная го, защото съм роден в Болград, който е столицата на българското малцинство в Украйна. И определено зная каква връзка има между нас. Но нещо много важно, което България може да направи за нас. Две неща, всъщност. Първо: на наближаващата среща на Съвета на ЕС, моля ви, подкрепете нашия статут на кандидат. Знаете какво означава да бъдете кандидат, вие сте най-младият член на ЕС, вие сте толкова близо до нас - само от Болград са няколкостотин километра до българската граница. И второ: на срещата на НАТО в Мадрид през юни, моля ви, подкрепете решението за план за присъединяване на Украйна. Това ще бъде верният отговор от България, правилният отговор от НАТО на изнудването на Путин.

И още нещо: моля ви, затворете вашите пристанища за руски кораби. Не бива да допускаме Русия да упражнява своя експорт през българските портове, защото всеки един долар, платен на руската държава, ще бъде вложен директно в бомби, в ракети, в унищожението на Украйна. Не го допускайте!


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 3 Отговор
    😀😀😀
    Тя и Полша поиска от Норвегия да споделят печалбата си с тях , защото тя била понеже гЕйС били отказали газ от Русия и северняците се възползвали ‼️‼️‼️‼️
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 3 Отговор
    Ех , ПоТрошенко, в Давос се събраха геронтолидерите с визия за завличане Света с тях в пътя им към отвъдното ‼️‼️‼️‼️
  • 3 Българин

    6 35 Отговор
    За да поиска обезщетения България трябва да е суверенна и независима. Как си представяте Президентът, БСП и Копейкин да защитят българския национален интерес. Няма как да стане

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 володомир

    35 2 Отговор
    Тоя престъпник да си гледа собствената участ и да си наляга парцаля
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хк55жфф

    24 2 Отговор
    Оръжия - моръжия, с оръжия мир не се постига, а погром и жертви. Мир се постига с преговори.

    Коментиран от #20

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 3 Отговор
    В Давос Бай Дън с неговите 79 години е направо палаво хлапе пред Шорош- 91г. и Кисинджър-98 ‼️
    Тези ли мислят за БЪДЕЩЕТО НИ ‼️‼️‼️
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Димо

    27 1 Отговор
    Има една обществена тайна за която нищо не говорят в Европа и Украйна- украинците много години к.р.адяха от Газпром милиарди от този пренос на газ,защото само през тях минаваше . Тогава не се оплакваха и всичко беше наред,нали ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай село

    23 2 Отговор
    Така е трябва да кажем не на Русия..голяма работа станало че в бг горивото е 3.50 лв за стоките сто процента увеличение това не бива да ни плаши..важното е нашия брат Порошенко от милионер да му помогнем да стане милиардер. Абе брат като те гледам тая шия май не е от трушия. Абе брат що не си с каска и на фронта а ревеш за оръжие..щото има много работническа класа украинска за избиване ли .Абе брат тия дето ги пращаш на фронта имат жени деца и майки. Абе накрая да поздравя майките на всички като теб милионери и милиардери украински..мир за всички..така ли един политик не каза дайте да седнем на масата с Руския народ и да спрем това братоубийство ..

    Коментиран от #24, #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    25 0 Отговор
    Недей да даваш съвети на България, крадлив фашист...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тъмен субект

    12 0 Отговор
    Струва ми се доста нахално някой да определя с кого как да търгуваме, да затваряме или да отваряме пристанищата си, на кого какви компенсации да искаме и чий пример да следваме. Как ще постъпим просто не е негова работа.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сандо

    8 0 Отговор
    На човек,когото собствената му държава разследва за държавна измяна,не може да се има доверие.Защо ни го навирате в очите тоя предател на евроатлантическа Украина?
  • 33 Ахмак

    8 0 Отговор
    До списващият статията:
    Г-н Михайлов,бихте ли отговорили на един въпрос?
    Вие , като отличен познавач на положението в Украйна , бихте ли обяснили, защо на личният джип на Порошенко, има огромен надпис "Бандера-мобил"?

    Благодаря предварително
  • 34 Путинофил

    4 0 Отговор
    Рускините перат пари без проблем в България, заобикаляйки санкциите. Купуват лири в Истанбул, а в България ги обменят за лева.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Z-Ентропа 2009

    1 0 Отговор
    Днес Шоколадовата принцеса е задържан при влизане на полска територия. Еб... м и капитаните, еб.. м ти и кораба🎃🐽
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове