Last news in Fakti

13 Юни, 2022 18:55 2 909 26

Доц. Желязко Арабаджиев за пробива в лечението на рак

  • желязко арабаджиев-
  • лечение-
  • рак

Доцентът поясни, че и в България са започнали да изследват този генетичен дефект и процентът на положителни проби за тази генетична мутация е около 20 и няколко процента

Доц. Желязко Арабаджиев за пробива в лечението на рак - 1

На годишната среща на американското дружество по клинична онкология, с над 34 000 души, се съобщават най-новите разработки в областта на лечението на рака. Това каза в предаването „Лице в лице“ доц. Желязко Арабаджиев.

Относно новината за пробива в лечението на рак при 18 пациента с карцином на дебелото черво, доц. Арабаджиев направи две уточнения.

„Става дума за имунотерапия, за пациенти, които имат потенциално операбилен рак на ректума, на правото черво. Те имат нужда от предварително лечение, за да стане подходящ за операция туморът. Такова лечение е лъчево лечение с химиотерапия и след това оперативно. Това е стандартът, който всички пациенти получават и в България. Колегите на проф. Диас, главният изследовател в това проучване, са прибавили имунотерапия преди лъчевата терапия и преди операцията, поясни доц. Арабаджиев. Включени са 18 пациента в клиничното изпитване, като при 14 от тях е постигната пълна ремисия, пълно изчезване на тумора, включително и от биопсия няма туморни клетки", обясни доц. Арабаджиев.

Той допълни, че тези пациенти имат две важни характеристики:

"Нямат далечни метастази и затова подлежат на операция. Второ – те имат един генетичен дефект. Техните туморни клетки имат генетичен дефект, който прави самите туморни клетки уязвими и раними от имунотерапията“.

Доцентът поясни, че и в България са започнали да изследват този генетичен дефект и процентът на положителни проби за тази генетична мутация е около 20 и няколко процента.

„Не е много голяма групата пациенти, които биха имали полза от тази имунотерапия, така че това за нас е наистина супер окуражаваща новина. Дори и ние в България от няколко месеца разполагаме с подобно действаща имунотерапия при пациенти с напреднал рак на дебелото черво, с метастази, които трябва да имат този генетичен дефект. Резултатите не са толкова фантастични като при пациентите на проф. Диас, но за нас това е един голям пробив, имунолечението на дебелото черво, е един голям пробив в областта на онкологичното лечение“, допълни докторът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво на хората

    5 3 Отговор
    Не като нашите подкупни и крадливи политици

    Коментиран от #3

  • 2 Българска медицина!??

    7 0 Отговор
    Айде смЕх!!! Иновациятаза лечение на тумор на дебелото черво е американска! Сега ,ако искаш да ти я приложат в щатите ,трябва да продадеш бъбрек...! В БГ трябва да продадеш два бъбрека.„и сестра си!!Ако нямаш сестра ...гориш!!Хубава работа..ама българска!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Браво на хората":

    На кого браво ? На ФАРмаФИЯТА ли ‼️
    Ракът е лечим от сто години ‼️ Те смачкаха трудовете, опита и самия учен ‼️

    Коментиран от #6

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️х

    8 2 Отговор
    Д-р Роял Реймънд Райф открил, че всяка клетка се влияе от определена честота на трептене и може да бъде разрушена от дадена вибрация. Още през далечната 1920 г. той открил вируса на рака, изследвал го и го инжектирал в 400 плъха, като след въздействие с определена честота на трептене всички животни били излекувани. Д-р Райф си дал сметка, че по този начин могат да бъдат излекувани над 500 болести, сред които тиф, стрептококи, стафилококи, туберкулоза, сифилис, менингит, пневмония и др. По-късно той тествал метода си на лечение върху 16 болни от рак хора, като след 3 месеца им назначил контролен преглед. 14 от пациентите показали отлични резултати, а след още 4 седмици всички доброволци били в отлично здраве.‼️

    Коментиран от #8

  • 5 Прозд

    6 1 Отговор
    Химиотерапия, операция, химиотерапия и следва сантрапоп.
  • 6 Мммм така ли!?

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти собственно ,от къде имаш информация, че рака е лечим!??Монголи, татари и механици бай уюве, компетентни за всичко!!Ай сссиктир!

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мммм така ли!?":

    "Д-р Райф открил лек за рака, но властите в САЩ го скрили
    Великият учен от 30-те години починал отритнат и беден"
    ‼️
    Приятно четене !

    Коментиран от #11

  • 8 Въх ...ти да видиш!

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️х":

    открил вируса на рака,....?!Я ходи се снимай!
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мммм така ли!?":

    Това, че не знаеш , не е по наша вина ‼️‼️‼️
    Ай сиктииииир!
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мммм така ли!?":

    Има данни и за опитите на Тесла , за пренос на енергия без проводници ❗
    За които енергопреносните дружества са разбрали какво им предстои и са взели мерки ❗ И до днес всички плащат за енергията получена по кабел❗
    Явно "Кръгът на Зенон" е далеко.от квадратните глави1!
  • 11 даже няма да си правя труда !!

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да ти коментирам глупостите!!Четенето предполага и разбиране,на материята която четеш!!Я пак прочете за д-ра , и опитай да разбереш, защо сега с вибрации по неговия методне се лекува рак, па макар и да няма вече забрана от ФЕД!Ай, приятно четене....и гледай да разбираш...това де го четеш!

    Коментиран от #12

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "даже няма да си правя труда !!":

    Странно е , че няма да си правиш труда, а го правиш ‼️‼️‼️
    Ама това , за анонимници , скрити зад борбата за икономия, е нормално ‼️‼️‼️

    Коментиран от #13

  • 13 Странно, ма колко да е странно?

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Борбата за икономия ще се отрази не само на твоето поколенеи!!Икономията на ресури и правилното им изразходване е дело на всеки земен жител!!И ако ни разбираш за касво говорим, трай и гледай ккъв панаир педстои!СКОРО!

    Коментиран от #14

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Странно, ма колко да е странно?":

    😀😀😀😀😀😀😀
    Да не смееш да пишеш със собствен ник, а да криеш всеки свой пост зад различен, било борба за икономии ‼️‼️‼️
    Ами скрий се и спри да пишеш изобщо ‼️
    Така ще направиш голяма икономия, а и няма да ни тровиш нервите с тъ.пи.те си заяждания‼️

    Коментиран от #19

  • 15 Румениге

    2 2 Отговор
    Пробив ли,в лечението??? В Аджибадем?Там не бих се върнал.Оказа се,че в Бг има и други ЛЕКАРИ!!! Тия са жалка картинка.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Бях ви писал нееднократно.Синът ни се лекува все още от лявостранен сигма тумор.С метастази и оценка от лекарите в германия Г3-г4.....Бе опериран във Вест клиник Берлин на 13 август 18г.Мина 12химио,4 имуно и лъче терапия.вно Великия ХИРург бе ръководил ръката на операторът без никакви звания,но завършил Фрайбур с една от 3те 1ци на този випуск...както съм имал удоволствието да ви увеДомя втората 1ца е на дъщеря ми!Та всички злокачествени раци се лекуват в момента без рак на панкреаса.При рак г3-г4 се дава преживаемост около 3-6 месеца.......В момента прави по 12 набирания над 20кофички на серии.нон стоп е на планина ,преди месец ходиха на някакъв остров на турското море.Казвам за да знаете,че ракът в момента се лекува в Германия......За бг не съм ....не знам...Според мен може да се лекува много по евтино и то не с начините ,които доста те скапват....Химиотерапията ,която издържа с Платиниум и други .......са тежки,той ги изкара,но след това дълго време въстановява периферна нервна система.А,за имуно.......въобще ......от вси меки тъкани потича кръв.....В германия има нова Лъчева терапия.Тя се прави за метастази,които не могат да се премахнат оперативно.Представлява силен сноп фотони,Лазер който е с точност до 0,5милиметра....опасност от увреждане според манипулиращите е 9%.....там се смята ,че след 5 година ОТ Операцията ТЕ Смятат за ЗДРав,но те си имат своите наблюдения.Според мен те спазват протокол и така са "чисти " пред съвеста си,когато пациента.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Ако трябва да заключа...1во.Операторът да е читав!!!Не е важно да е простифесор или академик,а да има Дълбоко виждащи очи и да открие съмнителни метастази по лимфни възли може и на далеч от мястото.Второ Хранителен режим без никакви меса,млечни и руги животински продукти.Само не питайте какво да се яде..Много движение и на слънце.Важен е Витамин Д и Б12.3то скъсвате с предишният начин на живот.Много е гадно ,но при мобилизация от фамилията ще се справи всеки болен.Пиша го за хора,които имат нужда от знание,а не за лудинофили.На тях им трябва Трансплантация на мозък!

    Коментиран от #18

  • 18 Паисий е жив

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    B12 е витамин набавян от месото. Без месо, ако щеш с кофа си наливай в устата усвоемостта е малка. Ако има нещо, което подхранва туморния растеж по-бързо това са захарите, а не бавно усвоимите протеинови храни.През годините съм се наслушал на хиляди простотии - уринотерапия, пчелотерапия, всякакви магически тинктури, всякакви велики тайни и мними излекувани, всякакви мантри и психологически похвати. Истината е в медицината. С всичките й недостатъци и проблеми. Засега по-добро решение няма. Това с честотите работи, но само с за вкарване на медикаменти в областта. Звук или електричество с определена импулсна честота. Нарича се порация. Само порацията не прави нищо.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Паисий е жив":

    Говориш пълни......Не си запознат,правиш се на интересен и искаш да ти дам знания,които ти не заслужаваш5 години никакво месо и никакви захари.Тортите ги правиш с продуктите на съпругата премиерша Петкова.В къщи Сладкото е от Фурми.Плодова захар-Да,друга не .Мед пчелен малко и мнго рядко,а след 3 та година може и повече....Ядки от много скъпите -ДА!Орехи,бадеми Да.Месо не .Сега го гледам купил на котарака Пилешки пресни дробчета и сърца и и подхвърлил,че му се хапва супа от диворастящи гъби с дробчета......Може да го огрее.Един път не е страшно на много време.От мазнината само Зехтин !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "в кротце":

    "Онковирус е вирус, който може да причини рак. Вирусите са причинители на 10% -15% от всички случаи на рак при човека. Най-често срещаният резултат от действието на онковирусите е геномната нестабилност, включително натрупването на мутации, аберации и увреждането на ДНК.Прочети още на: Онковируси - вируси, които причиняват рак ...

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 накратко

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бе нали ти казах!Като,етеш нещо си,,,,да включваш и функцията разбиране!!!!Ааа нямаш ли я?Дай си тел номера да ти я инсталирам/набия!
  • 26 Бялата мафия е ненаказуема както и

    1 0 Отговор
    Останалите МАФИИ!! Мафията си има държава!! Болници и лаборатории с които работят, Маниполират изследвания, "Прекарват пациента" че изследванията му са на "границата" с рак, и по добре да, бъде опериран??? Целенасочено стресират пациента, и че трябва да бъде спешно опериран, да няма време за консултации и да мисли, опсихясват го!? 9000лв операция на нещо, и вече качен на количката, към операционната ти дават да прочетеш и подпишеш договор с болницата????!!! Като същевременно количката се движи към операционната??!! ХиЛ Клиник!! Разбираш след време, че в договора пише, че болницата не носи никаква отговорност, за след операционни осложнения!! Равфинирани Отиграни Мафиотски схеми на БЕЛАТА Мафия!!! Това е Държавата ни!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове