17 Юни, 2022 07:19 5 123 20

Имунитетът спасява Гешев от делото на Баневи срещу него

  • иван гешев-
  • имунитет-
  • спасява-
  • дело-
  • семейство баневи

Адвокат Минчо Спасов също съди главния прокурор и петимата му заместници за вреди

Имунитетът спасява Гешев от делото на Баневи срещу него - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му имат доживотен имунитет за всичко, което кажат в качеството си на прокурори. Така накратко могат да се обобщят мотивите, с които съдия Даниела Христова от Софийския градски градски съд прекратява делото за 60 000 лв. обезщетение, заведено срещу ръководството на държавното обвинение от Николай и Евгения Баневи. Това съобщават от "Сега".

Семейството заведе дело за морални вреди и срещу Гешев и петимата му заместници заради тяхното писмо до 67 европейски институции, в което наред, че се оплакват от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". Според тях и като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

"Подписването на изявления, изходящи от административни ръководители на органи на съдебна власт са служебни действия независимо, че имат писмена форма", обяснява съдията. И допълва, че подписването на въпросното писмо до европейските институции е било в кръга на професионалната компетентност на Гешев, Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов. Официалните кореспонденции на тези лица, в това им качество, представляват служебно действие за което Конституцията изрично и императивно ги освобождава от гражданска отговорност, допълва съдът.

"Няма спор в правната теория, че функционалния имунитет е до живот. Отговорността за противоправни действия и противоправни актове на магистрати може тежи само върху държавата", посочва още съдия Христова и допълва, че претенциите за непозволено увреждане в такива случаи трябва да се отправят към държавата.

Освен че делото им е прекратено, Баневи са и осъдени да платят 14 031 лв. разноски на адвоката на прокурорите - Александър Машев. Той е съпруг на зам.-главната прокурорка Даниела Машева и е оказал на шестимата обвинители безплатна адвокатска помощ, се вижда от съдебното определение. Съдът изчислява дължимото по наредбата за минималните адвокатски хонорари. Тъй като искът е за 60 000 лв., минималният хонорар е 2338.50 лв. Макар и искът да е за солидарно плащане от шестимата на тези 60 000 лв., за всеки от тях е присъден минималният хонорар, т.е. общо 14 031 лв. Това повелява наредбата за адвокатските хонорари, коментираха съдии пред "Сега".

Има ли отказ от правосъдие?

Адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи по казуса, вече е обжалвал прекратяването. Той оспорва определението на СГС и твърди, че е неправилно, защото страда от тежки и неотстраними логически, правни и етични пороци. В жалбата се сочи, че съдия Христова е командирована в градския съд от Окръжния съд във Варна, но по делото няма данни как е определена като съдия по делото на Баневи.

Според жалбата решаващите изводи на СГС не са базирани на правни норми, нито на съдебна практика, а мотивите на съдията са лаконични и декларативни. Защитата на Баневи твърди още, че определението на градския съд е отказ от правосъдие. Защото към наказателноправната неотговорност и недосегаемост на главния прокурор, установена и от Европейския съд по правата на човека през 2009 г. по делото "Колеви срещу България", съдът е добавил и освобождаване от гражданска отговорност за вреди. "Чрез този конституционен погром главният прокурор на Република България, която, според чл. 4 от Конституцията е правова държава, е приравнен на монарх от Ранното средновековие от перспективата на юридическата му неприкосновеност и неотговорност за престъпления и за непозволено увреждане", се казва в жалбата.

ДРУГ ОПИТ

Междувременно адвокат Минчо Спасов също е завел гражданско дело срещу Гешев и заместниците му заради писмото им до институциите, научи "Сега". "По сигнал, подаден в края на месец юли 2021 г. от бившия депутат Минчо Спасов (понастоящем адвокат) с твърдения за неистинност на дипломата за висше юридическо образование на главния прокурор Иван Гешев е била образувана проверка в Главна дирекция национална полиция (ГДНП). Самият Спасов беше задържан на 21.07.2020 г. за това че прекъсна електрозахранването на метрото в София и му бе повдигнато обвинение за хулиганство, за което му бе наложено административно наказание "глоба", се казва в писмото на прокурорите по адрес на Спасов.

Цялостният негативен контекст, в който е поставено името на Минчо Спасов и употребените в цитирания пасаж от писмото изрази са неверни, позорящи и увреждащи
както публичната репутация на ищеца, така и личната му чест и достойнство, се казва в исковата молба на Спасов, видя "Сега". В нея се обяснява още, че сигналът на Спасов, свързан с дипломата на Гешев, не е срещу главния прокурор, а срещу лица от академията на МВР, които са я издали. Спасов пише още, че не е глобен, а оправдан по делото за тока в метрото, цитирано от Гешев и хората му.

Искът на Спасов е за 20 000 лв. и затова делото му е в Софийския районен съд.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    5 4 Отговор
    Над 220 хиляди българи живеят без документи за самоличност, показва проучване на Националната застъпническа кампания по проект "Невидимите, които виждаме“. Тенденцията е тези хора да се увеличават с над 30 000 на година. "За да се овладее този негативен процес, са необходими спешни законодателни промени."- казват организаторите на проекта.
  • 2 Майбах Бентлиев Ролс-Ройсов - Каваците

    34 8 Отговор
    Аааа , ама за Николай и Евгения Баневи ли става дума ?! Мноого "честни , почтени , скромни , тихи и сиромаси" хора ! А пък колко са "благородни" и как "помагат" на всички около тях - няма думи , вЕрвайте ми . Тях - цяла България ги "обича и подкрепя" .
  • 3 дядото

    22 11 Отговор
    не,тази държава с такива закони,права и отговорности никога няма да се оправи.какво е това-тези длъжностни лица били пожизнено неотговорни и за безобразията и беззаконията си.и пак народа да плаща.не.млади хора,можете ли- мигрирайте.тук живот няма и няма и да има.
  • 4 Ами

    24 4 Отговор
    После ще заведат дело в Страсбург или там някъде, ще ни осъдят, ще платим от парите на народа, а съдийте и прокурорите ще си пият кафето. Имаше даже и песен по въпроса
  • 5 Кака Сийка

    29 2 Отговор
    Щом прокуратурата не може да формулира адекватно обвинение срещу подобна циганска, комунистическа, крадлива фамилия и да ги вкара в затвора и да им конфискува имуществото, значи за нищо не става. Казусът с Баневи е елементарен.
  • 6 тр789

    12 5 Отговор
    Абсурдни са законите, писани преди 30 год. или повече, даващи абсолютна власт и имунитет на някого. Тия закони са измислени от български законотворци.
  • 7 Миризлив пор

    20 7 Отговор
    И Гешев не е стока, но трябва да си с много къса памет или много добре платен за да защитаваш човек разсипал не един завод и оставил без препитание цели региони.
  • 8 Хаха

    16 6 Отговор
    Значи ясно кой плащаше протестите със слоган: Гешев - бухалката. Тия, дето никой не си позволяваше да ги закача : Баневи, черепа, любовника на майката на убиеца на Милен Цветков и се.
  • 9 жжжжжж

    11 5 Отговор
    е нали затова бе махнато спец правораздаването. да има кривораздаване. за нашите хора. едната мафия срещу другата...
  • 10 При

    7 0 Отговор
    Страшния съд няма имунитет !

    Коментиран от #11

  • 11 Точно

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "При":

    Банева, чиста вода ненапита.За тая страшния съд ли имаш впредвид
  • 12 Кмитева

    8 3 Отговор
    Ей, в какви времена живеем. Тези Баневи как излязоха чисти като сълза , а и чак искат да съдят прокурори...
  • 13 Старшина на рота

    5 6 Отговор
    Тук бе спуснат постсъветският мафиотски модел, който създава мафиотизирана политическа система. Пик на мафиотизирането на държавата бе по време на трите кабинета „Борисов“. Конструирана бе корумпирана, автократична клептокрация. Досущ като при Путин, но в по-малък мащаб. Но пък България е член на НАТО и ЕС, което и постижение, ще признаете. Както пише Люк Хардинг в своята книга „Mafia State“: „Путин създаде държава, населена с бивши служители на КГБ и ФСБ, олигарси и организирана престъпност, свързани помежду си. Самият той е начело на това и трупа милиони.“

    Няма разлики в модела.

    Коментиран от #17

  • 14 Гнили ябълки

    2 5 Отговор
    Прокурорите и съдиите имат функционален имунитет.Това показва колко слаб е адвокатът който не знае азбучни неща.Този имунитет е в интерес на правосъдието иначе ще стане за милиони няма закони и само за кокошка никаква прошка.
  • 15 Не имунитета

    2 0 Отговор
    А Слави го спаси.
  • 16 А баневита кой

    3 0 Отговор
    ще ги съди? А да не ги изкарваме невинни жертви. Точно за тях ли намериха да го съдят? За другите му грехове не се споменава. Голяма демагогия и лицемерие.
  • 17 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Старшина на рота":

    Къса ти е паметта, доста по назад беше създаден модела, от един тъмен премиер при който се раздаваха заводи и куфарчета с пари. После деноминираха лева и опростиха задължения. После една тройна коалиция им изпра парите и накрая от немай къде дойде Бойко и започна да разбутва едни олигарси - Банев, черепа и т.н. кога дойде ред до Прокопиев то нещо се появи отровно трио.
  • 18 Иван

    3 1 Отговор
    Гешев трябва да бъде съден за неизпълнение на служебните си задължения. Няма заведени дела срещу Бойко Борисов за случая с Мишо Бирата и долапите пълни с евро и злато.

    Коментиран от #20

  • 19 Антикомунист

    0 0 Отговор
    Тоя минчо спасов има ли нещо общо с другия , генерал минчо спасов, сатрапа от комунистическите концлагери?‽?
  • 20 Антикомунист

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    иване , смешни сте вече с тия долапи и шкафчета. Всички , които не се уморихте да повтаряте тези нелепици, ако имахте кюлчета и пачки по 500€ а и сейф в стаята щяхте да ги държите в нощното си шкафче и да си спите като новородени. Само недотам акъллии вярват на тези глупости!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол