Last news in Fakti

22 Юни, 2022 09:51 1 416 21

Спад в положителното виждане на българите за ЕС

  • страсбург-
  • ес-
  • българи-
  • проучване

Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци

България е единствената страна членка на ЕС, в която има спад, макар и лек, на процента от хората, които смятат, че Съюзът е нещо добро. Почти половината българи оценяват положително Китай и Русия, а над 50% имат отрицателно отношение към САЩ.

Такива са резултатите от специалното проучване на Евробарометър за пролетта на 2022 г.

Почти две трети от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро, което е най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение правят Гърция и Словакия, където повече респонденти го смятат за "нито добро, нито лошо".

В сравнение с последното проучване на Европарламента от края на 2021 година, резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето страни членки, докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта - на 47%.

Близо половината анкетирани българи - 49 на сто, имат положително виждане за ЕС, което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г.

Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна нагласа към Великобритания - 65%, следвана от САЩ с 58%.

Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство - 62%.

Същевременно почти всеки втори българин оценява Русия и Китай положително към настоящия момент, докато преобладаващата оценка за САЩ е отрицателна - 53% срещу 40% положителна.

Също така две трети от анкетираните у нас смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 2 Отговор
    Точно 1/3 от ЕВРОПЕЙЦИТЕ , защо ли , не ги считат за ЕВРОПЕЙЦИ ‼️‼️

    Коментиран от #2

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Явно в Европейска Русия не живеят Европейци ‼️А НЕевропески Израел, който е във всички Европейски турнири, конкурси и пр. - с Европейци ли е ❓
  • 3 EU изисква от нас поредното предателство

    33 3 Отговор
    ЛЕГИТИМИРАНЕ НА ЮГОСЛАВСКИЯ ВАНДАЛИЗЪМ НАД БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ И ИДЕНТИЧНОСТ
  • 4 парадокс

    12 18 Отговор
    Ние това го виждаме в момента. След 30 години опростачване на населението, глад и мизерия. Докато другите страни и народи отхвърлиха социализма като вреден за обществото, у нас едно правителство ще бори корупцията в коалиция със социалистическата партия. Е, няма как да стане това!

    Коментиран от #18

  • 5 Уточнение

    40 1 Отговор
    Евробарометър е като Дойче Веле - пълен боклук. Опитват се да променят обществените нагласи.
  • 6 пппп

    26 1 Отговор
    Смъърт на САЩ и евреите дето ги командват!
  • 7 Професора

    39 1 Отговор
    ЕС ВСЯКА ГОДИНИ ДАВА ПО 2 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА ПРОПАГАНДА И РЕКЛАМА НА СЪЮЗА.ДАННИТЕ СА ВИНАГИ МАНИПОЛИРАНИ ПО ЗАРЪКА ОТ СПОНСОРИТЕ.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Шерлок

    31 0 Отговор
    В Германия, Франция, Испания, Италия, Гърция мразят ЕС!
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    прУфесУре, манипУлация , бе ‼️
    Ех , това диванно УбУчение‼️
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    пОлиране на мозАците е друга бира ‼️

    Коментиран от #12

  • 11 един от многото

    9 0 Отговор
    Не се гаси , туй що не гасне!
  • 12 Йоан Граматик

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не тук да не сме час по литература бре! Нали го разбра, а за другото защо се косите? Който плаща, той поръчва музиката, но другаде е белята! Нашата икономика и организация беше много хилава и като дойде европейската на практика те завзеха всички пазари, търговията и почти всичко, като българските предприятия малко по малко отпаднаха и така те от едната страна налива , а от другата точат, като в крайна сметка е много вероятно да въщат само една част от източеното от нашата икономика и да поръчват музиката и излиза така, че на шпрактика ние си я плащаме музиката, а те само я поръчват и когато започне това обстоятелство да се усеща е гадно, даже много гадно!

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Ало, ало...

    28 3 Отговор
    Аз не съм чул един мой познат да даде положителна оценка към САЩ въпреки че са хора от почти всички съществуващи партии, а тия дават почти половината хора да са положително настроени към щатите.
  • 14 Коментар

    28 1 Отговор
    Особено след изказването на Урсула фон дер Файзер, че ЕС трябвало да изкупуват евтиния руски петрол и газ, че Русия да не го продаде по-скъпо на друг, ми се отврати тая псевдо организация, наречена ЕС!!!
    Идеята за обединена и независима Европа е много хубава, НО когато кукловодите трилионери от фащ ти нареждат какво да правиш ежечасно, тая организация няма бъдеще!!!

    За прострелването в краката със скъпия втечнен газ и петрол от фащ, няма да споменавам!!!
    Опорката за горното бе, че нямало да са зависими от Русия?! И ква стана сега, зависими се оказаха от фащ?!

    Когато и да се освободи Европа от мюриканското робство, все ще е закъсняло!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Павел пенев

    18 0 Отговор
    Стига сте лъгали така безочливо. В България никой не одобрява ЕС и НАТО освен тези които са на власт и държавна хранилка, защото там е гювеча.
  • 17 Защо трябва да

    17 0 Отговор
    имаме положително отношение към ЕС? Заради податливите ни управляващи ЕС ни налага неща, които в никакъв случай не са в интерес на БЪЛГАРИЯ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тотото

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Йоан Граматик":

    Вредния социализъм в България осигури най-бурното икономическо развитие на страната за 50 години в цялата и история! За този период България е една от трите страни производител на компакт дискове и дискови запаметяващи устройство (САЩ и Япония), производител на храни за космоса, Ядрена държава (наред с СССР, Франция, САЩ, Япония) най-големия в света производител на електрокари с износ на 7континента - поне това да бяхме запазили като работна сила и опит и да произвеждаме електромобил сега! Да не говорим за лесоиндустрия, плоскости, мебели, внос на дървесина въпреки увеличението на горите 10пъти - сега изнасяме дърва и пелети. Да не говорим за пътна мрежа и асфалт до всяко село, и не ми хвалете магистралките еднодневки на баце.. Но не дойдоха демократчета, знаещи и можещи всичко и заличиха една конкурентна икономика.
  • 21 човек от народа

    1 0 Отговор
    Моето лично мнение никак не е ласкаво за гореупоменатите образования,но ще го кажа!САЩ са световен агресор и бандитска държава,която се стреми да заграби света и преди всичко ресурсите му.Великобритания е под същия знаменател пък и всичко англосаксонско.По-голямата част от тези ресурси са на територията на Русия и борбата е именно за тях и тя не е от вчера.А Европейският съюз е послушното оръжие на англосаксите.Моите уважения,но аз лично ненавиждам англосаксите и уважавам Русия от все сърце,защото каузата им е справедлива и се борят за мир на земята.Що се касае за Операцията в Украина,то тя е по принуждение,колкото и да ни убеждават,че това не е така.Слава на Русия и никой да не си въобразява,че българите някога ще я намразят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове