Last news in Fakti

22 Юни, 2022 13:08 3 096 25

Красен Станчев: Очевидно е, че „улицата“ държи правителството

  • красен станчев-
  • правителство-
  • оставка-
  • кабинет

Не, страната не потъва, но има голяма вероятност от нови избори

Красен Станчев: Очевидно е, че „улицата“ държи правителството - 1
Снимка: Архив

Обществено очакване за порядъчност в публичните дела, в известа степен обяснява поддръжката на правителството от т.нар. „улица“ в момента. Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”. Според него, за да разберем къде е истината между полярните мнения за правителството – отлично ли се справя или държавата върви към финансов и икономически крах трябва да се разделят нещата на периоди на постижения, съответно и на провали.

„Онова, което показва икономиката в момента, е относителна независимост от политиката, което дава добри перспективи за бюджета примерно в тази година, независимо дали ще бъде актуализиран или няма да бъде актуализиран.
Второто нещо, което ми се струва много важно, е, че от миналата година тези хора, които в момента са във възловите постове на правителството, успяха да внедрят или по-скоро да отразят едно обществено очакване за порядъчност в публичните дела, особено тези, които са на изборна длъжност. Те не можаха да произведат някакъв видим резултат, но това, което е видимо, според мен, е очакването за порядъчност, което обяснява поддръжката на правителството от т.нар. „улица“ в момента“, обясни икономиста.

По думите му е очевидно, че гражданите на София са склонни да простят на управляващите онези неща, които те не правят правилно, за да може по някакъв начин да се реши един казус в българската политика – кой е корумпиран и кой не.

„В българската политика всяка партия, както и навсякъде по света, доказва, че другите са по-лоши в управлението на публичните финанси, на държавата и т.н. И обикновено навсякъде по света всички тези партии се оказват прави. Това, което се случи в българската политика от средата или хайде май миналата година до този май, е, че освен репутацията всички започнаха да играят една игра, доста детска, от рода „Ти гониш“, тоест, „Ти си корумпиран, аз съм корумпиран, ти не си корумпиран“ и т.н.“ каза още доц. Станчев и посочи, че в някакъв смисъл всички ще се окажат корумпирани.

„Проблемът е оттук нататък какво следва. И този проблем няма явно решение. И очевидно е, че софийската публика предпочита онова, което е заявено, поне да бъде свършено. То не може да бъде свършено от правителството само по себе си, то може да бъде свършено с помощ от всички, които са членове, и от тези, които по някакъв начин са на отговорна обществена длъжност. Но тези, които са на отговорна обществена длъжност, се държат някак си против правителството. Това много добре се вижда в прокуратурата и не съвсем добре се вижда в Президентството. Така че в общи линии онова, което според мен иска софийската публика, е поне част от тези работа да бъде свършена“, подчерта той.

„Не, страната не потъва, но има голяма вероятност от нови избори“, категоричен бе доц. Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 20 Отговор
    Ние качихме Кирчо и ние ще го свалим.

    Коментиран от #13, #15, #21

  • 2 Майна

    21 3 Отговор
    Още не бяха сравнявали народа с улица...
    Значи всички, които са против българоубийстеената политика са уличници,ха ха ха.
  • 3 Геша

    19 6 Отговор
    Както е очевидно, че ти си слуга на Шорош и либералидиотизма. Ако ти си на хубава хранилка другите не са.

    Коментиран от #20

  • 4 Факт

    12 22 Отговор
    Киро само лъже!
  • 5 Не улицата ,

    26 0 Отговор
    а народът !
  • 6 краси

    24 4 Отговор
    Допускам,че ИТН/без4-5ч./ще подкрепят правителството.Защото ще останат в НС за да "лапкат" още депутатска заплата.Падне ли ПП-избори !И НИКОГА ИТН няма да види НС ОТВЪТРЕ!
  • 7 ТаУмВзе

    7 6 Отговор
    Държи ви Кражбалъка, измекярщината и Слугинажа. Нищо друго!
  • 8 ККК

    13 2 Отговор
    Айде и тоя мaзeн и нагъл всичколог да се изxoди! Да не пропусне, мaзняp герберастки!

    Коментиран от #19

  • 9 Рахман

    5 3 Отговор
    Държат дръжката на чадъра
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чест на бог

    13 3 Отговор
    Довечера всички на митинга. Не си правя илюзии, че дори 100 хиляди души да излязат задкулисието, което е мобилизирано до краен предел, няма да постигне своето.
    Румен Радев също се уплаши, че като се изказва ласкаво за френското предложение подкопава критично обосновката за искане на вота на недоверие - Северна Македония и днес дръпна назад със съмненията. Неговата роля в свалянето на правителство е очевадна.
    За това с или без вот, вече сте в предизборна ситуация. И тук са големите въпроси за нуждата от координирано политическо представителство на проевропейските и проатлантически сили.
    Докато Борисов преговаря през ГЕРБ за личната си неприкосновеност движение там не може да има. Но мисля, че там ще има пробив, защото логиката на промяната е не първо да арестуваш показно Борисов, а да смениш системата, ВСС, Гешев и тогава да ги оставим те да се справят с него.
  • 12 Българка

    11 3 Отговор
    Не "улицата", а гражданското общество е в подкрепа на правителството. Българският народ е началникът, който плаща на всички хрантутници от държавната и общинска хранилка. Митрофанова е звъняла вече 4 пъти на Борисов, защото е изплашена и гневна от хилядите подръжници на сега управляващото правителство, което е проевропейско и против корупцията от Кремъл и варварската война на Путин.
    Хора, трябва да си спасим от хаос, продължаващо разграбване и беззаконие държавата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хан Ауспух

    3 15 Отговор
    Тия които поскрепят "правителството" са платени. Оставка и да идва ГЕРБ.

    Коментиран от #18

  • 17 Чочо

    11 2 Отговор
    Толупа и ДПС не могат нищо да направят.
    Излизаме, блокираме София и са до там.
  • 18 Дай доказателства

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хан Ауспух":

    Нали това все е отговора? Хайде дай доказателства. Няма такива, но друго са си организираните автобуси на Копейкин и ДПС. Ти тук видя ли някой да слиза от автобус под строй и с тикче на списъка?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТИ СИ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Геша":

    Ти очевидно си на путлерска хранилка, така че не се оплаквай.
  • 21 Очевидно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не ти си го "качил". Ма къде си го качил не е ясно.
  • 22 Ми то Улицата

    3 6 Отговор
    Го качи, част от нея на хранилката на Сорос. На втория ден умните разбраха, че "операция ПП" се дирижира отвън. Затова проф. Минеков се дистанцира от останалите 2-ма, направи разкритията и? Нищо. Целият екип на служебния кабинет беше сменен с кадри на ГЕРБ, този път на страната на ПП. Това повишаване на цени газ с 40%, прием евро без Референдум, стремеж с процедурни хвакти падане вето Македония, въоръЖаване на наЦистки режими, повишаване цени храни 35%, води, ток постоянно поскъпва. Концесия ТЕЦ 3. Санкции срещу Русия, а не неутралитет, защото сме съседи по море Крим. Лоша, трагична Външна политика и беЗумна вътрешна, помпане на инфлация, дългове, заеми, опасни инструменти, 2 сранности в Козлодуй, да не би да пробват другото френско гориво за реакторите, едва ли. Да идва партията на Янев и Възраждане и Соросоидите да си ходят. Държавна Белене няма. След ГЕРБ и васалството им към ЕС, отстояване на интереси народ, какво друго да искаме. Не можем да ги махнеме ГЕРБ и ДПС, БСП-много хрантутене, много чудо, и алтавите от ДБ.
  • 23 възмутен пациент от софия

    3 0 Отговор
    След като "Сърце и Мозък" чака 13 месеца да получи разрешение за нова болница в София и да инвестира 160 милиона в модерен комплекс и в най-новите медицински технологии, министър Сербезова, на 21 юни (вчера), като за последно, подписа разрешение за три нови дейности на "Софиямед", които са поискани на 3 май, 5 април и 7 февруари т. г. Преди това, пак така скорострелно, Сербезова подписа преместването на цяла болница ("Св. Георги") от Перник в София независимо, че вицепремиерът Асен Василев твърдеше, че това не може да бъде и щял да вземе мерки.

    Лично Сербезова задържа разрешението на ‚Сърце и Мозък‘ през последните 7 месеца, откакто е станала министър, въпреки заявлението на последния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е перфектна.

    Какво е това поведение, г-жо министър – кажете, че не е корупция, кажете че не е дискриминация и не заслужва Европа да се занимава с Вашето поведение години наред, кажете, че не е поръчка за потискане на конкуренцията!

    С това поведение, единствено, ще бъдете запомнена в медицинската общност, г-жо министър.
  • 24 ИСТИНАТА

    5 1 Отговор
    Има, има, има РЕШЕНИЕ "Другарю" Станчев и ТО е, НЕЗАБАВНО РАЗКРИВАНЕ на ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,................................, за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб" и тогава НОВИ ИЗБОРИ!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Имаме нужда

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "ИСТИНАТА":

    От Главен прокурор,който да арестува Борисов и приближените му айдуци.
    С много бой в ареста ще си признаят и майчиното мляко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове