Last news in Fakti

25 Юни, 2022 08:18 1 576 42

Хотелиерите, приютили украински бежанци, ще получат още 7 млн. лв. следващата седмица

  • хотелиери-
  • украински бежанци-
  • 7 милиона лева-
  • следваща седмица

До този момент е разплатен първият период на настаняване на украинските бежанци в хотелите - от 24 февруари до 31 март, и вторият период - от 1 до 30 април. Финалното разплащане на хотелиерите и на държавните почивни бази ще е през юли

Хотелиерите, приютили украински бежанци, ще получат още 7 млн. лв. следващата седмица  - 1
Снимка: Нова телевизия

Следващата седмица близо 7 млн. лева ще получат още 95 юридически лица, извършващи дейности в туристическите обекти, настанили украински бежанци, които до този момент не са получили парите си за април по мярката "40 лева" за хотелиерите. Изплащането на парите ще стане възможно, след като правителството приеме проект на решение на Министерски съвет, внесен от Министерството на туризма, за тази цел. Парите са за втория етап от мярката - от 1 до 30 април, за който средствата не бяха изцяло разплатени. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

До този момент е разплатен първият период на настаняване на украинските бежанци в хотелите - от 24 февруари до 31 март, и вторият период - от 1 до 30 април. Финалното разплащане на хотелиерите и на държавните почивни бази ще е през юли.

Георгиева обясни, че забавянето при разплащането е било заради тежкия начин на обработка на техните заявления, голямото несъвпадане на уникалните идентификационни кодове на техните обекти и други неточности, които трябва да бъдат изяснени от проверяващите, преди да се стигне до одобрение за плащане.

С тези 7 млн. лева, които се очаква да бъдат разплатени следващата седмица, държавата общо е изплатила на между 500 и 700 юридически лица, извършващи дейност в туристическите обекти, 77,052 млн. лева с ДДС.

Сега се обработват заявленията за плащане на хотелиерите за периода 1 - 31 май, като в случая работата е повече, защото ще се изплаща дължимото не само на хотелския бизнес, но и на държавните почивни бази, настанили украински бежанци по същата мярка, каза заместник-министърът. Предварителните очаквания са да бъдат разплатени около 82 млн. лева с ДДС през юли (ДДС за хотелиерите е 9 на сто, а за държавните бази - 20 на сто). Периодът, който ще бъде разплатен към държавните бази, е 24 февруари - 31 май, тъй като по решение на МС плащанията на държавните бази стават при разплащане на третия времеви период.

Георгиева напомни, че парите по мярката "40 лева" са от неусвоени евросредства по няколко оперативни програми от изминалия период, като отчетът на тези средства става по правилата на програмите, което по думите на министъра Георгиева допълнително забавя процеса на разплащане. Тя каза, че Министерството на туризма ще сключи договори с няколко оперативни програми за финансиране на мярката "40 лева".

Наблюденията на заместник-министъра за началото на летния сезон показват, че за първата половина на юни са отчетени повече от 330 000 посещения на чуждестранни туристи в местата за настаняване в страната, основно по морето. Това е ръст от около 30 процента спрямо същия период на миналата година. Бихме искали този ръст да се запази и през целия сезон, но сме зависими от развоя на военните действия в Украйна, коментира Ирена Георгиева. Гостите са от Румъния, Германия, Полша, Великобритания, Чехия и др., като се отчита два пъти по-висок ръст на туристите от Румъния спрямо същия период на миналата година, близо два пъти - от Полша, ръст има на посещенията от Великобритания и Германия.

Посещенията на българските туристи за първата половина на юни са над 185 000, като този брой е съотносим с посещенията за същия период на миналата година. Едно от обясненията за тази тенденция е големият избор, който предлагат офертите на нашите туроператори за пътуване в чужбина и естественото желание на хората след ковид ограниченията да пътуват свободно на по-далечни дестинации. Инфлационните страхове все още не са превзели нито чуждестранните туристи, нито българските, коментира Георгиева.

Показателни за прогнозите за това лято са планираните полети на морските ни летища Варна и Бургас, като към момента има 42 на сто ръст на планираните полети на двете летища спрямо летния период на миналата година. Това е показател, че интерес към дестинация България има, коментира заместник-министърът и допълни, че в този смисъл очакванията са за по-добър сезон поне с 30-40 на сто спрямо минала година.

Ако бъде одобрено с актуализацията на държавния бюджет предложението ваучерите за храна да се ползват и за туризъм, също ще има положителен принос за сезона и ще има мултиплициращ ефект - хората да могат да си починат, а и икономиката да бъде подпомогната, коментира Георгиева и допълни, че мярката ще стане постоянна. Тя уточни, че впоследствие предложението детайлно ще бъде разработено в Наредбата за ваучерите за храна, като те ще могат да се използват и за туристически услуги в местата за настаняване, спа центрове, заведения и др.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    45 1 Отговор
    Утре ще ги преименувате със статут на индустриални зони, че да им дадете пари от ЕС и по него перо. Догодина ги променете на конеферми, да им дадете пари и по програма за развъждане на коне. Въобще, не спирайте да търсите начини, как да давате някакви пари на хотелиерите. Та, нали България на тях чака? Апропо: всички хотелиери ли се докопват до баницата или само най-едрите?
  • 2 ЕС НИ ДАВА ЕВРАЦИТЕ

    20 16 Отговор
    БСП другарите пак ша са нагушат

    Коментиран от #15

  • 3 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    20 13 Отговор
    Тия пари ни идват дюшеш......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хаберих

    43 6 Отговор
    Хотелиерите, приютили украински бежанци, ще получат още 7 млн. лв. през следващата седмица,а пенсионерите нищо няма да получат,дори ще им отнемат 60-те лева.

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 6 Бранша

    33 1 Отговор
    Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя ........... !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе...

    35 1 Отговор
    Много милиони, много пари бе.... Тез украинци били много скъп народ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кубрат

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕНСИОНЕР БГ":

    Руснаците ви дадоха, американците ще ги вземат.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Браво

    27 1 Отговор
    А на бащите и майките ни остава да викат слава!
  • 17 171717

    29 1 Отговор
    От какъв зор , държавата ще плаща за спането на украинците спането в хотелите , а за българските пенсионери няма да има пари за повишение на пенсиите ???
  • 18 Последния Софиянец

    19 1 Отговор
    Раздавай Кирчо, ако няма Асен ще тегли кредити
  • 19 Моренце

    24 1 Отговор
    Докога, ще раздавате пари в чували и чанти точно на тези, които са участвали в разграбването на държавата, чрез далавери, укриване на пари и поддържане на нисък стандарт на живот чрез ниско заплащане на труда. Тези хотели не са от спестявания за баничка и боза. С какво се различавате от Бойко Борисов, от ГЕРБ и БСП, за да ѝм храните и вие храниениците?

    Коментиран от #20

  • 20 ЕС НИ ДАВА ЕВРАЦИТЕ

    1 11 Отговор

    До коментар #19 от "Моренце":

    БСП КОМУНЯГИТЕ пак се правят на незнаещи....
  • 21 ПЕНСИОНЕР БГ

    1 19 Отговор

    До коментар #14 от "Кубрат":

    И кво ни дадоха руснаците....45 години подчинение на комунистическия ботуш....

    Коментиран от #28, #29

  • 22 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    1 13 Отговор

    До коментар #13 от "Гладен роб без доствйнство":

    То да скоро лазехме и пред господарите на изток, ама те взеха че отидоха в небитието...що ли???

    Коментиран от #35

  • 23 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    7 милиона за 95 юридически лица! Сети ли се, че аз не. Продължават да КРАДЪТ ЯКО.

    Коментиран от #25

  • 24 дядото

    15 2 Отговор
    за българия и българите бюжет и пари за повишаване доходите няма.пазарите се за 0.1 процента а за укрите пари има.да си вървят в къщи и щом са искали война-да се бият.не можем да ги издържаме,да вземат работните ни места и да се държат нагои обидно с българите.
  • 25 БСП ВИЦЕТО

    2 6 Отговор

    До коментар #23 от "ТаУмВзе":

    Не говори така за нас. Ние вече сме в оставка.....

    Коментиран от #26

  • 26 Хотел БСП

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "БСП ВИЦЕТО":

    БСП винаги са били във властта, винаги.

    Коментиран от #27

  • 27 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    1 10 Отговор

    До коментар #26 от "Хотел БСП":

    Винаги, винаги....ама драпаха с зъби и нокти против БАЦО.

    Коментиран от #36

  • 28 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "ПЕНСИОНЕР БГ":

    С тия 45 години си направи държавата като хората. Построи си електроцентрали, училища, болници, жилища, предприятия. А помниш ли как я завари, преди да дойдат тия 45 години? Тънеща в разруха от бомбардиране, с трета национална криза и репарации, които те правеха роб за следващите 100 години. Хората нямаха препитание, а децата нямаха хляб и дрехи.

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иван

    4 0 Отговор
    Вие сте позор за свободата на словото!
  • 34 Ами,

    6 0 Отговор
    ти,народе продължавай да събираш капачки за ковьози !
  • 35 Въй,

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    в небитието отидоха господарите ти от обора ! Правеха се на господари на света,ама нещо се срутиха ! Останаха им слугите от ЕС и още 4-5 !

    Коментиран от #38

  • 36 Абе,

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    ти не си зло комунде,а зло зомби ! Изшмъркай си лекарството !

    Коментиран от #40

  • 37 нормален

    6 0 Отговор
    Това са наши пари подарени на украинците настанили се в България в луксозните си джипове Ако не вярвате елате в Равда и се огледайте Пълно е с джипове от УК и Руска реч наоколо Пълно е с млади мъже забогатяли незнайно как криещи се от зеленски да не ги прати на фронта
  • 38 СССР ОТ НЕБИТИЕТО

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Въй,":

    USA ги има, и ще ги има поне още 250 години...а СССР къде са...ДРУГАРЕ ?????
  • 39 ПЕНСИОНЕР БГ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Що бе, за тия 45 години запада какво направи....затова другарите ходеха тайно на запад и не пускаха обикновения човек да види техните постижения....а и бай Тошо некъде спомена че социализъма е недоносче.....
  • 40 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Абе,":

    Мед ми капе надушат....другарю
  • 41 Летовници

    0 0 Отговор
    Има наистина майки с деца, в нелеко положение, избягали в началото на войната, и те са тези, които търсят работа. Но по морето е пълно с млади украинци. Не виждам да работят. В суперите пълнят количките с продукти догоре. Оттам-в скъпите джипове. Интересно, че говорят руски, а не украински език (различават се!). Предплащат за апартаменти по морето за два месеца. След като напускането на воюваща Украйна е забранено и наказуемо за мъже под 60г., дали тези обгрижвани от нас летовници ще се завърнат в родината си? Като си платят съответно за втори път? Или в края на летния сезон, загорели и отпочинали, ще продължат на Запад? Защо ми се струва, че ще е второто? Но пък и Западът ще се обзаведе с един много ценен контингент...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол