28 Юни, 2022 12:10 20 650 20

Увеличените пенсии - на две плащания през юли

  • пенсии-
  • увеличение

На този етап няма перспектива откъде ще дойдат парите за следващите две години, изтъкна Сачева

Увеличените пенсии - на две плащания през юли - 1

От 1 юли пенсионерите със сигурност ще получат пенсиите си с 6,1% увеличение, а в рамките на юли като второ плащане ще получат и финалното увеличение, валидно от началото на следващия месец.

Това увери пред БНР Александра Корчева, депутат от ПП, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Корчева посочи, че най-справедливото предложение е това на ПП.

"Това предложение би трябвало да получи широка подкрепа – то е оптималното предложение. Представлява малко по-цялостна политика по реформиране на пенсиите, двустепенно актуализиране на пенсиите, индивидуална преоценка от първи октомври."

Относно Covid добавката предложението решава проблема с временността на тези плащания, което обърква хората, допълни Александра Корчева.

През следващите години пенсиите ще се плащат или с по-високи данъци и осигуровки или със заеми. Това предупреди в предаването "Преди всички" бившият социален министър Деница Сачева, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента.

На този етап няма перспектива откъде ще дойдат парите за следващите две години, изтъкна Сачева.

Предложението на ГЕРБ беше за 15% увеличение и 60 лева добавка до края на годината, която след това да се трансформира в социална помощ, уточни тя. По думите ѝ предложенията на ПГ на ГЕРБ-СДС струват с 2 милиарда по-малко за следващите години.

Сачева поясни, че в предлагания от правителството в оставка вариант "добавката от 60 лева ще остане завинаги" и с тези 60 лева ще има по-голяма разлика между отделните пенсии.

"Всички увеличения без гласовете на опозицията няма как да се състоят", уточни Сачева и допълни, че ще подкрепят предложения от управляващите ръст на пенсиите.

"Веднъж увеличени пенсиите, няма да има политик, който самоубийствено да ги връща обратно", коментира тя.

Много е обезпокоителен фактът за нарушаване на принципите на социалното осигуряване, смята бившият социален министър Христина Христова.

Правят се две неща, които са в противоречие – преизчисляването на пенсиите от една страна и твърдата сума от 60 лева, която отново ще предизвика разлика, отбеляза Христина Христова.

60-те лева ще бъдат давани за пенсии, отпускани и след 1 юли 2022 г., тоест остават постоянно интегрирани, коментира Христова в предаването "Преди всички".

"Тези 60 лева наистина нямат нищо общо с осигурителния принос."

"Винаги съм апелирала да не се флиртува с хората в пенсионна възраст", заяви бившият социален министър.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е

    52 1 Отговор
    Кога ще се забранят партийните организации и техните мафиотски структури???
  • 2 ТаУмВзе

    35 2 Отговор
    ГЕНОЦИД!
  • 3 Трябва

    61 1 Отговор
    Да се направят заплатите на депутатите да се дават на две плащания а още по-добре на три-четири или никакви
  • 4 НОИ

    20 5 Отговор
    Искаме в €врозоната за да "цъфнат" пенсионерите !
  • 5 Кокондрел ляворезбов

    16 7 Отговор
    Нема пари фалирах територията!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 0 Отговор
    Грижи за пенЦионерите, да се редят ДВА пъти на опашки ‼️
  • 7 питам

    42 2 Отговор
    Къде остана осигурителният принос през 12-те год. управление на ГЕРБ? Кой изяде осигурителния принос тогава? Увеличение на пенсиите трябва да дадат с лихвите ведно за 12 год.
    Бюджетът приет ли е вече, гласуван и прегласуван? Щото статията не изразява окончателно становище, а само думите на Сачева.
  • 8 Мнение

    55 0 Отговор
    Пенсионерите така ги баламосват, че накрая няма да получат нищо. Нали беше 10% увеличението от 1-ви юли плюс 60 лв. ковид добавките. За какви 6.1% говорят сега тия мушмороци? От най-бедните и беззащитни ли ще правят икономии? Безсрамници! Нека живеят те цял месец с 300 лева. Жалки са.

    Коментиран от #9, #15

  • 9 Kaпитализъм

    43 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    ... в действие!!! Те са "елит"!!! Всичко вършат с леки движения!!! Това че нашите бащи и майки построиха тези блага, с които те днес се разпореждат, въобще не могат да го разберат!!! В това е трагедията ни!!!
  • 10 Пешо

    30 1 Отговор
    Да не могат заплатите на депутатите да са по-високи от пенсиите.
  • 11 Бай Ставри

    25 2 Отговор
    Заем ще вземем за пенсиите от чекмеджето на тиквата каза сачева

    Коментиран от #14

  • 12 тр678

    18 1 Отговор
    Парламентът още заседава. Няма окончателно решение. Тая статия е преписана от Лупата.
    Мария защо не е преписала и статията за чиновническите заплати, които били 1770 лв.? И щели да ги увеличават с по 10%?
  • 13 Шамана на Монтерей

    22 3 Отговор
    Драмата с пенсиите е показателна за финансовото състояние на бюджета и за това какво всъщност представляват политиците.Иронията е в това,че именно пенсионерите,като най-голяма част от електората и основен електорат на определени партии,продължават да вкарват в Парламента разни ретроградни елементи,като БСП,ГЕРБ,СДС,ДПС,ИТН,Възраждане от които очакват да им решат проблемите,но накрая пият по една студена вода.В същото време наглите популисти не пропускат да си повишават заплатите,представителните разходи и други привилегии.Пенсионната система в България е пред пълен колапс,който ще се състои някъде към 2028-30 г.Той е неизбежен,поради необратимите демографски проблеми в страната.Все по-малко работещи,а в същото време нарастващ брой пенсионери и което е по-обезпокоително,нарастващ брой клиенти на социалната система,предимно от боядисаното мацинство.Който има малко акъл,трябва да спре да плаща осигуровки за "втори" и ""трети" стълб,които всъщност са едни пирамиди,които ще се разпаднат до няколко години.

    Коментиран от #16

  • 14 Ами не

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ставри":

    В чекмеджето само влиза ,а нищо не излиза!
  • 15 табсо

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    Тва 6,1 е заложено по швейцарското правило в,,стария,,бюджет,а като приемат новия ще ти дадът още 3,9% плюс 60 лв.К19.друг е въпроса защо декември 2021 не преизчислиха пенсиите за 2017,2018,2019 год.по българското правило,а само тези по швейцарското т.е. 2015,2016,2020 и 2021.год.а сачева да си гледа в нейната пъничка..що не намалат чантаджиите-а колко пенсионери си отидоо миналата година-тва не видат.
  • 16 тр678

    25 1 Отговор

    До коментар #13 от "Шамана на Монтерей":

    Малцинството отдавна замина за белите страни, но на вас все малцинства ви се привиждат. Голяма част от пенсионерите си отидоха от К19 ЗА 2 год.
    Проблемът на държавата е чиновническият апарат- вече е 1 милион хрантутници може би. Заплати, бонуси, премии, ДМС, 13- та заплата, пари за облекло... безкрай пари и привилегии им изсипват ежегодно, после и пенсии им изплащат, без да имат никакъв принос към пенсионната система. Половината пенсионери днес са вероятно бивши държавни хрантутници.
    Чиновническия апарат, а не пенсионерите и малцинствата са проблемът на Бг.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Всички сте си плюли

    19 0 Отговор
    в устата,а уж всеки" загрижен"! И тази ги усуква,върти,без грам конкретика.Същите локуми ги разтеляше преди нея онзи- адемчо- бадемчо.Видиш ли,да вдигнат най ниските пенсии със 150 лева? И сещате ли се защо? Ами техния хелекторат е в тези рамки- масово.Още от бай Тошо, всички гледаха тютюн.Държавата го изкупува на 100% ,те правеха пачки( по 15-20 бона на сезон- равняваши се на днешни 200 бона) ,но не се осигуряваха грам.Знаеха,че при соц системата,като навърши 50( жените), и 60( мъжете) ще получи гарантирана пенсияСега така ще объркат възрастните,че никой няма да знае колко е реалната му пенсия.Ще получи,но на два пъти.Който успее.Идва август и започват врътките,както направиха през Април( пунта Мара блокаж на компютъра в пощите).Сега имате толкова+ остатъка от предния месец! В тези жеги който се задават,как ще висят с часове пред пощата.Подозирсм,че банкстерите водят тънка игра. Да принудят хората,да преминат на дебит.карти.И да елиминират Бъл.пощи,от 1 милион клиенти.А министъро да прилапа пощ.пратки към фирмата си.
  • 18 Шамана на Монтерей

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "тр678":

    За чиновниците съм съгласен,но за "римляните" не.И двете прослойки товарят бюджета,но едните поне имат някаква функция в държавата.Без администрация,полиция,армия и разни други "непроизводителни" прослойки самата държава няма да функционира.От ковид 19 са починали около 40 000 човека и не всички са пенсионери.Малцинството от друга страна не само,че не се е изнесло в чужбина,но определено виси на социални и разните му там "строители" и "хигиенисти" изобщо не променят картината.Това,че политиците целенасочено занижават броя на тази паразитираща каста,не означава,че тя не се възпроизвежда.Отидете в което и да е здравно заведение,особенно в провинцията и ще ви се отворят очите.
  • 19 сноу

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "тр678":

    То може би затова тия бели страни дето им викахме, отдавна не са бели, нито пък страни , ама да не мислиш че циганина това което има да взема от тук ще остави някой друг да му го вземе.Че той е хитър като цяла върволица хлебарки бе..минава през франция /за бяла ли я смяташ...???/взема си социалното и за чааветата,прескача до германландъ, ама пътьом през оландъ и ляга под чардака морен и потен на каса бира...От бг социала идва по сметката...
  • 20 Ива

    6 0 Отговор
    Тези 2 кокошки,бивши социални министри,се подиграваха с пенсионерите,когато бяха на власт,с мижавите 5.6 %, по Швейцарското правило.Ако още тогава ги бяха увеличили със средно осигурителния доход за предходната година, щеше да се получи нормална разлика между днешното увеличение и през тяхното упраение.Така,че сега нямат абсолютно никакво право да дават съвети и критики,което е недостойно и недалновидно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове