Last news in Fakti

29 Юни, 2022 23:43 2 703 19

МВР предлага арестуваните вече да имат право да запазят мълчание

  • арестувани-
  • мвр-
  • мълчание

Освен правото на адвокат и телефонно обаждане, новото е, че задържаните ще имат право да запазят мълчание

МВР предлага арестуваните вече да имат право да запазят мълчание - 1

Задържаните при арест да имат право да запазят мълчание, като за това ще бъдат информирани от МВР. Предложението е на вътрешното министерство по повод реда на задържане.

За да пресекат злоупотреби с правата на задържаните, от МВР предлагат те вече да са изрично записани. Освен правото на адвокат и телефонно обаждане, новото е, че задържаните ще имат право да запазят мълчание. Според адвокат Николай Хаджигенов това няма да промени нищо съществено, предаде Нова телевизия.

„С това се злоупотребява много време. Тези декларация ще ги подписват и все така ще им нарушават правата”, смята юристът.

Промените са заради наказателна процедура на Европейската комисия срещу България, свързана с правата на човека. Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов това е крачка напред. Сега задържаните подписват декларация, в която само се казва, че са запознати с правата си.

Адвокат Хаджигенов беше задържан през април заради боя по табелата на Руското посолство. Преди дни съдът обявил ареста му за незаконен. „По повод собственото ми задържане споменах, че в МВР цари безпросветна тъпота, защото това е умисъл. Това е институционална тъпота. От това обаче страдат гражданите, защото идеята на МВР в сегашния вид, в последните 33 г. е не да брани правата на гражданите, а да ги репресира”, казва Хаджигенов.

Нарушения при задържане обаче има не само в МВР, казват юристи. „Такава злоупотреба се среща не само в МВР, а и в прокуратурата и съда. Дори при закриването на специализирания съд, председателят на второинстанционния съд си призна с половин уста, че е имало случаи, в които са прекалявали със задържането на обвиняемите”, твърди Емануил Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мълчанието

    24 1 Отговор
    е злато.
  • 3 Ме Ве Ре

    22 0 Отговор
    едноминутно мълчание.
  • 4 В Киреча

    26 8 Отговор
    Киртака съсипва държавста с 5-та космическа, няма ли някоя лудница да го задържи най-сетне?
    🚑
  • 5 магистрали ПП

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "НЕРАЗБРАЛ":

    Киро, ще ти отговори след следващата линия.
  • 6 оня с коня

    12 9 Отговор
    Арестуваните ВИНАГИ са имали право на Мълчание,това е залегнало в Правата им,които им се напомнят при Задържане.Друг е въпросът че в повечето случаи Мълчанието им въобще не е в тяхна полза,защото води до присъждане на Максимален брой Години затвор за извършеното деяние.
  • 7 Откакто

    16 5 Отговор
    Дамаджаната е министър на МВР обвиняеми няма!
  • 8 Шляхтиц

    11 1 Отговор
    Какво е новото ?????? Всеки обвинен, заподозрян, арестуван има право да мълчи. Това е правото да не дава показания и да свидетелства против себе си........
  • 9 123456

    9 1 Отговор
    Да не би някой задържан да се изпусне и да издаде нещо докато не са дошли адвокатите ....
  • 10 Човека КоZа

    8 8 Отговор
    Остана шампанското и хайвера да им осигурите, и ще получите почесване зад ушенце от БХК
  • 11 Бандитос

    9 0 Отговор
    Ще мълчим кат пукал щом требва
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Майк Алън Патън

    6 0 Отговор
    Ами то и Бойко мълчи за Мата Хари и мис Бикини като го питат , дори и да не е арестуван ! И за чекмеджетата и къщата в Барселона мълчи. Тогава ?
  • 14 питам

    7 1 Отговор
    Прекаляването с власт над живота и здравето на хората е системно упражнявано в Бг. Не е "понякога", а е винаги.
    Защо никой не повдига въпроса за отказване на медицинска грижа за задържани и не задържани? Идването на линейка не е лечение. Идва спешна помощ, нищо не прави, но отчита, че е дошла формално. В болниците се казва на лекари да не лекуват пациенти. И лекарите отказват лечение. Това е масова практика на полицията и прокуратурата. Никой от правозащитниците не взема позиция. Или трябва нещо такова да се случи на някоя публична личност в София, да се даде гласност в медиите, ЕП, Страсбург, Хага, за да започнат да спазват правото на медицинска грижа?!
  • 15 ксдр

    4 0 Отговор
    В Бг няма човешки права.
  • 16 Какво се случва?

    3 0 Отговор
    Англосаксонски права на фона на социалистически структурирана система??? В страните в които изрично се вземат под внимание такъв тип разясняване на права първо те се четат устно, второ не съществуват куп глупости като поемни лица. Например при изхвърлен пакет от бягаш заподозрян в тези страни гонещия го полицай го взема и продължава преследването и след като го задържи е най силния свидетел по случая, а не спира да запазва като местопроизшествие изхвърленото или да се връща да го търси, да чака часове огледна група от други полицай, да го иземват в присъствието на две поемни лица(свидетели), които първо трябва да бъдат докарани от някъде може и през нощта, второ могат да откажат да участват за което пък след разправии могат да им бъдат съставени актове и да се търсят други и така докато не се изпишат куп актове, както и поради липсата на реална защита могат да бъдат впоследствие заплашвани от заподозряния да кажат в съда, че не е станало това за което полицайте са ги накарали "насила" да се подпишат и съда по презумпция счита тяхната дума за по отговаряща на истината от тази на полицая, като делата могат и да се точат с години и съда да налага глоби и принудителни довеждания в зала на полицай и поемните лица за неявяване ако изпуснат някое от 50 те примерно заседания. Така да защитим правата на заподозряния по закон репресираме куп граждани и губим времето на полицая, но трябва да сме в геополитически тон с цивилизационния избор на нашия елит и да бъдем ан

    Коментиран от #17

  • 17 2 ра част

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Какво се случва?":

    .... но трябва да сме в геополитически тон с цивилизационния избор на нашия елит и да бъдем англосаксонци в социалистическата ни реалност от м@лоУмни натегачи и политици.
  • 18 генчо

    2 0 Отговор
    ше имат право да мълчат докато ченгетата ги бият по ребрата
  • 19 Шанаджия 82

    0 0 Отговор
    Аз съм бил задържан 6 пъти за разпространение на наркотици. И се подписвам на една бланка че не желая да давам показания. Кви глупости предлагат. Само си чешат езика. Бла, Бла, Бла е цялата история.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове