Last news in Fakti

30 Юни, 2022 14:29 1 433 31

Асен Василев: Страната ни е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в Евросъюза

  • асен василев-
  • неравенство-
  • бедни-
  • богати-
  • евросъюза

Ако реформите, свързани с прозрачността и законността, не станат, фондовете по Плана ще спрат или средствата просто няма да дойдат, коментира министърът в оставка

Асен Василев: Страната ни е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в Евросъюза - 1
Снимка: БГНЕС

„Повечето хора имат очаквания и са фокусирани основно върху проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а не върху реформите, които предстоят. А ако реформите, свързани с прозрачността и законността, не се случат, тогава фондовете по ПВУ ще спрат или средствата просто няма да дойдат. А на първо място ПВУ гарантира нашата ангажираност към тези реформи“, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на Шестата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с чуждестранните посланици.

Инициативата на БФБЛ има за цел да предостави платформа за диалог между институциите, частния сектор и дипломатическия корпус, който е с фокус върху подобряване на условията за инвестиции, работа и живот в България.

Сред основните теми, които засегна министър Василев, бяха прозрачността, финансите и перспективите за развитие както на страната, така и на ЕС, информират от Dariknews.bg.

„По отношение на прозрачността – винаги е добре да се полагат усилия за подобряване. Когато говорим за бизнес и европейско финансиране поставихме приоритет върху това да подобрим средата за компаниите от гледна точка на данъчното облагане и прозрачността при усвояването на европейските фондове“, каза той.

Според вицепремиера Василев във финансово отношение България е много добре позиционирана и стабилна. „Ако погледнем към образователната, пенсионната и здравната системи имаме значително увеличение на финансовата подкрепа през последните месеци. Считам, че това е изключително важно за страната и бизнеса, защото България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС“, подчерта министър Василев.

Според него са необходими и действия за подобряване на инфраструктурната свързаност както във вътрешността на страната, така и със съседните страни, което е от ключово значение за преодоляване на спънките пред предоставянето на адекватни социални, здравни и образователни услуги.

„Другото голямо постижение през последните месеци е свободата да се прави бизнес без държавата да пречи ненужно, без „пипала“ и нерегламентирани облаги. Резултатът е ускоряване на икономическата активност – продукция, инвестиции и износ, независимо от предизвикателствата на средата. Това е много окуражаващо“, заяви още финансовият министър.

Според вицепремиера в следващите пет години ни очакват сериозни изпитания, които ще се дължат на войната в Украйна. Изходът от тях Василев вижда в общия европейски отговор и усилията да се преодолеят последиците от войната, свързани с доставките на суровини и храни. Той смята, че това ще стане чрез надмогване на слабите места на Общността, единният отговор и координираните действия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    31 0 Отговор
    в коя държава от ЕС има плосък данък?!
  • 2 ТаУмВзе

    19 2 Отговор
    Кокорест! Панделата ще откриваш много неща, които са ти Любими. Гаврят се Яко, докато ни Щавят още по Яко.
  • 3 истина е

    17 12 Отговор
    И вие имате вина за това ,защото не погнахте тиквата и не открихте милионите !!

    Коментиран от #7, #12

  • 4 провинциалист

    21 0 Отговор
    и по този показател явно се стремим да догонваме САЩ
  • 5 Ха Ха

    19 1 Отговор
    Да .....месещият козунаци за по 50лв броя......
  • 6 Хахаха

    24 1 Отговор
    Общо взето....както самият казва....да го д... ух а...т бедните!!! Хахахахаха хахахахаха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Наследство

    20 1 Отговор
    от зверски безнаказани грабежи !
  • 9 така е

    18 2 Отговор
    Това е породено от комунистическия капитализъм. Няма как бизнес създаден с червени куфарчета да мисли за народа, мисли единствено за номенклатурата
  • 10 дааа

    12 9 Отговор
    КАК НЯМА КАТО 78ГОДИНИ БОЛШЕВИШКИТЕ ВЪШКИ НИ ПИЕХА И ПРОДЪЛЖАВАТ КРЪВТА С МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ СДУШЕНИ С РУСКО ПУТЛЕРИСТКИТЕ ТАКИВА

    Коментиран от #22

  • 11 гост

    15 2 Отговор
    Кой е този?

    Коментиран от #15

  • 12 мдаа

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Каква Тиква ще погнат бре⁉️ Тя Тиквата си е инсталирала главен прокурор и не могат да я барнат, а също и свои хора мнозинство в ВСС. А също и си е направила закони, така че да не могат да го съдят крадливия Тиквеник. Нали го арестуваха.

    Коментиран от #21

  • 13 има ли значение

    18 1 Отговор
    Много бързо може да стане изравняването,Кокорчо! Предвид якото крадене-проверки на всички обществени поръчки,финансираните от ЕС проекти,скрити доходи и неплатени данъци,работодатели,които имат работници без трудови договори, точенето на ЗК.....Списъкът може да се удължи доста.
  • 14 6687

    16 3 Отговор
    Хора никои ли не вижда , че този е ненормален.

    Коментиран от #16

  • 15 реалисх

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Този е интелигентен и добре образован фитансист, от когото корупционерите са бесни и саботираха правителството, щатото им отряза пипалата към обществените средства. Този е, който увеличи пенсиите и минималната заплата и направи детските градини безплатни.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 6687

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "реалисх":

    Еее тука вече имаме сериозно платен трол, момче използват крадени пари да ти плащат тридесетте сребърника за предателството на България , сериозно се замисли стрували си.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 6687

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "мдаа":

    Троловете си прехвърлят реплики, тридесетте сребърника стигнаха ли ти.
  • 22 1957

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "дааа":

    Ти си повече от 30 години живеешь без болшевики,при демократи,а живот ти става все по мизерен. Кой сега ти пие кръв?
  • 23 Край

    1 1 Отговор
    А добър ден
  • 24 Очевидец

    6 0 Отговор
    Брей, Асенчо откри топлата вода и за това му трябваше цяла година министерски стол!Браво!
  • 25 шишарка нашишкана

    8 0 Отговор
    "България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС.“ - подчерта министър Василев. ТАКА Е,БАБА МИ ВЗИМА 470 ЛЕВА ПЕНСИЯ,А ИВАН КОСТОВ-4000 ЛЕВА. СЕГА ЩЕЛИ ДА Й ДАДАТ ОЩЕ ОКОЛО 100 ЛЕВА,А НА МАКСИМАЛНИТЕ ПЕНСИИ 500 ЛЕВА. КАК ДА НЯМА ИЗРАЗЕНО НЕРАВЕНСТВО?
  • 26 Вярно е

    1 0 Отговор
    Намериха се хора от народното събрание, които да започнат да казват истината. Това неравенство е благодарение на мафиотизираните режими на политическите групировки на прехода, които натрупаха кървав капитал.
  • 27 31263

    2 0 Отговор
    Байо Асен вие а простото Киро сте такса Амет!
  • 28 31264

    1 0 Отговор
    Байо Асен вие с простото Киро сте такса смет!
  • 29 Бутнаха ги

    0 0 Отговор
    Три фактора: частната митница, кандидатурата на Рашков за КПКОНПи, и отказ да налеят поредни стотици милиони в едрият бизнес със 60/40 и плащане на ел.енергия.Иначе Василев е в пъти по кадърен от Кирето.И много по мислеш за народа,колкото и да го хулят.Същата схема е приложиха на Виденов.Но тогава не бяхме в ЕС,и нямаше грам контрол върху мутрягите и фалшивите банки.Мутрите скриха всички стоки,храни до грам.Банкерите създадоха изкуствена хипер инфлация.А защо: защото Виденов отказа категорично масовата Прихватизация в най важните отрасли.Спретнаха му протести" на народа" .Падна за дни и Стефчо усмихнатия ,като служебен премиер за седмица напълни магазините( от къде,от Луната?), и смъкна зеленото от три хиляди,на 1,500. Направо гении- финасов и логистичен,благодарение на което,беше първия горд собственик на чадтен самолет.Но кой да помни..След това приватизираха до откат- за грош пара.А все още има наивници,който обвиняват Виденов във всички земни грехове.Крадците на едро,обвиниха него!
  • 30 ОБЕКТИВНИЯ

    1 0 Отговор
    А защо г-н. Василев направихте(приехте) НЕСПРАВЕДЛИВОТО УВЕЛИЧЕНИЕ на максималната пенсия? За ниските пенсии малко, за високите много. Процента увеличение да бъде ЕДНАКЪВ!!! ЖАЛКО, имахме надежда, но...... НЕ!
  • 31 Чак сега ли го разбра, Асене?

    1 0 Отговор
    Вие с Кирил не знаете НИЩО по същество! Твърдя го като професор по икономика с международна известност и опит. Отдалече личи вашият странен икономически език (освен споменаването на името на Майкъл Портър).
    За съжаление сте не само непотребни, но сте ВРЕДНИ за България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол