Last news in Fakti

2 Юли, 2022 08:12 1 171 11

Прокурорите избират свои представители за ВСС

  • всс-
  • прокурори-
  • кандидати

Ще бъдат изслушани 8 кандидати

Прокурорите избират свои представители за ВСС - 1
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на прокурорите изслушва осемте кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на магистратите. Това е последното изслушване, след като следователите и съдиите излъчиха своите представители.

Общото събрание е насрочено днес в 10,00 ч., като то ще започне само ако има кворум. Регистрираните прокурори са малко над 1500, което означава, че в залата трябва да са повече от 750. Ако това не се случи събранието се отлага с един час и тогава започва, независимо колко души присъстват.

Осем кандидати се борят за четирите места. Сред претендентите са председателят на Асоциацията на прокурорите и един от заместниците на главния прокурор Иван Гешев.

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който е и председател на Асоциацията на прокурорите набляга в концепцията си на независимостта на прокуратурата. Според него изваждането ѝ от съдебната власт би било опасност, пред която би се изправило цялото българско общество. Николов дава заявка да се противопостави на опитите на различни кръгове да поставят прокуратурата под контрол. Според него ВСС трябва да е по-активен при обсъждането на законови промени.

Друг претендент за член на ВСС е Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той предлага ограничаване на парламентарната квота в двете колегии на ВСС. Според него така ще намали влиянието на политиците в управлението на съдебната власт. Чавдаров смята, че политическата квота трябва да е от седем души (сега са 11), като четирима са съдийската колегия и трима в прокурорската. Владимир Чавдаров предлага и планиране на свободните бройки за магистрати за всяка следваща година. Така според него ще има ритмичност на конкурсите и ще се увеличи мотивацията сред кандидатите.

Димитринка Шкодрова-Георгиева, която сега е заместник окръжен прокурор на Ямбол, набляга в концепцията си върху проблемите с атестирането, конкурсите и командироването на магистратите. Тя смята, че командироването не решава проблеми. Според нея това създава несигурност на командированите, а в същото време увеличава натовареността на прокуратурите, от които са били командировани магистрати. Шкодрова се обявява за премахване на формализма при атестирането и децентрализация на конкурсите.

Колегата ѝ от Пловдив Добринка Калчева критикува чрез концепцията си формализма при атестирането. Тя посочва, че трябва да се търси „уравниловка“ при поставяне на оценките на магистратите. Според Калчева много нейни колеги се демотивират, след като и те, както и тези, които работят по-малко, накрая получават много добри оценки.

Канидат за член на ВСС е един от заместниците на главния прокурор. Красимира Филипова посочва, че прокуратурата е единна не само по закон, а и по убеждение, и следва да остане такава. Тя посочва редица проблеми, които се припокриват с част от тези и на съдиите. Филипова се спира на отстояването на независимостта. И пояснява, че активността на ВСС е много важна. В случай на накърняване на независимостта, трябва да има бърза реакция от съвета. Красимира Филипова засяга и темата за заплатите. За да се свие разликата в заплащането, може да се мисли за еднократно увеличение на най-ниското и запазване на останалите, смята тя.

Николай Любенов от върховната прокуратура казва, че има редица предизвикателства пред съдебната власт. Това е причината той участва в процедурата. В концепцията си Любенов се спира на конкурсите и атестациите. Според него прекаленият формализъм на ВСС води до изключително забавяне на процедурите и не осигурява в пълнота стандартите за обективност. Той смята, че е нужен нов подход.

В надпреварата за ВСС участва и бившият ръководител на прокуратурата в Сливница Пламен Петков. В момента той е прокурор в районната прокуратура в София. В концепцията си той посочва, че не харесва инертността, кабинетното капсулиране и уюта на службата. Според него прокурорите не са гласоподаватели. По думите му те са независими магистрати, които не могат повече да бъдат залъгвани с мними реформи и празни обещания. Петков казва, че ВСС трябва стриктно да отстоява независимостта като стриктно се придържа към принципа, че съдебната власт е подчинена само на закона.

Да бъде член на ВСС иска и един от европрокурорите, наскоро избрани у нас. Станислав Стойков казва, че българските магистрати не заслужават сегашното положение и го описва като крайна степен на обществено и институционално недоверие в работата им. Според него е настъпил момент, в който всеки, който има идеи, визия и желание за промяна, трябва да помага на съдебната власт.

Следващата събота е гласуването. Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) изборът е редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите, включени в избирателния списък. Според ВСС те са 1513. Това означава, че трябва да са гласували поне 757. Магистратите подават вота си електронно и на хартия в съдебната палата. Избрани са тези, които имат поне половината от гласовете.

Ако тези условия не са изпълнени, то се преминава към балотаж. Той ще е на 10 юли. Тогава избирателната активност трябва да е поне 33 процента, а победители са тези, които имат най-висок резултат.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивелин Михайлов

    7 1 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна пак ще назначат гербави мутромагистрати..
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 1 Отговор
    Гешев избира свои представители за ВСС!
    Това е правилното заглавие!
    А въпросът ми към продължаваме подмяната е:
    Защо Гешев още е на поста си?!
    Нали уж беше главна цел махането на Гешев?
  • 3 Кака Сийка

    3 1 Отговор
    Така всеки има човек някъде.
  • 4 сигурно

    6 1 Отговор
    Мафията си търси капота !!!
  • 5 Само

    4 1 Отговор
    По 5,6 милиона ...в сметките им,и Таки пак ще черпи.
  • 6 Гост

    5 1 Отговор
    Малки мафиотизирани, продажни гешевчета....
  • 7 Има снимки как взима пари

    5 0 Отговор
    Кюстендилска прокурорка е хваната да взима подкуп за да сготви неудобен на Борисов и Гешев, къде да подам сигнал!?
  • 8 Доверие нула

    4 0 Отговор
    Тези са Организирана Престъпна Организация, потулват всичко срещу Бойко Методиев Борисов, над 1 000 сигнала и преписки са входирани срещу Борисов!
  • 9 гешев съм

    2 2 Отговор
    В ТАЗИ ЖЕГА НЕ СИ СВАЛЯЙТЕ КАСКЕТА ОСТАВЕТЕ ГО ДА ВИ ТОПЛИ, СВАЛЕТЕ СИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ДА ВИ СТАНЕ ЗИМАТА ХЛАДНО
  • 10 а яяя

    2 1 Отговор
    ПРОКУРОРЪТ ОТ ПЕРНИК ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЛИ ДОСТОЕН Е ЗА ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ???!!!
  • 11 Моарейн Дамодред

    2 0 Отговор
    Кипи безсмислен труд. Няма да има Народно събрание, което да избере парламентарната квота на ВСС, така че избраните от професионалните квоти няма да встъпят дъъълго време. Пък като се пръкне новото НС кой знае какви безумия ще натвори по Закона за съдебната власт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове