Last news in Fakti

8 Юли, 2022 07:34 3 131 45

Йорданова очаквала решението на ВСС за Гешев

  • надежда йорданова-
  • всс-
  • решение-
  • иван гешев

Има правен спор дали това решение на ВСС може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, коментира министърът в оставка

Йорданова очаквала решението на ВСС за Гешев - 1
Снимка: БГНЕС

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за прекратяване на мандата на главния прокурор беше очаквано, каза министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Снощи ВСС отхвърли предложението ѝ, както и това на предшественика ѝ Янаки Стоилов. Йорданова посочи, че за част от доводите, свързани с искането, не е получила убедителен отговор, а лични нападки.
По думите ѝ има правен спор дали това решение на ВСС може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, съобщават от novini.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 32 Отговор
    ГЕШЕВ пази БГ МУТРИТЕ и мафиягта
  • 3 Последния Софиянец

    25 37 Отговор
    Гешев е позор! Оставка и затвор!

    Коментиран от #6

  • 4 Лъжа в оставка

    40 4 Отговор
    И нив очаквахме ефикасност, но получихме чаровно празнодумие.
  • 5 анонимен

    39 3 Отговор
    Разбира се ,че е очаквано. Кк.аквото предложението,такова и решението.
  • 6 Спфиянецо

    20 24 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Гешев не е позор. Гешев е маша. Това ти го казвам от провинцията. Да си знаеш.
  • 7 Дааа

    19 4 Отговор
    Мдааа, налице е мероприятие на чужди държави за завладяване н територията. Жалко за Левски и Ботев, че дадоха живота си, да бъдем свободни, днес вече сме свободни да чакаме някой дилър-наркоман да прати джипа си на алеята и да мачка, мачка...
  • 8 деловодител

    40 5 Отговор
    Тази леля от Делиормана е крайно слаб министър- слабо подготвена, ниска правна култура, не познава правната теория и практика, с излишно самочувствие, нио и личи, че е провинциалистка. Нейното появяване дискредитира десните сили, трябва да я оттеглят като секретарка или деловодителка.
  • 9 РЯзградски

    40 5 Отговор
    Предложението на министърката бе лошо написано, без солидни мотиви, разбъркано, неподредено, неаргументирано. Такъв слаб министър на правосъдието скоро не е имало.

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БСП...ЯНАКИ СТОИЛОВ

    18 1 Отговор
    Явно съм слаб бивш министър, щом ВСС взе такова решение
  • 12 ЦИТИРАМ

    36 3 Отговор
    "В искането прозира пълно непознаване и неразбиране на процедурите. Тук искането е по медийни разпечатки. Правосъдното министерство иска отстраняване на главен прокурор за бездействие, а по Конституция трябва да се иска за конкретни действия.Надежда Йорданова няма доказателства за твърденията си, с които иска от Пленума на ВСС да отстрани главния прокурор Иван Гешев от поста му. Признанието за това дойде от самата правосъдна министърка по време на поредното заседание на кадровиците, които вече обсъждат по същество искането й. ........тази не става за нищо , хал хабер си няма от право....Христо търси някой по-компетентен и от теб и от нея......станахте за смях.....

    Коментиран от #20

  • 13 Фффффф

    13 21 Отговор
    Съдебната система в България е по страшна и от организираната престъпност,затова не чакайте правосъдие а се въоръжавайте, Гешев може да ви нападне всеки момент
  • 14 ники

    32 3 Отговор
    Очаквано било. Г-жа минстър на правосъдието като я питали какви са доказателствата...ами нямам...Е,?! Гешев ли е проблема или поредната калинка-малинка.... С гол г--, таралажи не се ловят.
  • 15 браво

    33 4 Отговор
    Тук дойде и моментът, в който Йорданова буквално се приключи – себе си и цялата тирада около фиксацията върху главния прокурор, като заяви: „Ако имам подобен аудио запис, това значи, че казвате, че нарушавам закона и Конституцията. Казах, че НЯМАМ доказателства…“, призна си чистосърдечно и без да остави място за повече въпроси Йорданова.....ГДБОП е разследвала НЕЗАКОННО гл.прокурор , но Рашков го е скрил , след като е станало ясно,че няма за какво да се хванат........пълен цирк....некадърници...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 1111

    31 3 Отговор
    Валя Ахчиева я направи на пух и прах, това е поредното жалко подобие на министър в това правителство!
  • 18 Аз пък

    12 5 Отговор
    очаквам ДеБилното й министерство да си върши работата
  • 19 Пич

    9 15 Отговор
    На Гешев може и да му се напуска, този пост не е за него и той усеща, че се излага страшно, но му е казано да седи там и да пази мафията.
  • 20 ВСС не чете конституцията

    7 12 Отговор

    До коментар #12 от "ЦИТИРАМ":

    , ал. 3или я чете като дявола Евангелието. Надежда Йорданова е посредствена женица, но и членовете на ВСС не са нещо повече. Да видим какво пише в конституцията: чл. 129, ал. 3, т. 5. "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт." Нарушението е действие, неизпълнението на служебните задължения е бездействие. Следователно конституцията предвижда отстраняване на главния прокурор както при тежко нарушение на служебните задължения, така и при бездействие да ги изпълни. Гешев се е проявил и в трите хипотези за отстраняване. Тежкото нарушение е публичното оповестяване на СРС-та в нарушение на специалния закон, както и в осигуряване на чадър над определени лица, за които има достатъчно данни, че са извършили престъпления. Системното неизпълнение на задълженията му се изразява в това, че не предприема действия и не се самосезира за престъпления, които се извършват пред очите на цялото общество, а с всичките си действия и бездействия Гешев сериозно накърнява престижа на съдебната власт. В заключение може да се каже, че Гешев задължително трябва да бъде отстранен от поста, членовете на ВСС трябва да бъдат разследвани за конфликт на интереси, а Йорданова не трябва да и да си помисля повече да се занимава с политика.

    Коментиран от #34

  • 21 Тя е

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "РЯзградски":

    сътрудничка на ХрИванов, както оная на про100Киро
  • 22 Ами така става

    8 4 Отговор
    На лична война - лични нападки!
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 14 Отговор
    ИВАН ГЕШЕВ е слуга на БОРИСОВ БОРИСОВ е слуга на ДОГАН а ПЕЕВСКИ е касиер на БГ мафията
  • 24 Гешев

    15 5 Отговор
    Някои кубратски лелки не разбраха,че аз съм ги посрещнал,аз ще ги изпратя откъдето са дошли,а именно в Кубрат.Сбогом Наде.
  • 25 неграмотница

    19 3 Отговор
    "Задаваме ви елементарен въпрос, откъде имате информация, че главният прокурор е разпоредил нещо", попитаха кадровици Йорданова, но тя така и не можа да отговори.Членовете на ВСС опитаха да разберат от правосъдния министър по какъв начин твърди нещо, без да има доказателства. "Как се доказват устни разпореждания? Със запис, със свидетелски показания, с паметна бележка?", попитаха кадровиците.Йорданова повторно призна, че нямала доказателства, а твърденията се базирали на предположения..............
  • 26 Грую

    17 7 Отговор
    Накаква никому неизвестна и некомпететна тьотка да дава наклон на главен прокурор. Абсолютна аматьорщина.
  • 27 8754

    15 5 Отговор
    Наде ,нали ти казвах,че ще си идеш преди каскета.Ама ти пак се напъваш.Хайде сега пак към Делиормана, където ти е мястото.
  • 28 Ганчо

    13 3 Отговор
    Наде, Ти си позор
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 пишман промяна

    8 1 Отговор
    "Вашият колега ме е проверявал в нарушение на закона. Аз съм потресен. Г-жо Йорданова, Вие не сте такъв човек, Вие говорите за правова държава, вземете някакви мерки, ограмотете МВР - в едно правителство сте.
    Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел Основния закон. Да се ползва “антипрокурорската търсачка Гугъл” за доказателства не е сериозно......Гешев се оплака, че втора година докладите на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд отлежават в Народното събрание и депутатите отказват да ги изслушат
  • 31 колю

    11 1 Отговор
    Някой създавал ли си е илюзия, че тази жена може да участва успешно в реформа на съдебната система в България.
  • 32 Поука

    5 6 Отговор
    Следващия път като рекат да ви курдисат някой като Гешев за главен пазител на мафията, пак си седете вкъщи и чакайте Данчо Цонев, мутрите и Факултето да ви свършат работата.
  • 33 БСП...ЯНАКИ СТОИЛОВ

    7 1 Отговор
    Гешев ни разби......то само с оплюване, главен прокурор не се сваля...посипвам си главата с пепел....
  • 34 Мъка мъка

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "ВСС не чете конституцията":

    Нищо не си разбрал. няколко пъти членове на съвета натъртиха че отговорността е лична тоест за действия извършени лично от него.От внесеното искане стана ясно, че не е добре подготвено и не представят каквито и да било доказателства. Министър Йорданова беше изключително зле подготвена което е жалко защото направи Гешев да изглежда като жертва. Нека на тези постове да се издигат хора които действително знаят и могат хора с опит Те с Христо не си показаха дипломите но по действията им съдя че са завършили с не повече от 3.20. Много приказват но нищо по същество което да реши проблемите.

    Коментиран от #36

  • 35 Гешев

    4 8 Отговор
    е голямо недоразумение за юридическата наука и практика, но е удобна бухалка за политическата олигархия, затова си го пазят.
  • 36 до мъка, мъка

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мъка мъка":

    А ти защо въприе написаното като защита на Йорданова? Писах, че е елементарна женица, която от малка си е мечтала да стане "голяма работа", нещо като министър например. Не понасям нито едно от лицата на Да, България, които освен с некомпетентност, се отличават и с липсата на какъвто и да било морален облик. Хрантутници и кариеристи, които не се спират пред нищо, за да се въртят около копанята. Но и 90% от настоящия ВСС са същите, разлика не виждам. Имаме проблем с хората, които се издигат на високи публични длъжности. И това не е защото нямаме компетентни, отговорни и морални личности, а защото системата не ги допуска до постове, които биха могли да застрашат съществуването и. Посредствеността тържествува и ни обрича на опростачаване, духовна и материална мизерия. Ти лично одобряваш ли Гешев и считаш ли, че той следва да остане главен прокурор до края на мандата си?
  • 37 Ceклецарката на ристю грантояда

    10 2 Отговор
    Тази е по-некадърна и от ръбъла!
  • 38 БСП...ЯНАКИ СТОИЛОВ

    7 3 Отговор
    Ялови напъни от моя страна. Главен прокурор са сваля с доказателства а не с догадки и предположения. Пак са издъних.......
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Боже

    1 0 Отговор
    Не знам, как, ще се отървем от мафиотите на прехода и има ли спасение за тази държава и народ?

    Коментиран от #42

  • 42 Вместо да се вайкаш

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Боже":

    внимавай за кого гласуваш.

    Коментиран от #45

  • 43 ЙОРДАНОВА Е ОТ МАФИЯТА

    3 0 Отговор
    ВИДЯХМЕ КАК ПОЛИЦИЯТА И СЪДА ЗАКРИЛЯТ УБИЙЦИТЕ ПО ПЪТИЩАТА, ДОРИ ГИ УКРИВАТ И ЕСКОРТИРАТ.
  • 44 ами

    2 1 Отговор
    по тъпа кифла не сме имали
  • 45 Предложи

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Вместо да се вайкаш":

    За кого да гласувам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол