Last news in Fakti

17 Юни, 2013 16:48 1 096 5

Правителството предлага 5% намаление на цената на тока от 1 юли

  • пламен орешарски-
  • намаление-
  • цената-
  • тока-
  • делян пеевски-
  • изборен кодекс

До утре ще има готовност да се внесат в парламента спешните и неотложни мерки на правителството до края на годината

Правителството предлага 5% намаление на цената на тока от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Възложих на икономическия министър да анализира и ако е необходимо да се направят промени в законодателството, така че да изпълним нашия ангажимент – да не допуснем ново увеличение на електроенергията. Към днешна дата се очертава и възможност за снижение на цената на тока. Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски в началото на срещата си с над 70 представители на протестиращите в Министерския съвет.


Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев подчерта, че се търсят начини намалението на цената да бъде както за бита, така и за производителите. Според него е възможно още от 1 юли да се намали цената до 5%. Стойнев подчерта, че се работи денонощно, за да се предложи по  - справедлив модел на ценообразуване, който да доведе до поносими за хората цени на тока. Министърът обяви, че утре на открито заседание ДКЕВР ще бъдат запознати с параметрите на новия модел. Стойнев разясни и четирите стъпки, които ще доведат до намаляване на цените.  Първо - да се намали т.нар. студен резерв. Второ -  да не се изкупува цялата произведена енергия от т.нар. заводски централи по преференциални цени, а това да става само след покриване на потребностите на завода. Трето – да се оптимизират печалбите на дружествата чрез промяна на нормите на възвръщаемост, включително на ЕРП-тата. Четвърто – намаляване на отчетните разходи, включително признатите разходи. Пето – оптимизиране на всички разходи на дружествата, които имат участие в крайните цени. Шесто – създаване на възможности за работа на всички централи чрез увеличаване на износа. Седмо – приходите от емисиите въглероден двуокис да се ползват за намаляване на цената на тока от ВЕИ-тата.

По отношение на програмните приоритети на правителството, Орешарски изтъкна, че до утре ще има готовност да бъдат внесени в парламента спешните и неотложни мерки до края на годината – за гражданите, за фирмите и за демократизацията на страната. „Ще направим публично обсъждане в Народното събрание“, обяви премиерът.

Орешарски обърна внимание и на новото изборно законодателство – тема, която протестиращите също повдигат. Премиерът обяви, че е помолил още утре зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова да проведе среща с всички НПО, които имат отношение към изборното законодателство, за да се институционализира начинът, по който ще се работи по новото изборно законодателство. „Целта е да имаме законодателство, което дава възможности за много по- широко участие и представителство на гражданите“, отбеляза Орешарски и добави, че заседание на изборния борд ще се проведе на 25 юни в Министерския съвет.

„Искам да ви уверя, че новата кандидатура за председател на ДАНС ще бъде обсъдена доста внимателно. Преди да я предложа на парламента, ще взема мерки, така че тя да получи максимално широка обществена подкрепа“, заяви Пламен Орешарски пред протестиращите. Той благодари на всички, които се отзоваха на поканата в Министерския съвет. „Поканих ви на срещата във връзка с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС-  избор, който беше отчетен като грешка и беше оттеглена кандидатурата. В момента се намираме в процедура на определяне на нова кандидатура и чакаме парламентът да отмени решението, с което беше избран г-н Пеевски“, заяви премиерът.

__________________________________________________________________________________________

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.

 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Nakov

    1 0 Отговор
    Чак вече са ми смешни с жалките си опити да ни замажат очите.
  • 2 tttt

    1 0 Отговор
    да да хахахахахах
  • 3 comment

    1 0 Отговор
    Да се махат!!!
  • 4 Bobi

    0 0 Отговор
    -5% е добре , но без вас ще бъде още по-добре
  • 5 toti toti

    0 0 Отговор
    Маалко саааа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове