Last news in Fakti

13 Юли, 2022 14:27 5 232 44

Левон Хампарцумян обясни защо сме бедни

  • левон хампарцумян-
  • бедни-
  • бедност-
  • икономика-
  • бизнес

Във висшите слоеве на политиката у нас отдавна няма експертиза

Левон Хампарцумян обясни защо сме бедни - 1
Снимка: БНТ

"Бедни сме, защото политически не сме добре подредени и трудно намираме общи цели и начини да мислим рационално. Дори да има популисти политици, когато общественото мнение е рационално, те ще се вслушват в него и ще се случват рационални неща. Ако общественото мнение е ирационално, те, слушайки го, се получава това, което виждаме около нас".

Коментара направи пред БНР финансистът и банкер Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите.

Според него във "висшите слоеве на политиката у нас отдавна няма експертиза, а краткосрочен политически ПР, който в отделни моменти трябва да се замества с действие, а не виждаме подобно нещо".

По думите на Хампарцумян целта да се вземат парите от Плана за възстановяване е краткосрочна и не решава дългосрочни проблеми:

"Зле ще е да загубим 2,5 млрд. евро, но това е краткосрочната цел. Дългосрочната цел за България е да заеме позиция в новото пренареждане на света, което се случва около нас. ... Ако не модернизираме мисленето си и държавата си, така че да се впишем в световния контекст, ще ни чака нарастваща бедност и разочарование".

Финансистът коментира, че българският бизнес е в еднакви условия с всички бизнеси в Европа:

"Дали ще купуваме газ по някаква сложна схема и по-скъп, това е така, защото е по-скъп. Някои представители от българския бизнес са свикнал да приватизират печалбите и да национализират разходите и загубите. В момента тази машинка малко се е разбутала. Трябва да се съберат, да помислят и да бъдат готови с някакви буфери за непредвидими обстоятелства. ... Производителите трябва да плащат повече за енергия и за суровини, но имат продукт, който струва повече".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе я ни обясни

    52 3 Отговор
    Как стана банкер бе тарикат?

    Коментиран от #30, #39

  • 2 Така ли?

    40 2 Отговор
    Аз пък да не знам. Точно ти ли ни обясняваш защо?
  • 3 мм84

    30 2 Отговор
    Много правилно казано. С две думи народа яко е затъпял и се води по всяка пропаганда, която звучи добре, без да помисли, изпълнимо ли е.
  • 4 Некой друг

    56 9 Отговор
    Арменец банкер ми обяснява защо съм беден? Ми аз си знам, той ме е обрал!

    Коментиран от #29

  • 5 ТаУмВзе

    33 4 Отговор
    Щот сме колиниална територия, владяна от крадлив краваски слугинаж. Има и некви фактори де.
  • 6 681

    40 3 Отговор
    Бедни сме, защото много други като него "трябва" да са богати
  • 7 Смешкото

    37 6 Отговор
    Заради такива хитри арменчета сме бедни - 20 бона му е заплатата на тоя, яде и пие като за 10 души значи, а дали ги е заслужил тия пари е друг въпрос
  • 8 Га Вра

    37 3 Отговор
    Банкер ни обяснява, защо сме бедни 👎

    Коментиран от #11

  • 9 грес

    29 4 Отговор
    Защото от 1944г цървулите още си управляват и няма отърване от тяхната лакомия! И доведе до това че, много кадърни и можещи хора се отдръпнаха от това да правят бизнес или избягаха в чужбина!
  • 10 Беднотията

    19 3 Отговор
    Идва от такива като теб.България не е твоя Родина.Останали сте тук защото може крадете с двете ръце.Такива като теб са много.Погледни другите народи.Сплотени и милеят за земята си.Арменци,евреи,турци и те милеят ,но за своята земя
  • 11 12345

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Га Вра":

    Най- алчният и ненаситен хищник в обществото ни!

    Коментиран от #21

  • 12 Тома

    18 1 Отговор
    Левоне бедни сме защото много се краде от политици полицаи съдии и прокурори.А за работодателите с 10% данък върху печалбата въобще не ги интересуват да вдигнат заплатите на бедните работници
  • 13 Напротив,напротив,

    10 2 Отговор
    политически се подредихме особено добре с решението за газа и какво ни донесе,повишаване всеки месец с по30% и това ще продължава,е....тогава?Абе ставаме мазохисти и толкоз!
  • 14 Точен

    22 4 Отговор
    Бедни сме, защото най-големият крадец в Българско са западните банки и корпорации. Те грабят от отънелия джоб на българина от 14 до 18 млрд Евро/Долара ежегодно. И не допускат да произвеждаме високотехнологични конкурентни продукти на световно равнище. Не се учим от Китай, Индия, дори от Турция, а докарахме Запада, който 5 века граби и убива света.

    Коментиран от #17

  • 15 АЛЧЕН

    27 2 Отговор
    Щом този наглец ще ни обяснява защо сме бедни всичко е ясно. Но и аз да му кажа: Бедни сме от такива като теб. Грабители на собствения си народ. Алчни и безкруполни типове. Ненаяли се на пари и власт. Разграбиха ни държавата......
  • 16 да сме коректни

    22 3 Отговор
    Допуснали сте печатна грешка - - човекът обяснява ""защо СТЕ бедни"" , според мен!
  • 17 Ами

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Точен":

    наяден комунист и сит капиталист, няма!
  • 18 дедо

    22 2 Отговор
    Този инженер металург от кремиковските кадри,поради близоста си с Иван Костов,като негово подставено лице,нали не сте забравили къде работеше дъщерята на Костов,се докопа до най сериозната банка в територията,без хал хабер да няма от банково дело ,да не говорим за адекватно образование,и вече 25 години ,мине не мине се изявява по медиите с "велики"съждения относно някои несособности на Българите!
    Явно обича да е в публичното внимание като "хайлайф"
  • 19 Деций

    15 2 Отговор
    Причината е ,че е пълно с кърлежи като него.
  • 20 Мухаа,хаа! -

    7 1 Отговор
    Когато се е родил първия киркор,моше цяла година плакал!
  • 21 Потрес!

    20 2 Отговор

    До коментар #11 от "12345":

    Вчера от "моята" банка преведох 17,50 лв, към сметка в друга и ме одраха 5.90лв 😵 !?
    Нека после този Пръцманян ми обяснява, защо сме бедни!

    Коментиран от #37

  • 22 Айде бе...

    11 1 Отговор
    Бедни сме първо защото у нас най много се краде и това непрекъснато се съобщава не само от наши източници. За борба с корупцията слушаме непрекъснато, а реални действия няма никакви. Откраднатото няма как да се реинвестира, защото бенефициентите нямат развит печеливш бизнес в който да вложат парите си и нямат опит в инвестиции, както правят успешните бизнесмени по света, а всичко отива за огромни палати, скъпи автомобили, яхти и даже самолети. Други държат на депозити сериозни суми, които като количество общо като депозити от населението надхвърлят годишния бюджет на цялата държава. В други държави бизнеса тегли кредити за да инвестира в разширения, а у нас трупат средствата в депозити. В същото време нашите работници са неконкурентни не защото им липсват знания и умения, а защото не може някой с чук, тесла и трион да изработи за единица време количество и качество с което конкурира чуждите фабрики с компютъризирани и роботизирани машини. После ни упрекват, че сме работели неефективно, защото навън един работник произвеждал в пъти повече продукция на ден. Как същите наши работници навън могат да работят ефективно, а тук не могат? Защо след като не умеят да работят ефективно навън поучават в пъти повече от тук макар, че в сравнение с местните доходите им са поне наполовина?
  • 23 ха ха

    4 2 Отговор
    може политически да не са подредени но пък са мафиотски обвързани , всичко що носи зло и омраза са ги инсталирали да управляват и да приемат ; закони ; , та колко още мислите ще просъществува тая подредба ? не щете да приемете елементарни принципи дето ще донесът поне малко равновесие и справедливост за да не се наруши бандитското единоначалие
  • 24 Така е

    4 5 Отговор
    Защото русофилите все още са 15 %. Като ги занулим тотално, ще се оправим!
  • 25 Селяк

    9 2 Отговор
    Ти ли точно ще обясняваш защо сме бедни?! То, който по времето когато Булбанк беше държавна, взимаше заплата от 450хил на месец (на времето изтече месечния му фиш със заплатата му в банката, та да видите как побесня и какви уволнения направи за онези които го разпространиха), а минималната заплата тогава беше 75лв! Седнал да говори сега защо българина бил беден?!?! Кажи ти как успя да се намърдаш на тази позиция тогава, кой те уреди и как така в такова преходно време взимаше такава заплата плащана от данъците на бедния народ?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хандурцомян

    3 1 Отговор
    Прав е човека
  • 28 Хандурцомян

    1 0 Отговор
    ДА БЕ
  • 29 евреин

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Некой друг":

    Нищо не си разбрал. Беден си, защото си достатъчно тъп, че да те обере един арменец.

    Коментиран от #41

  • 30 бокоБРАВО КИРО

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "А бе я ни обясни":

    МИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ХИМИК БАНКЕР ...АЙДЕ БЕГОМ КЪМ ОРЛАНДОВЦИ СМОТЪЛ
  • 31 ха сега де!

    4 1 Отговор
    Кажи ми, кажи, бедний народе,

    кой те в таз рабска люлка люлее?

    Тоз ли, що спасителят прободе

    на кръстът нявга зверски в ребрата,

    или тоз, що толкоз годин ти пее:

    "Търпи, и ще си спасиш душата?!"

    (Елегия - Христо Ботев)
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Дефиниция за Беден?????Аз със статистика мога да му покажа ,че в бг все още хората са по-богати от западняците,които той дава за пример!!!Богат не е този,който притежава доста хартия според мен,а този,който притежава истинска конвертируема стока!В бг все още хората в огромен Процент са СВОБОДНИ,заради недвижимата собственост,която притежават!жалко е,че трудолюбивия Българин бе отучен да се труди,но Неволята ще поправи и това......

    Коментиран от #38

  • 33 тука има-тука нема

    2 1 Отговор
    ,,Имат продукт,който струва повече,,а кой ще го купи.
  • 34 байгън с колелото

    1 1 Отговор
    Русофили 15%,американофили 85% всеки ден изнасят с тонове злато и пол.изкопаеми използват военни полигони без да заплащат прибраха 2,5 милиарда за изтребители на хартия,а още ползваме СУ-29 ТАКА е бо----а да помисли
  • 35 евлампи

    7 0 Отговор
    Защото такива крадци као теб обират българскио народ!!! Лично ти ми ОТКРАДНА 10 ЛЕВА ПРЕЗ 2012 г. твойта мммммм!!!!!!! А колко као мен си обрал- брой немат!!!!
  • 36 Никой

    3 0 Отговор
    Този го готвят за някой нов проект. Много често взе да се появява по медиите. Остава да видим по коя ос ще движи.Предполагам,че ще се опитат да ни го играят "независим" експерт, но със скрит руски уклон. Целта е ясна ,да бъде приспан и измамен избирателя,в частност народа.
  • 37 Шабан

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Потрес!":

    Нормално е да сме бедни, при толкова крадливи банки!
  • 38 Шабан

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Българина не е отучен да се труди!? Просто му се разказа играта за 34 години робска Демокрация! Вече е на командно дишане и живее на ишлеме!?
  • 39 Миналото

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "А бе я ни обясни":

    Да ама не. Няма и да ти обясни, как побратима му Муравейко, продаде банката... на която случайно стана банкер!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ОБЕКТИВНИЯ

    4 0 Отговор
    Защото за ГОЛЯМО съжаление не направихме като РУМЪНЦИТЕ!
    В България сега са на власт ВНУЦИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ. Няма отърваване от тая СГАН!

    Коментиран от #43

  • 43 БКП

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    Тридесет и кусур години се оправдавате с нас.....
    Хубава или не,България беше различна през 1975 отколкото през 1945......Много различна....
    И щеше да е много смешно ако се оправдавахме с царска България....
    Добър или лош резултат имаше....
    А сега....
  • 44 Като вземем

    0 0 Отговор
    По триста бона месечна заплата за лайнон миризлинян
    И останалите обедняват
    Нищо сложно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове