Last news in Fakti

14 Юли, 2022 21:12 25 205 27

Хасан Адемов: Има разминаване при пенсиите

  • хасан адемов-
  • пенсии

Ощетените са тези, които са се пенсионирали след 1 януари 2022 година

Хасан Адемов: Има разминаване при пенсиите - 1
Снимка: Нова ТВ

Изказванията за сериозните увеличения на пенсиите не се покриват с реалността

„Между 7 и 20 юли пенсионерите получават новите увеличени размери на пенсиите, които бяха приети с последните промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Що се отнася до това дали има ощетени - има разминаване между това, което са получили сега и очакванията, които бяха породени от колебливите и непоследователни изказвания за управляващите”, каза той по NOVA.

Адемов припомни, че в началото се е говорело за увеличение от 26%, след това – за 10%, като е имало предложение и за 14-15%.

„На практика пенсионерите се объркаха от тези предложения и очакванията им се разминават с това, което имат в джобовете си”, добави депутатът.

„Ощетените са тези, които са се пенсионирали след 1 януари 2022 г. Техните очаквания са освен 60-те лева да има и 10% увеличение, но то е за пенсиите, отпуснати до края на 2021 г. Те ще получат евентуално следващата година юли такова увеличение, каквото получиха т.нар. „стари пенсионери”, каза още той. И поясни, че основният размер на пенсията е този, който е отпуснат към момента на пенсиониране.

„Изказвания от рода на това, че увеличаваме сериозно размерите на пенсиите се разминават с действителността. Броят на хората, които са недоволни от това увеличение, ще стане ясен оттук нататък, защото една част от пенсионерите не са получили новия размер, за да се разочароват за пореден път. Казвам това със съжаление”, коментира Хасан Адемов.

Според него с увеличението от 1 октомври се предлагат още по-големи диспропорции, тъй като по думите му там се прилага „един много сложен механизъм, който трудно може да бъде разбран от неспециалисти”.

При него се предлагат две стъпки:

„Първата е да се определи базов размер на пенсиите, който е с осигурителния доход към годината на пенсиониране. По принцип размерът на пенсията се определя като доходът се умножи по коефициента за година стаж, който е различен през годините. Последният такъв е 1,35%. Доходът, който се умножава с това, се изчислява като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средния осигурителен доход за страната към датата на пенсиониране”, обясни депутатът от ДПС.

И даде пример: „Ако сте се пенсионирали през 1998 г., а тогава средният осигурителен доход е бил еди колко си, той се умножава по индивидуалния коефициент, само че този коефициент, заедно с годините стаж се определят към септември 2022 г.”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажи за крадливото

    47 17 Отговор
    прасе от Банкя което ви е слуга...

    Коментиран от #17

  • 2 🐖🐖🐖

    10 3 Отговор
    ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 3 Възмутен

    25 4 Отговор
    Намайкавипuткатанавсичкидепутати.
  • 4 Кольо,

    36 9 Отговор
    На пук на абсурдите театрото и пародията в България аз съм доволен от последното увеличение!
    И най важното да не ги давам за илачи че егн-то бая порастна...
    Пожелавам на всички колеги да доживеят до следващия 7 август денят на живите пенсионери!!!
  • 5 ОБЕКТИВНИЯ

    20 23 Отговор
    Както бях коментирал и по - рано, всички пенсии трябваше да се увеличат с ЕДНАКЪВ ПРОЦЕНТ!!!
    Това което се получи на практика е отваряне на "ножицата" повече!
    Малките пенсии с малко увеличение а големите с ГОЛЯЯМО.
    Така се настройват пенсионерите(хората) едни срещу други и това е от много години. Както всички знаем:... Да го ду. ат бедните!!!

    Коментиран от #7

  • 6 бл.134 в Zап. парк

    15 15 Отговор
    Ами, за да няма разминаване направо за всичко от следващия месец 1000 лева минимална пенсия и още 34 добавки за изпускане , за глупост , некаърни политици , скапана държава ...
  • 7 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬ

    42 6 Отговор

    До коментар #5 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    Когато НИЩО не разбираш ... пишеш глупости! ВСИЧКИ ПЕНСИИ СА УВЕЛИЧЕНИ С 10%+60 ЛЕВА всички. Имали още не разбрали. Всички с 10%+60 лева. 10% по швейцарско правило + 60 лева инфлационна добавка, защото КОВИД няма (Измислен герой е!). Не е възможно нова пенсия да и дадеш 10% това е за стари пенсии, това е за минало време. Инфлация+Увеличаване на среден осигурителен доход от предходна година?
  • 8 Карък

    32 5 Отговор
    Пълен цирк. Всеки който идва на власт започва от пенсионерите, уж загрижени. Срамота е тая гавра.
  • 9 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬ

    37 5 Отговор
    АДЕМОВ ми падна в учите! Как е възможно да си ощетен в бъдеще (кога е било това): Не е възможно на нова пенсия да и дадеш 10% това е за стари пенсии, това е за минало време. Швейцарско правило: Инфлация+Увеличаване на среден осигурителен доход от предходна година?
  • 10 !!!!

    14 5 Отговор
    А в Анадола как е
  • 11 Извинете,но

    32 1 Отговор
    новите пенсии са достатъчно големи,в сравнение с другите,нали,тогава?
  • 12 само 6 лева и 71 стотинки увеличение

    16 22 Отговор
    излъгаха ни никога повече промяната

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хикс

    21 1 Отговор
    Има разминаване ,между депутатските и останалите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Орт

    6 4 Отговор
    А сега ли си сетихте
  • 17 Няма какво да казваме за него...!

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кажи за крадливото":

    Направо отиваме и го арестуваме тоя крадлив Банкянски мишок...!
  • 18 Туйн Пийкс

    23 3 Отговор
    И Адемов се прави на ударен,започна и той да политиканства, а къде беше по времето на управлението на слугите им от ГРОБ,когато пенсийте бяха замразени или се увеличаваха символично.Увеличението винаги е било за тези който са се пенсионирали до краят на предходната година...
  • 19 Да бе

    15 3 Отговор
    Интриги! Бг патент
    Не им стига, че са взели 3 пъти по висока пенсия от колегите си /с еднаква професия и стаж/, че и още да им ги повишават.
  • 20 Лошо

    3 5 Отговор
    ОщетИхте всички, мин.пенсия е колкото сината на бензина за единрезервоар на кола.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Григорова

    12 0 Отговор
    Господин Адемов,а нещо да кажете за тези хора,дето гжаСачева зачеркна труда преди 2000г,нищо всички си мълчите.На младини работихме категоричен труд,зада си подсигурим старините,а вие ни ограбихте.Какво казвате на младите с това престъпление ,че тук нищо не е сигурно и че както и да се осигуряват не са защитени.Господ да ви съди!
  • 23 Пенсионер

    3 1 Отговор
    Мин пенсии ги вдигаха няколко пъти с 15-20 % ,а. другите с 4,8%, ,после 5.6% ,после 6.4% И ги изравнихте. Половината станаха с минимални. 2 категория я умножавате с коефициент 1,2 а трета с коефициент 1.35. Е пак ги изравнихте , че и даже чистачката, дето отговаря за метлата, взима повече от миньора и краниста, дето първия се напълни със силикон, а втория трепереше да не изтърве товара върху хората на плаца. Ей , колкото ровите толкоз ги оси....е. А на новите що не признавате дохода от 2000 год. насам. Че то утре на най- новите друга глупост измислете. Само и само пари да не дадете. Мислели те за пенсионера.ТРЪЦКИ

    Коментиран от #24

  • 24 Пенсионер

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пенсионер":

    Не от 2000 г. насам, а преди 2000 го. Сори
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Баба ти

    1 0 Отговор
    За преизчисляването на пенсиите от НОИ винаги използват толкова сложна еквилибристика, че никой да не може да разбере, каква сума да се получи накрая! А трябва да се въведе проста схема. Използвам примера на Адемов: пенсиите отпуснати до 1998-2000 г., в размера в който се получават сега на 1 юли, на 1 октомври т.г. да бъдат удвоени!! Просто и ясно. Защотоциг..... Костов към 2000 г. ги отряза наполовина. Пенсиите отпуснати по-късно да се преизчисляват от 100% с някакъв процент намаление по скала. После да се изчисли с какви суми са били ощетявани може би милион пенсионери за тези 20 г. и да им се възстановят парите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове