Last news in Fakti

15 Юли, 2022 06:25 2 490 38

Георги Касчиев: Вероятно ще има проблем при преминаването от руско към американско ядрено гориво

  • георги касчиев-
  • енергетика-
  • експерт-
  • ядрено гориво

Договорът с Русия за доставки на ядрено гориво е до края на 2024 г., заяви енергийният експерт

Георги Касчиев: Вероятно ще има проблем при преминаването от руско към американско ядрено гориво - 1
Снимка: БГНЕС

Има ли опасност от спирането на АЕЦ "Козлодуй"?

"V блок е зареден, има гориво и за следващата година, а VI блок има по-усъвършенствано гориво за 5 г. наред. Това не е проблем, има действия за диверсифициране на доставките на ядрено гориво", заяви енергийният експерт Георги Касчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че договорът с Русия за доставки на ядрено гориво е до края на 2024 г.

"Ние сме си получили горивото дотогава, следващ договор вероятно няма да има. Дори и да не се осъществят планове за преминаване към американско гориво, V блок може да се зареди със запасите на VI блок", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

Но спънка можем да имаме с доставките на резервни части за оборудването на ядрените реактори.

"Турбини, генератори - всички са руско производство. Трябва да се търсят други алтернативни производители на резервни части. Също така и инженерни услуги, трябва да намерим алтернативни на руските заводи. В Чехия има подходящи, които можем да ползваме", предупреди Касчиев.

От думите му стана ясно, че вероятно ще има проблем при преминаването от руско към американско ядрено гориво.

"Без координация между американците и руснаците е трудно да се направят касети със същите характеристики", убеден е експертът. Той подозира и лобиране от страна на държавата за определена фирма.

"Вчера МС взе решение АЕЦ "Козлодуй" да приеме всички правни действия, така че да осигури до 2024 г. подмяна на руското с американско гориво. Дори и АЕЦ да го направи това, после е нужно има лицензиране от АЯР. Това означава ли, че МС разпорежда на независимия регулатор за преминаване към американско гориво - това е неспазване на принципа на независимост на регулатора и намеса в неговата работа", коментира Георги Касчиев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    52 5 Отговор
    Да, ще има Ядрен взрив. Но тва явно е целта де.
  • 2 Бил експерт

    57 2 Отговор
    Защо САЩ купуват ядрено гориво от Русия? Експерт на глупостта си!
  • 3 Кирил и Асен

    4 48 Отговор
    Само Копейкин има проблем с това...
  • 4 Огнения пръстен

    2 57 Отговор
    Тия реактори са от стария матрял аналогови каквото гориво и да му сипеш се че работи.
  • 5 Преди време

    71 1 Отговор
    Защо чехите изгониха доставчиците на американско ядрено гориво и пак купуват от руснаците?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Министър на енергетиката и иновациите

    39 2 Отговор
    Ще минат на мазут.
  • 8 Даката

    71 0 Отговор
    САЩ ще купува от Русия и ще продава на нас. Ок няма проблем и това ще поемем. Но бих искал да попитам господин експерта кой и къде ще съхранява радиоактивните отпадъци от ядреното гориво? Сега ги предаваме обратно на Русия , но най вероятно като се правим на много отворени, руснаците ще откажат вече да съхраняват тези отпадъци. Тия либерални мозъци въобще имат ли режим МИСЪЛ, или си я карат само на либерален фанатизъм.

    Коментиран от #22

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 йхкйх

    51 3 Отговор
    Максимално просто ви го казвам:

    В Осраина от известно време ползват амер. гориво в няколко от централите си и ВЕДНАГА започнаха проблемите. Ползващите амер. гориво централи имат по МИНИМУМ 3 аварии всяка година и са принудени да работят на 60% мощност за да не стане нов Чернобил... И други държави са правили такива заменки на горивото- резултатът е аналогичен и включва аварии и понижена мощност...

    И великият експерт горе умишлено не ви казва най-важното- какво ще правите с отработеното амер. гориво? В момента "Росатом" си прибира отработеното гориво и БГ не разполага с хранилище за такива отпадъци. Имате ли идея колко ще струва едно хранилище и какъв е рискът да съхраняваш старо гориво?

    Честит ви режим "дискотека" и цени на тока МИНИМУМ х2...
  • 11 Хихихи..

    38 0 Отговор
    От 30 год. сме абонирани за проблемите "Няма нищо по-хубаво от лошото време"...
  • 12 Зззз

    42 0 Отговор
    Най накрая ще обезбългарят пустата територия България като я замърсят радиационно. Ей имало глава да пати заради пустите банани.
  • 13 Слугите на САЩ в ход за унищожернието на

    38 0 Отговор
    България.Достатъчно че този корифей,използва думичката "Вероятно".За АЕЦ не се използват вероятности,защото това не е политически експеримен ,който да доведе до ядрена катастрофа.В Чехия имаше такъв опит,и щяха да се самовзривят.Дефакто,не може да се замени руско ядреното гориво с друго(на 100%)на руски реактор.Хората си нямат на идея,на какво ще бъдат подложени от последствията от управляващите антибългарски марионетки.Тиквуций,още при неговото управление,беше дал няколко милиона на американска фирма,да направи проект за преоборудване.Парите отидаха на вятъра а проекта,представен от фирмата струва повече,от колкото построяването на нова атомна централа.Докога тази държава,ще се управлява от дилетанти и слуги на чужди интереси???ТоваГнусноПродажно правителство в оставка,продължава да взима решения в ущърб на България.Ало!Двуличника Президент!Докога ще се офлянкващ и разрешаваш на тези марионетки да унищоват всичко в България,градено с години.Чака ви съд и затвор и никой не може да ви спаси от народния гняв.
  • 14 Мдаа..

    39 0 Отговор
    Що ми се струва че щатския и въобще западния слугинаж трябва да бъде обявен "извън закона"? Що ми се струва че следвайки Брюксело-Уошингтънските рецепти България просто достигна до "червената" си линия на екзистенц-минимума?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Уса

    28 0 Отговор
    Когато заменяте оригиналните части с подобни от други производители следват повреди.Така е при превозните средства а за атомна централа вие просто си играете с дявола.На БЪлгария само това и трябва и е до там
  • 17 Макробиолог

    22 1 Отговор
    Имам по добра идея--използваме руското докато свърши и след това натоварване АЕЦа ,атлантиците и експертите им на шлеп и напред към Атлантика или Атлантида по желание...може да се върнем в 19ти век но поне ще оцелеем.
  • 18 Уса

    29 1 Отговор
    Оставете Америка на американците стига им лизахте задниците нищо няма да получите и визите ще останат

    Коментиран от #23

  • 19 КОЮ

    28 1 Отговор
    Ами ние вече веднъж пробвахме с касети от Америка , стопиха се , аварийно руснаците дойдоха и ги подмениха . Уестингхаус Електрик Къмпани бе доставчика на въпросните касети, май след серия подобни резултати е пред фалит.
  • 20 Деций

    27 0 Отговор
    Защо бе,не може ли нашите"приятели"американците да купят ядрено гориво от Русия и да ни го продадат на двойна или тройна цена?Ние с Радост ще платим,даже може и предварително,щото сме много умни и лоялни.Ние сме предвидим партньор!Имам в предвид,че сме в партер!
  • 21 Това е чудовищно

    23 0 Отговор
    националто предателство и означава закриване на АЕЦ в добрия случай и чернобилска авария в лошия. Нито един глас за щатските подлоги на изборите, да спасим България!
  • 22 Хахаха

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Даката":

    Те са либерални маниаци или сектанти. Въпросът е, че лесно се опростачва народът. И бързо. И сам си слага главата на дръвника...... Това вече е много страшно.
    Една едничка Русия.....един буден народ....един умен лидер...... Алоооооооо!!!!!! .....и тишина....
  • 23 Хахаха

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Уса":

    А за какво са ви амерските визи? Какво ще дирите там? Малко са ви, че децата са ви в западна Европа, искате много бързо да отлитат зад океана ли? Да разнасят пици и да дебелеят от евтините ГМО? Да останеш в Родина си България, се приравнява вече към някакво геройство. Лудост.....
  • 24 Долетка

    16 0 Отговор
    Един път спряхме четирте блока на АЕЦ Козлодуй заради европейски съюз, сега ще спрем и последните два.....
  • 25 дядото

    14 0 Отговор
    ние се правим на по-правоверни от мохамед.налагаме санкции,отказваме се от националните си интереси за да угодим на запада. а тази сутрин чета,че сащ едностранно вдигат част от санкциите с русия-торове,зърно и храни,лекарства,горива,вкл-ядрено и т.н.и питам,накъде водите народа и страната продажници
  • 26 А американците

    13 0 Отговор
    Ще прибират ли отработеното гориво или заради американските интереси ще трябва да съхраняваме радиоактивните отпадъци в България??!! Това си е ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И ПРЕДАТЕЛСТВО
  • 27 Рошав таралеж

    9 0 Отговор
    Ще стане като с ПАВЕЦ Чаира, но в по-голям мащаб и с много по-големи щети. И пак няма да има виновни. В другия случай ще купуваме руско гориво и части от американски фирми. Толкова за независимостта от Русия.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Некой си

    7 0 Отговор
    Протите финансисти от харвардския кръжок, заедно с мазните комсомолци от БСП и мошениците от ГЕРБ ще предизвикат радиационна авария и спиране на поне един реактор на АЕЦ-а за поне 8 месеца.
    А българският народ си го заслужава, щом продължаваме да търпим.
    За сведение на драгите сънародници, последно утвърдено от Уестингхаус - до 8% от горивото за ВВЕР-1000 може да бъде заместено с американско, за да се гарантира БЕЗОПАСНОСТТА на реактора.
    С Арева - НУЛА ПРОЦЕНТА.
    Та, те така.
    Факти, няма да триеш, защото радиацията Е ЗА ВСИЧКИ, не само за политически некоректните.
  • 30 Мишел

    7 0 Отговор
    Упорито вървим към внос на втечнен американски ток.
  • 31 Ттттт

    9 0 Отговор
    И в това решение участва БСП !!!!
    Така ли?
    Значи това е дъното за тях, тъй като това значи двойни и тройни цени на тока!
    Да го ду.ат бедните.
  • 32 българина

    9 0 Отговор
    само забележете изродите от пп какво направиха за 6 месеца, под лъжата диверсификация, ни закачиха на 100 процента на щатския влак!!! оръжие, санкции, газ, ядрено гориво, златни концесии... сега българите ще си понесат последствията, всичките, икономически, демографски и скоро географски..... предстоят събития казани от Севрюкова и Ванга.
  • 33 българина

    10 0 Отговор
    33 г ни правят русофоби, щото щатското било мнооого по добре, толкова е хубаво, че останахме 6 млн от 9 и сме най бедни и болни....
  • 34 Охо-бохо

    2 0 Отговор
    Русия се гони от Европа и цената каквато и да е ще се плаща от Европа
  • 35 Време е

    1 7 Отговор
    Да разкараме всичко Руско от Европа и нещата ще се наместят Няма да има изнудване рекет заплахи отровителства
  • 36 Ххх

    6 0 Отговор
    В Чехия пробваха гориво от Уестингхаус и много бързо се върнаха към руското
  • 37 .......

    5 0 Отговор
    Докато не ни взривят предателите на България няма да се успокоят.
  • 38 5879

    1 0 Отговор
    Хардвардските Измамници вън от България....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове