Last news in Fakti

21 Юли, 2022 15:42 2 179 24

Станислав Тодоров: КЕВР спира работа, моля да стартира процедура за избор на нов председател

  • станислав тодоров-
  • кевр-
  • спиране-
  • избор-
  • процедура-
  • наследник

Преди часове КС постанови, че председателят на регулатора е избран в нарушение на Конституцията

Станислав Тодоров: КЕВР спира работа, моля да стартира процедура за избор на нов председател - 1
Снимка: БГНЕС

Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са взети единодушно. Затова те са валидни. Българските граждани могат да разчитат на тях за цените за следващите 12 месеца. Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров на брифинг по повод становището на Конституционния съд, че е избран в нарушение на Конституцията.

"Изненадан съм от решението на КС, но сме взели всички мерки актовете от времето на управлението ми, да бъдат стабилни и потребителите да могат да разчитат на тях", заяви Тодоров, цитиран от Нова телевизия.
Той обяви, че въпросното решение означава, че КЕВР ефективно спира работа и няма как да приеме цени дори за месец август. Ето защо Тодоров призова депутатите незабавно да стартират процедура за избор на негов наследник, така че регулаторът да взема адекватни решения в условия на криза, дори и без работещ парламент.

Тодоров разкри още, че юристите на Комисията са го посъветвали да не упълномощава никого да изпълнява функциите за председателстващ, защото така неговият избор би станал нищожен. "Оттук нататък дори изплащането на заплатите на служителите е поставено под въпрос", каза шефът на енергийния регулатор.
Тодоров припомни част от взетите решения. "Комисията прие решение за новите цени на тока от 1 юли. Те предвиждат минимално увеличение от 3%, докато в Европа достигат над 80%. По отношение на газа беше осигурен механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя количества, така че да осигурява потреблението. От този момент България не зависи само от една тръба. По отношение на топлинната енергия всички знаете за шокиращите изявления за ръст от до 300%. Реалното увеличение, което е справедливо, беше около 120%. Независимо от това КЕВР спря субсидиите на ВИ производителите и насочи парите към бита, за да може да има поносими цени и топлинна сигурност", сподели той.
Тодоров разкри, че "Топлофикация-София" подлежи на проверка заради неплатени задължения. "Дружеството не плаща дължимите 330 млн. лева на "Булгаргаз". Така застрашава позицията им като обществен доставчик. Сумата е еквивалентна на 1/3 от газовото хранилище в Чирен. Така всички български потребители щяха да имат по-голяма сигурност през зимния сезон", съобщи той.

Сред темите, които предстоят да бъдат обсъдени от КЕВР Тодоров изтъкна въвеждане на единна цена на балансираща енергия и още по-голямо намаляване на цените за бизнеса, както и сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи и успешно завършване на над 1000 дела по актове на Комисията - над 100 милиона правен материален интерес. "Всички тези неща след решението на КС спират.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Изтрезвителното

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Онзи":

    Явно не консумираш умерено и за удоволствие и някой ти е крив!

    Коментиран от #6

  • 3 Кьовеши

    16 8 Отговор
    Всичките кадри на ПП ли не зачитат Конституцията?

    Коментиран от #21

  • 4 бобо

    16 13 Отговор
    ГЕРБ и Борисов са най-голямото бедствие за България! Толкова злобни, негативни, алчни, виновни са за плачевното състояние на държавата ни днес.
  • 5 85858

    14 6 Отговор
    Божке, аман от калинки!!! Всичките ли сте фейк, бе?! То не бяха преписвачи, чужди граждани, съдени за измами, не бе чудо...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калинка

    12 7 Отговор
    И това е само година след като тези неможещи и незнаещи нищоправци ни управляват.


    Не смея да си представя ако още една година са тук.

    Тогава виденовата зима ще ни е пролетна песен както каза Руди
  • 8 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    19 4 Отговор
    ИЗБОРА НА ТОЯ РЕГУЛАТОР Е НЕЗАКОНЕН. РАЗПОРЕДЕНИТЕ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ТОКА,ВОДАТА, ГАЗТА И ТЕ ТРЯБВА ДА СА НЕЗАКОННИ И ДА СЕ ОТМЕНЯТ!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чорбара

    15 4 Отговор
    А бе тъпунгер,много добре знаеш ,че не отговаряш на условията,ама ако мине.Задминахте Тиквата с 200 некадърни калинки.
  • 11 Монк

    5 3 Отговор
    От тая комисия отдавна няма никаква файда. Да я закриват. Същата работа с определяне на цени и пр може да си я свърши правителството или министерство на енергетиката. Там и без това има толкова хора, които не знаят какво работят. Ще намерят на кого да възложат, някоя дирекция, отдел и т. н.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Азз

    7 3 Отговор
    Това е една напълно излишна организация !!! Тоя джендер и компания вземат грешни наши пари за да осигуряват супер печалби на изнудващите ни ,така наречени дружества,било за ток,вода,парно и т.н.....
  • 14 ДПС и ГЕРБ се опитват да създават Хаус

    3 9 Отговор
    В Държавата, този път с КЕВР!! Поредния опит да се Съботира това Правителство!?Иван Иванов бе 2год Председател, след като му истече мандата, същите, явно ги Устройваше въпросния, а сега Реват в един глас??? Защо??? Съботаж по Мутренски!? Да Съботират Държава и Правителството!! Това са ГЕРБ и ДПС!!!?

    Коментиран от #19, #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ХА ХА ХА

    8 1 Отговор
    АМИ ТО И ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ОТСУДИ , ЧЕ КИРО - ТЪПОТО НАРУШИ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКАТА !!!!!! И КАКВО ОТ ТОВА ? ПРЕСТЪПНИКА СТАНА .....МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И ОЩЕ МАХА КРАЧОЛИ !!!!!!
  • 17 Съд за лъжеца Киро !

    5 1 Отговор
    Съд и затвор !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хи хи

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "ДПС и ГЕРБ се опитват да създават Хаус":

    На крива ракета , космоса и пречи , беше поговорката. Тук имаме ;на некадърно правителство , ГЕРБ му пречи.Къде слагаш Иван Иванов с този нефелник, аз съм учил по учебниците на Иванов .Този господин е ЮРИСТ и не спазва законите , ама в това правителство кой ли ги спазва. Не е смешно , тъжно е .Абе и да те питам , сЪботаж от събота ли идва ?

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А Вие

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кьовеши":

    Запознати ли сте с решението на КС. Първо го прочетете и след това задайте смислен въпрос..
  • 22 Така е

    0 0 Отговор
    Въобще КЕВР не спира работа. Връща се стария председател!
  • 23 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хи хи":

    Точен коментар. Браво!
  • 24 Обикновен човек

    0 0 Отговор
    Не знам на какви изисквания не отговоря г-н Тодоров, но съм гледал почти всичките му изказвания, човекът е в пъти по-добър от предишния, който уж отговарял. Да не говорим че КЕВР работи за пръв път в услуга на хората.
    При пелтека Иванов вдигаха цената на парното, тока, и водата през три месеца, без да има криза с горивата, война и т.н. Нещо трябва да направим да се защитим този човек и най вече себе си. Не може нещо хубаво да се случи и веднага конституционния съд да го разваля.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол