Last news in Fakti

26 Юли, 2022 07:48 2 325 23

Гьоков представи варианти за определяне на минималната работна заплата

  • георги гьоков-
  • определяне-
  • минимална заплата

Той припомни, че от 2010 г. насам е имало редица разговори по темата, водени от различни правителства, като между социалните партньори съществува консенсус за определяне на подобен механизъм

Гьоков представи варианти за определяне на минималната работна заплата - 1

От началото на 2022 г. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) работи по няколко варианта за създаване на прозрачен законовоустановен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) в страната, който да бъде базиран на проекта на Европейската директива, а именно – минималната заплата да бъде равна на 50% от средната работна заплата и на 60% от медианната работна заплата. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков по време на среща със социалните партньори, на която бяха дискутирани вариантите за определянето на различни механизми за МРЗ, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Георги Гьоков припомни, че от 2010 г. насам е имало редица разговори по темата, водени от различни правителства, като между социалните партньори съществува консенсус за определяне на подобен механизъм. Европейската комисия също работи усилено по разработването на проект на Директива за определяне на адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз, като работата е на финалната права.

„Държавите членки, в които има законоустановени минимални работни заплати, следва да регламентират национални критерии, които да включват най-малко покупателната способност на МРЗ, общото равнище на брутните работни заплати и тяхното разпределение, темпът им на растеж и развитието на производителността на труда“, поясни Гьоков. По неговите думи прозрачен и автоматичен механизъм за определяне на МРЗ е необходим, за да има предвидимост и за работодателите и за синдикатите.

“Обществото трябва да остане с усещането, че МРЗ се определя адекватно и справедливо“, уточни той.

Министърът допълни, че в Коалиционното споразумение за съвместно управление на Република България за периода 2021 - 2025 г. е заложено именно разработването и приемането на механизъм за определяне на МРЗ, като това по думите му ще създаде предпоставки за намаляване на неравенствата и бедността сред работещите.

Предстои работодатели и синдикати да представят в МТСП становищата си по предложените варианти за обобщение. След анализ от експертите на министерството, страните ще се съберат да дискутират отново.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 1 Отговор
    Депутатските и министерските заплати да бъдат обвързани с минималната такава
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    Депутатите да получават
    ПЕТ МИНИМАЛНИ заплати и за две години ще настигнем Германия ‼️‼️‼️

    Коментиран от #4

  • 3 Комундел капиталист

    18 1 Отговор
    Докато не се приеме минимална почасова ставка, както е във по-нормалните държави, всичко ще е мижи да те лажем.

    Коментиран от #9, #18

  • 4 Много са им пет минимални на крадците

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Най-добре две.

    Коментиран от #5

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Много са им пет минимални на крадците":

    Не го разбра.
    Пет месеца да карат с минимални заплати
  • 6 Артьом

    10 2 Отговор
    А минимална почасова ставка КОГА ?
  • 7 гост

    13 3 Отговор
    Обществото трябва да остане с усещането, че МРЗ се определя адекватно и справедливо“, уточни той.

    Усещането е ясно - Работниците работят безплатно за сметка на вдигнатите пенсии.

    Кокорчо умишлено не вдигна МРЗ за да унизи работещите и да покаже че на четворната приоритет са и пенсиониерите

    Коментиран от #12, #19

  • 8 Фактъ

    10 0 Отговор
    Исках , ама немах желание . БГ работодател е лоша оферта .
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Комундел капиталист":

    Какво те топли , ако е
    710лв:168ч=4лв/час ‼️
    В ЕС е над 20лв/час ‼️

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Фактъ

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Като се сложи и данъка , става 3 , 27 чисто , абе 550 лв . Върви народе възродени .

    Коментиран от #14

  • 11 Аааааа

    6 0 Отговор
    Дрън-дрън........какво е минимална заплата и къде въобще трябва да се прилага? Инженерна, научна дейност или производствена? Да си оправят ставките по видовете професии, щото работодателите лягат на тях. И да споменем, че много професии също липсват в списъка им, или биват удобно, чрез закон, ДИСКРИМИНИРАНИ. Епохално късогледство. Вместо да направиш хората съпричастни в системите на НАП и НОИ, стремежът върви към осигуряване, евентуално, на минимум. Те, депутати, ако не бе толкова публична дейността им, вярвам, че щяха да се осигуряват и те на минимални заплати.
  • 12 Трябва да

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Имаме усещането, че получаваме 1500 лв заплата примерно, докато в действителност получаваме 750
  • 13 имаджин

    6 0 Отговор
    минималната заплата да бъде равна на 50% от средната работна заплата и на 60% от медианната работна заплата. А ХОРАТА НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЩЕ РАБОТЯТ ЛИ НА 50%ОТ ТЕЗИ НА ПЪЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА? ЗАЩОТО РАБОТЯТ ПО 12 ЧАСА НА СМЯНА ЗА 600 ЛЕВА.
  • 14 Фърфорий

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фактъ":

    Нъцки. Минус още 20 процента ДДС.
  • 15 квя

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Топли ме, защото сега имаш договор за някаква месечна заплата. Оставаш час два след работа, но никой не ти го признава. А като е почавосо, няма мърдане. Е естесвено и контрол трябва да има.

    Коментиран от #20

  • 16 дрт прч

    3 0 Отговор
    ПОЧНА СЕ С ПРЕДИЗБОРНАТА ПРОПАГАНДА
  • 17 тр6789

    1 0 Отговор
    Празни приказки!
  • 18 тр6789

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Комундел капиталист":

    Каква почасова ставка? Ще работиш 12 часа, щете води на 5 часа и ще ти плати за 5 часа положен труд. Бг работодателите са най- големите крадци, подкрепяни от всички институции, вкл. и от съда.
  • 19 да попитам

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Какви пенсии са вдигнати? Минималната пенсия е вдигната с около 30 лв. в сравнение с 2021 г. Това ли е вдигане на пенсии?
    Що не пишеш за държавните хрантутници, с колко им вдигат заплатите, колко премии, бонуси, ДМС, 13-ТА ЗАПЛАТА получават?
    Депутатските заплати колко станаха?
    Вдигнаха максималната пенсия с 500 лв. И още ще я вдигат.
  • 20 да попитам

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "квя":

    Няма мърдане ли? Мислиш, че с почасова ставка, ако работиш извънредно, ще ти плати? Даже малките деца не го вярват това. Бг работодателят е с толкова престъпен ум, че ще ти намери цаката, да не ти плати. Ще се окажеш прецакан.
  • 21 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    В България работещият плаща 22 проц. данък ,а бизнеса 10 процента.1300000 работещи издържат 2 милиона пенсионери и 150000 държавни служители.Хиляди братя роми с помощи..Голям процент от вишистите не могат да работят по специалността си .С една дума тези хора понасят несгодите на пазарната икономика,няма за тях социални придобивки за да могат останалите да съществуват.Будали.
  • 22 Лос т

    0 0 Отговор
    Гьоков,само пълзи,без
    конкретика.Да обясни,що
    значи медианна,а не защото
    нещо е чул.Първо ,да въведе
    часовата ставка инейният
    контрол,инак фейк.
  • 23 Така така

    0 0 Отговор
    За седем месеца властване, защо не го направихте, а сега предизборно ли е НЕМОЖЕ ли вашата заплата да я обвърже те с минималната, без това не сте по-умни от нас хората, аиде у лево, ненаядохте се пиявици
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове