Last news in Fakti

4 Август, 2022 18:53 12 990 28

Александър Николов: Не се притеснявам от Слави Трифонов

  • александър николов-
  • руски газ-
  • булгаргаз

„Булгаргаз" са задължени да искат конкурентни оферти за синьото гориво

Александър Николов: Не се притеснявам от Слави Трифонов - 1
Снимка: БГНЕС

Не виждам нито човешка, нито каквато и да е друга причина, за да имам притеснения какво прави Слави Трифонов. Това каза в интервю за бТВ бившият министър на енергетиката в кабинета "Петков" Александър Николов.

Той коментира и горещата тема с газа за зимата и критиките на служебния кабинет, че им е била оставена просто една оферта за седем танкера с втечнен природен газ. Николов сметна за ненужен вчерашния брифинг на наследника му. По думите му, това не е било необходимо или поне неговият екип не е предприемал подобна стъпка дори при старта на войната и при предложението на КЕВР за скок в цените. Според Николов, това носи само стрес, който е можело да се спести.

"Търг е странна дефиниция на нещо, което е функция на дружеството, което си я изпълнява всеки божи ден. „Булгаргаз" са задължени да искат конкурентни оферти и ако имат по-добра оферта, да я приемат“, коментира още ексминистърът.

„Цялата оферта е стенографирана в решение на Министерски съвет. Представена е по начина на получаване. Опитвахме се да оставим достатъчно опции и варианти за решение. Темата е политическа и се взима на ниво Министерски съвет. От 26 април, след действията на „Газпром“ спрямо България, много бързо известихме Европейската комисия за ситуацията в България и Полша. Когато има наложени санкции, ако Европа не спази обещанието си, поставя конкретни държави в не особено изгодна позиция.

Запазването на позицията на България. След това стана ясно, че Европа ще държи едното си око леко затворено, за да може някои компании да внасят руски газ. В последните няколко седмици „Газпром“ доказа дали е устойчив, или не като партньор, или е политически инструмент в ръката на някого“, коментира още Николов и допълни, че най-добре за България би било да има три алтернативни доставчика.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    37 11 Отговор
    Тоя като го гледам как гледа жално още от сега на 35 градуса навън, си представям зимата на - 5 - 10 у панелките, как ще питате къде е, а той избегал у Занзибар.

    Коментиран от #21

  • 2 хихи

    56 34 Отговор
    Вън Хардвардските Измамници от България

    Коментиран от #8, #11, #18

  • 3 да де

    34 7 Отговор
    Странно изглежда да се обяснява, че не страхувал, а има ли защо да не се окаже, че не е изпълнил нещо и сега се прави на мъж.
  • 4 Минева

    25 7 Отговор
    Защо ще висиш при неадекватния Тр?

    Коментиран от #5

  • 5 А кой го казва

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Минева":

    Още по неадекватна та ли?
  • 6 оня

    36 5 Отговор
    Николов какво правим ако газпром предложи по добра оферта пак ли ще кажем не ние не искаме руска газ

    Коментиран от #17

  • 7 родител

    35 29 Отговор
    Слави уби с чалгата два поколения млади , и пръсна 150 мил. народна пара за избори ,като излъга народа
  • 8 Хахаха

    35 8 Отговор

    До коментар #2 от "хихи":

    Защо бре, банкянския крадец ли искаш да дойде?
  • 9 крис

    23 4 Отговор
    оправдават се само виновните..
  • 10 Странно

    19 36 Отговор
    Този е единственият свестен министър от ИТН. Интелигентен, добре образован, компетенген Чудя се какво прави в партията на Чалгаджията.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Хахаха

    37 9 Отговор

    До коментар #2 от "хихи":

    Измамник е Боко Тиквата. Трябва да бъде осъден, ама като го гледам нашето правосъдие, може чак след 30 години, ако е жив още..
  • 12 Ако е свестен е

    17 21 Отговор

    До коментар #10 от "Странно":

    нормално да е в единствената свястна партия ИТН! А дали е свестен, тепърво ще се види!
  • 13 сирене

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Странно":

    Кое му е свестното? На България и трябват поне 3 алтернативни източника, без главен източник накъде сме тръгнали изобщо?!
  • 14 мок

    14 18 Отговор
    До момента трите неща които свършиха са нагнетяване на паника всяване на напрежение и създаване на стрес. Мръсният зелен чорап иззе ролята на ГРОБ. Мръсник неземен.
  • 15 Хаха

    6 5 Отговор
    Не ме бърка студа, мога да издържам всякакви екстремни температури.
  • 16 Въпрос

    7 2 Отговор
    От Бай Ставри, притесняваш ли се?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гражданин

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "хихи":

    На есен Петков 2, свиквайте.

    Коментиран от #19

  • 19 Ако

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "гражданин":

    има достатъчно овтсе, можеее! Ще блеят щастливо, докато ги продават!
  • 20 Д.Я

    10 10 Отговор
    Слави е едно голямо нищо !!?
  • 21 Разглезено богаташче от БСП

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    На теб ,ако ти издърпат кокала от устата, няма ли да гледаш жално?!
  • 22 Баце

    2 3 Отговор
    а от Каскета и бай Ставри?
  • 23 Адио ИТН

    5 4 Отговор
    Защо изобщо му дават думата на този !? Да си ходи дома и да шие гоблени. ИТН вън!
  • 24 Коко

    4 2 Отговор
    Всички са виновни за енергийната криза, само просто Киро и БСП не !?
  • 25 Такааа

    11 6 Отговор
    Ако през последните 12 год. Бойко си беше свършил работата и беше помислил да имаме и други алтернативи на газ и петрол, сега можеше да сме по-спокойни! Вместо това си правиха , тайни срещи с руски олигарси .Младото правителство на Петков , успя някак да се справи със ситуацията в която испаднахме !Но платиха много за инак мисленето си , което никак не допадна на хора хем некадърни , хем зависими от руски петрол и газ ! Наистина се надявам , старите муцуни да бъдат натикани в ъгъла , сега е време за новомислещи хора и иноватори , времето е такова !Старите ги видяхме , колко струват 32 год.а ние още строим демокрация , ако не беше тъжно , щеще да е смешно!
  • 26 На здрава глава бинт

    2 2 Отговор
    Пълни глупости се бръщолевят всеки божи ден. Като например безсмисленото изречение, че "Путин използвал газа като оръжие". Или че "100% трябвало да се диверсифицираме". Три неща поне станаха ясни през изминалата година. Първо, че тръбният газ няма алтернатива. Второ, че ценовата формула за газа базирана на петролни деривати винаги ще е по малко волатилна (ще е по стабилна) от измислените цени на някакви виртуални хъбове в ЕС. Доказва се от цената на азерският газ (най ниската) както и от цената на газта от директните договори с Газпром на Унгария и Сърбия. И трето, Газпром не съгласен да доставя продукта си без пари. Човек с две гънки мозък в главата ще съобрази какво да направи държейки сметка за тези три обстоятелства. Съмнявам се началството на ЕС обаче да имат наличие на поне две гънки в мозъците си.
  • 27 Българин

    3 2 Отговор
    Този министър на ИТН, всъщност изпълняваше продажните и тъпи полтики в своята област на Кирил Петков.На него също дължим високата цена на газа, но младежа е хитър и знае как да се държи настрана , така че негативите от политиката на кири и асен да го заобиколят.Казано кратко и този е от бандата на харвардските аферисти.
  • 28 незнайко

    1 0 Отговор
    Какъв му е Слави, че да го притеснява ? Да се притеснява от НАРОДА си и неговото негодувание !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове