Last news in Fakti

10 Август, 2022 07:55 935 38

Драгомир Заков: Политическата криза ще забави модернизацията на армията

  • драгомир заков-
  • политическа криза-
  • модернизация-
  • армия

В кратките 5 месеца, в които моят кабинет беше в Министерство на отбраната се постарахме да се опитаме да ускорим някои от проектите – приоритетните проекти по бойната машина, трикоординатните радари, F-16

Драгомир Заков: Политическата криза ще забави модернизацията на армията - 1

Политическата криза, в която се намираме ще задържи проектите за модернизация на армията във времето напред. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доскорошният министър на отбраната Драгомир Заков.

В кратките 5 месеца, в които моят кабинет беше в Министерство на отбраната се постарахме да се опитаме да ускорим някои от проектите – приоритетните проекти по бойната машина, трикоординатните радари, F-16. По F-16 в крайна сметка стигнахме до проект на договор. Не стигна времето да го обсъдим в Народното събрание и Министерски съвет, но мисля, че много ясно беше заявено от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, че този проект ще бъде движен и по време на служебното правителство. Офертата е добра, постигнахме прекрасни параметри и би било пропуск, ако този проект не бъде завършен в неговата цялост, каза Заков.

Проектът за многофункционалния модулен патрулен кораб го заварихме в етап на строеж, но той беше без въоръжение и част от оборудването. За тези почти 5 месеца успяхме да придвижим тези допълнителни проекти, които са необходими, за да постигнем бойни кораби. Почти 90% от проектите там са задвижени.

Успяхме да вдигнем възнаграждението в Българската армия и в МО. С това повишение те ще могат да посрещнат тежките месеци, които предстоят.

По думите му заплатите са повишени между 25 и 8 процента. 25% са били за най-ниските длъжности на редници, ефрейтори, т.е. войнишките длъжности, в които има огромен некомплект. Там всъщност е огромната дупка в армията. На висшия състав и генералите увеличението е било по-малко, но техните заплати са по-високи.

Като пропуск, Заков изтъкна неуспяването да се справят с някои от системните грешки като големия брой военнослужещи и цивилни служители, упражнили правото си на пенсия, които продължават да получават и пенсия и заплата. Направихме план, който да преодолее този проблем, но искаше време да бъде изпълнен. Ще е необходима поне година-година и половина да бъде изпълнен, за да няма сътресения в армията.

Заков каза, че не очаква промени в политиката по отбрана.

В разговорите със служебния министър Димитър Стоянов е останал с впечатление, че това, което е заложено като цели ще бъде следвано. Стратегическите цели няма как да бъдат променени.

По повод на военната помощ за Украйна, бившият министър каза, че са имали много ясен мандат от Народното събрание – да ремонтират повредена военна техника. Съвсем скоро ще има украинска техника, която ще бъде ремонтирана в „Терем“.

Заков каза, че на предстоящите избори няма да участва в никакви листи. В момента се е върнал в Министерството на външните работи като посланик за специални поръчения.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 натовско заки

    14 2 Отговор
    ще има още много милиарди за фърчила на картинка
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    😀😀😀😀
    След 33 години модернизация...
    След 15 години в НАТО ...
    Армията от 120 000 остана 20 000
    Вместо с АК вече е с ... АК
    Вместо с МиГ вече е с ... МиГ
    Вместо с УАЗ и ЗиЛ вече е с ... УАЗ и ЗиЛ
    ......

    Коментиран от #5

  • 3 така е

    16 2 Отговор
    Нда , за краткото време , което имаха ПП и ОПГ - те успяха да откраднат толкова , колкото други партии не успяха за десетилетие , така е !
  • 4 Студопор

    8 0 Отговор
    Каква армия?
  • 5 Само питам

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И кой спираше модернизацията? Кой искаше лодки и платноходки в Черно море и отказа съвместна черноморска флотилия на НАТО, която щеше да модернизира флота? Кой спря обновяването на бойната авиация с 3 години като избра Грипен да победител в конкурса? Кой отхвърли съвместен корпус за отбрана и каза, че със собствени сили ще се пазим? С генерали като Борисов, Радев и Янев врагове не ни трябват!

    Коментиран от #7, #8, #14

  • 6 Боруна Лом

    5 0 Отговор
    ДАААА, ЩЕ Е ПО МАЛКО КОМИСИОНИТЕ!
  • 7 Боруна Лом

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    АЛОУ , КРАВАРСКИ НЕ МУЧИ!
  • 8 само отговарям

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Друго си е генерал Прост ОКиро и маршал ЕугЛена , а ?! Те - веднага решиха всички проблеми на България , Европа и Земята . И - да , добре е в Черно море да има само яхти , лодки и водни колела , а не - бойни кораби (ама това го обясни на Путин , не на нас).

    Коментиран от #9

  • 9 Само питам

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "само отговарям":

    Баце управлява 12 години, Радев е шеста година президент а кирчовците бяха 6 месеца във властта. Защо толкова наивно ги противопоставяш и хвърляш вината единствено на тях ? Още от 2014 година се разбра, че Русия е кога бясно куче, от което трябва да се пазим, но "генералите" нещо не направиха в тази насока. Целта на руските агенти на влияние е България да бъде най-бедния член на ЕС и неуспешен член на НАТО.

    Коментиран от #16, #28

  • 10 плюс минус

    11 1 Отговор
    И какво спечели всеки българин от ЕС и НАТО?
    Най- мънички заплати и пенсии?
    Най-ниска продължителност на живота?
    Най- слаба армия?
    Най- безплатни бази за НАТО?
    Най- лошо здравеопазване и образование, след като по времето на соца тези две дейности бяха на много високо ниво?
    И каква я свършиха, работата де, тези чиновници?
    За кого работят?
    За родината или за чужди, негласувани и непоискани от народа ни, организации?

    Коментиран от #12

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Ами недей само да питаш , ами вземи да четеш ‼️
    Далеч преди Буци с лодките прочети за Мони с Трабантчето и Митко Дамаджанката ‼️
    Бат НАТЮ каза да съкратим 80% от ЛС , а Митко заведе лично военното аташе на ШАШт в поделението със секретни ракети и последния направо се оШАШави, като видя , че разполагаме с оръжие за което те не знаеха ‼️

    Коментиран от #17

  • 12 Истината

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "плюс минус":

    Ами задай си въпроса какво щяхме да правим ако не бяхме в ЕС и НАТО? 86% от износа ни е за ЕС, ако не сме в него, веднага ще намерят доставчици от ЕС. Ако не бяхме в НАТО досега да сме станали Задунайска губерния с генерал-губернатор госпожа Мутрафонова. Нинова и Манолова щяха да и бъдат камериерки, Радев и Янев назначени за коняри или портиери а Костя Копейкин, като най-млад щеше да бъде фаворит на генерал-губернаторката и да се се грижи за развлеченията и.
  • 13 Нищо няма да се "задвижва"

    6 1 Отговор
    Тоя продажник с визия на нахитрял келнер май не вдява, че предстои да поискаме американците да ни възстановят едни 2 милиарда поради неизпълнение. Тия пори ни трябват спешно за помощи на нарастващия брой бедни българи, жертви на предателската политика на ПъПъ и ДъБъ.

    Коментиран от #19

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    За самолетите НЕДЕЙ САМО ДА ПИТАШ , ами си отговори :
    Кое е по-ефективно:
    чертежи на Ф-16 и голи обещания за доставка в необозримо бъдеще или
    вече налични нови самолети , било то и Грипен 🤔🤔🤔🤔🤔
    За такива като тебе народът го е казал:
    "По -добре врабче в ръката , отколкото гълъб в облаците !"
  • 15 Подлекозари

    3 1 Отговор
    Каква армия бе кретенскапан. Всичко загива, свинекатотози ще хвърлят десетина милиарда за кефа на тъпите американци. Главищепадат, ей
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Добре си написал - 2014г ‼️
    А запита ли се САМ , какво стана тогава ‼️

    Коментиран от #18

  • 17 Само питам

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти освен да ръсиш руска пропаганда нещо друго можеш ли? А руските без аналогови оръжия знаем достатъчно. За SS 23 или още Р-400 Ока също. Имахме 8 пускови установки и 16 ракети. В Русия ти дволиха от въоръжение в началото на 90-те и останаха само у нас и в Словакия. Защо ли?
  • 18 Само питам

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Амипрез 2014 година руския агент Янукович не пожела да подаде документи за членство в ЕС и бе свален. А Русия из олзва момента да анексира Крим и да направи бандитски републики. Твоят прочит го знам и няма нужда да го пишеш.

    Коментиран от #20, #22

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Нищо няма да се "задвижва"":

    За двата милиарда- виждал ли си крокодил да поВРЪЩА погълната плячка 🤔
    / един министър го махнаха часове след като продума за неустойка по договора/

    Коментиран от #21

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Моят прочит са думите на Нюланд , която сама заяви , че са дали ПЕТ МИЛИАРДА за този преврат ‼️
    Моят прочит са думите на наетите снайперисти, да стрелят по цивилни и полиция ! Те казват кой ги нае, кой ги въоръжи, кой ги разположи и изтегли!
    НЕДЕЙ САМО ДА ПИТАШ - ЧЕТИ БЕ ЧОВЕЧЕ ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #23

  • 21 Психиатър

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Защо русофилите винаги изпадате в истерия когато чуете истинатат? И ако не беше Радев отдавна щяхме да имаме F16. За половин милиард, които Каракачанов даде за ремонт на миг 29 защо не протестираш?

    Коментиран от #24

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    За Крим - недей САМО ДА ПИТАШ и да повтаряш , като папагал!
    Ами прочети какво е АНЕКСИЯ‼️‼️‼️

    Коментиран от #25

  • 23 Само питам

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Твоят прочит е долно пробна руска пропаганда, която безмозъчно разпространяваш... Думите на Нюланд се отнасят за целия период от разпада на СССР през 1991 година до 2014, но руските тролове това го пропускане. САЩ може да са всякакви, но никой конгресмен няма да даде 5 милиарда за един преврат!

    Коментиран от #27

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Психиатър":

    Пациентите в психиатрията НЕ СА ПСИХИАТРИ‼️
    Как щеше вече да имаш самолетите, като заводът още се довършва ‼️‼️‼️
    За онези трета ръка , боядисани като нови ли ми пишеш‼️

    Коментиран от #26

  • 25 Само питам

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А ти за Крим си като Радев, нали? Путлерас до мозъка на костите!

    Коментиран от #32

  • 26 Психиатър

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Офертата, която служебното правителства на националния предател Радев отхвърли беше за F-16 втора ръка от Португалия. Но руските подлоги помните избирателно!

    Коментиран от #29

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Ти наистина САМО ПИТАШ , без да четеш ‼️
    "Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън заяви по телевизия Си Ен Ен, че е участвал лично в "планирането на държавни преврати" в чужди страни, предаде Франс прес."
    ....
    И това ли е руска пропаганда ❓❓❓❓
    ....
    А парите не са лично на Нюланд , явно и това не можеш да проумееш !
    ...
    Вече има куп разсекретени документи за преврати по Света организирани и ръководени от СеРеУ- прочети за Чили поне !
    ...
    Ама няма смисъл ! Хищник на вегетарианец не става ‼️‼️‼️

    Коментиран от #30

  • 28 Само отговарям

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    В грешка си . Целта на американските агенти е да имаме слаба армия. Така сме зависими от тях и трябва да слушкаме че иначе през пръстите ще има.
    За справка 70 И 80 години миналият век страните от латинска Америка. Същото се прилага и тук.
    Нищо ново под слънцето

    Коментиран от #31

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Психиатър":

    Ами първо не съм подлога
    Второ избирателното помнене е предимство, а не недостатък! Защото те освобождава от излишната информация ! Ти помниш ли атомното тегло на елементите които си учил ?
    И трето, точно за тях ти писах! Та с какво твзи също стари самолети са по-добри ! Да ти припомня ли , че нашият флот се гордее с няколко корита КОИТО СА БРАКУВАНИ в НАТОвски държави ‼️‼️‼️
  • 30 Само питам

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Поне добре ли ти заплаща Мутрафонова или обслужваш руските интереси безплатно? В знак на вечна признателност за двойното освобождение и в памет 200 000 руснаци, които проляха кръвта си за България. И не мислиш ли, че унижаваш българското знаме като го поставяш до екзотичният си ник. Или като проруски трол точно това е целта ти, да поругаваш българските национални символи?

    Коментиран от #33

  • 31 Само питам

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Само отговарям":

    Целта на американците била да имаме слаба армия? Що за глупости пишеш?

    Коментиран от #37

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    Явно още не си прочел какво е
    АНЕКСИЯ ‼️‼️‼️‼️
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    Ами за мен Българският флаг е гордост ‼️‼️‼️
    А за поругаване на националния флаг питай онези които наскоро гориха сами националните си флагове ‼️( жокер искаш ли)

    Коментиран от #34

  • 34 Само питам

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    До 12 ли си на работа? Работи, но не влагай много емоции. Надявам се, че ти плащат вредни?

    Коментиран от #35

  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    Нито съм до 12:00‼️‼️‼️
    Нито съм на работа ‼️‼️‼️
    Нито чакам вредни от някъде ‼️‼️‼️
    Няма как да не влагам емоции, като чета глупостите които някой тук се опитват да пробутват за ОБЕКТИВНИ ИСТИНИ ‼️‼️‼️
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Само отговарям

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Херото добре ли плаща или ти си като Писито без пари го правиш.
    Прочети малко история . Сега има гугъл не е нужно да ходиш до библиотека.
    И тогава говори .
    Ако искаха да имаме силна армия и силна държава .
    Щяха да го направят.
    Но не искат. Колкото си по слаб толкова по те клатят.
    За справка Ф16 сделката. Плащай пък ще получиш някога нещо може би .
  • 38 Само питам

    0 0 Отговор
    Е Пасито . Не му се връзвайте вече е издухал тотално
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове