Last news in Fakti

14 Август, 2022 16:31 3 223 61

Евронюз: България ще стане първата страна в ЕС, екстрадирала в Москва критик на Путин

  • алексей алчин-
  • русия-
  • путин-
  • критик

Неговият случай заплашва да създаде опасен прецедент

Евронюз: България ще стане първата страна в ЕС, екстрадирала в Москва критик на Путин - 1
Снимка: Фейсбук

Евронюз излъчи репортаж за смайващото и бързо решение на съда и прокуратурата във Варна да предадат на Москва руснак, критик на Путин. Тези действия ще навредят сериозно на България заради кооперация на страна агресор, за която има много данни, че няма върховенството на закона и човешките права не са приоритет.

Русия в момента е напуснала Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека, Организацията за правата на човека към ООН.

Когато се премества в България през 2014 г., всичко, което Алексей Алчин иска, е да отвори школа, където да преподава любимите си бойни изкуства на деца. След като публично изгори руския си паспорт във Варна в края на февруари в знак на протест срещу пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Алчин се озова в ареста на фона на искания за екстрадиране от родината му.

Неговият случай заплашва да създаде опасен прецедент, при който противниците на режима на президента Владимир Путин ще бъдат екстрадирани от Европейския съюз. Балканската страна с почти седем милиона души ще бъде първата държава-членка на ЕС, която предаде руски гражданин от началото на инвазията, въпреки правните експерти и експертите по правата на човека предупреждават, че Москва използва скалъпени обвинения срещу Алчин като начин за тестване решимостта на блока да защити критиците на Кремъл в чужбина.

След акта на неподчинение на Алчин във Варна, на властите в Москва бяха нужни само месеци, за да образуват дело срещу него и да стигнат до София, твърдейки, че е измамил държавата, като не е платил неплатени задължения по ДДС в размер на над 282,5 милиона рубли ( 4,5 милиона евро) в края на 2015 г.

Бивш предприемач в областта на износа на метали, 46-годишният Алчин отхвърли обвиненията, настоявайки, че има доказателство, че счетоводството му е било наред, когато е напуснал Русия за България преди осем години. Той каза също, че не знае нищо за съдебното дело срещу него, за което Москва твърди, че датира от 2018 г. Българското МВР се свърза с него в края на юни, като заяви, че има международна заповед за задържането му и го покани на разговор. Алчин прекара 12 дни в ареста и оттогава е под домашен арест.

Междувременно властите във Варна решиха да се съобразят с молбата на Москва, като отказаха молбата на Алчин за политическо убежище в процеса. Окръжният съд в популярния курортен град на брега на Черно море постанови в понеделник, че Алчин трябва да бъде екстрадиран и го остави в ареста до обжалване. „Алексей прави всичко възможно да се оправи при тези обстоятелства“, каза съпругата му Олга Гюрова пред Euronews.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 20 Отговор
    Само през трупа ми!

    Коментиран от #37

  • 2 Българка

    58 23 Отговор
    Българската прокуратура е ОПГ, което по структура е като тази в Москва. Цацаров се обучаваше при Чайка в качеството си на Главен прокурор. Каскетурата ни е позорно петно за България. Поне 50% от каскетите обслужват Кремъл и мафията.
    Гешев е позор! Оставка, съд, затвор!

    Коментиран от #38, #60

  • 3 Адам Хилтън

    48 32 Отговор
    Много "автентични" новини - нашата страна беше "почти 7 милиона", ама преди 10 години! И да е вярно, като екстрадирахте 70 от 40-те руски дипломати (също прецедент), тва не беше ли нарушаване на някакви права и международни закони? Или важат само за който ни е удобно?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бамбука

    48 8 Отговор
    Наведени, клекнали, легнали. Защо предадохме турските политически противници на Ердоган ? Ами защото българските политици и система не уважава международните закони за правата на човека.

    Коментиран от #51

  • 7 От Ганьо

    39 4 Отговор
    могат да се очакват всякакви магарии ! Бою преди време закара на Ердоган негови критици , при две съдебни решения и статут да останат в България !

    Коментиран от #14

  • 8 РЦД123

    31 21 Отговор
    Пиша истината и заличават поста ми. Бг прокуратура и съд са просъветски, тоталитарни, сталинистки.Да не си мислите, че Бг ще даде убежище на критик на Путин?!
  • 9 жан

    31 26 Отговор
    Там му е местото ( Москва ) , за да може по отблизо да критикува.
  • 10 Не, че нещо

    34 31 Отговор
    Но да ползваш политически мотиви за да прикриеш финансови престъпления не редно. Редно е да предадем този измамник на русия за да си получи заслуженото, не защото е критик на Путин, а защото е нарушил закона. По същият начин предаваме на Ердоган престъпници, не защото са му критици, а защото са нарушили законите.

    Коментиран от #16, #31

  • 11 Точната ни същност

    33 16 Отговор
    Подлоги това е бгария.
    Заслужаваме мизерията си.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 "Червен" магистрат

    41 23 Отговор
    Гяволето Алекси има 282 000 000 рубли задължения в Русия, но момчето решава да се прикрие в България,
    за да не последва съдбата на Навални /със задължения над 780 000 долара / и отиде на "почивка"
    в трудово-поправителен лагер в Сибир.
    Явно у нас се е консултирал с някой "отворен" адвокат, който му е дал идеята да си изгори демонстративно
    руския си паспорт пред мисирките на NOVA във Варна, за да стане "герой" в продажните ни медии, който се е обрекъл на евро-атлантическите ценности !?
    Прави чест на Варненския съд, че не се е хванал в "мрежите от лъжи" на този мошеник и ще го прати там където му е мястото . . .
  • 14 РЦД123

    26 10 Отговор

    До коментар #7 от "От Ганьо":

    ББ предаде на Ердоган негови критици, но после се е намерила европейска страна, която е приютила критиците на Ердоган.
    Бг не е сигурна страна, гарантираща човешки права. Няма човешки права. Постепенно се превръща в зловещо място от рода на азиатските сатрапии.
  • 15 Бат Бойко турският везир

    12 5 Отговор
    Пратих на Ердоган три синджира роби.
  • 16 гнус

    21 16 Отговор

    До коментар #10 от "Не, че нещо":

    Много удобно оправдание си си измислил. Който потърси убежище в Бг, да го обявяват за престъпник по други закони с цел да го предадат на държавата, където ще бъде убит.

    Коментиран от #20, #21, #24

  • 17 Защо точно тоя?

    25 8 Отговор
    То руснаци критици на Путин в България има много. Защо точно тоя? Въпрос за 5 копейки....или за 282 млн.рубли.
  • 18 Имал задължение

    28 12 Отговор
    Към русия и го откриха точно сега когато си запали най гордо паспорта.
    Айде малко по сериозно.
  • 19 Съвсем нормално

    26 14 Отговор
    Варна е руски анклав,кмета е руснак.
  • 20 А този въпросният

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "гнус":

    След като дойде в България ли направи задълженията си или преди това? Явно те поставят зад каруцата.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 от колко години

    24 2 Отговор
    И България е издала заповед за задържане на Цветан Василев,но сърбите не ни го предават.

    Коментиран от #34

  • 23 Иво

    19 19 Отговор
    Този акт доказва че България се управлява от путинисти и руски партии. Радев е руски пРезидент. Обричат човека на смърт в някоя колония в Сибир.
  • 24 Не бе на агнето майката

    19 15 Отговор

    До коментар #16 от "гнус":

    Този си е бил обявен за престъпник преди да дойде и да се скрие в България.
  • 25 Е да де ама тоя е мушеник

    19 11 Отговор
    Ама тоя е пишман критик, мошеник и шашмаджия критикува под прикритие .... то и аз ако ме гони закона ще критикувам властта!!!
  • 26 кдклдлд

    17 18 Отговор
    Поредното доказателство за съществуването на пълноващабно рашистко проникване на всички нива в държавата!

    Коментиран от #28

  • 27 И кво от туй?

    16 10 Отговор
    То ООНто са света вода ненапита. Създадено е от фондация рокфелер, спонсорирано от същите, САЩ, сорос, билГей и др. подобни, за да е в услуга на създателя си.
    А някой от тези "защитници" на права, свобода, демУкрация и свобода на словото, застъпи ли се или поне да попита за Джулиан Асандж? Да ви имам двойния аршин.
  • 28 добрутро

    16 15 Отговор

    До коментар #26 от "кдклдлд":

    БГ се управлява от рус..посолс...
  • 29 да не останете по-назад

    4 2 Отговор
    Ян Бибиян ни направи известни с подобен казус.
  • 30 пьешу

    10 10 Отговор
    аз ли не мога да чета, или всичките политкоректни автори, ойр.о.ге.ици и пр.? особата я пращат обратно не заради "критицизЪма" към ввп, а за криминални престъпления. или щом престъпленията ги правят нашите кучи синове, те автоматично престават да бъдат такива? пълно е с планктон по света. умственоненатоварен.
  • 31 Ходорковски

    10 11 Отговор

    До коментар #10 от "Не, че нещо":

    Знаеш ли как се действа при Путлер . Има си един Каскет и тоя каскет е бухалката . Удари ли те ,ще излязат един милион финансови ,и не само , престъпления . Готов си ,така че недей да говориш кой какъв престъпник е. И в бг Каскет може да ти налузи каскета .
  • 32 В Путинландия е така

    11 10 Отговор
    Зависими магистрати ,руско влияние и руски поклоници готови да се продадът за някой лев
  • 33 Студопор

    11 8 Отговор
    Изгорил си е паспорта - значи вече не е руски гражданин. Да го вземат в Америка, да си го пазят там. Те така обичат - да прибират куцо, кьораво и сакато, дето не харесва Русия. Вземете и тоя, приютете го.
  • 34 Кико

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "от колко години":

    Едното няма нииищо общо с другото. Става въпрос за действие на държава в разрез с отношението и и принадлежността и към организации които са в пряка или косвена война/зависи от тълкованията/ с държава агресор спрямо друга независима държава. А нашето си е чисто и просто да речем недоказана кражба.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Как е възможно това?

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Скапана Прокуратура да и го ту.......р......
  • 39 Мнение

    10 10 Отговор
    Какво сте се загрижили за този?Престъпник е.Пише,че дължи милиони.Той щом там е правел измами и тук ще прави.Да си ходи.Просто след протеста са го видяли в коя държава се крие.Престъпници не ни трябват.
  • 40 Наблюдател

    14 5 Отговор
    Това не е прецедент! Забравя се как преди време бяха върнати турски политически бегълци обратно в Турция въпреки забраната на съда в "най-правовота държава на ЕС"! Без съмнение по нареждане на Б.Борисов тогава!!
    Политическия слугинаж в България има дълбоки традиции!

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тоя Остап Бендеровец щеше да е прав

    11 7 Отговор
    Ако беше критикувал Путин преди да направи финансовото престъпление, а не обратното. То е лесно, крадеш, лъжеш, убиваш и после се оплакваш, че властта те гони и търсиш политическо убежище.
  • 43 Браво на варненският съд

    8 11 Отговор
    Територията се е превърнала на свърталище от руски шпиони.

    Коментиран от #55

  • 44 Тома

    9 6 Отговор
    По добре пратете костя копейкин в русия
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Срам

    4 3 Отговор
    Екстрадираха Абдула Бююк при Борисов, ние няваме топки. Путйовци
  • 48 Тоя пък

    3 4 Отговор
    Избягал в задният двор на Путин!
  • 49 Дайте

    6 3 Отговор
    Мотивите на прокуратурата. Може да има основание да го предаде. Аман от мошеници на които им се разминава, защото са на правилната страна. В случая- срещу Путин.
  • 50 Чичо Тони

    8 5 Отговор
    От статията разбирам, че срещу човека има заведено дело през 2018г.! Тогава няма война и няма нужда той да протестира. Сеща се за тази възможност да търси "политическа закрила" през 2022! Колко удобно, а нашите натегачи веднага гракнаха в един хор без значение, че е търсен за финансови престъпления.
  • 51 Некой си

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бамбука":

    Щото ЕС е гейско сборище.Тоя си е айдук отвсякъде,като Нахални,крали пари.Турците които Тиквата предаде,без никакви аргументи са опозиционери на режима на Ердоган,не са крали или убивали.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 НАП

    2 1 Отговор
    Всички крадци е редно да са в затвора, дори и тези които като си изгарят документите си мислят че това ще ги отмине...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Наблюдател на Юнеско

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Браво на варненският съд":

    Не си прав, територията се превърна за 30 г от райска земя в безпросветноТресавище населявано от добреПромит с американски ИзападниФашкиии ваксиниранВдебилен иВджендъренНещастенМатрял
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ЮРИСТ

    2 1 Отговор
    В Русия трябва да бъде екстрадиран не този почтен туснак, а съденният състав и прокурорът по делото. Мръсни и подли твари. Подлоги на Радрв, Путин и Мутрофанова. Жалки и невзрачни.
  • 58 Аре нема нужда

    1 1 Отговор
    Просто поредния ДДС измамник, източил е ДДС то , явно чрез кухи фими, това вече е отработена схема .На 15 юли във Върховна касационна прокуратура идва искане за екстрадирането му по дело, образувано на 25 януари 2018 г. - за невнесен ДДС в размер на близо 300 милиона рубли. Що за идиот трябва да е човек да защитава доказан престъпник? 46-годишният Алексей е издирван по обвинение в укриване на данъци в големи размери. В резултат на деянието са били нанесени вреди на руската държавна хазна за над 282,5 млн. рубли. Според властите в родината му, мъжът се е укрил, което е наложило международно издирване чрез Интерпол.
  • 59 този филм сме го гледали

    1 1 Отговор
    Предприемач в износа на метали. нама да е очудя това което е изнесъл като метали от продажбата им да си е прибрал поне един милиард в някоя офшорка. Иначе е много лесно, като някой е ограбил държавата си да се пише политически неудобен. Примери в България много, дори един автоджамбазин отвърва затвора в Панкрац, стана главен секретар на МВР, после кмет на София и накрая окупира и минитър председателсккото място. Тия филмми сме ги гледали.
  • 60 браво на варненските съдии

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Този Алексейчо си е чист икономически пресъпник, не забравай, че такива като него ликвидираха у нас сума ти печеливши заводи, а после си ги заграбиха. Примери бол. Александър томов, Фидел Беевски, Христо Кковачки, Делян Пеевски, Бойко Борисов и т. н. да продължавам ли още?
  • 61 Пред закона

    0 0 Отговор
    За САЩ екстрадираха руснак за спекулации! Алчин да го пратят в Русия за да си плати 10-те милиона лева не платени данъци. И Ал Капоне беше осъден за неплатени данъци. Критиката на Пътен беше само фарс за да избегне екстрадцията. И се надигат да го защитават. Ако беше българин и за сто лева щяха да го вкарат в пандиза!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове