Last news in Fakti

17 Август, 2022 15:50 918 4

Как да пестим от сметката за ток през лятото

  • уреди-
  • охлаждане-
  • сметка за ток

Един от най-важните фактори е увеличаването ефективността на уредите за охлаждане

Как да пестим от сметката за ток през лятото - 1
Снимка: Shutterstock

Един от най-важните фактори за намаляване на енергийните разходи през лятото е увеличаването на ефективността на уредите за охлаждане. Като начало важна стъпка е използването на електроуреди с висок енергиен клас. Почистването на запушен филтър на климатик само по себе си може да спести от 5 до 15 процента от потреблението на енергия и ще помогне за поддържането на устройството в оптимално работно състояние за по-дълго време, спестявайки пари за скъпа подмяна.

Съветите са на ЕНЕРГО ПРО:

Ако използваме климатик и в един момент ни стане студено, веднага бързаме да го изключим, за да икономисаме ток. Но ако след 20-30 минути ни стане топло и ние го включим отново на пълна мощност, той ще консумира повече енергия, отколкото ако през това време го оставим да работи на минимална мощност и поддържа постоянна температура. Същото важи и за консумиращи по-малко електроенергия уреди. През летните месеци най-ефективно е да поддържате термостата на климатика на температура, достатъчно ниска, за да се чувствате комфортно. Впоследствие всеки настроен на термостатa градус над 24⁰C може да спести 10-15 процента от използваната енергия.

В случай че планирате излизане за няколко часа, е по-ефективно да изключите климатика. Ако пък сте у дома, затварянето на вратите и вентилационните отвори на климатика в стаи, които не се използват, може да направи вашата охладителна система по-ефективна. По този начин не губите енергия и пари за охлаждане на стаи, в които няма никого.

Вентилаторите използват приблизително 1/60 от енергията на един климатик. Таванните вентилатори намаляват нуждите от климатик, спестявайки до 40 процента електричество. Макар и да не понижават температурата на въздуха, те помагат за охлаждане на тялото ви.

Щорите помагат за поддържането на комфортни градуси в дома и увеличават ефективността на охлаждащите уреди. Може би сте изпитвали феномена да минете на сянка в горещ летен ден и моментално да усетите значителна разлика в температурата. Подобен ще е ефектът, ако жилището ви е на сянка през най-горещите часове на деня. Поставянето на щори/сенник на огряваните части от апартамента ви или засаждането на храсти и дървета от южната и западната страна на къщата ви, най-малкото над външното климатично тяло, може да направи вашите охладителни системи с до 10 процента по-ефективни.

Проветряването на помещенията през хладните часове на денонощието и поддържането на спуснати щори и затворени прозорци пред периодите с директна слънчева светлина също ще допринесе да бъде избегнато прекомерното затоплянe на вътрешното пространство в домовете ви. Това ще предотврати охладителните ви системи да работят по-усилено, за да поддържат комфортна температура в помещенията.

По отношение на другите електроуреди в домакинството съществуват още методи с енергийно ефективна стойност. Хладилниците не трябва да се поставят близо до източници на топлина, като печка. Ако не слагаме топли неща в хладилника или размразяваме в него храна от фризера, също може да спестим енергия.

Подгряването на водата в бойлера представлява около 18 процента от енергията, консумирана във вашия дом. Намаляването на температурата на вашия бойлер може да помогне за пестене на енергия, а и не ви е необходим горещ душ през лятото.

Пералнята също може да бъде оптимизирана през лятото. Оптимизирайте килограмите пране според тези на уреда – това не само ще ви спести енергия, но и ще перете по-рядко. Можете да регулирате и градусите за пране през този сезон. Сушенето на открито вместо в сушилня е друг начин да спестите още повече от сметката си за енергия.

Компетентното и разумно използване на електроенергията в дома е изключително важно, за да избегнем излишни разходи, както и да предотвратим евентуални аварии и инциденти, а също така и да запазим по-дълго живота на самите уреди. В по-глобален мащаб – ще допринесем за опазване на околната среда и ресурсите на нашата планета.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Херо

    4 0 Отговор
    Аз вечер искам да отворя ама като си легна гол и пусна телевизора и всичко се вижда.
  • 2 Най умния съвет!

    2 0 Отговор
    Вземате и се закачате с абордаж на кука за близкия стълб и пускате климатика на макс! И си пей сърце! Ако не знаете как, срещу две бутилки бира Камеминджа в близкия катун ще ви покажат нагледно как се извършва "инжинеееееерната упирацияъ"!
  • 3 а яяя

    4 0 Отговор
    ИКОНОМИЯТА МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА... ЕНЕРГО ПРО ДА СИ ЗАВРЕ СЪВЕТИТЕ ОТЗ....
  • 4 Киловат

    2 0 Отговор
    С байпас на електромера.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове