Last news in Fakti

21 Август, 2022 09:20 4 329 50

„Барселонагейт“ вече отлежава в градската прокуратура

  • барселонагейт-
  • испания-
  • бойко борисов

Разследването, свързано с Борисов, беше прехвърлено след закриването на спецобвинението

„Барселонагейт“ вече отлежава в градската прокуратура - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 2 години от образуването на разследването по скандала "Барселонагейт" делото все още е на трупчета и няма изгледи, че скоро ще приключи. Делото, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бе образувано от спецпрокуратурата през ноември 2020 г. и след закриването ѝ през юли е прехвърлено в Софийската градска прокуратура.

Месеци преди последните дни на спецпрокуратурата оттам престанаха да дават информация по случая. Неотдавна и от Софийската градска прокуратура обясниха пред "Сега", че наблюдаващият прокурор отсъства и не може да разреши предоставянето на информация. "За да се предоставя информация по дела, които са били наблюдавани от Специализираната прокуратура, е необходимо ново разрешение за всеки отделен случай", посочи зам.-градският прокурор Десислава Петрова.

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език, така че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари. После официалният превод бе готов и бе обявено, че полученото от Испания ще се анализира. За тези 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването. Заключенията на испанските власти, изпратени на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казваше в документа, който прокуратурата отказва да приложи към делото.

От Испания все още се чакат отговори и по втора заповед за разследване. Двете заповеди бяха пратени едва в края на 2021 г., година след образуването на делото. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари. Едва в средата на февруари прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

Нищо за казване

"Сега" потърси информация и по разследването, по което през март за 24 часа бяха задържани Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. Те бяха арестувани по образувано от МВР дело за изнудване на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Прокуратурата обаче не им повдигна обвинения и тримата бяха пуснати. На първа инстанция съдът отмени заповедите за ареста им, чака се произнасянето и на административния съд.

"Няма нова информация, която можем да предоставим", отговори прокурор Петрова на въпросите на "Сега".

Прехвърлени

"Барселонагейт" не е единственото "горещо" разследване, което сега попада в градската прокуратура. Там отива и проверката срещу вече бившата депутатка от "Възраждане" Елена Гунчева. Тази преписка бе образувана в края на март заради нейна публикация във Фейсбук, в която тя възхвалява военните възможности на Русия да удари по българското правителство и американското посолство в София. Там е и проверката дали има престъпление покрай образуването на досъдебното за изнудване, по което бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова. В сигнала, подаден от административния секретар на ГЕРБ, се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности. Тази проверка бе образувана в началото на април.

Не се наложи спецпрокуратурата да прехвърля проверките срещу санкционираните за корупция от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски и Илко Желязков, защото тези преписки бяха прекратени в последните работни дни на спецобвинението.

"Сега" попита и колко висящи преписки и дела са прехвърлени от спецпрокуратурата към градската след 27 юли, когато законовите промени влязоха в сила. Според НПК "неприключилите до влизането в сила на този закон досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон". На 4 август прокурор Петрова отговори, че "преди изтичане на законно установения срок за предаване на делата и преписките от закритата СП на съответно компетентните прокуратури, СГП не би могла да предоставя каквато и да било информация. След изтичането на този срок СГП ще прецени по какъв начин да информира обществеността относно броя на постъпилите преписки и дела".

От Софийския градски съд за разлика от прокуратурата веднага предоставиха данните - там са прехвърлени 143 започнали дела, както и 49, за които не е проведено първо заседание.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От февруари

    58 4 Отговор
    до сега превод ? Че те ако бяха изпратили тези 219 страници в чужбина , само за седмица щяха да им ги преведат и върнат с апостил дори ?
  • 2 Пич

    23 65 Отговор
    А бе , Прокопиев , ти , и твоите слуги , не разбрахте ли , че от този храст , заек няма да излезе !!! Толкова сте некадърни , че дори когато влачихте Борисов по арестите , нищо не постигнахте !!! Кирчовците и Ристовците няма да припарят повече до властта !!! Ревете !!!
  • 3 Сомалийския пират

    23 74 Отговор
    Видя се че всичко е лъжа и е поръчано от Божков,оказа се че и снимките с чекмеджетата са фалшиви, агнешките главички вият на умряло от яд сега защото виждат че баце се връща на бял кон.

    Коментиран от #15, #24

  • 4 Ироничен

    20 6 Отговор
    А с Островгейт какво стана?
  • 5 чекмеджан кражба

    54 7 Отговор
    чист и бял като ангелче.
  • 6 Табаков

    18 10 Отговор
    „Барселонагейт“ вече отлежава в градската прокуратура,аз също отлежавам на плажа в Бургас вече трето лято. А винцето ми отлежава в бъчва в гаража на къщата ми в Ямбол.
  • 7 гост

    35 8 Отговор
    Тъй като на главния прокурор е само бог изводът е: Блажени са верующите, защото тяхно е царството небесно. След второ пришествие съдебната система може и да благоволи да пусне и разгледа делото. Но като ти умре магарето слама не ти трябва!
  • 8 Гражданската война в Русия започна.

    23 13 Отговор
    Убиха дъщерята на рашистът Дугин в кола бомба, вероятно предназначена за идеологът на руското нападение над Украйна. Бог да прости момичето !

    Коментиран от #27, #34

  • 9 Зззз

    34 4 Отговор
    Народеееее??? Вярваш ли ,че някой някога от 30 години⁶ управляващи ще влезне в затвора? Що си хабите енергията за неосъществени мечти? Законите са такива ,за да не носят те отговорност дори да продадат държавата. Имаше един служебен премиер ,когото съдиха и оправдаха, та излизайки от съдебната зала каза "Е ,аз съм чист като сълза "

    Коментиран от #20

  • 10 Всичко ще"отлежава" докато е тоя гл

    30 8 Отговор
    Прокурор, крадците и Мафиотите са Политици, бизнесмени, Банкери,!! Поучават ни и пак искат да доуглозгат Държавата!! НЯМА ЛИ Правосъдие, няма и Държава!!
  • 11 ИмаТаковаДвижениеZаВъзражданеНаГЕРБ

    30 8 Отговор
    Руско-турски поток, "пътната карта ", железата за беляНЕ, Лукойл, Росенец, Камчия, доган-сарай, доган-порт-тец, пътищата, митници ... всичко е на трупчета в съветската ни прокуратура - брани руzката мафия и нейните бгметастази.
  • 12 КейДжиБи

    17 9 Отговор
    А испанците прекратиха делото, защото е схема на ДС-милиционерите.

    Коментиран от #28

  • 13 „Барселонагейт“

    22 13 Отговор
    В „Барселонагейт“

    ТУЛУПЪТ ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА СИ, КАТО ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ СЕ Е НАПРАВИЛ НА МЪЖ И СЕГА И ДА ГО ОСЪДЯТ ЗА ТОВА?!?! НЕ ГО ТОРМОЗЕТЕ, ЗА ДА НЕ ОТИДЕ ПАК ДА ПЛАЧЕ НА МЪЖА МУ В СИМИТЛИ И ОТНОВО ДА СТАНЕМ ЗА СМЯХ В ЦЯЛ СВЯТ!
  • 14 Кака Сийка

    22 10 Отговор
    Каскетурата е като мазето на ужасите от някоя панелка, висящи дела и суджуци, затворени буркани и случаи, които всеки момент ще бомбират и отлежало вмирисано зеле от миналата година.
  • 15 Кажи честно

    16 6 Отговор

    До коментар #3 от "Сомалийския пират":

    А видеото фалшиво ли е ?
    :))))
  • 16 Демократ

    25 6 Отговор
    Пореден пример за това колко належаща е съдебната реформа. Тогава Баце и куп други мутри не биха могли да ни се разхождат по главите и да си харчат милионите.

    Коментиран от #39

  • 17 Копейкин

    9 7 Отговор
    вЪизрожденци не защитавайте толкова явно спонсора, че има соросоиди и предатели, които ни наблюдават с кого гласуваме и кого защитаваме. И за разпределителя на порции нито дума ! Както каза Дренчев : "От ДПС много има да се учим "
  • 18 Наблюдател

    9 7 Отговор
    И Барцелонагейт и пачките и кюлчетата са приказки да наивници чиято цел е да отвлича публиката от безобразията на управлаващите и в крайна сметка да оневини Баце и да го изкара светец.
  • 19 Путинофил

    13 8 Отговор
    А ,, Путингейт,, за сръбската тръба, кога?

    Коментиран от #22

  • 20 пери

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Зззз":

    То затова сме на тоя хал. Ако вземе пък че влезе поне един в затвора, това ще бъде най-добрият знак за промяна. А който успее да вкара поне един в затвора, ще бъде народен герой и ще спечели народа от раз. Ще продължим да мечтаем, но това е рецептата за промяна.
  • 21 Българка

    15 9 Отговор
    Закриването на спец.прокуратурата и съд беше аплодирано като начало на правосъдна реформа. За съжаление обаче това закриване е само на хартия. Реално същите подчинени на Гешев, съдружници с мафията в ОПГ само физически са преместени. Фактически те продължават да прикриват не само цитираните в статията престъпления, а и много други.
    Очакваме в близко време Гешев и кукловодите му да бъдат реално отстранени, за да се отпуши и правораздаването. Защо се мълчи по темата за дипломата на Гешев? Къде е тя. Гешев няма юридическо образование и не може да зама не позиция Главен прокурор, но дори юрист на фирма
  • 22 Наблюдател

    13 9 Отговор

    До коментар #19 от "Путинофил":

    Тръбата, която Баце построи на Путин с 3.5 милиарда заем е сериозното престъпление, които прокуратурата трябва да разследва а не изсмуканите от пръстите милиционерски постановки . Но няма да стане.

    Коментиран от #40

  • 23 112

    6 7 Отговор
    И Борисов си е прав, за себе си. Има две страни, за и против. Противната страна е против господин Борисов, Той се защитава, а може, би, е прав. Не сме правова Държава, няма ред, не се спазват законите и тролове да продължат, русия срещу сорос, сорос срещу русия, и коя е губещата страна народа честен, роб.
  • 24 Българка

    17 11 Отговор

    До коментар #3 от "Сомалийския пират":

    Снимките са автентични и това е доказано от две поотделни експертизи. Единствено се доказа, че в нарушение на законите на България, бухалката на мафията Каскет се опита да подведе Европарламента и препере "шефа" си Борисов. Но от това само предизвика пореден скандал и на есен нова разглеждане на правосъдието у нас в ЕК

    Коментиран от #42

  • 25 Анонимен

    9 3 Отговор
    Не си изхвърляйте патроните напразно. Всичко е пунта мара в бг.
  • 26 666

    14 14 Отговор
    Вместо незабавно да вкарат Кирчо Кокорчо и Нинова в ареста за корупция те ни занимават с дела които са пълен фалшификат. Къде са ви шкафчетата с кюлчета и пари. Къде е гръцкия остров на Борисов. На тези простотии и децата не се връзват.

    Коментиран от #29, #37

  • 27 Българка

    18 8 Отговор

    До коментар #8 от "Гражданската война в Русия започна.":

    Дъщерята идеолога за касапницата в Украйна не е невинно момиче. Тя беше журналистка, която облъчваше с идеологията за оправдания геноцид в Украйна руснаците.
  • 28 Българка

    21 5 Отговор

    До коментар #12 от "КейДжиБи":

    Испанците НЕ СА ПРЕКРАТИЛИ ДЕЛОТО БАРСЕЛОНАГЕЙТ, те го прехвърлиха на прокуратурата в България по нейно искане, а и защото прането на пари се е извършвало от български граждани
  • 29 наблюдател

    15 8 Отговор

    До коментар #26 от "666":

    Кирчо и Корнелия не могат и с 200 да стигнат Баце по корупция.
    Може ли да има толкоз заблудени и облъчени...
  • 30 Страничен

    6 6 Отговор
    Затова Бочко се гласи да управлява! Има си защита човека дреме му !
  • 31 ха ха

    8 14 Отговор
    Хайде Бойко взимай властта вече в ръцете си "Со кротце со благо и со малце кьотек"
  • 32 РЕАЛИСТ

    14 4 Отговор
    Делото все още е на трупчета и няма изгледи, че скоро ще приключи,докато ортака на Борисов, по далавери и шашми-ГешеФ е Гл.Прокурор на РБ...!
  • 33 Разочарован...!

    12 5 Отговор
    Много вярвах,като избраха Кьовеши на този пост,че ще се променят нещата...!НО!И тя се оказа че е просто една ...Пунта-Мара...!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Анонимен

    3 4 Отговор
    Мерси, платени наши деца, внуци, правнуци, тролове. Бойко си живее и пет пари не дава, че нямате пари, деца, внуци. Командва се Бълфария отвън. Нищо не зависи и от Президента Радев. Те са изпълнители и затова всеки не се хваща еродит на тая въдица да става депутат, кмет, не им е лесно. Лесното е да седнеш у дома на масата и някой друг да ви сервира.
  • 36 ГЕРБ

    7 6 Отговор
    МИРИЗЛИВИ ППта ОЩЕ ЛИ ВЯРВАТЕ В "ДЯДО МРАЗ" АААААА!!!!! НЯМА ЗЛИНА НЕ НАКАЗАНА -ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 37 Подкрепа за Кирил и Асен

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "666":

    Ако имаше нещо адвоката на мафията - Гешев, щеше да го направи, но понеже няма ни занимават с "кой, кого държал за ръката" . Бойко е част от руската мафия, а пРезидента също го държат от гешефтурата за държавна измяна, бяха намерили секретни документи в президенството, но всичко се потули.

    Коментиран от #41

  • 38 Чаочаотиква

    7 4 Отговор
    За ГРОБ няма бъдеще в политиката, както и за сподвижниците му(погледнете спаружения по горе сниман зеленчук). Справка СДС, НДСВ Воля ВМРО НФСБ итн..... Народа не е прост и въпреки манипулациите постепенно и уверено идва времето на гражданското общество и у нас. Време е нафталинените политици да отиват в шкафчето с пачките. Да се надяваме че европрокурорите ще ги извадят за целта, като му доди времето
  • 39 Ех демократе

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    Баце милиони. А тези млади бързаци милиарди за под година смукнаха. Колкото по натам толкова по крадливи. Нали тези хубавци от ДБ правиха тази сегашна съдебна реформа. Е и?! Христо като му спряха кранчето и избяга от ГЕРБ. Първите 2 правителства на Боко бяха добре. Защото ухото слухтеше и никой не смееше да бара. И нямаше делавери. После се разпищолиха и народа ги свали. Уж за добро , а то дойдоха гладни увълчени крадци. Харвардците са едни хитри, пресмеливи, рафинирани делавераджии. Винаги усмихнати, лустросани и бъркащи в меда. Защо спряха пътищарите. Защото ония отказаха да дават отчисления. Аре не ми се говори. Кой знае кои мошета пак ще яхнат държавата.

    Коментиран от #43

  • 40 Питанчев

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    А таксите от транзит в чии джоб влизат? Я рязясни. Колко са? Или нещо не влиза в опорката? Зададат ли се избори и изпълзяват всякакви мръсни твари от всякъде.
  • 41 Диване

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Подкрепа за Кирил и Асен":

    С колко от окрадените милиарди за 10 месеца ви плащат бе клавирни мишлета?
  • 42 Птеродактил

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Кои снимки са истински? Едната банкнота по голяма пт другата. Кюлчетата разкривени все едно ляти в свещоливница. Забравили са да снимат картечницата зад вратата. Божков, Бобоков, Арабаджиев, Прокопито и още куп едри краци тонове пара ринат само и само да си продължат делаверите. И за вас трохички от заграбеното та да щракате по бутоните.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Едно

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ех демократе":

    ухо докато слухтеше си накупи апартаменти друго ушо тераса други ушички чекмеджета други торби с пари. Друг е въпроса че докато ушичките слушаха един дълбоко нахлупен каскет си беше покрил и двете уши. Как мислите, ако Кирил, Асен или който и да е беше извършил каквато и да е злоупотреба дали похлупения Каскет би стоял безучастен, както при злоупотребите с подслушванията, Ваньо, Мишо, Барселона, Цецо, небостъргача в Лозенец и още стотина.... Този въпрос да си поставят всички колебаещи се !!!
  • 44 Българка

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Птеродактил":

    Снимките са истински, не са фотошоп. По-важно е защо серийните номера на банкнотите, които се виждат, не са публично обявени от коя банка са теглени, кой ги е изтеглил. Банкнотите от 500евро са под особен надзор и се описват. И страшното е, че БНБ не упражнява контрол и не дава публичност за теглените КЕШ МИЛИОНИ НИТО ОТ БОЖКОВ, НИТО ЗА 60 МИЛИОНА ,ИЗТЕГЛЕНИ ОТ БЕЗИМОТНИЯ УЖ СОБСТВЕНИК НА ФИРМА ЗА 6-ТИ ЛОТ НА МАГИСТРАЛА ХЕМУС.
  • 45 Пачка

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Птеродактил":

    Хубаво е че си дал паралел между Борисов и Прокопиев, Божков, Бобоков. Единия е бил на държавна позиция затова са му с различен размер пачките. Това е реалността у нас. Жалко е че повечето хора това не го разбират.
  • 46 Алооооооо

    4 6 Отговор
    Абе няма такива мисири като електората на ПП и ДБ две години една и съща стара лигава дъвка с вкус на сопол
  • 47 БиБи тръботворецо

    0 2 Отговор
    Ма кво че ме рацледват бе? Егато-платено, те това е!
  • 48 Алооооооо

    1 0 Отговор
    Аде нещо ново ало софийските кирчовци кирливи аде щот това смърди като подмишниците на Гуглена
  • 49 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тия тролове до кога ще тровят душите ни. Едни и същи наизустени фрази. Учили право в СУ, ми станали тролове, учили във Франкфурт на Майн, станали ми тролове. Едните нападат Господин Борисов, Другите там другите, знаете, кои, да не ги изброявам. Младите.. Бабите им преживе, внучката не иска да работи, у дома трол. А мириша на мляко. И искате народа да гласува. Обърквате го.
  • 50 ОТ БАНКЯ

    0 0 Отговор
    Лежа си в хамака. Мата Хари ми поднася кафе....гледам по БСТВ тия още се занимават с Барселона....търсят под вола теле.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове