Last news in Fakti

25 Август, 2022 13:53 3 609 14

МВнР посочи кога влизаме в Шенген

  • костадин коджабашев-
  • шенген-
  • българия-
  • румъния

През следващите месеци ще има конкретни стъпки, който ще се предприемат

Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред от над десетилетие. Страната ни е изпълнила критериите за присъединяване още през 2011 г. Присъединяването се оказа не толкова технически въпрос, колкото политически въпрос, за което е необходим пълен консенсус, за да можем да станем пълноправен член на Шенген. България поддържа активен диалог с всички скептично настроени държави членки и действа проактивно. Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинг в МВнР, предаде БГНЕС.

Коджабашев обясни, че ще работят активно по това страната да влезе в Шенген до края на годината. Той заяви, че България поддържа активен диалог със всички скептично настроени държави членки и действа проактивно. „Пример за това е, че България и Румъния поканиха екип от експерти от ЕК, който на място да се запознаят как и двете държави прилагат шенгенското законодателство. Инициативата бе подета от нашата страна”, подчерта той.

Коджабашев подчерта, че се прави необходимото да се променят скептичните нагласи, така че до края на годината да бъде взето политическо решение от съвета на ЕС, така че да бъде премахнат контролът от границите на страната ни.

Той обясни, че вече има положителни нагласи от някои досега скептично настроени държави членки. „Парламент на Дания преди 2 месеца даде зелена улица на датския парламент. Дания ще ни подкрепи”, каза той.

През следващите месеци ще има конкретни стъпки, който ще се предприемат.

Коджабашев каза, че България и Румъния изготвят презентации относно степента на прилагане на шенгенското право. „Те ще бъдат представени в началото на следващия месец на държавите членки, а в края на месеца пристига комисията от експерти. Те ще направят проверка и ще докладват на ЕК, която ще ги оповести. На база на презентациите на България и Румъния, казусът с присъединяването на двете страни да влезе в дневния ред на ЕС през месец декември”, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор
    Та КОГАаааааа ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #13

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    "Когато му дойде времето!"
    " Когато , тогава!"
    " Тати ще ми купи колело, АМА ДРУГ ПЪТ !"
  • 3 Свободен

    3 6 Отговор
    А дано
  • 4 кой ще те пусне

    14 4 Отговор
    В Шенген влизаме на ...кукувден!
  • 5 Иванчо

    17 0 Отговор
    И кога влизаме, че не разбрах? Освен че статията е с типичното за слаба журналиситика заглавие, е пълна и с неграмотни грешки като тази да бършаш който с които (ед. ч. с множествено).
  • 6 оня с коня

    8 7 Отговор
    Ама какъв шенген,след като русофилите тука обявиха съвсем сериозно че целия ЕС се разпада ДО НОВА ГОДИНА?Ако обаче това не се случи,категорично ще престана да им вярвам и ще останат с един Фен по-малко.Нещо повече- тъй като са преки Представители в БГ на Руската Култура,начин на мислене и изобщо всичко Руско с тия си Неверни твърдения са в състояние да разклатят и непоколебимата ми Вяра в Лозунга "Българо-съветската Дружба е като слънцето и въздуха за всяко живо същество"...Мдааа!!!
  • 7 Аз знам кога -

    9 0 Отговор
    Когато шенген стане руски!
  • 8 глоги

    5 0 Отговор
    „Парламент на Дания преди 2 месеца даде зелена улица на датския парламент. ще има конкретни стъпки, който ще се предприемат. НЕЩО МАЙ,А?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 На коя

    2 0 Отговор
    дата е куково лято? Е те тогаз ще влезем у тоя Шенген...Обаче ще трябва да "боядишеме" оградата пак, че за единадесет години боята, с която я боядисахме предния път, вече я няма...
  • 11 Недейте бе!

    0 1 Отговор
    селтаците супер ги кефи да киснат на границата с Гърция.
  • 12 Иван

    0 1 Отговор
    С тия проруски подлоги,ще видим Шенген ,на куково лято. И какво ще видят проверяващите, мафиотите на Борисов , на Капитан Андреево.С тая измет, цяло чудо е че все още сме в ЕС.
  • 13 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ... по-добре да не влизаме..дано Долната земя ни спре пак..
  • 14 А пребоядисахме

    0 0 Отговор
    ли КПП-то, дето Буци го беше боядисал преди 11 години? Щото боята на Буци трябва да се е скапала след толкова години...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове