Last news in Fakti

26 Август, 2022 13:58 1 861 13

Александър Николов: "Кризата с газа" има ясна предистория

  • александър николов-
  • газ-
  • герб

При управлението на ГЕРБ има ясни и видими резултати. Пряка зависимост от един контрагент (който и да е той е грешно), припомни той

Александър Николов: "Кризата с газа" има ясна предистория - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на енергетиката Александър Николов разпространи позиция за кризата с газовите доставки. Ето какво пише Николов, публикуваме позицията му без редакторска намеса:

От Александър Николов, бивш министър на енергетиката: Протестите са ясен лакмус за наличието на твърда обществена позиция. Но… дали са на правилното място?! “Кризата с газа” има ясна предистория, но неясни събития… затова - още факти от миналото.

1. При управлението на ГЕРБ има ясни и видими резултати. Пряка зависимост от един контрагент (който и да е той е грешно). Строежи - веднъж изкопаваме България от край до край, набързичко в рамките на под 18 месеца, а друг път - ни отнема 12 години да стигнем до… язовира в проекта. За цени, подизпълнители, документи и прочие - вече всичко отдавна е наяве и може лесно да се провери.

2. Регулацията - веднъж КЕВР /под вещото ръководство на Иван Иванов/ одобрява меко казано странен бизнес план и сертифицира проекта, който накрая се оказва просто…разширение на газопреносната мрежа. Нооо… втори път - открива каквито и да е необходими нормативни похвати за да … забави лекичко и документално инфраструктура, която води до ясна диверсификация.

3. Търговията - имаме си държавна, прозрачна и достъпна газова борса, а именно “Газов Хъб Балкан”. Обаче… за да ни е удобничко КЕВР си лицензира и една такава…леко алтернативна, която дори няма все още правила за търговия (част от нормативните изисквания, именно на КЕВР, именно под Иван Иванов за да лицензира тази борса). И точно на този пазар… съвсем случайно под вещото ръководство на избраното от ГЕРБ лице Николай Павлов се извършваха множество интересни сделки, стигащи до 98% концентрация към един търговец… пак съвсем случайно свързан и на ниво собственост с конкретната борса.

4. Зависимостта на България от конкретен доставчик и нейното “съхранение” - същият Николай Павлов напоително и дълго обясняваше как и защо е подписал ЛИЧНО анексите за намаляване на количествата по договора с Азербайджан. Ама нямало инфраструктура, ама не можело… и прочие. Оказа се, че може. Държа дебело да подчертая, че подобряването на отношенията с Азербайджан и връщането на количествата до договорените размери се случи и с активното съдействие на Президента Радев и директните му разговори с колегата му Алиев и по време на последния редовен кабинет.

5. Датата е 12ти август 2021ва година. Да, бих искал да Ви върна година назад. Беше организирана среща в Министерство на Финансите, след множество опити от страна на Булгаргаз /в лицето на същия ИД Павлов/, както и на БЕХ (представлявано тогава от Валентин Николов и Ина Лазарова) да НЕ предоставят подписаните анекси и съответните разрешения за намаляване на количествата от Азербайджан. Тези документи ясно показваха как България бива поставена на колене и как водещ… е нечий чужд държавен интерес, а нашият, българският е оставен някъде на много заден план. Ден по-късно, Стефан Янев, в 18.30 вечерта ме освободи от поста на зам.-министър. Изключително важен детайл - това “уволнение” НЕ БЕШЕ съгласувано нито с тогавашния министър Андрей Живков, нито с президентската администрация. Напротив, получих обаждане с извинение и благодарност за положените усилия за осветляване на сектора. Та… когато някой Ви заговори случайно за ВЪЗХОД, особено Български - нека бъдат ясни всички факти.

6. Същият тогавашен Министър Председател ме бе видял само веднъж преди това. В средата на месец юли. Отново - изключително важен детайл. На среща в МС, на която присъстваха същите синдикати, работодатели, Министър на енергетиката и прочие… течеше обсъждане за начина на работа на ТЕЦ-2 Марица Изток и съответно ефектите върху Мини Марица Изток,, като основен доставчик на суровина. Тогавашните катастрофални финансови резултати и на двете дружества не са тайна за никого. Но,… интересни са позициите на всички присъстващи - т. нар. “индустриалци” твърдо напираха за “ОТВОРЕН ПАЗАР” и за спиране на заповедта за работа на ТЕЦ-2. Да, същите тези организации, които в момента неистово се борят за… планова икономика в сектор енергетика. От своя страна синдикатите логично искаха заповедта да е максимално агресивна за да гарантира заетостта на работниците в ТЕЦ-2 и ММИ. Това решение щеше да доведе до нов дефицит в системата от над 600 млн. лв. Естествено, като част от тогавашния екип на МЕ за мен беше абсурдно и недопустимо това да бъде прието. Ноооо… същите синдикати, които сега показват ясна “бизнес” позиция… (странно, нали?!) заплашиха с тежки протести, стачки и не знам си още какво. Въпреки това, на същата среща в МС категорично отказах исканията им, което беше последвано от тежък скандал, след който бях извикан лично в кабинета на Янев. Много ясно ми беше обяснено, как е по-добре да се спазва добрия тон и че аз сериозно преча за това нещо… пък системата и финансовите загуби на обществен ресурс - кучета ги яли. Толкова за политически удобните тези, за синдикати и работодатели. По делата (и парите им) ще ги познаете.

7. Връщаме се към септември 2021ва година. Точно тогава, във втория кабинет на Янев, отново от Николай Павлов е разписан и последния анекс, който допълнително свали количествата от дългосрочния договор с Азербайджан. Пропуснатите ползи за България… в определени дни достигаха над 1 млн. лв! Да, на ден.

ДРАГИ ЗРИТЕЛИ, СПИТЕ ЛИ?!

1. Първият подписан документ, по-малко от 12 часа след встъпване в длъжност на новия министър беше… относно спиране на вписването на ръководния състав на гръцката връзка. Познато от регулаторно-нормативните хватки по-горе?! Целите не успяха… но пък ясно се видя, че дори и сайта на МЕ може да бъде използван за меко казано неверни твърдения, тип “няма решение или протокол от МЕ”.

2. Счупихме дъното и на английския език. TAKE or PAY. Даже няма да навлизаме в специфики по договори. Имаш ясно казано ВЗЕМИ или ПЛАТИ! Тоест, от април месец насам “Булгаргаз” казва “дайте ни”, като изпраща ежедневно заявка, но отсрещната страна казва - заявката Ви е изпълнена на 0!!!! Тоест, да, нека Министърът не се притеснява, защото потвърдената НУЛА от другата страна сме си я ВЗЕЛИ! Още нещо, което вероятно е новина за екипа му - АПРИЛ месец се плаща фактура, която е издадена ПРЕДИ декрета на Путин. Тоест, не само, че Булгаргаз изпълнява ВСИЧКИ условия по договора, а и ДОКУМЕНТИРАНО е превел средствата, в съответсвие с договорните отношения. Тези средства СА ПРИЕТИ ОТ БАНКАТА КОНТРАГЕНТ, тоест плащането е ЗАТВОРЕНО, но е върнато… БЕЗ ОСНОВАНИЕ! Толкова, по странно координираните опити да се вкара Булгаргаз в трудна позиция по потенциален арбитраж. Съвсем различен и интересен въпрос е дали текущото ръководство на Булгаргаз изпраща ежедневно заявки, както предишното. По темата - нека напомня на текущото ръководство на МЕ, че потенциален арбитраж към Газпромекспорт може да се води и на ниво ЕК, като към това нещо може да се включат и пропуснати ползи и нанесени вреди /например от по-високи цени на спот пазар/ поради неизпълнение на договорни отношения. Би било ей така… прозорливо, ако случайно текущият екип на Министъра се сети да проведе един бърз разговор с DG Energy, поне да е базисно наясно с потенциална позиция на ЕС.

3. Кадрова политика и приоритети - потрес


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 20 Отговор
    Заради соросоидите много ще страда народа.Време е да се разплатим с тях.Как мислите?

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Ти си част от

    16 22 Отговор
    кризата, всичките слуги на херо сте за затвора !
  • 3 Продължаваме Подмяната

    24 24 Отговор
    "Кризата с газа" има ясна предистория и тя е американското ПП.
  • 4 Предисторията е

    7 10 Отговор
    договор ката между САЩ и Русия а вие го...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ОМИР

    15 5 Отговор
    ДЕРЗАЙ ---отиваш КУРБАН МОМЧЕ наивно
  • 7 българин

    12 9 Отговор
    Това е така, а тоя хубостник защо не смени хората на дпс и герб?!
  • 8 един

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мислим,само Украйна да победи,и тогава ще видиш един Сорос,че няма да го забравиш!

    Коментиран от #11

  • 9 Мда

    6 7 Отговор
    Кога ще осъдят тези национални предатели, защитавани яростно от Кремъл?
  • 10 Любопитен

    4 1 Отговор
    Сега искам да попитам всички внимателно прочели тази статия не е крайно време отново да се излезе на улицата и да насметем в гръцки стил цялата тази пасмина, като започнем от комитета, отново оглавяван от послушния слуга на СДС Иван Иванов?
  • 11 Шишко

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    Украйна ще победи 2399 год някъде там с последния урко нацист
  • 12 Ванко шемета

    1 1 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 дреме ми, който ползва да духа супата 🤣

    Коментиран от #13

  • 13 Шемет разбрахме

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ванко шемета":

    че не ползваш, защото живееш на село. Но много други ползват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове