Last news in Fakti

26 Август, 2022 19:11 2 912 72

Асен Василев: В момента не зависим от руски газ. От 27 април пълним „Чирен“, има газ за бита и индустрията

  • асен василев-
  • газ-
  • бит-
  • индустрия-
  • чирен

Слави инициира три референдума и нищо. И Тодор Живков не си е позволил да концентрира толкова власт

Асен Василев: В момента не зависим от руски газ. От 27 април пълним „Чирен“, има газ за бита и индустрията  - 1
Снимка: БНТ

Ние подсигурихме битовите потребители на газ. От 1 август получаваме пълните количества газ от Азербайджан. Със 7-те танкера осигурихме още един милиард кубически метра, което подсигуряваше всички топлофикации. За два работни дни ние договорихме два слота, трябваше да се заявят още 5. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Когато се прекъсна газа едностранно от страна на „Газпром“, нямаше прекъсване към бизнеса и битовите потребители, цената не се повиши“, подчерта той.
„Г-н Делян Добрев ни обвинява, че газът от „Газпром“ идвал с надценки през посредници. Това не е така. Газът на европейските пазари се търгува на 70% от борсовата цена, плюс 10-20% петролната компонента. Излиза, че посредници са ни продали газа на по-ниска цена, от тази на „Газпром“. Всички похвати да излъжем и изплашим населението, трябва да останат в миналото“, обясни Василев, цитиран от novini.bg.

Асен Василев коментира думите си: „Газ от „Газпром“ - защо не“ така: „Стига да започне „Газпром“ да си изпълнява договора с нас. „Газпром“ ще трябва да плаща при евентуален арбитраж, защото ние искаме газ и те не ни го дават. Когато отсрещната страна не си изпълнява договора, кой плаща неустойките? Ние си подавахме заявките всеки ден, но получавахме отговор с нула количества. Дали служебното правителство изпраща заявки – не знам. Ние в момента не зависим от руски газ. От 27 април пълним хранилището в „Чирен“, има газ за индустриалните и битовите потребители, без да се усети липса“, категоричен бе Василев. Той уточни, че цената на газа не започна да се качва януари месец. До април цената на „Газпром“ се качи три пъти.

Бившият финансов министър обяви, че ако дойдат на власт, ще се приложи компенсационна схема за подпомагане на потребителите на газ.

„Слави Трифонов инициира три референдума и нищо. Даже Тодор Живков не си е позволил да концентрира толкова много власт, обяви Василев. На въпрос дали завинаги е затворена вратата за ИТН, той заяви: „Категорично“.

Асен Василев каза още да не се доверяваме сляпо на социолозите, които им отреждат второ място и обяви, че ако към социологическите прогнози за Промяната се добавят 10%, това бил реалният резултат на предстоящите избори.


Бел.ред.
Единствено политическа партия ИТН е обещавала да въведе мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асьопеераса

    122 11 Отговор
    ако лъжа да ми изфръкнат комбалите
  • 2 Изкокорен талибан

    119 12 Отговор
    под чертата, на бунището. Няма как.
  • 3 шопо

    120 12 Отговор
    Леле, как се е ококорил, страх ме е да не ме уапе !
  • 4 Луд

    108 11 Отговор
    Моля не качвайте снимки на това чучело . Избива ме на съдизъм , подклаждате огромна умраза и др .
  • 5 Адам Хилтън

    91 16 Отговор
    Славчо не го харесвам, ама още не е бил на власт пък вие го изкарахте че "по-тоталитарен" от дя Тодор? Е как стана тази работа? Ако има "по-тоталитарни" от Живков, това бяха правителствата от 2020-та до 2022-ра - то и през комунизма хората не са били тероризирани масово по вестници и телевизия, да си стоят вкъщи и рекетирани с някакви фалшиви ваксини! И да - няма да зависим от руска газ ако останем на свещи - 100% са прави затова!
  • 6 Сталин

    77 10 Отговор
    Българина е кръгъл глупак ако си мисли че глобалната финансова мафия ще го остави да живее добре.Чрез безкрайно печатане на пари , първо чрез инфлация и после чрез дефлация ограбва парите и труда на работника.Нужна е глобална революция да се премахне глобалния финансов кабал.
    В България всички предатели,диверсанти ,банкери ," бизнесмени" и политици които работят за глобалната финансова мафия трябва да бъдат изпратени в Белене за храна на прасетата,а другите безполезници като певачки,футболисти , политически прос титутки и други чужди агенти да чукат камъни на магистрала Хемус
  • 7 Не му писна

    80 11 Отговор
    Да си повтаря опорките от САЩ. Ма няма как, все пак рекордно много пари дадоха ПП за съветници...
  • 8 Мародер

    97 11 Отговор
    Лъжльовците не спират да лъжат! Цяла България ви се чуди на акъла - вие за ахмаци ли ни вземате???
  • 9 Електрон

    83 15 Отговор
    В момента цяла Европа зависи от руския газ, инфлацията зависи от руския газ, зимната това ще го усетим още по-силно. Всичко зависи от глупостта на тези, които служат и слушат съветите на чичо Сам.
  • 10 Ганю

    20 67 Отговор
    В Добруджа има залежи на шистов газ за 350 години напред но ганю неиска да дупчи ,сега ще дупчи празният хладилник може и радиатор.

    Коментиран от #18

  • 11 Волният ездач

    19 66 Отговор
    Само,,Продължаваме Промяната,,

    Коментиран от #21

  • 12 Едуард Петров

    68 13 Отговор
    НЕ МИ ХАРЕСВА ТОЗИ ПРОАМЕРИКАНСКИ И ПРОКАНАДСКИ ЛЪЖЛЬО! Това прилича на Подготовка за Бягство! Впрочем, между САЩ и Канада няма граница, двете държави се изживяват като Единна Империя!

    Коментиран от #54

  • 13 Елементарно

    23 52 Отговор
    Работят ни на принципа проблем-реакция-решение. Отказаха танкерите, за да създадат дефицит, надуха чрез медиите паниката че ще студуваме през зимата, и сега ни сервират Газпром като неизбежно решение. Манипулация по учебник.
  • 14 Стига вече шашми

    61 9 Отговор
    Стига лъжи бе с вашите американски измидляци Е няма америка да се налага на БГ да и купува скъпия газ и да обеднява народа казаха като начало. 50% по скъп от руския ами после докато дойде и разтовари алоооо още колко пара $$$ бе нали можеш да смяташ.ама и нас соца ни изучи сега ако не учат то че нямат пари а ние учехме безплатно !!! Аде да не стане както със чертежите на самолетите то САЩ на. бедната си колония България така дава !!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахаха

    13 59 Отговор
    Радев ГЕРБ/ДПС искат да ни превърнат в руска к@чина.
    Гласувай за ПП и изгонване на Мутрофанова

    Коментиран от #23

  • 17 Даса

    69 11 Отговор
    Смятайте какви наглеци са тези подобия на Хора ,Василев и Киро Никаквеца.За 6 месеца ни вкараха почти във хиперинфлация,храни 40 % увеличение,петрол бензин,дизел 2
    35,% ,метан 200,% ,изгонени 70 човека от дипломатическата служба на Русия,без доказателства. България е вражеска Държава вече във очите на Русия АЕЦ Козлодуй е със оборудване и атомни гориво от Русия.Всипки ресурси от менделеевата таблица внасях ме от там. Холандия,летят със самолетите си над главите ни,Английски Батальон и няколко Американски и за капак цяла Дивизия. Вие хора давате ли си сметка към какво ще доведе това. Освен ,че сме окупирани сме и цел за Руските Ракети. И тоя ококорени индивид има наглостта да се появява и да претендира за място в парламент и власт. И медиите им служат за трамплин да ги легализират и натрапят на Обществото като политическа формация. Тези ако влязат във Парламента значи изборите са брутално фалшифицирани. Тези хора заслужават да бъдат изгонени със камъни,дори обесени. Мошенници и спекуланти.
  • 18 ха ха

    14 34 Отговор

    До коментар #10 от "Ганю":

    Етрополското находище дори не е шистово и стига за 50 години, ама Баце и Газпром не позволиха американците да добиват. Българите ще вземат да станат свободни...
  • 19 нарко зеленски

    46 7 Отговор
    Другари психодесни, сега ви изглежда смешно, но когато зимъска забръска, а нЕма нито танкери фантоми, нито алтернативен газ, ще давате дупе на Газпром, но замръзнато и некъпано няма да се класира. Тогава пак Путин ще ви е крив…..
  • 20 БанкерЪ

    46 7 Отговор
    Асанчо, дали е така? Първо - нито ти, нито Простото поне веднъж не казахте на каква цена купуваме газа - защото Простото заяви, че американският газ е четири пъти по-евтин от руския и по този повод дигнахте цената му "само" с 90%. А сегашният министър взе, че извади документи - от които е видно, че прехваления азерски газ е с цена 50% над тази на руския, а този от прословутите танкери - с над 70%!И цената на газа от онези седем танкера марка "Летящ Холандец" също е някакво Студио Х!?

    Коментиран от #24

  • 21 Мимето

    35 4 Отговор

    До коментар #11 от "Волният ездач":

    Когато наближават избори, не оставяйте вратата отворена, защото може да ви асфалтират коридора.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А бе

    10 17 Отговор

    До коментар #20 от "БанкерЪ":

    Ти лъжеш повече и от сегашния министър,че даже ми цитираш измислени документи! Я ги покажи!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А бе

    11 24 Отговор
    Кок ще компенсира държавата за изгубената неустойка от Газпром! Лъжливото министърче се опасявало, че можем да загубим арбитража, ама не казва, че шанса да го спечелим е в пъти по-голям! Продажници руски!
  • 27 ГЕРБ

    25 5 Отговор
    ГНУСЕН ПЕДАЛ

    Коментиран от #31

  • 28 Да живее великия японски народ.

    13 13 Отговор
    Чувате ли в момента ревът на изтребителя f - 22 raptor пазят родното небе на 20 километра височина - заслушайте се и ще ги чуете. 8 изтребителя американски са базирани на летището в Крумово.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кокорчо 👀

    35 4 Отговор
    Нищо не пълните бе,България няма газ за октомври.Без редовни доставки сме чао,загиваме.Чирен е само едно хранилище за зор заман.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Асан

    33 6 Отговор
    Да има газ някакъв по 296лв на мв.час със 220 лв по скъп от този на Газпром.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тони

    16 3 Отговор
    Асене понеже знам че четеш факти - изгубих си телефона и ти пиша от една интернет зала близо до 6-то РПУ Слагам синия буркан на мвр-то и потеглям към вкъщи.Сложи яденето да се стопли на печката
  • 35 Българин

    36 3 Отговор
    Няма толкова нагло и безочливо същество като този. За това искам да се върне комунизма и такива педали да бъдат пращани във Белене
  • 36 А бе

    2 16 Отговор

    До коментар #32 от "Асан":

    В момента газът от Газпром щеше да ни струва 200 евро, сметни си ги!

    Коментиран от #41

  • 37 Мамул

    30 5 Отговор
    Кирчо и Кокорчо са най-големите лъжци докопали се до власт. Пред тези, изкарали курс в мазето на Харвард, дори Баце е титан (страшно крадлив,естествено).
  • 38 Софиянеца

    22 5 Отговор
    Тлъст безформен п.лъх
  • 39 Все още свободен

    16 4 Отговор
    Щом искте пускаме в НС и МС на управниците само американски газ за отпление и миене може и да се изкъпите Ама вие ще си го заплатите нали вие го поръчахте и ще си го довлечете от м@ си?!! Няма да ви го плаща народа ВЗЕМАТЕ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ПЛАЩАИТЕ СИ СКЪПИЯ ГАЗ 😁За нас народа ще си ползвуваме тръбния руски газ и не ни интерисува какво ще ни кажат колегите ви от ЕС ??!! Нас българите никой не ние питал дали да наложим санкции на Русия !¡е за това сори😇!!
  • 40 Уточнение

    19 4 Отговор
    Гледах интервюто. Василев потвърди, че цената на азерския газ за мегават в около 20 евро, докато цената на холандския виртуален хъм е над 200 евро. Разликата е от прилаганата формула. Едната се базира на петролни деривати (тази на азерския газ), докато другата се определя по непрозрачен начин на някаква уж борса. Освен това Василев твърдеше, че формулата за договора с Газпром била променена ( по искане на европейската комисия) от правителството на ГЕРБ през 2018 г. Ако това е така, значи са ни гласяли за тези високи цени съвсем целенасочено. Защо Газпром се е съгласил на промяната не е ясно. Ако не беше променена формулата, днес газът от Газпром щеше да е на цената на азерския.
  • 41 Борей

    15 4 Отговор

    До коментар #36 от "А бе":

    Щеше да струва 70 лв колкото е по договора.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Токсик

    34 4 Отговор
    Българският народ намрази Кирчо и Асан по-бързо отколкото Борисов. Това са най-наглите екземпляри които българската история познава. По-нагли и празноглави и от гербаджии ! Няма такава превъзходна степен в българския език да ги опише !
  • 44 Калин

    20 6 Отговор
    Спешно референдум за НАТО и ЕС и да ви видим тогава ?!
  • 45 Ококориният...

    19 6 Отговор
    Иска да приджоби още мангизи. Но тоя път народа ще се събуди 😇
  • 46 Ванко шемета

    4 4 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 дреме ми, който ползва да духа супата 🤣

    Коментиран от #49, #50

  • 47 Газовик

    20 4 Отговор
    Моля ви! Не го давайте тоя на снимка, че децата не искат да спят! За осем месеца маса пари дадох по доктори и лекарства!
    А каквото и да казва е поредната пързалка! Той собствените си съдружници е изментил, че нас си няма да ни преметне?
  • 48 Формула за ценообразуване

    16 2 Отговор
    Преди около две години европейската комисия създаде ценови коридор за втечнен американски газ като принуди Газпром да приеме формула за ценообразуване базирана на спот цени на някаква холандска борса, на която се търгуват незначителни обеми газ и се определят цени по непрозрачен начин. Към настоящия момент, цената на газа на тази борса е 8 пъти по висока от цената на газа на Henry Hub ( основните ценови индекс в САЩ) и 10 пъти по висока от цената на газа, определена по традиционната пазарна формула, базирана на движение на цените на петролните деривати. Само при такава висока цена е икономически ефективно за американските търговци да изнасят газ за Европа. Решението е отвързване от измислените котировки на този измамен виртуален хъб в Холандия (индекса TTF). Булгаргаз следва да поднови договора си с Газпром, в края на тази година, но на база старата формула, базирана на петролни деривати, както е при азерския газ. Дали европейската комисия ще разреши подобно "своеволие" е друг въпрос. Нашите местни политици избягват темата формула на цена на газа съвсем целенасочено.
  • 49 Газчо

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ванко шемета":

    Аз ползвах газ до април и вече не пилзвам. Имаче кокорчо е прав, газ има достатъчно - при тия цени почти никой не смее да го ползва
  • 50 На кюмюр ли си?

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ванко шемета":

    Най дойде. Това е бъдещето. Обаче болници, училища, административни сгради и редица тежки индустрии използват газ.
  • 51 Ехо

    3 6 Отговор
    Много мърша в коментарите!
  • 52 Пената пак от морето

    14 4 Отговор
    В това ПП само лъжци, все едно са подразделение на Корни.
  • 53 123

    11 3 Отговор
    Бегай бе мишок крадлив
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бгг

    16 4 Отговор
    Излиза, че трябват посредници за да имаме евтина газ ??? А за пълненето е важно Асенчо да е достатъчно напълнен и задоволен .
  • 56 Хахаха

    9 3 Отговор
    Газът е лукс за богатите, а бедните.... знаете
  • 57 Све

    8 8 Отговор
    Скоро ще се появи истински лява партия и ще се борим отново за комунизъм.... Кръговрат на историята
  • 58 Един корумпиран клоун

    16 4 Отговор
    Съдейки от подкготовката на Двамата лъжци, Харвард не може да се сравни дори и с Великотърновския университет.

    Сега излизат със същия номер от последните избори, но няма да мине. Вместо да решават проблемите с борисовата корупция, уредиха кръга приятели на ключови позиции във власта. И се хвърлиха в русофобска пропаганда. Не са по-различни от дрогирания престъпник Зеленски. Имат един и същ господар...
  • 59 Оня

    5 8 Отговор
    И Боко и MyHчо на Дeca се обединиха срещу Кирчо и Кокорчо . Как мислите , дали защитават държавата , или знаят , че скоро ще бъдат минати с 200 , и гледат да си напълнят джобовете , и шкафчетата ?
  • 60 МАЛОУМНИК

    8 2 Отговор
    КАКВА ЗАВИСИМОСТ БЕ – НЯКОЙ ДА ТЕ КАРА НА СИЛА ДА КУПУВАШ.. А ??????
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ;-)

    6 2 Отговор
    Знаете ли защо на този са му изхфръкнали очите, зщото някой изотзд му ги е ибутал.
  • 63 А бе

    8 2 Отговор
    вие го пълните ама то -хранилището- все празно бе Асанчо. Трябва да има дупка някъде а вие не сте я запушили.
  • 64 ПП победа

    7 10 Отговор
    Чакаме изборите и връщането на ПП на власт!Стига рубладжии мафиоти!
  • 65 Комуниста

    9 2 Отговор
    На всичко е готов за пари и власт.
    Един погреба дъщеря си.
    Друг продава майка си и баща си.
    Трети залага живота на нацията за да осигури комисионните..........

    Коментиран от #67

  • 66 47123

    5 2 Отговор
    Не знам защо но като видя Бако Асен и се сещам за Спецов!!! Бако Асене един мошеник си но те всички амбриажи са такива! Да те няма простия!

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Българин

    6 0 Отговор
    Скрий се бре, не те ли е срам? Лъжец!
  • 69 Чушкара

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "47123":

    А бе вярно ли е че Кокорчо и Културиста нощем се прегръщат и целуват?
  • 70 ха ха

    3 0 Отговор
    браво , браво , а сега ще биете българите да я купуват , да продават бъбреци но да купуват газ
  • 71 Идиот нещастен

    5 0 Отговор
    Чийто и газ да купуваш, по някакъв начин ставаш зависим от този доставчик, който и да е, дали е руски или американски, винаги влизаш в зависимост, просто избираш от кой искаш да си зависим
  • 72 д-р Косев

    0 0 Отговор
    Какви арбитражи с Газпром ви гонят, бе, копейки. Запада замрази (демек конфинскува) 300 милиарда долара на Русия в западни банки, вие чакате Газпром да се яви на арбитраж, че и да го спечели. Къде ще се проведе този арбитраж, в районния съд в Нижни Новгород ли ? 😅 Как си представяте някой върне на рашките дори цент след като цяла Европа на практика воюва срещу тях. Русия ще бъде натикана за десетилетия в ъгъла и всеки ще ръфа от нея каквото може. Единствената причина всички активи на Газпром да не са конфискувани досега е, че все още пускат не некой кубичен метър газ по тръбата. В момента, в който Газпром спре да снабдява Европа ще последва национализия, може да сте сигурни. Законите и правилата важат в мирно време, Путлер започна война насред Европа и никой няма да му цепи басма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол