Last news in Fakti

29 Август, 2022 10:49 1 935 19

Министърът на финансите: Актуализация на бюджета е невъзможна!

  • бюджет-
  • финанси-
  • росица велкова

Очаква се да се запази и средна годишна инфлация

"Има непредвидени разходи, които ще се наложи да се вземат от преструктурирането на бюджета. Една част от средствата по програмите, които се изпълняват ще бъдат европейски средства. Но има и такива, за които трябва да се търсят национални икономии". Това заяви на брифинг служебният министър на финансите Росица Велкова.

"Актуализация е невъзможно да бъде разработена, не очакваме преизпълнение. Като източник за актуализация на приходите не е наличен. 10 млрд. и 300 млн. гласуван дълг не смятаме, че трябва да бъде увеличаван, за да се правят икономии. Тригодишна бюджетна прогноза - статистическите данни към 17 август предварителна прогноза, която ще бъде актуализирана през септември. Очаква се 2023 година БВП да се забави на 2.2%, забавяне на инфлацията с 5%.

Според месечната прогноза целевите нива за дефицит са около 5 млрд и 200 млн.. Ръст в социалните направление в размер на 5 млрд. лв. - голяма част от разходите на пенсии. Здравеопазване - разходи, които не дават гъвкавост за преструктуриране. Ако не се предприемат действия в данъчната, разходната политика много лесно бихме стигнали до процедура на свръхдефицит и ще се отдалечим от желанието си за влизане в Еврозоната.

До края на юли, докогато са последните официални данни за състоянието на държавната хазна, в нея има излишък от 1,5 млрд. лева. Промените в данъчните ставки, които бяха направени с юлската актуализация на тазгодишния бюджет, обаче все още не са дали ефект върху събираемостта. Освен това, по традиция през есента и през последните месеци на годината има по-големи разходи от хазната.

Все още се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост от Брюксел. Също така пред страната ни стои поемането на нов дълг, както е залегнало във финансовата рамка за настоящата година, с което би трябвало да се покрият предстоящи падежи.

Предварителната макроикономическа прогноза за следващите години е ключов документ, върху който стъпват изчисленията за Бюджета догодина. Това ще е първият анализ, който министерството прави след повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка и би трябвало да предостави актуализирани оценки за ефекта от високите цени на енергоносителите и храните.

Една част от средствата по програмите ще бъдат отдадени на бежанците. За други трябва да търсим натурално финансиране. Дали служебното правителство ще подготвя актуализация на бюджета за следващата година, не знам.

"Трябва да финасиране спешни и приоритетно разходи".

Другата тема е бюджетната прогноза за 2025 година, беше разработена предварителна макроикономическа прогноза и на базата на нея сме разработили тригодишен бюджет и се очаква БВП да расте. Очаква е да се запази и средна годишна инфлация.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    8 1 Отговор
    Като гледам, ДОБРЕ се оправя с финансите
  • 2 Няма невъзможни неща

    7 1 Отговор
    Мързелът е голяма сила.
  • 3 Антиполитик

    10 0 Отговор
    Идеално, по-малко да крадете в края на годината.
  • 4 пенсионер на заплата

    10 3 Отговор
    в МВР и МО е пълно с тях

    Коментиран от #16

  • 5 Койдозлу

    11 1 Отговор
    Проверете в търсачката коя е тази жена от снимката.
    Доста интересно четиво.
    Кой кум, кой свят, кой на булката брат
  • 6 Койдозлу

    13 1 Отговор
    Росица, чийто съпруг Жеко Желев бе висш началник в НАП, е изключително близка до спипания с краден джип за 250 000 лева перач на пари от обкръжението на Бойко Борисов.
  • 7 хаааа1

    9 1 Отговор
    Няма пари за харчене, значи вече сме в рецесия, освен прословутия "газ" , на всичко друго цената ке почне да пада
  • 8 Отврат

    9 0 Отговор
    "В бюджета няма свободни средства за непредвидени разходи, обяви финансовият министър"
    Това не ви ли звучи като каквото и да става оттук нататък ние няма да носим нито отговорност, нито ще сме виновни за некадърността си...??
  • 9 честито на Радев

    4 1 Отговор
    Да препоръчаме на Служебното Правителство на Радев в най кратък срок да създадат кризисен щаб в Министерство на Финансиите.Щото първия голям проблем гаф е вече налице--Енергетиката, цената на тока за Бизнеса и битовите потребители, пенсиите.Те от щабове разбират само, не от управление.И да му пожелаеме да се справи с хаоса наследен, с активната подкрепа на Бойко, който знае как да управлява и също знае как да си връща стари сметки.Отсега е ясна заявката на ГЕРБ.Или тяхно Правителство или Правителство на Радев още 1 година.
  • 10 Некадърници!

    18 0 Отговор
    Спрете ръста на цените защото хората изнемогват, а вие тънете я разкош!
  • 11 МАФИЯ

    9 1 Отговор
    А УРОДИТЕ СЛУЖЕБНИ РАЗДАДОХА 10МЛРД НА СТРОИТЕЛНИТЕ КРАДЦИ на хемус.мемус;и др мутри
  • 12 МАФИЯ

    5 0 Отговор
    народе-на кървав бунт се дигаме и трепем мутрите,дето цъкат крадливи правителства-как ще има за народа пари като ги крадат с милиярди ежедневно от хазната
  • 13 Въпрос, въпросчета

    4 1 Отговор
    Та откъде взе Радев 800 милиона за кацата без дъно Булгаргаз, дето нямала пари, защото някой я бил ограбил.Да не би от лекарите, пенсионерите....И докога ще бърка в бюджета с дългите си ръце.Цената на тока тепърва ще ходи във висините.Ще ли правят мултимилиардери радевото Правителство енергийните фирми за сметка на гражданите?Няма ли ГЕРБ да срине Държавата, заради това Бойко да не влезел в затвора, ползвайки Радев и Служебното му Правителство.
  • 14 Дядо Боби

    5 1 Отговор
    Как да има пари? Служебното правителство дойде на власт и си вдигна заплатите с 500 лева. От къде пари?????????????????????
  • 15 МАФИЯ

    6 0 Отговор
    тая сфинка на снимката мяза на майката на пеевски-долни мутри сикаджии дето ги цвъка наследника на илия павлов
  • 16 Йо Несбьо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "пенсионер на заплата":

    Много съм против да се настройват българските граждани едни срещу други. Преди години пак беше същото - твърдения, че пенсионерите вземали работата на младите... В Чехия защо не се говори така, другаде защо го няма това... Защото в България икономиката е в плачевно състояние и работа наистина нямаше...

    По начало трябва да е личен избор на човек дали с излизането в пенсия ще продължи да поработва. Правете я тази разлика!

    За военните в МО е друго - те цял живот са били елит, прибирали са големи заплати, сега имат желание да продължат да прибират... И няма кой да ги разкара оттам. Никой не смее или не му оставят възможност.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Коко

    4 1 Отговор
    Служебните министри крадат за последно,защото идват избори и ще се състави правителство.
  • 19 ОБЕКТИВНИЯ

    2 1 Отговор
    За ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ПАРИ НЯМААА!
    ИЗЛИШЪКА В БЮДЖЕТА ГО РАЗДАЙТЕ НА "БИЗНЕСА", ЧЕ "ИЗНЕМОГВАТ! ЦЯЛО ЛЯТО ПО ЕКСКУРЗИИ, ВОАЯЖИ И ПОКУПКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ (ПОДПОМОГНАТИ)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове