8 Септември, 2022 04:12 4 817 45

8 септември 1946 г. Референдумът за монархия или република

  • монархия-
  • република-
  • референдум-
  • българия

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд

На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски, в България се провежда референдум. Според официални резултати от 4 509 354 гласоподаватели в референдума участват 4 132 007 гласоподаватели (91,63%), като 92,72% от гласувалите се обявяват за премахването на монархията и обявяването на страната за република.

Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които смятат, че намиращата се на територията на България Червена армия е оказала влияние върху тях. На 15 септември 1946 г. е провъзгласена Народна република България.

Невръстният цар Симеон II, майка му царица Йоанна и сестра му княгиня Мария-Луиза са принудени веднага (в срок от няколко дни) да напуснат страната. Отправят се в Египет, а през 1951 г. - в Испания.

През септември 1946 г. България, която е сред държавите, загубили Втората световна война, практически е все още окупирана от съветските войски и гласуването на референдума е далеч от днешното ни разбиране за свободен вот. Зад паравана на коалиционното правителство на Отечествения фронт новата комунистическа власт съвсем не пипа с кадифени ръкавици.

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд.

Там „съдят” все хора от елита, които не могат току-така да „изчезнат безследно”, както това се случва на множество други люде в страната. С този жесток удар са унищожени Регентството, повече от половината от ХХV-то Обикновено народно събрание, представители на висшата държавна администрация, на стопанския и интелектуален елит.

Необходимо е обаче да се знае, че премахването на монархиите в страните, победени в Първата и Втората световна война, е геополитически процес, до голяма степен дирижиран от държавите-победителки.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 6 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    В победена Германия още "присъстват" американски войски, но това не е проблем при избори ‼️‼️‼️
    Не е проблем и , че всеки нов Канцлер на Германия Е ДЛЪЖЕН да отиде ЛИЧНО в САЩ и да подпише АКТ за ПОДЧИНЕНИЕ , известен като КАНЦЛЕРАКТ ‼️
    ДЕКОРАЦИЯ СЪР ‼️
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Конят в реката

    39 2 Отговор
    Референдумът е Монархия или Народна република.В момента нито сме Монархия,нито Народна република.Обявихте предишното комунистическо управление извън закона.Да не излезе,че цялата ни Парламентарна Република е незаконна?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Романец

    37 2 Отговор
    Същата година и в окупираната от съюзниците Италия се провежда подобен референдум с подобен резултат. Очаквам Вашия компетен коментар;-)!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хрис

    49 7 Отговор
    Сбъдва се желанието на ВАСИЛ ЛЕВСКИ ! Може да не е "чиста и свята" република, но все пак Република. Народна Република, която нарежда България сред 30-те най-развит страни в света и увеличава населението и от 6 на 9 милиона. А сега
    какво -премахнахме "народната" и заемаме съответно на 78-то място и се стопихме до 6 млн.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наистина

    38 6 Отговор
    Ако не бяха руснаците кой щеше да ви е виновен?
  • 14 среднощен

    11 26 Отговор
    "...На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски, в България се провежда референдум.."; "Без коментар"...

    Коментиран от #15, #17

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 3 Отговор

    До коментар #14 от "среднощен":

    Що бе , коментирай - ВСИЧКИ избори в Германия (ГФР) от 1946г до днес се провеждат В ПРИСЪСТВИЕТО на АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #16

  • 16 среднощен

    4 19 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Що бе , коментирай - ВСИЧКИ избори в Германия (ГФР) от 1946г до днес се провеждат В ПРИСЪСТВИЕТО на АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ ‼️‼️‼️‼️‼️
    06:01 08.09.2022..."; И този коментар и обстоятелствата, които го предизвикват" - "без коментар "...
  • 17 Полунощен

    28 2 Отговор

    До коментар #14 от "среднощен":

    Като в Италия, ама там БЕЗ присъствието на "руснаците";-). Отговорът ПАК едни гузни минусчета ли ще бъде;-)!!!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Точно това

    25 2 Отговор
    "С този жесток удар са унищожени Регентството, повече от половината от ХХV-то Обикновено народно събрание, представители на висшата държавна администрация, на стопанския и интелектуален елит."
    Това ни трябва и днес

    Коментиран от #40

  • 20 комунист

    5 24 Отговор

    До коментар #1 от "Вижда се":

    Горе долу същата обстановка като сега....... Русия не се е променила,същите референдуми
  • 21 българин

    10 28 Отговор
    Що народ е избил този "народен съд , цялата интелигенция, всички умни българи.....и оттам като тръгваме да се развиваме,от чушкопек за една чушка за 80 години комунистическо робство стигаме до чушкопек за три чушки,и

    Коментиран от #22, #23, #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Демократичен инструмент

    24 6 Отговор
    А в Румъния и Сърбия дори е нямало референдуми, властите направо са изгонили своите монарси (Михаи и Петър). Така, че при нас е било демократично, чрез допитване. Няма начин да се повлияе на 4 милиона българи да гласуват за Република. Референдумът е бил легитимен.

    Коментиран от #29

  • 25 Механик

    25 6 Отговор
    То тоя народ по площада (на снимката), сигурно Червената Армия го е заставила да излезе, а? Насилствено, нали?
    Било им е писнало на хорицата е точно от такива, каквито 33 години си правят опити с нас! Е с такива "интелигенти" като сегашните самозабравили се политци, бизнесмени, ковид-шамани и пр. се е разправял Народния Съд! Само, дето не си е свършил добре работата. Щото ей на, гледай колко предатели-грантаджии се навъдиха в последно време.
  • 26 Съветските войски в БГ

    19 1 Отговор
    са били украински, а не руски

    Коментиран от #37

  • 27 Луд

    9 6 Отговор
    След като насила е премахната монархията , значи че парламента не е лигитимен и незаконен.
  • 28 Българин!!!?

    19 4 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    Думаш, "Що народ е избил този "народен съд , цялата интелигенция, всички умни българи.....". Зорлем караш хората да си правят изводи за интеУектуалния " потенциал" на очеизвадно НЕубитите тогава твои предци, а и за твоя - в качеството ти на техен наследник;-)...

    Коментиран от #30

  • 29 точно

    5 20 Отговор

    До коментар #24 от "Демократичен инструмент":

    Под дулото на руския войник направо си беше демократично,а и щяхме да си чупим краката да ходим до границата със цветя да посрещаме "освободителите". Те и руснаците и до сега ни наричат страхливци, защото едва ли бихме смело като украинците да защитаваме Родината си....не струваме колкото и един украинец

    Коментиран от #33

  • 30 българин

    4 14 Отговор

    До коментар #28 от "Българин!!!?":

    Нас простите като тебе са ни оставили,все пак някой трябвало да произвежда тези чушкопеци

    Коментиран от #31

  • 31 Българин!!!?

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "българин":

    Нас простите с тебе!!!? Молим, молим, НЕ аз черно на бяло съм написал, че тогава са били убити "ВСИЧКИ умни българи" ;-)... Това си е лично ТВОЕ мнение;-)!
  • 32 плюс минус

    16 0 Отговор
    Тази снимка е от родният ми град Русе.
    Не знам кога е правена, но в лявата част на фотоса това, което прилича на сцена, всъщност е покривът на т.н. "стъклената будка".
    По време на моето детство там се продаваше сироп за по 2 и 4 стотинки.
    Беше и автобусна спирка в центъра на града.
    На втори план се виждат паметникът на Свободата от Арналдо Дзоки и Доходното здание, сега театър и други културни институции.
  • 33 прецизно

    17 3 Отговор

    До коментар #29 от "точно":

    Нямам спомен как и сега ни наричат руснаците, но "нещо" ми се върти в главата за едни 30-ина хиляди български войници, теб ако питат - умрели от страх на фронта м/у септември 1944 и май 1945...
  • 34 И в Унгария също

    16 3 Отговор
    Унгарците също прекратяват монархията си през 1946, но не по демократичен път както в България и Италия. Национален съвет обявява Унгария за Република и прекратява монархическото устройство. У нас близо 4 милиона българи гласуват за републиканско устройство. За запазване на монархията гласуват около 200 Хил.

    Коментиран от #42

  • 35 За разлика от 1946

    19 4 Отговор
    Никой не попита българите през 2007г. за "членството" ни в ЕС, когато България предаде ключови държавно властнически компетенции, включително правото на законодателстване в стратегически важни области на обществения живот на една наднационална институция. Повод за размисъл...
  • 36 Демократ

    0 11 Отговор
    Това са и референдумите в Украйна-под окупация и с дулото на Калашников на челото.Референдум значи израз на свободна воля,а не заплаха за живота.Това е понятието свобода по руски- ако не се подчиниш,няма да живееш.Никога няма да се промени тази империя на злото.Сега прилагат Сталиновите приоми- 100 години все същия терор спрямо непослушните.Печалното е,че в България също близо 100 години не е научен урока на историята и такива като Копейкин-срам за Възраждането ,искат да ни върнат в най-тъмните времена.
  • 37 Демократ

    0 11 Отговор

    До коментар #26 от "Съветските войски в БГ":

    По-голяма неграмотност човек трудно може да си представи.Такива е добре да прочетат поне една историческа книга и то писана от руски историци.Трагичното е,че освен тролове,има хора,които не знаят,но се представят за знаещи.Хрушчов също е украинец,голяма част от руските генерали са украинци, Суворов също е бил украинец.Украинец е носил слава на Русия.Досега Русия и Украйна бяха кръвно свързани, злодея Путин завинаги ги направи врагове.Страшно военно престъпление!

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Павел пенев

    14 0 Отговор

    До коментар #37 от "Демократ":

    Написаното е вярно, но то показва,че украинците и руснаците са един народ, а злодеите са в ЕС и САЩ,които предизвикаха войната.

    Коментиран от #41

  • 40 чичо стама шумов

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Точно това":

    зАБРАВЯШ ЗА СЪБИТИЯТА ОТ 1923 ДО 1925ГОД КАГАТО СА ИЗБИТИ СТОТИЦИ ЖУРНАЛИСТИ ДЕПУТАТИ И ДР. БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА.НИЕ СИ ИМАМЕ ЕДНА ПРИКАЗКА,ЧЕ НАЗАЕМ БРАШНО ТЪПКАНО СЕ ВРЪЩА. КОМУНЯГИТЕ ПОНЕ ПРОФОРМА НАПРАВИХА НАРОДЕН СЪД.ЕДНИТЕ ГОНЕХА И УБИВАХА КОМУНИСТИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И ДР ДО СЕПТЕМВРИ 1944 Г,ДРУГИТЕ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ СИ ГО ВЪРНАХА.ЛИЧНО МНЕНИЕ;И В ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ ТРЯБВАШЕ ДА ПАЗИМ НЕУТРАЛИТЕТ,А ,,ДРУЖБАТА,, С ГЕРМАНИЯ НИ ДОКАРА КОМУНИЗМА,ЗАГУБА НА ТЕРИТОРИИ,МНОГО ПАРИ КАТО РЕПАРАЦИИ ТЪЙ КАТО СМЕ БИЛИ НА СТРАНАТА НА ПОБЕДЕНИТЕ И ЗА КАПАК НЯКОЛКО НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА САКСКОБУРГИТЕ ДОНЕСЕ НА БЪЛГАРИЯ САМО БЕДИ И ТО МНОГО ГОЛЕМИ,,,НАВЯРНО ЗА ТОВА ПАК ПАК БАТ БОКО Е ВИНОВЕН,,
  • 41 Демократ

    0 12 Отговор

    До коментар #39 от "Павел пенев":

    Не,руснаците и украинците не са един народ,Украйна съществува - Киевска Рус ,преди появата на Русия.Тогава е имало само Московско княжество,затова трябва да се чете история.Руснаци и украинци са кръвно свързани,защото като два съседни народа са се женели помежду си.Така ,че не бъдете толкова елементарни.Това,че искате да направите всичко руско говори за тежка обремененост.Украйна е независима държава.Това , че Путин не го признава не може да промени истината.Украинският език съществува също преди руския.Четете история бе хора!Когато знаете,никой не може да ви манипулира.

    Коментиран от #43

  • 42 Петър Стоянов

    0 11 Отговор

    До коментар #34 от "И в Унгария също":

    Референдумът е бил фалшифициран. След гласуването, комисиите по места са подменяли бюлетините. Е това е истината. Дали за добро или лошо, преценете сами. Аз нямам отговор.
  • 43 Демоно-крад

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Демократ":

    Аха, демек на УКРАИНЦИТЕ (Киевската Рус) трябва да сме благодарни за "някои събития" от края на Х век, довели след това до падането на Първото ни царство под византийско "присъствие"!!! Знаех си аз - Украйна е НАШ хилядолетен враг❗❗❗

    Коментиран от #44

  • 44 Демократ

    1 8 Отговор

    До коментар #43 от "Демоно-крад":

    Има категория хора,които оправдават винаги всички безобразия на любимите си .Харесват варварина Путлер,който извършва ужасяващи действия в Украйна и са доволни от нещастието на толкова много хора.Щом Путлер е казал,че няма държава Украйна ,правилно трябва да я унищожи .Ти знаеш ли колко украинци са участвали в Руско-турската война и са оставили костите си на българска земя ,и те ли са наши врагове?Питай Путин.Толкова освирепели българи от любов към Путин е ужасяващо.Ако обичаха България,нямаше да обичат Русия,която винаги е била пречка в нормалното ни развитие.

    Коментиран от #45

  • 45 Демоно-крад

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Демократ":

    Има Мирчакришановци, за които всичко опира до новата краставичка - "варварин Путлер". И когато сами си го (...) с твърдението, че Киевската Рус всъщност била Украйна, се чудят кой им е (...) в гащите;-)...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове