Last news in Fakti

1 Септември, 2022 16:14 1 741 13

Асланов: Не е важно кой ще е първи на изборите, а около кого ще се формира мнозинство и правителство

  • юрий асланов-
  • първи-
  • избори-
  • правителство-
  • мнозинство

Има три интриги в изборите на 2 октомври, коментира експертът

Асланов: Не е важно кой ще е първи на изборите, а около кого ще се формира мнозинство и правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Има три интриги в предстоящата предизборна надпревара. Едната е за първото място. Втората интрига е за третото място. И третата е кои партии ще успеят да прескочат прага от 4%".

Това заяви пред БНР социологът и политолог Юрий Асланов."Не е важно кой ще е първи, а около кого ще се формира мнозинство и правителство. Претендиращите за третото място ДПС и "Възраждане" имат скрит електорат и не може да се прогнозира коя ще получи повече гласове", уточни той.

По думите на социолога, ако повече партии влязат в парламента, това ще усложни задачата по формиране на мнозинство.

Юрий Асланов подчерта, че нарастват обществените убеждения, че изборите на 2 октомври няма да предложат развръзка на политическата криза:

"Това влияе на немалка част от избирателите, които могат да решат да не гласуват, защото няма смисъл. Не е добре това да се случи. То ще постави пред изпитание легитимността на парламента и институциите, но и прави по-трудна прогнозируемостта на изборния резултат. Могат малки партии, които сега са извън сметката, да станат участници в бъдещия парламент".
Асланов изтъкна, че "заради поведението на част от участниците в надпреварата" се окозва, че има и допълнителен участник в предстоящите избори, макар да не участва формално, и това е служебният кабинет на президента Румен Радев:

"Не без основание министър-председателят се обърна към формациите да потърсят опонентите си на друго място, защото служебният кабинет няма да участва в изборите. Усърдието за разпределение на отговорността и вината за тежкото икономическо положение се засилва и това прави от служебното правителство скрит участник, но не маловажен, защото е много важно какво ще прави той до изборите и това може да повлияе на избирателите".
Според социолога страната е в началото на "доста положителна политическа турбуленция и не може да очакваме скорошен финал на политическата криза":

"Партийната система трябва да бъде разтърсена по някакъв начин и да бъде принудена да започне да се променя. Защото, съдейки по поведението на партийните централи, е ясно, че тя доброволно няма да се промени и няма такова желание".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 1 Отговор
    В Бг, господин Асланов, мнозинство и правителство. се сформира само около кражбата и далаверата

    Коментиран от #8

  • 2 видяхме ги

    9 10 Отговор
    То е ясно, че Дай България и Подмяната ще си се гушнат... а Ристьо ще се бие с Кокорчо кой да е жената в коалицииката ама ще видим
  • 3 ГЕРБ ЩЕ ГИ ПРЪСНЕ

    6 20 Отговор
    НА ИЗБОРИТЕ, ЩЕ ИМ ДИШАТ ПУШИЛКАТА, НАД 35% ЩЕ БИЯТ. СЛЕД ТАЯ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ НЯМА КОЙ ДА ВЯРВА НА КОЗУНАЦИ.
  • 4 ОБЕКТИВЕН

    19 5 Отговор
    Герб не са токсични , а са радиоактивни !!! Където минат всичко омитат !!Затвор и нищо друго заслужава цялата им ОПГ!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 япа тоя

    9 12 Отговор

    До коментар #4 от "ОБЕКТИВЕН":

    А твойте измислени герой от подмяната какво заслужават всички вие сте за разстрел предатели
  • 7 Ченгето асланов не се

    6 3 Отговор
    умори от манипулации. Поне има свястна дъщеря - напусна на Янев "възхода"!
  • 8 Р.Б.Караманска

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Правилно ! Затова и България е на дъното в Европейският съюз. Като разберат значението на думата "демокрация", тогава да ми се пишат политици.
  • 9 Красимир Петров

    9 0 Отговор
    След 2 октомври редовно правителство няма да има.

    Коментиран от #13

  • 10 Точен

    6 8 Отговор
    Възраждане ще измете всички предатели.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Р.Б.Караманска

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Красимир Петров":

    Ох да ... Красимир, страхотно име имаш. А какво да има ? Принципно тия партии с тия състави не стават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол