Last news in Fakti

6 Юли, 2013 19:29 3 024 0

СДС с нов председател (обновена 20:09)

  • сдс-
  • кабаиванов-
  • божидар лукарски
СДС с нов председател (обновена 20:09) - 1
Снимка: БГНЕС

Божидар Лукарски е новият председател на СДС. Той бе избран на 21-та Националната конференция на партията.

За Лукарски гласуваха 393-ма от присъстващите 692 делегати. С 263 гласа след него се нареди Иван Сотиров.

Лукарски благодари на участниците във форума и каза, че се надява да няма реваншизъм и да работи добре и с опонентите си.

Предстои изборът на четирима заместник-председатели на СДС. Сред кандидатите е и досегашният председател на партията Емил Кабаиванов.

Политическа Декларация

Към края на първия ден от Националната конференция на СДС, сините излязоха с политическа декларация, в която обявиха подкрепата си за протестите и застанаха твърдо зад исканията за оставка на кабинета.

Сините имаха противоречи относно точка в декларацията, подкрепяща речта на  президента Росен Плевнелиев, че единственият демократичен изход при криза са изборите.

Тъй като президентът беше министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на ГЕРБ, бе повдигнат въпросът за позицията на СДС относно партията на Бойко Борисов. Въпреки всичко изявлението на Плевнелиев беше одобрено.

"СДС е убеден, че протестите на българските граждани днес са и срещу проявите на недемократичност допуснати от правителството на ГЕРБ. СДС е убеден, че реалните обединени усилия на десните и десноцентристките сили е истинската алтернатива, както на сегашното управление на БСП и ДПС, така и на предишното управление на ГЕРБ.", пише още в документа.

Друг засегнат проблем свързани с напрегнатата политическа ситуация в страната е този за липсващото дясно пространство, за което СДС се извинява на българските граждани.

Ето пълния текст на декларацията:

Политическа декларация на Съюза на демократичните сили
приета на Националната конференция – 7 юли 2013 г.

Резултатите от проведените на 12 май предсрочни парламентарни избори задълбочиха политическата криза в страната. Те формираха силно партийно представителство в парламента на антиреформаторски партии. Самото създаване на т.нар. „програмен кабинет“ е бягство от отговорност и възможност за управление в задкулисие, власт на „кукловодите” на прехода. Българската конституция не предполага такъв тип правителства и те са изключително опасни особено в периоди на засилена чувствителност на гражданското общество.

Последвалите скандални назначения логично взривиха общественото недоволство в страната. Съюзът на демократичните сили поиска веднага оставката на правителството на Пламен Орешарски, избрано с гласовете на БСП и ДПС, и призова своите членове и симпатизанти към активно участие в гражданските протестни действия срещу него. Като последователен защитник на националните и европейски демократични ценности, и политическа сила, която първа очерта европейския и евроатлантически път на България, Съюзът на демократичните сили е убеден в успеха на гражданския протест.

НИЕ НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. Настоящият парламент не е в състояние да приеме необходимите за излизането от икономическата и социалната криза законодателни промени. Правителството няма политически авторитет и легитимност, за да реализира успешна за страната политика. То се е поставило в зависимост от антиевропейската политика на политическата партия Атака и това ние категорично осъждаме. Изходът от политическата криза е само един – нови парламентарни избори през есента на тази година.

Съюзът на демократичните сили се извинява на българските граждани затова, че не положи достатъчно усилия за постигането на такова обединение на демократичните сили в страната, което би спряло походът на БСП, ДПС и Атака към властта.

Като последователен защитник на демокрацията СДС е убеден, че протестите на българските граждани днес са и срещу проявите на недемократичност допуснати от правителството на ГЕРБ.

СДС е убеден, че реалните обединени усилия на десните и десноцентристките сили е истинската алтернатива, както на сегашното управление на БСП и ДПС, така и на предишното управление на ГЕРБ. Обединеното дясно е носителят на европейското бъдеще на България. ОЛИГАРХИЯТА НЕ МОЖЕ ДА КУПИ ИСТИНСКИТЕ ДЕСНИ ПАРТИИ.

На проведените избори СДС претърпя най-тежкото в своята 23 годишна история поражение и за първи път от началото на прехода няма свои представители в парламента. Председателят и националното ръководство на партията подадоха оставки. Ние осъзнаваме своята отговорност и това ни дава надежда, че можем да помогнем за намирането на правилните решения за изход от политическата криза, както и да преодолеем тежката ситуация, в която се намира нашата организация.

Съюзът на демократичните сили е за последователна политика на координиране и консолидиране на действията на всички демократични политически партии и граждански организации, на всички десни и дясноцентристки политически субекти, които се самоопределят като опозиция на правителството на Пламен Орешарски. Съюзът на демократичните сили предупреждава, че всеки опит за избирателен подход при обединителните усилия отслабва позициите на опозицията. Само задружните усилия на всички десни и дясноцентристки демократични политически сили, представляват гаранция, че справедливите искания на гражданите ще бъдат удовлетворени и в най-скоро време България ще намери път за преодоляване на икономическата и политическа криза. СДС е против братоубийствената война в дясното политическо пространство и апелира за реално обединение на усилията на демократичната опозиция в България.

Съюзът на демократичните сили разчете посланията на протестиращите граждани срещу управляващата нова тройна коалиция, срещу мафията и олигархията, като ВОЛЯ ЗА ЕДИНОДЕЙСТВИЕ И ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА И АНТИКОМУНИСТИЧЕСКАТА ОБЩНОСТ НА БЪЛГАРИЯ. Нашите усилия ще са насочени към реализацията на тази воля.

Съюзът на демократичните сили подкрепя позицията на президента Росен Плевнелиев изразена на 05.07.2013 г.

Съюзът на демократичните сили подкрепя протеста на интелектуалците Едвин Сугарев и Николай Генов като израз на изключителна гражданска воля.

Съюзът на демократичните сили предлага: ОРГАНИЗИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ОПОЗИЦИЯТА, НА ДЕСНИТЕ И ДЯСНОЦЕНТРИСТКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, на която да бъде приет общ политически документ, който да гарантира гражданската воля за нови избори и промяна, и да стане основа за реалното ЕДИНОДЕЙСТВИЕ И ОБЕДИНЕНИЕ на демократичните сили.

На България е необходим НОВ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР, който да отрази необходимостта от радикални реформи, както и победата на гражданската воля срещу волята на политическата и икономическата олигархия. Този договор трябва да отведе и до свикването на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Това е наша последователна позиция от 1991 г.

На България е необходима НОВА НАЦИОНАЛНА КАУЗА - българските граждани да живеят като истински европейци, с европейски доходи и сигурност, и в истинска демокрация, в истинска държава на правото и морала.

Демокрацията е силна, когато обединява и слаба, когато разединява. Съюзът на демократичните сили, поучен от допуснатите през годините грешки, декларира, че ще работи активно за реализирането на задачите, принципите и идеите залегнали в настоящата политическа декларация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове