Last news in Fakti

7 Септември, 2022 13:35 4 331 35

Бензинът пада под 3 лева до 3 седмици

  • бензин-
  • спад-
  • 3 лева-
  • 3 седмици

Цените се успокоиха, бензиностанциите не правят компромис с качеството на горивата, коментира Димитър Хаджидимитров

Бензинът пада под 3 лева до 3 седмици - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Групата на страните от Г-7 са готови да приемат таван на цените на руския петрол, а това може да предизвика нов ръст на цените на горивата. Намаляването на акцизите за горивата в Германия през това лято не е довело до по-ниски цени в бензиностанциите, показва проучване на Института за икономически изследвания.

"Цените се успокоиха, особено на бензина, виждаме цени под 3 лева. Очаквам до най-много 3 седмици на доста от местата в големите вериги да видим цени между 3 и 3,10 лв., с отстъпката от държавата ще виждаме цени от 2,80-2,85 лв. Има по-голямо разминаване на цените при дизеловото гориво. Това е поради високата цена на метана", коментира пред Bulgaria ON AIR Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.
Гостът на "България сутрин" посочи, че в цяла Европа предимно се използва бензин, а търсенето му лятно време е много по-високо от това на дизела. Затова и международните цени са били много по-високи.
"В рамките на 2-3 седмици бензинът падна с над 300 долара. След време това ще се отрази и на колонките по нашите бензиностанции. Статистическите данни за отминалата година - потреблението на дизела намаля с 40%, на бензина с над 45%. При метана спадът на потреблението е над 80%", подчерта Хаджидимитров.
Според него мярката с 25 ст. отстъпка на литър гориво е била популистка и не е помогнала особено на хората с по-малки финансови възможности.
"Опитвахме да ги убедим, че не е правилно тази отстъпка да се даде. След това мислихме варианти как да се даде по най-лесния начин, за да се осчетоводи от нашите обекти. Нямаше как да се изчисли дали човекът има или няма финансови възможности. До края на годината много хора ще се възползват от тази отстъпка. От НАП правят доста проверки", каза още Хаджидимитров.

Той увери, че всички фирми, които са дали отстъпката, след това са си получили сумите, ако нямат задължения към НАП. А опасността от фалити на бензиностанции е отминала, тъй като "има търпим праг на печалба", който е самодостатъчен за издържане и оставане на пазара.
Гостът е на мнение, че евентуално въвеждане на таван на цените на горивата ще доведе до изкривяване на пазара и няма да бъде работеща мярка.

"Над 6 лева е цената на метана, която е непродаваема. Над 60% от колегите в София спряха да продават метан на колонките, защото неустойките към доставчиците станаха огромни. Този балон ще се спука. На този етап газовите бутилки са решение", посочи Димитър Хаджидимитров.

За финал той увери, че не се прави компромис с качеството на горивата, тъй като глобите са сериозни, а проверките са редовни.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що бе

    21 1 Отговор
    До 2 или другата не може ли?
  • 2 ССЗЗ

    31 0 Отговор
    Докато минат изборите...следва
    Нов скок и новите - стари виновни !
  • 3 да де

    38 3 Отговор
    Сам не си вЕрва, ако руснаците спрат износа на петрол дефицита ще изтреля ценат му в космоса тогава трите лева ще ни се сторят като промоция.
  • 4 Бензина от месеци

    30 2 Отговор
    е с един лев кражба от клиента, всички го признават вдигат рамене и до там. Та къде е тази държава ? Пладнешки обир в огромен размер !
  • 5 Пако

    24 0 Отговор
    ПАДА КОГАТО ВИДИМ КРОКОДИЛИ В АЛЯСКА.
  • 6 крис

    16 1 Отговор
    пада на 2,99.....
  • 7 23456

    26 1 Отговор
    Той падна но не и в България.Има лакоми с няколко г...за.
  • 8 Добре ,

    26 0 Отговор
    тарикате мазен ! Че и качеството поФали !
  • 9 Христо Божилов

    20 2 Отговор
    Когато от Промяната разрешат цени под 3 лева, значи реалните ще са с лев надолу. Никой ли журналист не се интересува, защо дизелът е с 30 стотинки по-скъп от бензина? Такава разлика не е имало никога

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Реалист

    26 0 Отговор
    "За финал той увери, че не се прави компромис с качеството на горивата, тъй като глобите са сериозни, а проверките са редовни." Цитирано от "Факти". Вие сте като Шоуто на Слави. Оставяте вица за финал
  • 11 ЕдинОтМногото

    10 0 Отговор
    А дано ама надали
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    "... виждаме цени под 3 лева..." 🤔🤔🤔
    Този къде ги е гледал 🤔🤔🤔

    Коментиран от #16

  • 13 Мирослав

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Христо Божилов":

    Аз съм собственик на камиони, на дизел са. Нарочно надуват цените на дизела, бе човек. Да фалират малките фирми. За туй вдигнаха и цената на метана
  • 14 Сократ

    12 0 Отговор
    С тази измислица с "тавана" очаквайте бензин над 5лв за литър.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Христо Божилов":

    Защото у БеГе се народни с "премиум" дизели ! Та сега се зарежда много повече нафта , а от тон петрол се получават константни количества нафта и бензин . По-рано дизелът дори беше по-евтин от бензина ‼️

    Коментиран от #17

  • 16 Орбан е Велик!!!

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Е как къде? В Унгария. Там и бензина и дизела са по 480 форинта или точно 2.34 лв. Значи можело

    Коментиран от #18, #19

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    НАВОДНИ
    /гр. ред./
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Орбан е Велик!!!":

    То у Щатско е още по-евтин‼️
    Ама ние тук гледаме , ама не виждаме ‼️‼️

    Коментиран от #20

  • 19 Христо Божилов

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Орбан е Велик!!!":

    Не може, Ами трябва!!! С тези цени на петрола, отдавна тук цените трябваше да са 2.40 и то без отстъпката от Кокорчо. Смятайте колко ни крадат

    Коментиран от #21

  • 20 Христо Божилов

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Говорим за една умряла Унгария, бе. Без грам природни ресурси, няма злато, въглища, руда като нас. Внася петрол от Русия като нас и тн. Не се сравнява САЩ, Русия или ОАЕ където бензина и под левче може да е. В Грузия например е 1.78, ама те са до Русия. Спомни си при тия цени на петрола, колко беше цената на бензиностанцията. Тури 30% за валутен курс и пак виж колко ни крадат

    Коментиран от #23

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Христо Божилов":

    Без химикал :
    При 140$/ барел
    Беше към 2.20лв/литър
    и държавата си прибираше пак
    Сега при 100$/барел
    ВСИЧКО НАД 2.00 си е , по шкафчетата‼️‼️‼️
    Ама нали и за укропушките на НАТьО требе лента.....

    Коментиран от #22

  • 22 Христо Божилов

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Евала колега. За това говорих. Но никой журналист, никой прокурори не му дреме. Рашков само драпаше за директор, да се пенсионира. Къде са дори журналистическите разследвания? Само двамата ли мислим че ни ограбват чудовищно???
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Христо Божилов":

    Унгария не е умряла , защото си има Орбан ‼️
    А тук имаме партии ГРЕБ(ем) и
    ПродължавамеПрестъпленията‼️
  • 24 Андроникий

    5 0 Отговор
    Този като някоя врачка - ще стане до три часа, три дни, три седмици или три години, хахахахахахах!
  • 25 Бай Тошо

    1 2 Отговор
    На доста бензиностанции бензина падна под 3 лв, без отстъпката
  • 26 редник

    2 0 Отговор
    В братските нам Гърция и Албания дизелът е 2 € /л...
  • 27 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    И тогава ще видят кон боб яде ли. Кретения до шия, брато.
  • 28 Киро Роки

    2 0 Отговор
    Бензинът след 3 седмици 2,99 лв./литър
    Експертите: няма нужда от паника, цените се успокоиха, време беше бензина да падне под 3 лв за литър!
  • 29 това са

    3 0 Отговор
    предизборни шментикапели
  • 30 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Пак ръсят глу-пос-ти на търкалета,как ще определят от Г-7 на каква цена ще продава Русия нефта?Все едно отиват в магазина и казват-"Давай ми тоя салам на половин цена,и без пазарлъци!".Магазинера:а шут отзад не щеш ли?Цените на горивата временно са се успокоили,но през зимата ще има покачване.И за какви проверки и глоби по бензиностанциите говорят,горивата са пълна скръб,произволна смес от въглеводороди,кръщавани както падне,качеството повсеместно и като цяло е кръгла нула и няма нищо общо с качеството през бай-тошово време и това се почна когато въведоха безоловния бензин,ще се правят на големи еколози,то ако е било възможно е щяло да бъде въведено много по-рано.Само се излагат и мъчат хората кански.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    Няма ли някой все пак да ОБЯСНИ, КЪДЕ ТУК е "ВИНАТА" на СВАЛЕНОТО ни ПРАВИТЕЛСТВО?! КОЙ, КОЙ, КОЙ го СВАЛИ и ЗАЩО?????????????
  • 33 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Ако се случи,ще е точно за изборите.Да успокои стадото,че се задават светли бъднини.Слушай Хаджи! Кво праим след края на Октомври.До тогава ще има нефт от Русия.А след това,откъде и то- със същите характеристики.Тежкия Уралс не е вода от реката,язовира.Да го има навсякъде.А Лукойл не е пригоден да използва други видове петрол.За да смени технологията се изисква минимум 6-8 месеца.Или пак ще ни вкарате във филма- доставки на горива от вън!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 БгТопИдиот

    0 0 Отговор
    Евроатлантическото стадо требе да се стриже.
    По-много и често.

    За да има хартишки за самальоти и джилезу за 404.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол