Last news in Fakti

11 Септември, 2022 10:00 1 754 16

Завръщането на хартиените рецепти: Мнението на медиците и фармацевтите

  • фармацевти-
  • онлайн-
  • антибиотици-
  • хартиени рецепти-
  • 1 ноември-
  • разпечатване-
  • лекарства-
  • медици-
  • мнение

През седмицата здравните власти предложиха освен електронно, рецептите да се изписват и на хартия и след 1 ноември за да се гарантира пълен достъп на населението до лекарства.

Завръщането на хартиените рецепти: Мнението на медиците и фармацевтите - 1
Снимка: БГНЕС

През седмицата здравните власти предложиха освен електронно, рецептите да се изписват и на хартия и след 1 ноември. Целта е да се гарантира пълен достъп на населението до лекарства. Медиците и фармацевтите обаче приемат различно новата идея, съобщи НОВА.

Валерия и Огнян Тодорови от години живеят на село. Той е пенсиониран фелдшер, с 47 годишен стаж в системата на здравеопазването. А днес е и от двете страни. Като пациент пие животоподдържащи лекарства, за които Валерия чака уморително дълго да бъдат вписани в рецептурната книжка. Като медик пък му се налага да помага при спешни ситуации, защото в селото няма лекар. И двамата подкрепят дигитализацията в здравната система, но са убедени, че рецептата на хартия не бива да отива в историята.



„Нека да си останат и хартиените рецепти, по-добре. Например, както е той - дойде някой при него и трябва да му предпише нещо. А пациентът няма да има възможност с така електронна рецепта. Най-добре е с хартиената рецепта да остане, примерно за обезболяване или нещо такова, което ще му бъде необходимо за момента”, каза Валерия Тодорова.

„Въпреки всичко трябва да останат хартиените, не може като отидеш при лекаря си и той те прегледа и няма пред него електронен подпис, който да подпечати и да го напише в компютъра си – той трябва да му даде нещо”, коментира Огнян Тодоров. „Ако е в бърза помощ какво ще му дадат, нищо не могат да му дадат”.

Изписването на лекарства в изцяло електронна форма крие рискове и би могло да лиши голяма част от пациентите от достъп до лечение, алармират пациентски организации.

Няма алтернативна система, която да осигури качественото лечение и достъп до лекарства при срив на ток, липса на мобилно покритие в някакви села”, обяснява Пенка Георгиева, пациентска организация „Заедно с теб”.

„Няма сигурност какво ще се случва, когато спешният лекар отиде при пациент. По данни на доклад на МЗ за 2021 година около 1 милион от посетените пациенти в домовете не са хоспотализирани, т.е. това означава, че на тях е изписано лечение”, обясни още Пенка Георгиева.

Според нея категоричното настояване за 100% дигитални рецепти е само на определен кръг фармацевти. И допълва, че не вижда пречка електронните и хартиените рецепти да действат успоредно.

„При една хакерска атака, какво правим? Освен това какво правим, ако има липса на ток, както е в карловските села дни наред? Какво правим, когато системата блокира? Спомняте си какво стана със зелените сертификата, това е същата система”, обяснява Георгиева.

Фармацевти обаче смятат, че една от основните причини за отлагането на дигитализацията при изписването на лекарства е Лекарският съюз.

„Въпреки всичките начини това да се отрече, да се прехвърли, това нежелание на пациентите всъщност има официално решение на Лекарския съюз от май месец и той официално е против отпадането на хартиената рецепта”, заяви Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

След като лекарствата по Здравна каса започнаха да се отпускат електронно, на ден се изписват над 68 000 електронни рецепти от 15 000 лекари, сочат данните на фармацевти.

„ Електронната рецепта, както всичко в дигиталната сфера, дава възможност за проследяемост на всичко, т.е. за по-голям контрол, очевидно Лекарският съюз се притеснява от този контрол. Най-вероятно има скелети в гардероба. И на инсинуации, че понеже нямало хартиени рецепти, нямало да разберат как да се пият лекарствата. Ами това е ролята на фармацевта, това е ролята на лекаря и това е задължение на двете страни”, заяви Николай Костов.

Освен това, фармацевтите подчертават, че всяка електронна рецепта има възможност да бъде разпечатана и на хартиен носител, както от личния лекар, така и в аптеката.

„Искаме да задържим варианта, в който лекарят има избор как ще издаде рецептата. Има ситуации и не винаги може да се издаде електронна ”, заяви доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Лекарския съюз. „Проведохме проучване сред хората и данните категорично показват, че 58% искат хибриден вариант”, обясни още д-р Брънзалов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъка

    9 5 Отговор
    Едно време беше, убава работа ама циганска, сега се заменя с българска
  • 2 шогун

    5 21 Отговор
    Защо българите приемат много трудно всяка новост ? Достъпът до лекарства не зависи от вида на рецептата, а от снабдяването на фармацивтичната мрежа. Колкото до изписването на електронна рецепта, то това няма нищо общо с населеното място . Всеки лекар може да го направи през телефона си.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Гост

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "шогун":

    Случвало ли ти се е да не ти излиза електронната рецепта на аптеката?
    А да липсва едно от лекарствата в нея?
    Хртиената си я поглеждаш, докато си още при доктора, а електронната - чак в аптеката, докато зад теб има опашка от хора. И единственото, което можеш да направиш е да прекосиш наново целият град, обратно до лекарският кабинет. А, ако е петък следобяд, ще чакаш до понеделник.
    Това, че нещо е ново не означава, че е добро.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Реалист

    18 3 Отговор
    Най-накрая малко разум. Аман от лобита, които си взимат едни милиони и не им пука за хората. Я да кажете тая дивотия със 100% електронната рецепта кой я предложи? Искаме да знаем кой е тоя дето искаше да обрече 75% от българите на отказ от здравеопазване. Име моля! Имаме право да знаем кой е, от коя фирма и коя политическа партия. Особено преди избори. Не искам да гласувам за скрити лимонки. Чакаме името!

    Коментиран от #13

  • 5 Реалист

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "шогун":

    Моля? Ти наред ли си? Лекарството дали ще го вземеш или не зависи точно от рецептата. Как на село лекаря дето е 70 год дедо ще ти седи по цял ден на компютъра да ти изписва електронни рецепти? А Интернет ако не работи? А ще работи ли ако има режим на тока? А лелята в малката аптека в градчето със 100 хиляди души старци дали ще е получила рецептата през вечно забиващата система? А нет ако няма? Ами ток ако няма? Хартиените рецептата ти дава право да си вземеш лекарството и без нет, и без ток. Лекаря може да дойде у дома ти и да ти я изпише. Или викаш на домашно посещение с компютъра. Е да де, но в малките градчета са още с ония огромни настолни компютри. То даже и в София в пориклинеиките са с такива. Или викаш всички с лаптоп и Интернет бисквитка? И кой ще ги купи тия неща? Ти ли?

    Коментиран от #8

  • 6 шогун

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Не, не ми се е случвало . От десетина години се ползуват само електронни рецепти в държавата, в която живея . Разбира се само за здравноосигурените , хората без осигуровки получават рецепти на хартия, зъболекарите също издават хартиени, тъй като здравните осигуровки не включват техните услуги.
  • 7 Умен

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    А нали може само с едно телефонно обаждане, докато си на същата опашка лекаря да ти го добави липсващото лекарство. Иначе всеки пациент трябва да може да разчита лекарски почерк. Ако фармацевта не може да го разчете(все пак не е заършил криптография) нали се сещаш, че трябва да прекосяваш целия град за една драскулка. Ами ако е петък следобяд? Ако всяко ново нещо беше лошо още да живеехме в землянки.
  • 8 Умен

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Ти в кой век живееш?! Има телефони с интернет от връх мусала може ти напише рецептата. Ами ако няма ток и интенрет в аптеката и с хартиена рецепта не можеш да си вземеш лекарството. Можеш само да си избършеш някои части. А тоя 70 годишен дядко-лекар да се пенсионира накрая и да освободи място на младите.

    Коментиран от #10

  • 9 Гражданин

    8 0 Отговор
    Няма съмнение, че трябва да се използва хибритният модел. Електронно плюс хартиени рецепти. Лекарят сам да прецени, кое да използва.
  • 10 Да ама млади нямаааа !

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Умен":

    И няма и да има при тия условия на работа

    Коментиран от #11

  • 11 Умен

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Да ама млади нямаааа !":

    Еми точно де. Сега е едно безмислено писане на ръка а може да е с 1-2 цъквания и елементарна компютърна грамотност. Джипитата са се окопали и работят до гроб. Как да изкласи едно младо джипи? Това е пазар като всеки друг. Като има търсене ще се появи и предлагане.
  • 12 Васил

    2 6 Отговор
    Докгаааааааааа с ще се разправяме с тези хартии
  • 13 онзи

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    В кои епохи се подвизаваш ти бре? Хайде преди да напишеше нещо, се информирай и помисли?...........ако може де.......
  • 14 СЗО

    4 0 Отговор
    Абе то още има села без вода и канализация, те тръгнали да ги лекуват с електронни рецепти.
  • 15 Мнение

    1 0 Отговор
    Хартиените рецепти трябва да останат в екстрени ситуации.
  • 16 Пфуй

    2 0 Отговор
    А може би лекарите трябва да имат в кабинета си лекарства от първа необходимост и да ги дават на пациентите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове