Last news in Fakti

8 Юли, 2013 14:30 1 372 0

Служители в социалното министерство взимали допълнителни пари

  • хасан адемов-
  • социално министерство
Служители в социалното министерство взимали допълнителни пари - 1
Снимка БГНЕС

Установено е, че работещи в Министерството на труда и социалната политика ( МТСП) са взимали 35 000 – 50 000 лв. годишно по няколко договора. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов при представяне на екипа на министерството.

Има служител, с когото са сключени пет договора, като само по един от тях са отчетени около 180 работни часа. Когато се върне от отпуска, ще бъде освободен, каза Адемов.  Той уточни, че става въпрос за бившия главен секретар на министерството.

За около 30 работещи в министерството е констатирано заобикаляне на закона при назначаването им. „Договорите на всеки един от тях в момента ще бъдат разгледани. Ако се констатират нарушения, ще бъдат освободени", добави министър Хасан Адемов.

Екипът на социалния министър

Министър Хасан Адемов представи екипа на Министерство на труда и социалната политика. Това са Светлана Дянкова, заместник-министър по индустриалните отношения, трудовото право, общественото осигуряване; Росица Янкова, заместник-министър по пазара на труда и насърчаване на заетостта, трудовата миграция, международното сътрудничество; Лазар Лазаров, заместник-министър по социалното включване и социални услуги, подкрепата на децата и семейството; Севинч Касабова, началник на кабинета на министъра; Петя Доганова, парламентарен секретар; Стоян Стоянов, главен секретар на министерството; Мими Маринова, връзки с обществеността.

Приоритетите на социалното министерство

В рамките на следващите месеци екипът на министър Адемов ще работи приоритетно по реализацията на мерките за подпомагане на най-нуждаещите се, по засилване на борбата с безработицата, изготвяне на пакет от мерки за повишаване на заетостта сред младите. Адемов припомни, че ЕС е определил 6 млрд. евро за младежка гаранция с възможност за още 2 млрд. евро. „България може да усвои около 100 млн. евро в началото на следващия програмния период", посочи министър Адемов.

Ускоряване усвояването на европейските средства и недопускане на загуба на средства през този програмен период ще бъде друг приоритет. Участието на гражданското общество при формиране на осигурителните политики и работа по замразяване на пенсионната реформа също ще са основни задачи в краткосрочен план.

Европейските проекти и усвояване на средства

Между 30 и 70 млн евро можем да загубим отнеизпълнение на европейски проекти,  обяви социалният министър.

Оказа се, че по ОП „Развитие на човешките ресурси" са заложени 2 244 200 лева, като от тях са изплатени 44%. Въпреки това според Адемов сме назад от предвидения план, като за 6 месеца министърът си поставя за цел да усвои толкова, колкото за последните 4 години.

„Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е една от най-добрите програми, които функционират, посочи министърът. МТСП трябва да усвои толкова средства, колко са усвоени през последните четири години.“

До края на годината министърът си е поставил за цел да усвои 322 млн. лв., тъй като зададената цел е за тази година да усвоят 53%, а според Адемов той е заварил едва 31%.

Той обясни, че за да бъде предотвратена загубата на средства се подготвя прехвърляне на пари от МТСП към Министерството на образованието и науката. „Ние сме предприели преглед на състоянието на всички проекти. Това включва както прекратяване на проекти, така и прехвърляне на средства по приоритетните оси. Ще направим преглед на документите за отчитане. Подготвя се и предложение за прехвърляне на средства от приоритетните оси – 25 млн. лв.“, каза Адемов.

За пенсиите, заплатите и осигуровките

На този етап няма промяна на записаното в Кодекса за социално осигуряване относно тавана на пенсиите и максималния осигурителен доход, каза Адемов и допълни, че и двете точки, ще бъдат обсъдени на съвет.

„Ясно е, че в Кодекса за социално осигуряване е записана датата 1 януари 2014 година за отпадане на тавана на пенсиите – каза Адемов – Социалните мерки са предвидени в програмните документи на правителството на Пламен Орешарски. Това са мерки във вече внесени законопроекти. Такъв тип проблеми трябва да бъдат разгледани в рамките на бюджетната процедура за следващата година.“

Министърът е на мнение, че експертите от консултативния съвет към министъра на труда и социалната политика по оптимизиране на осигурителната система в България трябва да дадат своята експертиза за разходите, които трябва да бъдат предвидени в рамките на бюджета на държавното обществено осигуряване, които не са предвидени за тази година. „Аз и екипът ми сме убедени, че трябва да предложим прозрачни и ясни решения предварително, защото ранно и гъвкаво пенсиониране на може да се случи преди 1 януари 2014 година. Трябва внимателно да огледаме препоръките от Европейската комисия. Те са по отношение изравняване възможността да пенсиониране между мъжете и жените. Как ще бъдат приложени тези предложения зависи от национални политики", обясни министър Хасан Адемов.

Министърът обясни, че увеличение на минималната работна заплата трудно би била постигната още през тази година. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика може да влияе върху политиката за доходите чрез обсъжданията в тристранния съвет и обществените съвети и би могло да повлияе  за едно евентуално увеличение при възможност от месец октомври тази година. Това би могло да стане в рамките на бюджетна процедура от 1 януари 2014 година.

„Политиката по доходите е част от политиката на това правителство. Очевидно е, заплащането на хората, работещи в системата на социалното подпомагане, на публичните служби по заетост, бюрата по труда и във всички секторни политики в рамките на МТСП, е изключително ниско, но с този бюджет, с който работим, е изключително трудно“, каза Адемов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове