Last news in Fakti

12 Септември, 2022 12:12 1 524 13

Хлябът е най-евтин в София

  • хляб-
  • цена

Най-скъп е насъщният в Пловдив, Варна и Бургас

Хлябът е най-евтин в София - 1
Снимка: БГНЕС

Спад в цените на хляба след падането на ДДС отчитат производителите. В различните райони на страната обаче антикризисната мярка се отразява по различен начин.

Данните са на база проучване на Комисията за защита на потребителите. От 24 юни до края на септември комисията наблюдава стоките от първа необходимост в търговската мрежа. И данните дотук показват, че средното намаление на цената на най-масовия бял хляб и хляб Добруджа е 14 процента.

Тези 14 процента обаче не са еднакви навсякъде, като в София хлябът е с едни от най-ниските цени в страната. За сметка на това Варна, Пловдив и Бургас са с най-високи цени. В Русе цената на хляба също е над средната за страната.

Вече два месеца у нас хлябът не се облага с ДДС. Ефектът от тази мярка всеки усеща различно. Сметките на производителите също са други.

От близо 30 години Николай Кайджиев се занимава с производство и продажба на хляб и хлебни изделия в София. Макар разходите му в последните месеци да растат, падането на ДДС за хляба му дава възможност да намали и цените за крайните клиенти с 15 процента, разказва БНТ.

Това намаление на ДДС то изигра роля като възпиране на покачването и лек спад на цените, всички цени имат леко движение нагоре и по тази причина не може да се достигне 20-процентовия спад, колкото е самото ДДС, но все пак при нас се отрази и има спад", каза Кайджиев.

За Милен Ангелов, собственик на единствената останала селска фурна в Русенско, падането на ДДС е дало възможност да намали цените с 10 стотинки, но сметките му започват да излизат все по-трудно:

"Брашното е 45-48% от себестойността на един хляб. Енергията е между 25 и 27%. И оттам идва това да не се отразят тези 20% на себестойността на един хляб. Парите отиват за висок ток, нафтата е висока, и най-вече заплати. Заплатите се вдигнаха, нямаше начин просто да не ги вдигнем – хора специалисти, особено в тази област, няма", обясни Ангелов.

Фактът, че падането на ДДС за хляба се отразява различно на цените за крайните клиенти в различните части на страната, установяват и от Комисията за защита на потребителите. Но има и една положителна тенденция:

"Цената остана устойчива. Сравнявайки с други продукти от първа необходимост, където имаме повишение между 5 и 18 % при различните артикули, при хляба това нещо не се наблюдава", коментира Иван Френкев, председател на КЗП.

Производители обаче казват, че ако цената на енергията продължи да расте, това ще изяде възможностите им да поддържат намалението в цената на насъщния.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слагат ли брашно

    9 2 Отговор
    в него?

    Коментиран от #3

  • 2 Нещо което прилича на хляб

    6 2 Отговор
    Е най ефтино в София.
  • 3 честен ционист

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Слагат ли брашно":

    Зърното се пази за баш глада. Много се разглезихте нещо.
  • 4 Икономист

    6 2 Отговор
    Логично... София е близо до Добрич... Няма траспортни разходи, логистика и т.н. Влизаш в магазина и си береш леб се едно си у царевичака... ;)
  • 5 ъгъл

    11 0 Отговор
    Най евтин бил хлябът в Софията. Е така,де София не е България. Управляващите са в София,а не във Варна,Бургас или в Пловдив,не са в Горна Оряховица,Видин или в Свиленград. ИТ.Н. Важното е на ТЯХ да им е добре,а какво ще правят другите българи в страната,за управниците не е толкова важно.
  • 6 влък

    7 1 Отговор
    Кака Корни Импексова яде ли еФтин леб?
  • 7 Ееееееи

    0 2 Отговор
    ДА ама НЕ ! Най еФтин за тия дето не пресичат околовръстно или го пресичат като ходят на море.
  • 8 тикви продажни

    4 0 Отговор
    Най скъп и некачествен е в Добрич! Пълна химия, ядеш и мреш!
  • 9 Язе

    2 0 Отговор
    В Била София 0.830 кг хляб 1.96 лв. За един е евтино за друг скъпо - всичко е относително. Ама за този дето е евтино си купова по-луксозен хляб.
  • 10 един от многото

    1 0 Отговор
    Да , ама там вземат най големи заплати!
  • 11 Запасняк

    2 0 Отговор
    В София има най-голяма конкуренция между големите вериги, които спазват закона за ДДС, в малките пекарни е спекулата и желанието за свръхпечалби даже и с неиздаване на касови бележки. Едноличните търговци и малкият семеен бизнес са шампиони по спекула и далавери!
  • 12 знам ли

    1 0 Отговор
    кво ли слагат вече в хляба,това са най крадливите спекуланти на света за българия,дигнаха тока и брашното,и разбираш ли хляба поскъпна със 100процента,тока обаче поевтиня,брашното също,но хляба на мръдна,добре че държавата намали ставките та да поевтинее.затова по добре евтиния хляб от чужбина,отколкото да пълним гушите на лакомите олигарси тука,съставките така или иначе са едни и същи.
  • 13 Бай Яни

    0 0 Отговор
    Най евтин е в град Сърница 1кило хляб 1.10 факт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове