15 Септември, 2022 17:04 3 126 50

Die Welt за ПП: Партията, която разобличи корупцията

  • кирил петков-
  • корупция-
  • граница-
  • храни

Сега всичко зависи от това кое правителство ще поеме поста

Die Welt за ПП: Партията, която разобличи корупцията - 1
Снимка: БГНЕС

Балканската държава трябва бързо да бъде включена в зоната за свободно движение. Но това може да бъде опасно. WELT се запозна с нарушенията по външната граница с Турция - става въпрос за отровена храна, неконтролирани кораби от Русия и дупки в оградата. Това пише Филип Фолкман-Шлук от Die Welt.

Олаф Шолц наскоро се изказа в полза на стъпка, която ще промени трайно ситуацията със сигурността в Европа.

България трябва възможно най-бързо да бъде включена в Шенген. Хора и стоки, пристигащи в Европа от Турция през България, могат да продължат към всички страни от ЕС – включително Германия – без допълнителен контрол. Всички технически изисквания за това са изпълнени, заяви канцлерът в своята реч в университет "Карлс" в Прага.

Съобщението от кабинета на канцлера е ангажимент за единството на Европа във времена на заплаха от Русия. Но оценката на канцлера, че са изпълнени всички условия за неограничена свобода на пътуване, повдига големи въпроси.

България е изправена пред решаващи избори на 2 октомври, които ще предопределят сигурността на външна граница на ЕС с Турция. Въпросът е дали антикорупционното движение "Продължаваме промяната" на премиера Кирил Петков ще се върне в правителството – или партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов ще си върне властта.

По време на 12-годишния му мандат имаше сериозни проблеми на тази важна граница на Европа със страните от Близкия изток и Азия. ГКПП "Капитан Андреево", един от най-натоварените пунктове за храна в света, известен с трафик на наркотици и хора, изглежда е бил под контрола на мрежа от мафия и политици повече от десетилетие - и ЕС не е направил много по въпроса.

Това разкри реформаторското правителство на Кирил Петков през лятото. Член на бившия кабинет на "Петков" все още е с лична охрана, тъй като той публично отказа милиони левове подкуп и вместо това изобличи злоупотребите публично, както съобщи в интервю за WELT. Той смята, че свалянето на партията му е свързано и с факта, че тя е първото правителство, което прави нещо по въпроса с "Капитан Андреево". През юни, само след седем месеца на власт, беше свалено реформаторското правителство на Петков чрез вот на недоверие в парламента - вероятно защото определени лица и политици изпитват страх да не загубят своите доходоносни канали и приходите от нелегални сделки. В момента действа временно правителство на президента Румен Радев, който може да се възприеме като противник на реформите за прозрачност и върховенство на закона.

По време на мандата си Кирил Петков, 42-годишен предприемач, завършил "Харвард", и неговият кабинет имаха разтърсващи открития за действията на правителството на Борисов. В интервю за WELT Петков сега съобщава за нови подробности на границата. Те могат да представляват риск за цяла Европа, ако на власт в София дойде ново
корумпирано правителство.

Още в началото на нашия мандат забелязахме, че корупцията води и до проблеми на границата. Години наред корабите влизаха в ЕС през черноморското пристанище Росенец без редовен контрол. Там компанията "Лукойл" управлява единствената петролна рафинерия в страната, и само там могат да се разтоварват доставките на суров петрол. Държавата предаде цялото управление на контролираната от Москва компания на смешната цена от по-малко от един милион евро годишно. Понякога компанията е упражнявала граничен контрол, понякога не. Ние веднага разположихме там държавна гранична охрана, уверява Петков.

Броят на мигрантите се увеличава

Друга тема е нарастващият брой мигранти, идващи в Европа през Турция. По данни на българското вътрешно министерство от началото на годината има 60 000 опита за нелегално преминаване на мигранти - по официални данни това е шест пъти повече от предходната година.

Около 7000 души са преминали границата от януари, повечето от които от Сирия. Правозащитни организации отправиха критика към властите за затягането на мерките за сигурност. През лятото двама български полицаи бяха убити след като автобус с нелегални мигранти нахлу през границата.

От 2014 г. насам границата е обезопасена с огради и бодлива тел.

Установихме, че качеството на издигнатата ограда, която моят предшественик Борисов построи за много пари на българските данъкоплатци, на много места беше лошо. Там мигрантите лесно биха могли да пресекат без никакви проблеми, коментира Петков.

Но неговото правителство вече поправи тези проблемни места.

До встъпването в длъжност на правителството на "Петков" контролът на "Капитан Андреево" беше единствената задача на компанията "Евролаб 2011", чиято близост до престъпността бе доказана от няколко независими медийни разследвания. Според оценки на агенции за сигурност, през годините мрежа от компании, държавни служители и престъпници са спечелили милиарди посредством подкупи, изнудвания на шофьори и други незаконни сделки.

Зам.-министърът на земеделието (от "Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"") Иван Христанов, който отговаря за контрола, сподели пред WELT, че са му предлагани "всяка година по три милиона евро" от мафиотски среди, за да не пипа съществуващите структури. Петков казва още: „Когато посетих границата за първи път като министър-председател, бях шокиран.“

Лабораториите, в които продуктите трябваше да бъдат тествани за токсини и примеси, бяха почти неизползвани.

Не видях нито един косъм в съоръженията за тестване на животни, отбелязва Петков.

Неговото правителство предаде контрола на държавна лаборатория в София и промени наредбата. Съответно граничният контрол трябва да остане в ръцете на държавата в бъдеще. Първоначалните независими разследвания разкриха, че стоките във всеки пети камион са били замърсени с твърде много пестициди или други токсини.

Отровните плодове и зеленчуци са попаднали в страни от цяла Европа, може би в чиниите на нашите деца. Това показва, че корупцията не е само локален проблем за България, а плащаме цената за нея в целия ЕС, казва Петков

Затова е важно Брюксел да помогне в борбата с корупцията по границата.

Правителството на "Петков" е поканило инспектори от ЕС за наблюдение. В допълнение бившият финансов министър Асен Василев, който също е от "Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" поиска през лятото в Берлин помощ от немски митничари. От министерство на финансите в Германия обаче първо искат да изчакат и да видят кой ще спечели изборите през октомври, каза говорител на министерството на финансите по запитване на WELT.

Ще бъдем много благодарни, ако Германия ни подкрепи тук. Успяхме до голяма степен да затворим вратичките на нашата външна граница на ЕС за седем месеца в управлението, казва Петков.

Сега всичко зависи от това кое правителство ще поеме поста.

В случай че ни изберат отново, ние гарантираме, че всеки камион и кораб на път към ЕС ще бъде проверен, подчерта още Петков.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Край, германците ни разкриха

    30 49 Отговор
    Разбраха, че балканската територия е населена предимно с путинофили и руски шпиони!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Наплив от рускини

    9 21 Отговор
    през Турция към България!
  • 5 Боже боже

    40 5 Отговор
    колко мъка има на тоя свят
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тиквата от Банкя

    30 32 Отговор
    Аз направих частна митница на турската граница и харизах на Путин 3 милиарда за сръбската тръба.
  • 8 Мисля

    51 20 Отговор
    Пълни лъжи са тези приказки!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Агата Кристи

    54 8 Отговор
    Да живеят ПЛАТЕНИТЕ ПИСАНИЯ ...
    Напомня ми една снимка с един президент /където е имали и "дълъг разговор" /...

    Коментиран от #42

  • 13 Аааа не

    52 18 Отговор
    Не ни ги пробутвайте тия. Видяхме ги.
  • 14 Ники

    54 24 Отговор
    Кой го интересува какво е казал никому неизвестния Фолкман-Шлуцк.
    Всеки българин видя че Кирчо и Кокорчо са същите мошеници като тиквата от Банкя.
  • 15 Първа

    6 18 Отговор
    и единствената !
  • 16 да де

    34 15 Отговор
    Разобличили друг път сами те се оказаха в играта.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Евроатлантик

    11 26 Отговор
    Ето ги бъдещите премиери на България, които ще подкрепят всички мерки срещу Русия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Марков

    19 16 Отговор
    Венци, много си писал. Хвалебствия за ПП. И ти поръчка изпълняваш. Ами с изключение на Възраждане, всички са на отчет на Козяк. И БСП също.Та няма значение каква комбинация ще направи правителство. И НБ да е начело, няма да е онази разпасана команда от преди няколко години. Особено ББ, който знае, че е уязвим.
    Важното е да си запазим лева!!! Това политическата класа не я интересува. Защото те милеят за себе си, но не и за България. И са се вторачили в онези 29 млрд, които ще се освободят и ще потънат в джобовете им. За тях това е важно. И за това ще правят това, което им кажат. И на когото кажат, без Възраждане.
  • 22 Студопор

    21 4 Отговор
    Нещо изпуска, наистина!! Всички знаехме, че корупция има във всички нива на властта. Не е нищо ново! Всички предишни политици обвинява ха съответната опозиция в корупция. Също абсолютно нищо ново.
    Сега идват ПП и казват, че има корупция и изведнъж ХОП - им корупция!! Има, зер - сред ПП и всички останали 240 депутата! Не е нужно да си експерт, за да го видиш. Какво се промени?! На някой почна да му пука??
  • 23 Пак пропаганда

    27 10 Отговор
    за подкрепа на лъжливите им слуги от ПП! Не не щем лъжци и продажници! България не е за продан! Проектите ви ПП, ДБ и ГЕРБ, може да си ги взимате! Лъжци и крадци!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай Ставри

    25 2 Отговор
    Да се чете не разобличи, а задълбочи. Грешка в превода от немски.
  • 27 сороснерес

    24 5 Отговор
    наказаха Русия тези простокирчовци като платиха за руския газ с 30% повече..през руските посредници..това нещо го учат само в харвард,ееее все пак има и зат ях комисионната..
  • 28 Кръпката

    7 6 Отговор
    Чета коментариите и виждам, че защитниците на ПП са ангажирани сериозно. Пишат правилно + или -, където е необходимо. Това не променя смисъла на коментариите. Само създава напрежение в оценка на правилността на съответния коментар. Разбира се фактите са си факти, независимо от оценката. Важно е да се спре реално корупцията. Това става с прозрачност, последователност, принципност, умело управление и упора в народа
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 kиро

    25 4 Отговор
    Абе Венци,

    Какви ги пишеш.Ти вярваш ли че тези гешефтари ни мислят доброто.Виж само за 7 месеца какви поразии направиха и колко ни оскъпиха живота.Тези са за ЗАТВОР
  • 31 Диоген

    16 1 Отговор
    Партията,която с оставката си саморазобличи корупцията!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 рамо ли бутате на кирето около изборите

    16 1 Отговор
    Тия или са безкрайно тъпи , или са големи тарикати и си играят някаква тяхна игра . Киро бори корупцията като Буци комунизма , обикаля и ломоти като гламав и толкова , това му е целокупната борба.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 бай Даньо

    14 1 Отговор
    Ало дойчето правителствата стават корумпирани СЛЕД като ДОЙДАТ на власт , те не ИДВАТ корумпирани от ПРЕДИ власта.... така че си спестете спекулациите и хвърлянето на боб за България. Положението е такова : сега българския народ се стяга да шутира яко провалените във властта Киро и Кокоро корумпирани и, антикорумпирани или антикорупционни , но ПРОВАЛЕНИ ...
  • 36 Тази статия

    18 1 Отговор
    е груба намеса във вътрешните работи на България. Ние не сме васали на провалената държава Германия, за да ни размахват пръстче и да ни поучават. Докато се занимават с нас Бербок и Шолц ще ги вкарат във война.
  • 37 Kyранага Сама

    14 1 Отговор
    Щов Западът хвали нещо, значи е пълен бок лук
  • 38 Кочо

    14 0 Отговор
    Германци, не падценявайте толкова българите! То е ясно, че колониалния господар се държи с местното население като с аборигени, имайки предвид неспирната пропаганда от трите американски телевизии! Учудвам се само, как не е разгадана от нормалните хора тази пропаганда за нискочели! ПП са американски марионетки, които изпълняват повелите на господаря! По отношение на местните са ги оставили да крадат, лъжат, мамят безогледно! Господаря не се интересува от аборигените, той има глобални цели и интереси! Тези измамници през посредници продават руски на газ с 30, 40% по скъп и натрупаха баснословни печалби от тази кражба заплащана от бъргарите!
  • 39 Св. св. Кирил и Асен

    9 1 Отговор
    Великохарвардци, самоотвержени борци с корупцията и с на Лена долната част на гърба (св. Кирил).
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ботев

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Агата Кристи":

    "където е имали", аман от неграмотни същества, които с цялата си наглост и неграмотност имат претенции, че са от българския род!
  • 43 Това са

    6 1 Отговор
    платени помияри това ли са свободните и независими западни медии
  • 44 цццц

    7 1 Отговор
    Два американски боклука ,турени за унищожаване на народа ,затвор за тия нещастници .
  • 45 Бай Гошо

    4 1 Отговор
    Сега вече е ясно, че яко е платено на "Ди "Велт" за тези дитирамби. Схемата е стара и проста - плащаш на един закъсал немски или австрийски вестник, а папагалските медии у нас се надпреварват да цитират и така ефектът се мултиплицира и придобива уж повече тежест. Нищо ново от промяната и в този случай. Жалко, елементарно, като за неуки българи, каквито явно страната ни е народила за 100 години напред.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ние не сме толкова глупави

    4 1 Отговор
    Това че някой прави черен ПР на България за да прикрие собствените си престъпни намерения не е в състояние да затъмни фактите. Фактите говорят че преди две години нямаше мигранти. Нарастна употребата на наркотици. Брутално нарастнаха катастрофите по пътищата.
  • 48 3446

    4 1 Отговор
    толкова от немските вкиснати зелета лъжи лъжи лъжии
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Анонимен

    0 0 Отговор
    Само те ще разбият корупцията защото те е по високите етажи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове