Last news in Fakti

19 Септември, 2022 20:07 1 275 59

Никола Стоянов: Няма проблем да намалим потреблението на ток с 15%, бизнесът ще се справи с тази ситуация

  • никола стоянов-
  • потребление-
  • ток-
  • бизнес-
  • проблем

"България е една от най-добрите дестинации в ЕС за инвестиции като общи условия - и като данъци, и като човешки ресурси.", подчерта служебният министър на икономиката

Никола Стоянов: Няма проблем да намалим потреблението на ток с 15%, бизнесът ще се справи с тази ситуация  - 1
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов коментира в "Още от деня", че според него няма да има проблем България да спази препоръката на ЕК като намали потреблението на електроенергия с 15%, а бизнесът ще се справи с тази ситуация. Той уточни, че става дума за цялостното потребление в държавата, а не за определена компания.

По отношение на свръхпечалбите в сектора и солидарното им разпределение министър Стоянов заяви:

"Моето мнение е, че в моменти на криза трябва да си помагаме и секторите помежду си, и свръхпечалбите задължително трябва да бъдат обложени по някакъв начин. Не може в момент, в който много сектори страдат, други да просперират свръх."

По думите му България ще инвестира много в индустриални зони и по Плана за възстановяване и устойчивост.

"България е една от най-добрите дестинации в ЕС за инвестиции като общи условия - и като данъци, и като човешки ресурси.", подчерта той.

Никола Стоянов отбеляза, че със сигурност политическата нестабилност е фактор, който е негативен за страната.

Разговори за цените на горивата се водят не само с "Лукойл", а с всички участници на пазара на едро на горива.

"Както се вижда, важното е, че носи резултати и аз съм убеден, че следващите 2-3 месеца тези резултати ще са още по-осезаеми", коментира министър Стоянов политиката на държавата при цените на горивата.

След 1-2 месеца спира износът на "Лукойл" на преработени продукти за ЕС и страни от третия свят. Според икономическия министър това би повлияло много негативно и ще търсят решение по този проблем в правителството.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    41 1 Отговор
    Има бизнес, има проблем, няма бизнес, няма проблем - така ще се справим с тока.
  • 2 Ухаааа

    46 1 Отговор
    Няма проблем да ти намалим заплатата със 100% и да те пратим да чукаш камъни! Все някой негодник трябва да опере пешкира!
  • 3 Вие луди ли сте бе

    39 1 Отговор
    Къв е тия бе ?!?
  • 4 Алко Балко

    17 1 Отговор
    Свали с 15% волтовете и амперите и сме готови!
    Така и така ни цакат с всичко,какво пречи и с тока да е така?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Обратен

    33 3 Отговор
    Абе,геврек,държавата плаща тока на бизнеса.Печата пари и надува инфлацията,която бавно,но сигурно ще се прероди в хиперинфлация.
  • 7 Фен

    36 3 Отговор
    А, и с повече ще го намалим! Тя Германия вече затваря енергоемки производства, и ги мести в Китай! Съответно, всички у нас, които произвеждат за Германия, са пътници.. Така че и потреблението на газ, и на ток, ще намалеят... Европа рязко се деиндустриализира!
  • 8 Хахаха...

    42 2 Отговор
    ЕС командва парада.Ако утре кажат по един път на месеца да се къпем и вместо лампа да си светим със свещи...наще управляващи ще къмнат с глава и ще кажат ще го приложим на овцете
  • 9 Деций

    44 0 Отговор
    Не виждам причина да намаляваме потреблението на ток в България.Нашата енергия е от АЕЦ, ВЕЦ,ВЕИ и въглищни централи. Тока в Европа е 30% от газови централи,и за това се балага ограничение.Не може всичко под един знаменател.Но не за първи път се прокарват бюрократични решения от Европа,които са лишени от смисъл и логика!Подхода трябва да е дефиринциран,съобразен с индивидуалностите на всяка страна.В България има излишък от ел енергия,и страната консумира грубо 50% от производството.Проблема при нас е по скоро спекулативната цена!

    Коментиран от #12

  • 10 Трябва

    23 0 Отговор
    Да се увеличи потреблението, а не намали, бе пишман специалист за да има повече приходи!
  • 11 Урсула

    33 2 Отговор
    Не си разбрал момчето ми. От България искаме 50% да намалите потреблението и останалото да изнасяте за нас на половин цена.
  • 12 Щатска подлога

    32 2 Отговор

    До коментар #9 от "Деций":

    Важното е да покажа на Урсула че съм послушен.

    Коментиран от #21, #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АДАМо сандларо гн. ев.

    12 0 Отговор
    га скриха ан тесла проекта за безплатно електри4ество, ере.ските 4ифути и ония При.ати с шап4иците !!!

    Коментиран от #26, #29

  • 15 е къ

    4 0 Отговор
    тъкъ бе.
  • 16 МОНГОЛСКА СКЪМ

    10 1 Отговор
    тоа е за екзекуция ама лаиф по Съ ЕН ЕН и ,, БАИдано да го коментва докато си 4еше белото олесено теме
  • 17 Милен

    23 1 Отговор
    Е що трябва да намаляме потреблението с 15% след като произвеждаме ток повече отколкото ползваме и сме един от най-големите износители в Европа?

    Коментиран от #19

  • 18 Е да, ама

    17 0 Отговор
    Не! Защо, бе министре, инвеститорите напускат България ? Аз знам, но ти , видно, не знаеш.
  • 19 щото

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Това са директивите на ЦК на ЕССР.
  • 20 Роби Луд

    4 0 Отговор
    Къв е проблемът да няма проблем?
  • 21 Тази опора

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Щатска подлога":

    Точка, сам ли я измисли, или Атон Кутев ти я спусна, а? Какви глупости пишете, просто е смехотворно! Ти знаеш ли как се взимат управленски решения, в една държава?
  • 22 Мамул

    10 1 Отговор
    Тоа колко си е падал на главата...
  • 23 Долу ЕС

    23 3 Отговор
    само да попитам що за наглост да намаляваме потреблението на ток при положение че изнаяме половината!!!! сиреч имаме достатъчно за нас. А да, ако скапания ЕС не потурчи Белене с помощта на БМБ сега щеше да им повече и по евтино от същия евтин ток! това трябва да се припомни официално на скапаната ЕК!!!!!!!!!! сега скпаната ЕК иска да да се подсигурят първо за тях а за нас ако остане, типично за колониализма! ДОЛУ СКАПАНИЯ ЕС
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Министър

    8 1 Отговор
    На икономиката, да говори, за стагнирането, на икономиката? Няма такъв не/грамотник,? Абе без коментар… всички думи са слаби..
  • 26 Е, как няма

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "АДАМо сандларо гн. ев.":

    Да го скрият? Работни заплати, осигуровки, данъци, акцизи, леж-па яш … И човекОт, тесла, гушна букета
  • 27 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Последна национална Катастрофа! Не е Проблем да. Хахахах Крах зимен и тва е.
  • 28 Гого

    5 2 Отговор
    Некадърна герберска подлога. Протеже на Радев.

    Коментиран от #33

  • 29 Мани другото,

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "АДАМо сандларо гн. ев.":

    Но на Никола тесла, сестрите, са с българси имена, но той, Тисла, бил някакъв си? Питам се? До кога тези, нашенци, с огромни заплати и привилегии, няма да ги заработват!
  • 30 безпартиен

    8 0 Отговор
    За общи условия и данъци не съм сигурен!Но за човешки ресурси мога да кажа,че вече сме закъснели!Инвеститори можеха да вложат парите си у нас преди 32 години,когато все още имаше работна ръка с образование,с професионална квалификация и най-важното с ТРУДОВИ НАВИЦИ!!!Сега никой няма да вложи средства там,където има 2.3 млн.пенсионери,над 700 хил.чакащи бюджетни заплати,над 650 хил.малолетни и непълнолетни,над 1 млн.ц..ани без образование,професионална подготовка и трудови навици!!!Няма кой да им работи на инвеститорите-старците не могат,младите не искат!Решение има но е свързано със съкращаване поне с 30 % на бюджетните и включването на ц.ганския етнос в образованието и в пазара на труда т.е. без труд никакви помощи!Работа по почистване,облагородяване,озеленяване на населените места много!Помощи след положен такъв труд поне 21 дни в месеца!В унгария това работи!Няма пречка да се приложи и у нас!

    Коментиран от #45, #59

  • 31 ХА ХА ХА

    6 0 Отговор
    АБЕ МАЙ И НИЕ ЩЕ ЗАГАСЯМЕ ЛАПИТЕ И ЩЕ ПРАВИМ КЕКС ЗА ДА СЕ ТОПЛИМ ?
    МНОГО КЛЕКНАХА ПАК ФАТМАЦИТЕ НА ДЖЕНДЪРЛЪКА ......УЖ НЯМАШЕ ДА Е ТАКА .....АМА ПАК СЕ ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА !
  • 32 оня с коня

    5 1 Отговор
    Не става ясно КАК ще бъде намалено потреблението при това не "по принцип",а точно с15%.А логично е да не става ясно,след като на самият Министър не му е ясно.Освен това не се посочва и КОЙ ТОЧНО Период ще бъде взет ЗА БАЗА,за да се търси съответното намаление,след което вероятно ще се обособят "Ударни ядра"/бойни групи",които денонощно ще дебнат Електромерите на Бизнеса и който стигне 85% от предишното потребление,му се дърпа Шалтера.Има и по елегантен Вариант:ВДИГА СЕ Цената на тока "колкото трябва" което по естествен начин ще намали потреблението.Когато пък се влезе "в нормите" на 15% икономия,примката пак се разхлабва и цените се връщат на предишните нива.Има и трети начин- Намаляваме Износа със стойности които да покрият тия желани 15% и го прехвърляме към вътрешното потребление.И изобщо има купища ефективни идеи за решаването на въпроса ама няма да им ги кажа,щото им свиди да плащат за съветите ми!
  • 33 Няма във

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гого":

    Властта, човек, ама един, който да не от комумистическото котило! Не само ГЕРБ ! Всички!
  • 34 мой

    5 1 Отговор
    Алкохолико, защо да го намалим, нали произвеждаме в пъти повече от консъмацията?! Или трябва да има повече за крадене на комунистическото ви съветско правителств?!. Ралистки слуги мръсни.
  • 35 ХУРКА ....ХУРКА ....МАЙКА !

    6 1 Отговор
    Хурка за ДЖЕНДЪРЛЪКА .....ама нали и ние сме хванати на това хоро .....ще мръзнем зимата .......ОТ СОЛИДАРНОСТ СЪС ТЯХ ! И ще налагаме санкции на Русия , а тя ни гледа и ни се смее !!!!!!
  • 36 сирене

    3 0 Отговор
    Не на електроенергията бе, на газът!! Бива ли да сте такива нехранимайковци?!
  • 37 СНиколов

    5 0 Отговор
    То и Настрадин Ходжа тъкмо научил магарето си да живее без да яде, и то взело че умряло.
  • 38 Какво се обърка ?

    5 3 Отговор
    Защото ФАТМАКА сложи Киро на власт със лъжа ....защото има служебно правителство отново ....или защото свалиха Бойко ....????????
  • 39 ФАТМАК .....

    4 2 Отговор
    Намаляха пенсии и заплати ....вдигай цените и ще им дойде акъла на тия дето ги събира на площада и вдига гордо ✊👊 юмруче !
  • 40 Луди ли сте

    7 1 Отговор
    Цървули тока за фирмите е 1.20лв за киловат.
  • 41 Тоя джендърлък ще

    5 1 Отговор
    Погуби народите си и света !
  • 42 Българка

    5 7 Отговор
    Да се връща Герб и да сваля по бързо цените, че фирмите вече фалират.

    Коментиран от #47, #51, #55

  • 43 Тия от ЕС са за лудницата !

    7 1 Отговор
    И нашите управляващи .....също !
  • 44 Филанкишията

    4 3 Отговор
    Този изхожда от своето потребление явно. Аз смятам да компенсирам от ш!баното парно с конвектори, и въобще не смятам да икономисвам от ток, а от Топлофикация!
  • 45 Работната ръка,

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "безпартиен":

    През соца, бе некадърна, вече приучени към кражби, мързел и паразитиране. Можеш да отричаш, но от моят 70 годишен опит е факт! ИЗ основи, трябва да си измени икономиката, икономическите условия, и политическата “ надстройка” която у нас е вредна, за обществото, полезна за политическата каста-класа шумкари
  • 46 ИДВА НОВ СВЕТОВЕН РЕД !

    9 2 Отговор
    И всеки ще си получи заслуженото !
    ФАШ ще се разпадне , ЕС също ......затова приритват тъй силно и хапят тъй много !
    Джендърлъка си отива .....прайдовете също !!!!

    Коментиран от #49, #50

  • 47 Филанкишията

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Българка":

    Българко, не зная с какъв "бизнес" се занимаваш, но нищо не разбираш. Ако ГЕРБ се върнат, ще потънете още повече. Чудеса не стават, а ГЕРБ са МАФИЯ! Ще ви замажат очите за кратко и всичко ще влезе в стария цикъл - беднотия, тъпчене на едно място, рекет към проспериращите, заграбване на големите потоци държавни постъпления и т.н. и т.н. Вие "дребните" сте късогледи, и е нормално да е така - всеки си гледа в канчето. Ще поемете глъдка въздух, но всички останали ще страдаме много!!! И държавата като цяло ще зацикли с години напред, за сметка на огромни кражби и спекула от малко избрани "ортаци". Никога повече ГЕРБ, ДПС, БСП!!!!

    Коментиран от #48

  • 48 Е добре,

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Филанкишията":

    Прав си! Но другите кои са? От кое котило са, та питам? Същите са! Бе отбора, не виждаш ли?
  • 49 Нищо не идва,

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "ИДВА НОВ СВЕТОВЕН РЕД !":

    Китай и Индия , както е клишето-ясно го казаха 😏, на Путин ! Дори да “ идва нов световен ред” какъв се надяваш да бъде? По -справедлив ?
  • 50 За да правиш

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "ИДВА НОВ СВЕТОВЕН РЕД !":

    Нещо, каквото й да е било, трябват пари, нали? А за полеми проекти, трябват много пари… а Путин ги няма, така, че новият световен ред, се отлага😊

    Коментиран от #52

  • 51 И герб

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Българка":

    Щеше да направи същото. Инфлацията, де😳
  • 52 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "За да правиш":

    Забелязал ли си , че САЩ пък им няма едни
    3О 8ОО ООО ООО ООО $ ‼️
    Та са ги взели "на заем" , който НЕ връщат ‼️

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 хехехе

    1 0 Отговор
    ей министърчета а цената за бизнеса какво няма да я пипате нали абееее
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 И как го

    1 1 Отговор
    намаляте потреблението? Като вдигнете цената на ел. енергията и продадете 15% ли?
    Егати гениите сте.
  • 57 Гостът

    0 0 Отговор
    Този е по-зле от гербавите калинки, кой го сложи за министър той за нищо не става?
  • 58 чудовища

    0 0 Отговор
    Абе вие норамлни ли сте, да се лишаваме от нещо, което имаме в излишък, и зимата ни е много необходимо, от солидарност. Да боледуваме от силидарност не искате ли? Малко ли ви бяха възрастниге хора, които умряха от вирусите ви, които пускате, сега и малките деца да поболеете.
  • 59 да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "безпартиен":

    Смешки. Как ще включиш неграмотните цигани в автоматизирани производства или друг квалифициран труд. Невъзможно. А ако чакате от съкращаване на администрация да ви дойдат работници, това са хора на средна възраст, които не са работили физическа работа, не са и подходящи за ръководство на произвадства, само ще тежат на бюджета да ги издържа с помощи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол