Last news in Fakti

21 Септември, 2022 10:59 1 403 15

Без жертви в Кресненското дефиле след поставянето на колчетата

  • кресненското дефиле-
  • колчета-
  • катастрофа

За сравнение - петима души са загинали през 2021 г. при пътни инциденти в участъка, а от началото на тази година - двама

Без жертви в Кресненското дефиле след поставянето на колчетата - 1
Снимка: БГНЕС

Общия брой на пътните инциденти в Кресненското дефиле през 2021г. е 54, от които 23 са тежки, по данни на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград, предоставени на БТА. Загиналите при катастрофи в този участък от път I-1 през изминалата година са петима, а ранените са 40.

Статистиката показва, че от началото на тази година до 10 юли инцидентите са 15, жертвите са две, а шестима са ранени. За същия период на миналата година пътнотранспортните произшествия са 22, тежките инциденти са 10, двама са загинали, а 17 – ранени.

По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) през Кресненското дефиле преминават повече от 11 хиляди автомобила на денонощие. Участъкът е един от най-натоварените в страната, посочват от АПИ и допълват, че отсечката е регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Само за първия летен месец – юни, в Кресненското дефиле при катастрофа загинаха двама, а петима бяха ранени. От 10 юли до момента в участъка не се е случил нито един тежък пътен инцидент след поставянето на колчетата, по данни на ОДМВР – Благоевград.

Периодът без тежки инциденти съвпада с въвеждане на ограничение за скоростта по път I-1 през Кресненското дефиле до 50 км/ч и поставянето на ограничителни колчета. Колчетата са разположени през 15 метра през целия 16-километров участък от пътя.

През изминалата седмица, при вандалска проява, бяха изрязани 11 разделителни колчета на различни места в Кресненското дефиле, които ще бъдат възстановени отново, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От 2016г. до средата на 2021г. по трасето са станали 246 пътни инцидента, съобщават още от АПИ. По данни на ОДМВР – Благоевград, за периода от поставяне на разделителните колчета през юли до момента няма нито една тежка катастрофа.

Работата по обезопасяване на отсечката през Кресненското дефиле не е приключила, посочват още от АПИ. Проект, по който работи агенцията, предвижда да бъдат поставени и камери на „Пътна полиция“, които да следят за стриктното спазване на правилата за движение в този участък. Оттам допълват, че при спазване на мерките за безопасност, преминаването през отсечката отнема 20 минути.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корги

    9 2 Отговор
    Слагайте, но имайте предвид, че Ганьо пак ще ги махне.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 селтак

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Корги":

    Няма да ги махне бре, невежа. Просто се слагат един път и после никога не се подменят повече.
  • 4 Ка Морган

    10 0 Отговор
    Добре е да се коментира, че понякога катастрофите стават след опит да се изпревари някой каращ изключително бавно. Колчетата са добра идея, но лятото минавах от там и в едната посока колоната се движеше с 40км/ч. /понеже най-отпред имаше такъв шофьор/ и тези 16км. ги минахме за половин час. След това всеки се досеща какво стана- яко изпреварване, ама един през друг понеже всички се изнервиха максимално....
  • 5 Перо

    11 0 Отговор
    Ако забранят движението на МПС там, пътните произшествия ще бъдат със сигурност нулеви и тамошния КАТ може да не ходят на работа! Ограниченията не решават въпросите на движението по пътищата,а го затормозяват и замърсяват околната среда,създават конфликтни ситуации и губят време,което е пари! Хората в развитите страни гледат в бъдещето и инвестират в организация и инфраструктура,които ще отговарят на предизвикателствата на времето. Не може сегашните магистрали с 2 платна да са два пъти по-тесни от градските улици между авенютата в NYC,строени през 17 и 18 век, да не говорим за главните междуградски и между щатски пътища с 6 платна и етажни разклонения,вместо светофари и кръгови движения,като в БГ! Пари има за това,но се крадат със сакове!
  • 6 АПИ

    1 4 Отговор
    Това е магистралата на промяната и комунетата.
  • 7 ццц

    7 0 Отговор
    ако спрат цялото движение хич няма да има катастрофи. Няма да строим пътища, а ще слагаме колчета... и 50км ограничение на междуградско си е чиста хранилка - чуждите тирове ще те смачкат ако климаш с 50. 70 километра ограничение в този участък е много по-нормално, ама кой да мисли...

    Коментиран от #11

  • 8 Това

    1 0 Отговор
    Не пречи на всеки комплексар да притиска автомобили които се движат в рамките на ограниченията. Скоро пътувах и в двете посоки имаше такива. Избираш или да нарушаваш ограниченията или да те тормозят

    Коментиран от #9, #15

  • 9 ццц

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това":

    тук говорим за малоумщина... не е нормално да сложиш 50км ограничение на междуградски път, същото като да си в центъра на София

    Коментиран от #10

  • 10 По-голяма

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ццц":

    Малоумщина е да създаваш предпоставки за катастрофа при положение, че каквото и да правиш най-много да спечелиш 10-15 минути заради разликата в скоростта. По-скоро тук виждам желанието на едни да покажат, че са повече от други и над закона.
  • 11 70 е много

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ццц":

    за голяма част от участниците. Предполагам и заради това имаше през ден умрели. Има и по-безопасни места за състезания и доказване на умения. Истинските пилоти не се състезават по пътищата

    Коментиран от #12

  • 12 бегай от тука

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "70 е много":

    70 е много за извънградско... молим ?!? то и прекалено ниската скорост също е предпоставка, и то по-голяма за ПТП. Като си охлюв и не можеш да шофираш си хващаш влака.

    Коментиран от #13

  • 13 Роки

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "бегай от тука":

    Трябва някъде да се отбележи, така че всички да разберат ясно, че не става въпрос за катастрофи от несъобразена скорост,а за катастрофи с прекалено изнервени шофьори, които и след 100 км колчета пак след това ще натиснат зверски газта, само дето ще бъдат няколко пъти по-изнервени и съответно няколко пъти по-опасни за всички по всички пътища на страната ни! Иска ми се да разбера нещо след като разбрах , че жертви вече няма на отсечката дали всички минали по нея са живи и здрави,или има много от същите тези шофьори блъснали се някъде другаде заради изнервяне,или пък разболяли се от изнервяне и пощуряли, ама такава статистика едва ли някой води, затова да се радваме на новата придобивка, защото ни пази живи,до следващия момент,в който някои неща в главите на шофьорите просто ще избухнат от дълбоко таени страсти
  • 14 Тор

    3 2 Отговор
    Направете го пешеходна зона и шопендрасите пешак към Гръцко. :)
  • 15 Останете вкъщи

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това":

    Като караш с 15-20 км/ч ще те притискат. Добре че не знаеш колко те псуват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове