Last news in Fakti

11 Юли, 2013 20:28 1 742 3

Прокуратурата обвини митинга за забавянето на линейките

  • прокуратурата-
  • протестиращи-
  • линейки-
  • катастрофа-
  • "цариградско шосе"

Прокуратурата индиректно обвини протестиращите, че са забавили линейките, които бяха изпратени за пострадалите хора от катастрофата на "Цариградско шосе" вчера, съобщи бТВ.

В съобщение на държавното обвинение се казва, че Софийската градска прокуратура е отправила до кмета на Столична община и до директора на СДВР предложение по реда на надзора за законност, на основание чл.145, ал.1, т.5 и т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Съобщението продължава с информацията, че в рамките на разследването на вчерашния инцидент, при които загина млада жена, а други хора са ранени, „е установено, че автомобилът на „Спешна помощ” е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути, автомобилът не е бил пропуснат от протестиращите да се движи по бул. „Цариградско шосе” и се е наложило да използва обиколен маршрут”.

„Това попречило на лекарите и служителите в звеното „Спешна помощ” да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон „112”, добавят от прокуратурата.

Как точно хората на Сотир Цацаров са установили това забавяне не се уточнява. Факт е обаче, че шефът на „Бърза помощ” доктор Георги Гелев заяви лично пред бТВ, че шествието на протестиращите по „Цариградско шосе” по никакъв начин не е попречило на линейките. Нещо повече – Гелев обясни, че колите на „Бърза помощ” са използвали други маршрути от самото си отправяне към инцидента, а някои от тях са изпратени от други адреси и не са тръгвали от базата на „Сточна гара”.

Веднага след съобщението на прокуратурата се появиха видеозаписи в интернет от предишните дни на протести, в които се вижда как хора от шествието правят път на линейките.

„В 20:25 часа е получен сигналът за катастрофата на бул. "Цариградско шосе". За първите три линейки сме продиктували в 20.26 часа. Първата е пристигнала в 20:30 часа на мястото на инцидента, втората в 20:40, третата е пристигнала в 20:46. Следващите линейки са пристигнали в 20:45 часа и в 20:55 на мястото на инцидента”, добави Гелев.

„6 линейки са били насочени към мястото на инцидента. Нито една от линейките не се е забавила. Снощи чух, че били забавени линейките заради стачката на Орлов мост, това не е вярно”, заяви Гелев.

В съобщението на прокуратурата пише, че в „Законът за събранията, митингите и манифестациите в разпоредбата на чл.11, ал.2, вменява задължения на кмета на общината и Директора на СДВР, чрез свои заповеди да осигурят свободното преминаване на автомобили на специален режим - „Спешна помощ”, „Пожарна и аварийна безопасност” и „Гражданска защита”, реализиращи дейност по опазване живота и здравето на гражданите, през такива мероприятия”.

От държавното обвинение добавят, че в случая това свободното преминаване на автомобилите на специален режим не е направено и прокуратурата трябва да „реализира правомощия по реда на чл.145, ал.1, т.5 и т.6 от ЗСВ, за защита на обществения интерес и правата на гражданите в подобни случаи”.

Цитираният от обвинението член в закона за съдебната власт означава, че прокуратурата има право да следи дали другите институции си изпълняват задълженията.

От съобщението става ясно още, че прокуратурата иска общината и полицията до утре на обяд да й представят писмено становище по случая и заповед, с която да се осигуряват трасета за преминаване на колите на специален режим през протеста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    1 1 Отговор
    Това е инсинуация!Никога протестиращите не са възпирали линейките.А обществена тайна е ,че линейките си ходят по адресите все едно ,че са на разходка.Особено ако се обадите на този измислен телефон 112 и може и изобщо да не дойдат в рамките на 2-3 часа.
  • 2 Роси Ангелова

    0 0 Отговор
    https://www.facebook.com/photo.php?v=390315491080308&set=vb.329923453786179&type=2&theater
  • 3 Сульо

    0 0 Отговор
    Прокуратурата сега трябва да заведе дело срещу митинга
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове