Last news in Fakti

13 Юли, 2013 11:55 1 524 0

Линейката на "Цариградско шосе" пристигнала в рамките на 20 минути

  • катастрофа-
  • "цариградско шосе"

Спешна помощ е била повикана от него в 20:23 ч., а пристигнала в 20:41 ч. , разказа очевидец

Линейката на "Цариградско шосе" пристигнала в рамките на 20 минути - 1
Снимка: БГНЕС
Полицията е отклонила линейка от Цариградско шосе, за която прокуратурата твърди, че е била възпрепятствана от протестиращи. Това съобщи лекарят от Спешна помощ, който е бил в екипа на въпросната линейка. 
 
 „Един полицай ни отклони, каза: Не може да минете, защото има демонстрация. Имаше полицейска кола, която беше пред нас и ни съдейства по пътя, като караше пред нас", съобщи тази сутрин пред БНТ един от лекарите, отишъл на мястото на катастрофата на столичния булевард преди дни.
 
По думите му това е забавило линейката с 5 – 6 минути, защото е минала по заобиколен маршрут. Това е била третата линейка, която е откарала в болница „Света Анна" третата жена – майката на 6 – годишното момиченце. Макар и със сериозни травми обаче тя е била контактна и по думите на лекаря в случая забавянето не било от значение.
 
Той обясни, че линейката е тръгнала от Спешния център при Сточна гара по бул. „Левски" и е искала да завие на Софийския университет наляво в посока Цариградско шосе. При подаване на мигача обаче полицаят им е казал, че не могат да минат и затова колата е продължила и е минала през бул. „Драган Цанков" към Телевизионната кула, „Алея Яворов" - до Цариградско шосе.
 
„Това настина е забавяне, защото е заобиколен път, но все пак влизаме в норматива и линейката е била на място до 20 минути”, отбеляза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев. По думите му – до смъртта на една от пострадалите при инцидента се е стигнало, тъй като жената е била докарана в клинична смърт и тежестта на травмата е била несъвместима с живота на пострадалата. На въпрос как се преценява в коя болница да бъдат закарани пострадалите, д-р Гелев обясни, че това става по преценка на самия лекар на място. „Правилото е това да е най-близката болница до мястото на инцидента, която обаче има готовност да окаже съответната медицинска помощ”, подчерта д-р Гелев. 
 
Преди дни той обяви, че за 23 минути ранените са били в болници. Първата линейка е взела малкото дете, а в 20.54 ч. е закаран и последният пострадал, посочи той веднага след инцидента.
 
Прокуратурата разпространи съобщение, че линейка се е забавила с 12 минути, „защото не е била пропусната от протестиращите да се движи по бул. „Цариградско шосе" и се е наложило да използва обиколен маршрут". Прокуратурата изиска обяснение от общината и СДВР. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви в петък, че линейките не са закъснели за катастрофата на бул. ”Цариградско шосе”. Протестиращите са направили коридор за линейките, каза тя.
 
Един от хората, които са видели трагедията на Цариградско шосе- Галин Стоянов, разказа в предаването "Животът и други неща" по БНТ, че е видял таксито да се движи с доста по-висока скорост от останалите коли и това му е направило впечатление. Той не може да каже, дали наистина колата се е движила със 140 км/ч, но определено се е движила по-бързо то другите автомобили. В следващия момент се случила трагедията. "Видях всички хора да хвърчат във въздуха, аз бях зад самата спирка. Изплаших се първоначално и побягнах. В един момент реших да се обадя на Бърза помощ и това стана точно в 20,23 часа, пазя записа в телефона си. Докато говорих по телефона, трябваше да давам данни за пострадалите". Стоянов разказа, че е бил спасител в САЩ и има някакви познания по първа помощ от обучението си в американския Червен кръст.
 
25-годишната Станислава Асенова, която почина след катастрофата, имала пулс, когато очевидецът говорел по телефона с Бърза помощ. Очевидецът заяви още, че полицията е пристигнала до минута- две след сблъсъка. Таксиджията е излязъл от колата- неадекватен. Имало е риск свидетелите да го набият, но полицаите са се намесили. Линейката е била повикана от него в 20:23 ч., а пристигнала в 20:41 ч. Междувременно той позвънил и в 20:31 ч., за да пита какво става.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове