Last news in Fakti

29 Септември, 2022 11:05 1 526 7

Шишков: Колчетата в Кресненското дефиле имат ефект, но са там, защото нямаме магистрали

  • иван шишков-
  • колчета-
  • кресненско дефиле-
  • магистрали

Ако продължим да изграждаме магистралния пръстен на страната с това темпо, ще са ни нужни повече от 30 години, за да го завършим, казва регионалният министър

Шишков: Колчетата в Кресненското дефиле имат ефект, но са там, защото нямаме магистрали - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Колчетата в Кресненското дефиле имат изключителен ефект за безопасността на движението, но те са там, защото нямаме магистрали, а нямаме, защото никой не ги е проектирал. Това заяви в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той отбеляза, че до момента в България са построени едва около 870 км магистрали. До 2000 г., когато движението е било много по-малко натоварено отсега, са изградени около 324 км. Последните 10-12 години са построени 405 км или 19% от необходимите. Според арх. Шишков основният проблем за бавното строителство е липсата на проекти. „За съжаление дори да имаме средства, като нямаме проекти, няма какво да построим. В последните 5-6 години проектирането е толкова изостанало, че дори държавата да иска да инвестира в магистрали, няма къде“, коментира министърът. Той бе категоричен, че държавата трябва да направи ударно възлагане за проектиране, защото ако продължим да градим с това темпо, ще са необходими повече от 30 години, за да завършим необходимите магистрали

Министър Шишков коментира, че множеството ремонти по пътищата показват лошото строителство в последните години. По думите му 400-те км магистрали, строени в последните 10 години, вече се нуждаят от сериозен ремонт, като отсечката от „Тракия“ между Стара Загора и Ямбол. Друг проблем са малките и тесни аутобани, които водят до сериозно натоварване. За пример министърът посочи АМ „Тракия“, по която се движи потокът от София към Бургас и Варна, а до разклона за АМ „Марица“ и този към Турция, което реално означава, че има автомобили за две магистрали. „Затова тя е тясна, двете ленти са недостатъчни. За съжаление никой нито е предвидил това, нито е взел мерки за разширяване на трасето“, обърна внимание арх. Шишков. Той припомни, че докато е правен ремонт на виадуктите не е помислено за тяхното разширяване. „Това е разходване на средства. Ако сега започне уширение на магистралата, виадуктите пак ще се затворят, а можеше да се случи преди това“, каза арх. Шишков. Ето защо изрази мнение, че средствата за ремонти трябва да се отпускат само след сериозно проектиране, защото в противен случай се получава хаос. „Имаме нагледен пример с АМ „Хемус“- строителната илюзия в предишното управление. Проектирана е до Велико Търново, но се строи само до разклона с пътя Плевен - Ловеч“, каза арх. Шишков. Той информира, че е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“ спешно да завърши проектирането на магистралата от Велико Търново до Буховци, за да може да се строи. Такова трябва да се направи и за най-важната пътна връзка по оста север - юг – линията Русе - Велико Търново - Маказа с пресичане на Стара планина чрез малък тунел в Прохода на републиката. Освен, че връзката е важна за развитието на страната ни, тя ще поеме и голяма част от транзитния трафик. „Вече обявихме за национален обект магистралата от Русе до Велико Търново, имаме разгледан и одобрен устройствен план за трасето от Русе до Бяла и обходния път на Бяла. Тези дни ще одобрим подробния устройствен план и ще започнем отчуждаване на нужните терени. До 3-4 месеца ще се извърши отчуждаване, ще се изготви технически проект, за да се разреши строителството на това важно направление, за което преди това никой не говореше“, обясни министър Шишков. Той подчерта, че всичко зависи от волята на държавата и управляващите партии, които трябва да имат концепция за развитие на магистралите, защото важните проекти се правят само на парче.

Министърът информира, че утре се очаква да бъде пуснато движението по 3-километрова отсечка от АМ „Струма“ между разклона за Банско и тунел „Железница“. Тя ще облекчи трафика. Другата седмица ще бъде пусната в експлоатация и 15-км отсечка от АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. „Отсечките ще бъдат пуснати за движение с Акт 16, защото работим отговорно и законно, а не за пи ар акции“, отбеляза арх. Шишков.

Регионалният министър бе категоричен, че държавата няма да остане без поддръжка за пътищата през зимата. „Завършваме конкурсите, имаме избрани изпълнители, другата седмица подписваме договори. Така ще имаме и пътно поддържане, и зимно почистване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Маринов

    14 2 Отговор
    Магистрала няма да има скоро. Когато спрат да слушат разни зелени патриоти и тези със заведенията и магазините в Кресна, тогава може и да стане нещо. Доста хора загинаха заради лакомията им.
  • 3 Алооооооо

    6 4 Отговор
    Ами нали ти ги спря бе мисир
  • 4 По-добре

    7 0 Отговор
    Жив да изгубиш 10 мин отколкото да умре някой, въпреки че доста се чуват други мнения псевдо пилоти
  • 5 23456

    6 1 Отговор
    В Холандия като цъкнеш и всичко е магистрала.Имат мислещи управляващи от десетки години.

    Коментиран от #7

  • 6 Мисъл

    1 3 Отговор
    из под ноктите !
  • 7 Имат

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "23456":

    мислещи управляващи, но нямат нашите баири.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол