Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 13:52 1 988 37

ГДБОП иззе документи от Свободна зона - Русе във връзка с взрива на Кримския мост

  • кримски мост-
  • взрив-
  • атентат-
  • разследване

Акция на службите за сигурност

ГДБОП иззе документи от Свободна зона - Русе във връзка с взрива на Кримския мост - 1
Снимка: БГНЕС

Служители на ГДБОП и Агенция "Митници" са иззели документи и видеозаписи от Свободна зона - Русе в издирване на товара, посочен от Кремъл като взрив, предназначен за Кримския мост, съобщи БНР.

След като официалната руска власт намеси България във взривяването на Кримския мост, още вчера се появи информация с конкретика - фирмата и мястото, където бил натоварен камионът с взрива. В информация на руските медии се споменава фирма "Балтекс Кепитъл", която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе.

Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма "Тиваком".

"За мен като професионалист няма нищо общо камионът, контейнерът, стоката с това, което е стигнало оттатък. Този камион е стигнал там, качвайки се на ферибота в Бургас, стигнал е в Поти оттам нататък какво е станало нямам представа, обясни един от управителите на спедиторската фирма Валентин Илиев и поясни, че отговорност за съдържанието на контейнера носят граничните и митнически власти на държавите, през които преминават товарите.

В случая строителното фолио е тръгнало от Украйна, преминало е през Румъния, пристигнало е в Русе и от там през Бургас е отпътувало към Грузия и Армения. Фактически това прави невъзможно безпрепятственото придвижване на взрив, колкото и добре да е прикрит, категорични са специалистите.

Въпреки ясната позиция на правителството, че България няма нищо общо с взрива, вчера е назначена проверка в Свободна зона-Русе от ГДБОП и Агенция "Митници", а резултатите от нея ще бъдат докладвани на правителството.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирише ми

    24 7 Отговор
    На замитане на следи

    Коментиран от #18, #26

  • 2 Хвърчилото от село

    16 1 Отговор
    Защо се бутат, къде не им е работа ?!
  • 3 Павел

    29 6 Отговор
    България няма нищо общо, само където експлозивът е минал уж запечатан през нейна територия и през нейните корумпирани митници и е качен на гербаджийския ферибот на Цветелина за Поти. Никой въобще не се съмнява в почтеността на нашите митници и спедитори, ама въобще.
  • 4 странно

    4 1 Отговор
    е защо украинци ще снабдяват раснаци с материали? нали има рестрикции и забрани?
  • 5 Сандо

    16 1 Отговор
    Пак ще напиша:България може да няма нищо общо,всички действия от гледна точка на митническото законодателство надали са нарушени.Е,има и някои подробности,като например как е проверен товара в контейнера,кой го е проверил,кой и на какво основание е променял митническия режим и разни други подобни дреболии,които може да доведат до наказания /евентуално/ за нарушения или небрежно изпълнение на служебни задължения.Надали тук е поставен експлозива,по-вероятно всичко,и то достатъчно добре за да издържа на формална митническа проверка,да е извършено в Украйна.И ако е така,то държанието на българските власти издава само страха им,според поговорката "Гузен негонен бяга".

    Коментиран от #20

  • 6 смях

    10 1 Отговор
    Румен Смърфа Радев пък казал, че нямало такова нещо... Този вече съвсем ни има за ахмаци.
  • 7 Взривът идва в Русе

    11 0 Отговор
    от Одеса, после към Грузия, Армения и в Русия вече със сменени документи.

    Коментиран от #8

  • 8 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Взривът идва в Русе":

    СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ОТ РУСЕ НАПРАВО КЪМ АЕЦ КОЗЛОДУЙ ОТ УКРИТЕ ТЕРОРИСТИ ......ЗА ПОДРЪЖКА НА ФАШИСТКИ РЕШИМ В УКРАЙНА ТОВА ЩЕ ПОЛУЧИ БЪЛГАРИЯ
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    Ха, дубрутру стрино , ГаяДиБОП ‼️‼️
  • 10 Кую

    1 0 Отговор
    И ся ко ши прай?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    2 0 Отговор
    Маршрута на камиона е от Арсена до Кеим.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ТРЪБЯХА
    / гадно , а/
  • 14 Солом Паси

    6 1 Отговор
    Аз нямам нищо общо, това е работа на моите приятели от САЩ.
  • 15 Го4о

    5 8 Отговор
    Дано да се докаже, че имаме участие! Най-после ще отбележим, че сме помогнали с нещичко на братска Украйна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хора

    6 1 Отговор
    Хора, нали премиерът гълъбче каза на пресконференция днес, че службите са доказали,че България няма нищо общо, а пък всъщност и нямало официално обвинение от Русия.Абе ние наистина ли сме олигофрени, че т.н.министър-председател да говори такива глупости.Стратегическият съветник на президента Маринов пък каза днес, че не било работа на президента да взима отношение по въпроса,,
    а било работа на премиера.Тези хора си играят с държавата и народа и искат да ни направят плацдарм на Путин ли? България е член на НАТО, но неслучайно най-слаб и продажен.Но тука има държава и хора все пак, тези управници се самозабравиха.
  • 18 Koко Н

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мирише ми":

    Напълно споделям! Тоя не никакъв професионалист,защото не е и помирисал път,защото е спедитор,посредник в транспорта,който е задължен да поема отговорността между превозвача и товародателя,а не само да получава тлъсти комисионни от двете страни.При товарене на стоката превозвачът е длъжен да отговаря за вида,количеството и качеството на стоката и да присъства лично.
    Очаквам при тези факти и от "Факти"да млъкнат и да не ме трият.

    Коментиран от #21

  • 19 Никой

    1 5 Отговор
    Къде се скри големия зелен чорап,който каза : " Какъв да е Крим ,руzки ! Сега кой опуца моста ? Не смее да си покаже носа от Дондуков 1 да не го питат за българската следа в " Руzкия мир ".Този като чуе за обвинения от матушката си и пълни чорапите.
  • 20 най смисления

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    коментар до тук. Режим транзит е зададен още при влизане в България, так че няма нужда да се променя.Контейнерът си идва с ненарушени пломби, така че физическа или рентгенова проверка не е задължителна. Фирмата-собственик на товара е упълномощила български спедитор да транзитира товара през страната. Въпросът, който може да се зададе е, дали тази фирма има и други подобни транзитни товари. Става дума за добре обмислен, професионално изграден от специалисти маршрут, който обаче на теория може да бъде провален от проверка на случаенн принцип. И тогава другият въпрос е дали организаторът на цялата операция би рискувал да се провали, без да си осигури съдействие от местни .... Е, тук отговор няма да получим
  • 21 Koко Н

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Koко Н":

    ПС.
    В "Комсомолска правда" беше показан обикновен бордови камион,единият от двата,който е натоварил,а не контейнеровоз.Къде е истината?
  • 22 пишат наизуст

    0 0 Отговор
    участниците или наблюдателите или пък случайно стелите наблизо...... Никакви разумни доводи няма да им помогнат,ако влезат в мелницата....... Спомнете си заради съборените две къщи отвъд океана колко държави минаха ""под ножа"" - - и обратното - при 18 доказани участници - саудитци плесниците отнесе само Осама....... Асиметричен отговор било- казаха тогава . . .
  • 23 Хаберий

    2 1 Отговор
    ФСБ е са направили официално съобщение на пълната организация на терористическия акт. Участници 12 души.
    Описани са подробни всички лица и кой какво участие е имал по места, дати, функции. Командавщ операцията е началника на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов. Той не случайно преди седмица се похвали, че СБУ има структура, която действа подобно на МОСАД, провеждаща терористически акции в страната и чужбина.
    Взривното устройство е било замаскирано на рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло 22 770 кг и в началото на август „изпратено от пристанище Одеса до българския град Русе по договор № 02. /08/2022 г. между LLC Translogistic UA” (Киев) и “Baltex Capital S.A.” (Русе)”.

    Коментиран от #28, #29

  • 24 Перо

    6 0 Отговор
    Първо ГДБОП не са специална служба за сигурност, а създадена от Костов полицейска организация, ръководена от некадърни и неграмотни мутри,нарко-корумпета! Второ, БГ е употребена,чрез товара и митническите печати, от украинските унтерменши за благодарност,че осиновихме 60,000 души в хотели на първа линия,на морето!
  • 25 и кво от това?

    2 2 Отговор
    Къде се крие онзи шашкънин президента?Мълчи вместо да се озъби ще няма българска връзка с бутнатия мост.Но той е генерал от нато - 3000 лв пенсия и агент на КГБ 4000 лв От КГБ са му казали да мълчи или да си признае.
  • 26 Рашавия

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мирише ми":

    Мирише ти пълният ти памперс.
    Руснаците взривиха и газопроводите за да не си изпълнят договорите и да направят интрига между членките на нато извършващи учения в района.
    Най важно е къде е произведен камиона и всички държави през които някога е минавал, иначе е ясно че това е работа на кгб.
    Сега ще се окаже че бегето трябва да дава на братУЖките 1-2млрд.
  • 27 60 хил украинци в РБ

    3 1 Отговор
    У краинското разузнаване иска и България да е "съпричастна" към тяхната война за членство в нато.
  • 28 Ужас

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Хаберий":

    Какъв възторг от заплахата за България.Този да не е онзи от привържениците на Костадинов,който каза,че ако Путин му нареди ще се бие срещу България?Излизат доказателства,че ФСБ са организирали взрива, за да нападнат брутално Украйна като отговор, защото пожарът е възникнал отдолу нагоре, т.е. вероятно е бил поставен взрив под моста, как е станало като е силно охраняем.Почеркът на ФСБ с войната в Чечня, когато избиха 400 невинни руснаци в жилищни блокове и обвиниха чеченци, а се доказаха ФСБ агенти. Засилената атака срещу Украйна сега казаха военни експерти не може да е подготвена за 1 ден, планирана е и осъществена неслучайно от убиеца от Сирия ген.Армагедон, назначен от Путин изведнъж точно преди атаката на моста.Много случайности по КГБ схемите.

    Коментиран от #31, #33

  • 29 Рашавия

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Хаберий":

    Толкова подробна информация за секретна операция може да има само... Организаторът.
    И композицията с гориво удобно чакаща на моста пристигането на прословутият камион преминал през два континента.
    Та на тази композиция украинците ли и наредиха да се паркира на моста?

    Коментиран от #30, #35

  • 30 Хаберий

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Рашавия":

    Толкова подробна информация се събира от обиграните служби за 24 часа. Но от клатикрачоли и случайници в нашите разпасани служби, това е чудо на чудесата да се случи. БОП, което не им е работа, едва днес са отишли да ровят на Русенска митница. ДАНС отсъстват, 2000 тулупа и плашила с огромни заплати за нищо, повечето от тях продажни.
  • 31 Хаберий

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ужас":

    Какъв възторг бе, идot!@ Става въпрос за работа на служби, бързина и качество?! Къде си се отплеснал да пишеш есета от минали войни?! Айде чети романчета, бягай от тук.
  • 32 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Прибират на сигУр записи от камери и документи ,ще ги скатаят и ще из-тъ-па-нят заключението:ние сме непричом.Или мислите ,че ще вземат да съдействат на руското разследване,неее,дори да ги хванат на калъп,ще викат,не е това което ви се струва че виждате.Тази гузна суетня доказва очевидната съпричастност,да не кажа дейно участие на българските тайни служби в аферата.Има ли руски представители при тукашното разследване,изобщо не е за вярване.Тогава?Руснаците и този път ще направят пас,но следващия,едва ли.
  • 33 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ужас":

    Човече,като нямаш никаква представа как работят митническите служби и митничарите,да не говорим за митническо законодателство и законите свързани изобщо с митническото дело,по-добре си замълчи и чети какво пишат знаещите.И спри да се подчиняваш на пропагандата,че ще ти се подпали главата,а може и нещо друго.

    Коментиран от #34

  • 34 Ужас

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Сандо":

    Заплахите са присъщи за безсилните.Доказваш какъв си и колко милееш за България.Бягай при Путин да те мобилизира.
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Рашавия":

    Ти по рождение ли си Т.Ъ.П
    или ходи на курс ‼️
    Кой ти каза ,че цистерните са чакали на моста ❓

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ФАКt

    1 0 Отговор
    Колкото и даЛъжат козяшкитеНиПодлогиФактите са сиФАКти!
    Ите не са никак в наша полза.. Благодарим виКравари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове